agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Evim, Evim; Güzel Evim :) > Mutfak > Sebze Yemekleri




Reklam


Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen beryun

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-01-2008, 09:55   #1
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,916
Galeri: 215
Yer elması yemekleri

Zeytinyağlı yemeklere düşkün olanlar her türlü sebzeyi zeytinyağlı yapmışlar sanırım. Bunlardan yer elması benim en çok sevdiklerimden biridir. Bu benim annemin tarifidir ve annemin zeytinyağlı yemeklerini hiç kimseninkine değişmem.

Bir tencerenin içinde yağda soğanı kavurduktan sonra sıcak suda bekletilip yıkanmış az miktardaki pirinci ilave edip, bir süre daha kavurmaya devam ediyoruz. Ardından kabukları soyulup yıkanmış ve doğranmış yerelmalarını ilave ederek suyunu, tuzunu ve biraz şekerini koyarak kısık ateşte, pişmeye bırakıyoruz.

Her yemekte olduğu gibi tencerenin kapağını açıp, buharını kaçırmadan ve yemeği karıştırmadan pişme süresini beklememiz gerekir. Fazla da beklemeye gerek kalmaz zaten, çabuk pişen bir sebzedir. Tencerede soğuyan yemek tencere ters-yüz edilerek servis tabağına alınarak, üzerine kuru nane dökülür. Arzuya bağlı olarak tabakta limon sıkılır.

Bazıları içine havuç, patates ilavesi yaparlar. Denedimse de, yerelmasının tam lezzetini alabilmek adına, tek başına pişirmeyi tercih ediyorum.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2008, 20:14   #2
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,591
Sade olarak çok severim ama yemeğini hiç yemedim.Bir denemk lazım
Tarifi deniyecem .Teşekkürler

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2008, 21:17   #3
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 200
Galeri: 5692
Ben de; renk vermesi açısından bir küçük havuç ilavesiyle, Nevsune Hanım gibi pişiriyorum yerelmasını.
Havucu pul şeklinde doğrayıp, en başta zeytinyağında soğanla birlikte biraz çeviriyorum.. Soyulmuş yerelmalarını daha sonra ilave ediyorum.Tencerenin ağzını folyo ile kapattıktan sonra, kısık ateşte tüm malzemeleri pişmeye bırakıyorum... Bu sebzeye maydanoz da yakışıyor..

Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2008, 23:53   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 34,564
Galeri: 90
Kereviz ve prasadan sonra yerelmasını da portakal suyu ile pişirmeyi denedim. Buna da yakıştı Ek olarak biraz havuç ve arpacık soğan kullandım.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 18:07   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 12
portakal suyu konusunda malina ya katılıyorum... ayrıca portakal suyunu taze bakla yemeğinde de kullanmanızı tavsiye ederim.. bir de soğanları kavururken çok az un ilave ederseniz kavurma esnasında, yemeğe yoğunluk katıyor...

yasemin_38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2009, 15:41   #6
Ağaçsever
 
beryun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
Bolca soğan,yer elmaları,havuç,sarımsakların hepsini birden,kavurmaksızın tencereye atıyorum, az şeker katarak pişiriyorum,gerekirse yarım çay bardağı su ve istersem pirinç de koyup kapağını kapatıp yavaşça pişiriyorum...

beryun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2009, 10:09   #7
Ağaçsever
 
aykutince's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 89
Yerelmasını zeytinyağı soğan ve pirinç ile az su ile pişirip soğuttuktan sonra üzerine bol dereotu ve üzerine nekadar yeşillik varsa marul, turp, yeşil soğan vb salata yapıyoruz. Altta yer elması üzerinde ise salata ile yağlayıp limonlayıp servis yapıyoruz **** yapmayıp hemen oracıkta hepsini silip süpürüyoruz

aykutince Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2011, 00:16   #8
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,200
Galeri: 236
Gece gece yerelması pişirdim. Mandalina suyuyla hem de

Yerelmalarını binbir güçlükle soyup (bunun kolay yolu yoktur heralde), kararmaması için 1 kaşık un ve yarım limon suyu eklenmiş bir tas suya attım.

Soğan ve havucu zeytinyağında çevirdim. Ardından dilimlenmiş patates ve yerelmalarını koydum. Üstüne bolca dereotu attım ve tuzunu, 2 adet kesme şekerini ekledim.

2 adet irice, ekşiye çalan mandalinanın suyunu ekledim. Yarım bardak da su kattım.

Tencerenin ağzına yağlı kağıt koyup kapağını kapadım, kısık ateşte yarım saat pişirdim.

NOT: Malzemelerin hepsi gözkararı konulmuştur.

SONUÇ: Yemeye kıyamıyorum. Bir yemek bu kadar mı lezzetli olur! Tadı enginara benziyor ama ondan daha güzel..

Eklenen Resimler
   
Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2011, 01:38   #9
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,049
Galeri: 4
Portakallı yaparken (soğan, havuç ve yerelması ile) , baharat olarak; azıcık karabiber, bir çubuk tarçın ve biraz anason çok lezzet veriyor. Üzerine de dereotu.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2012, 21:53   #10
Ağaçsever
 
beryun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
Yer elmaları,sogan,sarımsak(1-2 diş)tereyagı ile yumuşayıncaya kadar pisirilip,süt ile koyu kıvamlı bir çorba haline getirilir.Üzerine zerdeçal,kimyon,karabiber,tuz azıcık tarcın eklenir.(bulabilirseniz kebse baharat karışımı veya garam masala daha güzel olur)..afiyet olsun..

Kiraz beğendi.
beryun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014