agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   Kabak Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/2317.htm)

Güler 25-07-2014 12:25

Rendelemeyi kabakta hiç denememiştim ama kerevizi çiğden rendeleyerek yaparım, kabakta neden olmasın. Onu da deneriz. ;)
Teşekkür ederim.

Benol Hazaroğlu 25-07-2014 23:39

Rendeleyip kavurunca daha da lezzetli oluyor. Ben de ceviz eklerim. Tabii sarımsaklı süzme yoğurt ve dereotu olmazsa olmazıdır.

fenike 22-08-2014 10:19

katıklı dolma
 
bir bitlis yemeği olan katıklı dolma.

https://www.google.com.tr/search?q=k...sm=93&ie=UTF-8

bitlisli arkadaşlarıma soruyorum. hiç bilmiyorlar. bu duruma şaşırıyorum. acaba neden kaynaklanıyor düşünüyorum:

1) hayır istanbul'da asimile olmamışlar. her yıl bitlis'teki köylerine düzenli olarak gidiyorlar. ve gayet bitlis ağzı ile konuşuyorlar.

2) belki de türk mutfağı denilen şey, konaklarda devam eden şehirli bir gelenekti.

3) ya da yaşanan savaşların beraberinde getirdiği ekonomik yıkım ve en önemlisi tarlaları işleyen nüfusun cephede ölmesi kırsalda geleneğin çökmesine neden oldu.

4) 93 savaşından sonra kitleler halinde anadolu'ya akın eden muhacirler, çeşitli şehirlere yerleştirildi. bunlardan biri de bitlis'tir. ama şehre yerleştirilen muhacir sayısı yemek kültürünü değiştirecek kadar çok değil.

5) 93 savaşından 36 yıl sonra bitlislilerin kendisi muhacir durumuna düştü.
1. dünya savaşında en ağır saldırıyı alan doğu anadolu kentidir. belki bu kültürün dağılmasına neden oldu.

son söz: bir kabak asla yalnızca bir kabak değildir.

fenike 22-08-2014 11:54

kadhi soslu kabak
 
Bu yemeği Müheyya İzer'in Fransızca'dan çevirdiği "Geleneksel Hint Mutfağı" isimli kitaptan yola çıkarak yapıyorum. Kitaptaki tarifte fasülye ile yapılıyor. Ancak kadhi sosu tüm sebzelerle kullanılabilinir. Ben de kabak ile yapıyorum.

5 adet kabak
1/4 litre yoğurt
su
70 gr. nohut unu
1 çorba kaşığı ghi (bu sade yağ galiba. ama ben hep tereyağı kullanıyorum)
1 tatlı kaşığı tane hardal
1/2 tatlı kaşığı toz zencefil
1/4 tatlı kaşığı toz acı kırmızı biber
1/4 tatlı kaşığı toz kimyon
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 çorba kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı şeker
tuz

kabaklar:


Kabakları jülyen doğradıktan sonra tavada soteliyorum. Kabaklar çok hızlı soteleniyor. Sotelerken kabakların içerisine, sarmısak tozu ve zencefil katıyorum. Çok az da garam masala. (garam masala, köfte harcı gibi bir baharat karışımı. internette kolaylıkla tarifini bulabilirsiniz) Ama garam masala koymak benim kendi görgüsüzlüğüm. Bence ilk kez yapacaksanız, garam masala koymayın. Sarmısağın tadını gölgelemeyin.

sos:

Yağın içerisinde hardal taneleri hafifçe kavrulur. İlk yaptığımda mutfakta çömezdim ve baharatları birbirinden ayırt edemiyordum. Bu yüzden hardal yerine çemen tohumu kullandım. Bence daha güzel oluyor. Çekinmeyin pastırma gibi kokmuyor. Üstelik sarı sosun içerisinde kahverengi çemen taneleri çok iştah açıcı duruyor. Yağa kırmızı acı biberi ve zencefili ekliyoruz ve yağı ateşin üzerinden alıyoruz.

