agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Sebze Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=192)
-   -   Yer elması yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7188)

nevsune 13-01-2008 08:55

Yer elması yemekleri
 
Zeytinyağlı yemeklere düşkün olanlar her türlü sebzeyi zeytinyağlı yapmışlar sanırım. Bunlardan yer elması benim en çok sevdiklerimden biridir. Bu benim annemin tarifidir ve annemin zeytinyağlı yemeklerini hiç kimseninkine değişmem.

Bir tencerenin içinde yağda soğanı kavurduktan sonra sıcak suda bekletilip yıkanmış az miktardaki pirinci ilave edip, bir süre daha kavurmaya devam ediyoruz. Ardından kabukları soyulup yıkanmış ve doğranmış yerelmalarını ilave ederek suyunu, tuzunu ve biraz şekerini koyarak kısık ateşte, pişmeye bırakıyoruz.

Her yemekte olduğu gibi tencerenin kapağını açıp, buharını kaçırmadan ve yemeği karıştırmadan pişme süresini beklememiz gerekir. Fazla da beklemeye gerek kalmaz zaten, çabuk pişen bir sebzedir. Tencerede soğuyan yemek tencere ters-yüz edilerek servis tabağına alınarak, üzerine kuru nane dökülür. Arzuya bağlı olarak tabakta limon sıkılır.

Bazıları içine havuç, patates ilavesi yaparlar. Denedimse de, yerelmasının tam lezzetini alabilmek adına, tek başına pişirmeyi tercih ediyorum.

Oğuzhan 13-01-2008 19:14

Sade olarak çok severim ama yemeğini hiç yemedim.Bir denemk lazım:)
Tarifi deniyecem .:)Teşekkürler

Ayşe Özdil 18-12-2008 20:17

Ben de; renk vermesi açısından bir küçük havuç ilavesiyle, Nevsune Hanım gibi pişiriyorum yerelmasını.
Havucu pul şeklinde doğrayıp, en başta zeytinyağında soğanla birlikte biraz çeviriyorum.. Soyulmuş yerelmalarını daha sonra ilave ediyorum.Tencerenin ağzını folyo ile kapattıktan sonra, kısık ateşte tüm malzemeleri pişmeye bırakıyorum... Bu sebzeye maydanoz da yakışıyor..

malina 18-12-2008 22:53

Kereviz ve prasadan sonra yerelmasını da portakal suyu ile pişirmeyi denedim. Buna da yakıştı :) Ek olarak biraz havuç ve arpacık soğan kullandım.

yasemin_38 06-01-2009 17:07

portakal suyu konusunda malina ya katılıyorum... ayrıca portakal suyunu taze bakla yemeğinde de kullanmanızı tavsiye ederim.. bir de soğanları kavururken çok az un ilave ederseniz kavurma esnasında, yemeğe yoğunluk katıyor...

beryun 02-05-2009 14:41

Bolca soğan,yer elmaları,havuç,sarımsakların hepsini birden,kavurmaksızın tencereye atıyorum, az şeker katarak pişiriyorum,gerekirse yarım çay bardağı su ve istersem pirinç de koyup kapağını kapatıp yavaşça pişiriyorum...

aykutince 04-06-2009 09:09

Yerelmasını zeytinyağı soğan ve pirinç ile az su ile pişirip soğuttuktan sonra üzerine bol dereotu ve üzerine nekadar yeşillik varsa marul, turp, yeşil soğan vb salata yapıyoruz. Altta yer elması üzerinde ise salata ile yağlayıp limonlayıp servis yapıyoruz **** yapmayıp hemen oracıkta hepsini silip süpürüyoruz:)

Nariel 27-02-2011 23:16

3 Eklenti(ler)
Gece gece yerelması pişirdim. Mandalina suyuyla hem de :D

Yerelmalarını binbir güçlükle soyup (bunun kolay yolu yoktur heralde), kararmaması için 1 kaşık un ve yarım limon suyu eklenmiş bir tas suya attım.

Soğan ve havucu zeytinyağında çevirdim. Ardından dilimlenmiş patates ve yerelmalarını koydum. Üstüne bolca dereotu attım ve tuzunu, 2 adet kesme şekerini ekledim.

2 adet irice, ekşiye çalan mandalinanın suyunu ekledim. Yarım bardak da su kattım.

Tencerenin ağzına yağlı kağıt koyup kapağını kapadım, kısık ateşte yarım saat pişirdim.

NOT: Malzemelerin hepsi gözkararı konulmuştur.

SONUÇ: Yemeye kıyamıyorum. Bir yemek bu kadar mı lezzetli olur! Tadı enginara benziyor ama ondan daha güzel..

agozce 28-02-2011 00:38

Portakallı yaparken (soğan, havuç ve yerelması ile) , baharat olarak; azıcık karabiber, bir çubuk tarçın ve biraz anason çok lezzet veriyor. Üzerine de dereotu.

beryun 30-04-2012 20:53

Yer elmaları,sogan,sarımsak(1-2 diş)tereyagı ile yumuşayıncaya kadar pisirilip,süt ile koyu kıvamlı bir çorba haline getirilir.Üzerine zerdeçal,kimyon,karabiber,tuz azıcık tarcın eklenir.(bulabilirseniz kebse baharat karışımı veya garam masala daha güzel olur)..afiyet olsun..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024