20-05-2008, 21:46 | #1 | |
Ağaç Dostu
|
Sağlığınızı etkileyebilecek bitkiler
Alıntı:
"Bakla zehirlenmesi" özellikle yetişkinler tarafından yaygın olarak bilinen bir olay. Hatta birçok anne-baba bu bilgi nedeniyle çocuklarına bakla yedirmiyorlar ama, bu "zehir"in altında yatan neden, niye bazı insanların bakla yedikleri zaman zehirlendikleri genelde bilinmiyor... Yaygın ifadeyle "bakla zehirlenmesi", tıp literatüründe ise "favizm" olarak nitelenen sorun, aslında bir hastalık. Çünkü esas neden genetik yollarla geçen bir enzim eksikliği veya yetersizliği. Kısa adıyla "G6PD" olarak bilinen "Glikoz 6 Fosfat Denidrogenaz" isimli enzim, kan hücrelerinde önem taşıyan bir enzim, bir koruyucu. Bu enzimin eksikliği veya yetersizliği, bir tetiklemeyle birlikte kan hücrelerinin parçalanmasına yol açıyor. Ama tetikleme olmadan da özellikle bebeklerde etkili olabiliyor. Örneğin çok yaygın olan yeni doğan bebeklerdeki sarılığın başlıca faktörü bu enzim eksikliği." Kaynak: http://www.annecocuk.com/modules/new...13933&forum=14 |
|
14-02-2012, 09:30 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Mantarlar.... Kaynak; http://e-dergi.atauni.edu.tr/index.p...File/5422/5223 ....bir bilenden veya bu konuda yazılmış renkli kitap ve albümlerden yararlanmak gereklidir... Eski bir döküman, yöresel isimler; ilgilenenler için yararlı olabilir. Saygılarımla lütfen. |
15-02-2012, 15:12 | #6 | |
agaclar.net
|
Bitkilerin Türkçesini de yazmanız iyi olur. Zararlarını da... Bu arada konunun açıldığı yer ve konu yanlış (tam olarak anlaşılır değil) Tekrar düşünüp kararınızı yazın ki gerekli değişiklikleri yapayım... Nergis (Narcissus poeticus) Hint yağı bitkisi (Ricinus communis) Alıntı:
|
|
16-02-2012, 07:57 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Zehirli bitkilerin insanlarimiza tanitilmasi gerekli oldugunu düsünen birisiyim, bu sebeple bu basligin acim yerinin yanlis oldugunu bilerek acsam da sizlerin olaya müdahale edeceginizi bildigimden bekledim, lütfen gerekli düzenlemeyi yaparsaniz cok sevinirim. Bitkilerin bazisinin Türkce ismini bilmeme ragmen bazisinin sadece Almancasini biliyorum, ama Latince olduklarindan arama motorundan hemen resmi cikar, ilginize tskler. |
16-02-2012, 08:26 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Bakin yukarida 15-30 gramlık miktarı kuvvetli müshil etkisi yapar lafi bazilari icin siddetle aranan özellik olup uygulanmamalidir. tohumundaki etkin madde alkaloide olup agizda yanma carpinti bulanti, bagirsaklarda burkulma yapar. |
16-02-2012, 16:22 | #9 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Bahçede dolaşırken kopardığım bir avuç taze baklayı soyarak yerim, ama zehirlenmedim. Büyüklerimizden, pişirilip de uzun zaman kalmış olan ıspanak ve bakla yemeklerini yemeyin mideniz bozulur dediklerini çok duymuşumdur. Çiğ olarak yenen bir kaç bakla veya taze fasulyeyi zehirli yiyecekler kategorisine koymak ne kadar doğru bilmiyorum. Zehirli mantarları, zakkumu ve acı kavunu bu liste içine rahatlıklar alabiliriz tabii. Umarım, konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlar. |
|
16-02-2012, 19:06 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-07-2009
Şehir: HATAY
Mesajlar: 714
|
Ben de 8_10 adet çiğ baklayı bahçede dolaşa dolaşa yemişimdir arkadaşlar henüz bir sindirim sistemi problemilye karşılaşmadım (dık ). |
16-02-2012, 22:10 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 837
|
Bakla zehirlenmesinin genetik olarak enzim eksikliğinden kaynaklandığı yazıyor. Sanırım bu enzimin yeterli salgılanıyor olması zehirlenmeyi önlüyor. Bakla ile pek alakası yok ama enzim konusunda bir şey paylaşmak istiyorum. Benim de doğuştan pankreas enzimlerim yetersiz ve eğer kapsül halindeki enzimi almadan yağlı bir yemek yersem alerjik reaksiyonlar başlıyor, yüzüm gözüm şişiyor ve vücudumda kızarıklıklar oluşuyor. Enzim gerçekten çok önemli bir şey. Bazen o olmadan yaşam da devam etmiyor. |
16-02-2012, 22:40 | #13 | ||
Ağaç Dostu
|
İlk mesajda belirtilmiş zaten. Alıntı:
Alıntı:
|
||
16-02-2012, 22:43 | #14 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
eğer taze fasulyeden ya da taze bakladan zehirleniryorsanız, fasulyede ve baklada değil sizde bir sorun vardır. Bu bitkileri düzenleyen ve sindirime sunan enzim sorununuz olabilir. Yoksa baklayı tarlanın yanından geçerken bir kaç tane kabuğunu soyup, sonrada zarını soyup yiyen tüm egeliler zehirlenirdi. Fasulyede öyle, taze mi, iyi pişer mi, lezzetli mi diye bir iki tane çiğ çiğ ağzına atarsın, tatsız tuzsuzdur ama hiç de zehirlenmezsin. Sadece benim gibi taze baklayı fazla kaçırırsan bir az gaz yapar o kadar. Sevgili erhan, eğer bir otun, çöpün ya da sebzenin hafif haşlanmışını yiyorsan, tazesini de yersin. Buralarda kural budur. Baklanın da hafif haşlanmışı ve üzerine bir az nar ekşisi iyi gider. Bak bu bizim _yani otçu Egeliler için _ ana yemek bile sayılır. Kusuruma bakma ama anlattıkların şehir efsanesidir, bizim köye geçmez. Saygılar |
|
17-02-2012, 10:09 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
Şehir efsanesi demesek de hastaya ve hastalığa doğal yaklaşımımız desek herhalde bizim toplumumuz için daha doğru olur (Ör: bu hap benim başağrımı şıp diye kesti al sen de kullan çok iyi gelir ) bakla ile ilgili olan sıkıntı bir anemi çeşididir Glukoz 6 Phosfat Dehidrogenaz isimli eritrosit içi enzim eksikliğinde anemi ortaya çıkar insanlarımız için ilginç olan kısmı G6PD eksikliği olan çocukların bakla yemeleriyle birlikte idrardan kan kaybetmeleri (hemoliz ortaya çıkar bu parçalanan eritrositler idrarla atılır) ve aklına hiçbirşey gelmeyen hasta yakını için korkutucu bir görünüm. Aksi halde bakla ya da fasulyenin ihtiva ettiği ölümcül herhangi bir madde yok (şimdiye kadarki tıbbi bilgiyle- eğer değişim geçirirlerse bilemem ki geleceğimiz de değişmiş gıda maddeleriyle dolacak gibi görünüyor o da ayrı bir konu) Bu vesileyle dikkati mantarlara çekmek istiyorum hem çok tehlikeli hem de çok sık karşılaşıyoruz. Bizim acil dr'unun bir sözü vardır 'her mantar yenir, bazıları bir defa' |
|
|