Bir başka kapta, yoğurt ve nohut ununu çırpıyoruz. Ocakta da yarım litre suyu kaynatıyoruz. Sonra yoğurtlu karışımı suya dökerek hızlı hızlı karıştırmaya başlıyoruz.

Sanırım yine kitapta okumuştum emin değilim. Yemeğin bereketli ve lezzetli olması için hare krishna mantrasını okumak gerekiyor. (bir nevi hindu kökenli zikir) Valla bu yemeği ilk yaptığımda internet bu kadar yaygın değildi. Ben de mantranın makamını bilmiyordum. Bu yüzden hep Erkin Koray'ın hare krishna şarkısını söyleyerek pişirdim.

Hızlı hızlı şarkıyı söyleyip, hızlı hızlı sosu karıştırmaya devam ediyoruz. Sosun topaklanmaması ve dip tutmaması önemli. Sos koyulaşınca, yağ tavasındaki baharatlı karışımı sosa döküyoruz. Ardından da zerdeçal, şeker, tuz ve limon suyunu katıyoruz. Bir taşım daha kaynatıyoruz.

Kabakları tabaklara aldıktan sonra sosu üzerinde gezdiriyoruz.

Afiyet olsun

Ozlem A 23-08-2014 15:35

Elinize sağlık, çok detaylı tarif etmişsiniz. Ghee Hint yemeklerinde çok kullanılan ısıtılarak süt katılarından ayrıştırılmış, saydamlaştırılmış tereyağıdır.

dargman69 14-05-2017 02:15

kabakdan yapılan her türlü yemeğe bayılıyorum. yoğurtlu sarımsaklı kızartma ve dolmasını çok severim.

Ek olarak kabak deyip geçmemek lazım. basit bir sebze gibi görünse de, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir gıda.

bakın biz kabak diyoruz sadece ama kabağın faydaları saymakla bitmiyor

Güler 30-05-2020 17:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 1308979)
Ben salatasını çiğden rendeleyerek veya rendeledikten sonra zeytinyağda öldürerek yapıyorum. Sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırıp servis ediyorum. İçine dereotu da ekliyorum.
Güler Hanım bugün sizin tarifinizi deneyeceğim.

Kabakları püre haline getirdikten sonra mutlaka iyice süzün hiç su kalmayacak, ben süzgeçe alıp süzme yoğurt yapar gibi iyice süzüyorum.

Güler 10-07-2020 18:38

1 Eklenti(ler)
Genelde yemeklerimizi annelerimizden öğrendiğimiz şekilde yapmaya çalışsak da zamanla etrafımızdan, arkadaşlarımızdan öğrendiklerimizi de katarak kendi ağız tadımıza ve eşlerimizin damak zevkine göre yaparız.

Sizler nasıl yapıyorsunuz bilmiyorum ama ben kendi usulüme göre etli kabak dolmasının tarifini vermek istedim.

Aynı boyda olmasına gayret ettiğim kabakları iyice yıkadıktan sonra soyacağın yan tarafındaki tırtıklı kısımla boydan boya tırtıklarım.
Kabakları bölmeden uzun olarak dikkatlice içlerini boşaltırım, içlerinden çıkan iç kabaklardan 5-6 tanesini iç malzemede kullanmak için ayırır rendelerim. Bu iç malzemenin daha yumuşak olmasını sağlar.

Yayvan bir tencereye küçük küçük doğranmış soğanları ve bir miktar yağı koyarak, soğanı pembeleştiririm.
Daha sonra pembeleşen soğan üzerine iyice yıkanmış bir miktar pirinci sererek koyduktan sonra çok az sıcak su ilavesi ile çok kısık ateşre 7-8 dakika kadar pişiririm yani diri bir pilav gibi olur, suyu iyice çekilir.

Ilınan pirinç üzerine rendelenmiş iç kabakları,doğranmış minik bir domatesi, kıymayı, biraz tuz, biraz karabiber, biraz ince ince kıyılmış maydanoz ve nane ilave ederek iyice yoğurduktan sonra kabakların içine doldururuz.
(bu arada malina kabakların içini parmağın ile hafifçe tuzla daha lezzetli oluyor dedi- bu durumda iç malzemeye tuzu daha az koymak gerekir)

Doldurulan kabaklar pişirilecek tencereye dikeyce yerleştirilir. Üzerine bir miktar yağ ve bir su bardağı kadar su ilave edilerek ateşe oturtulur.
Bu arada sık sık su miktarı kontrol edilerek pişirilmesi sağlanır.

Kabaklar yumuşamaya yüz tuttuğunda iki veya üç adet küp küp doğranmış domates kabakların üzerine dökülerek yirmi dakika daha domateslerin de pişmesi beklenir.
Baktınız ki hepsi pişti ince ince kıyılmış bir demet dereotu bolca ikave edilip, ateş kapatılır. Bu durumda dereotları kararmaz yeşil yeşil çiçek bahçesi gibi durur.

soğan ve dirice pirinç içine minik domates ve maydanoz ilavesi

Güler 10-07-2020 18:40

2 Eklenti(ler)
Rendelenmiş iç kabaklar ve kıyma ilavesi


Güler 10-07-2020 18:42

2 Eklenti(ler)
İç malzeme hazır ve kabaklara dolduruyoruz.


Güler 10-07-2020 18:46

2 Eklenti(ler)
Kabaklar iyice yumuşadı hemen üzerine küçük küçük doğranmış iki veya üç domates ilave edilip yirmi dakika kadar pişirilir ve sonra üzerine bol bol ince kıyılmış dereotu ilave edilir


Güler 10-07-2020 18:47

1 Eklenti(ler)
... ve buyrun afiyet olsun


derin35 10-07-2020 18:49

Hem sağlıklı, hem lezzetli. Daha ne olsun? Ellerinize sağlık Güler hanım.

Güler 10-07-2020 23:08

1 Eklenti(ler)
Sanmayın ki her gün toplanan kabaklardan yemek yapıyorum bazen de kendime oyuncaklar...
Bu kabak yapraklarının altında kalmış Oğuz da görmemiş, bu gün getirdi ki kocaman olmuş ben de kendime gül yaptım. Salatalarımı süslerim.



Portakal Rengi 11-07-2020 09:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1592546)
İç malzeme hazır ve kabaklara dolduruyoruz.


Tarifi deneyeceğim. Sağolun.
Soğan, kıyma yağla kızardı. Etin yağı var. Birde dışından yağlama var.
O kadar yağ fazla değil mi ?

gıynas 11-07-2020 09:23

Sevgili Güler hanım kabak gülünüz çok hoş olmuş .Bende domates kabukları ve havuçtan yaparım gülü salata ve yemek süslemekte kullanırım. Kabak dolmasını tırtıklayıp içini boşalttıktan hafifçe yağda çeviririm sanki daha lezzetli gibi oluyor.dolmam pişince üzerine sarmısaklı yoğurt ve pul biberli tereyağı döküp dereotuyla süslerim nefis olur,eşim ve çoçuklarım çok severler,bende annemden böyle öğrenmiştim.

Güler 11-07-2020 12:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1592577)
Tarifi deneyeceğim. Sağolun.
Soğan, kıyma yağla kızardı. Etin yağı var. Birde dışından yağlama var.
O kadar yağ fazla değil mi ?

12 adet kabak için kullandığım yağ toplam 100 -110 gr. fazla olmuyor.

Güler 11-07-2020 12:49

Sevgili gıynas, hani derler ya " her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır"
mutlaka güzel oluyordur, denemekte fayda var.

gıynas 12-07-2020 19:16

Sevgili Güler hanım,bugün öğle yemeğine kabak dolması yemeği pişirdim.İç harcını sizin yöntemle hazırladım piştikten sonra üzerine sarmısaklı yoğurt ve pul biberli yağ gezdirip dereotu ile süsledim bu yöntemle kabak dolması daha lezzetli oldu denemek isteyenler tereddüt etmeden deneyebilir bende sayenizde değişik kabak dolması içi öğrendim,teşekkürler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024