agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-05-2008, 21:46   #1
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Sağlığınızı etkileyebilecek bitkiler

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar Mesajı Göster
15-16 yaşına kadar hiç bakla yemedim kendi çocuklarıma da yedirmiyorum. ( içerisinde siyanüre denk zehir olduğu ve çocuklar için tehlikeli olduğunu söylerlerdi ne derece doğru bilmiyorum)
Sorunun kaynağı genetik bir enzim eksikliği

"Bakla zehirlenmesi" özellikle yetişkinler tarafından yaygın olarak bilinen bir olay. Hatta birçok anne-baba bu bilgi nedeniyle çocuklarına bakla yedirmiyorlar ama, bu "zehir"in altında yatan neden, niye bazı insanların bakla yedikleri zaman zehirlendikleri genelde bilinmiyor...

Yaygın ifadeyle "bakla zehirlenmesi", tıp literatüründe ise "favizm" olarak nitelenen sorun, aslında bir hastalık. Çünkü esas neden genetik yollarla geçen bir enzim eksikliği veya yetersizliği. Kısa adıyla "G6PD" olarak bilinen "Glikoz 6 Fosfat Denidrogenaz" isimli enzim, kan hücrelerinde önem taşıyan bir enzim, bir koruyucu. Bu enzimin eksikliği veya yetersizliği, bir tetiklemeyle birlikte kan hücrelerinin parçalanmasına yol açıyor. Ama tetikleme olmadan da özellikle bebeklerde etkili olabiliyor. Örneğin çok yaygın olan yeni doğan bebeklerdeki sarılığın başlıca faktörü bu enzim eksikliği."

Kaynak: http://www.annecocuk.com/modules/new...13933&forum=14

 
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 22:57   #2
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,472
Galeri: 53
Sevgili Müjgan; bu bilgiler için teşekkürler. Bu bilgiler ışığında büyüklerimizin bir bildiği varmış da bu konuda hassasiyet gösteriyorlardı diye düşünüyorum.

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2012, 21:09   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-05-2007
Şehir: yurtdisi
Mesajlar: 146
Galeri: 24
Zehirli bitkilere

Ben taze fasulyenin cig yenerek cocuklari komalik ettigini bilirim.
Bakla da aynisi.
Veya adonis aestivalis,
lantana camara
cyclamen purpurascense

erhan62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2012, 09:30   #4
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Mantarlar....

Kaynak; http://e-dergi.atauni.edu.tr/index.p...File/5422/5223

....bir bilenden veya bu konuda yazılmış renkli kitap ve albümlerden
yararlanmak gereklidir...

Eski bir döküman, yöresel isimler; ilgilenenler için yararlı olabilir.

Saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 13:58   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-05-2007
Şehir: yurtdisi
Mesajlar: 146
Galeri: 24
narcissus poeticus
ricinus communis

erhan62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 15:12   #6
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Bitkilerin Türkçesini de yazmanız iyi olur. Zararlarını da...
Bu arada konunun açıldığı yer ve konu yanlış (tam olarak anlaşılır değil)
Tekrar düşünüp kararınızı yazın ki gerekli değişiklikleri yapayım...

Nergis (Narcissus poeticus)


Hint yağı bitkisi (Ricinus communis)
Alıntı:
Hint yağı bitkisi (Ricinus communis), anavatanı Hindistan olan, sütleğengiller familyasından bir bitki türü.
Akdeniz iklimin görüldüğü yerlerde doğal olarak yetişir veya kültürü yapılır. Tohumlarında bulunan Ricin maddesi zehirlidir.

Tohumlarından elde edilen yağ, renksiz-soluk satı renkli, hafif kokulu bir yağdır. Alkolde kolaylıkla çözünür. Yağın hazmı zor olduğu için yemeklik yağ olarak kullanılmaz. Tıpta kullanımı yaygındır. Yağın bileşimini özellikle Ricinoleik asit oluşturur. Yağın incebağırsaklar üzerinde müshil etkisi vardır. 15-30 gramlık miktarı kuvvetli müshil etkisi yapar. Zor ısındığından motor yağı olarak da kullanılır. Sanayide sabun ve boya yapımında, dericilikde, mürekkep yapımında, issiz yanması ve beyaz alev vermesi nedeniyle kandillerde de bol miktada kullanılmıştır. Bebekler için pişik önleyici kremlerde de katkı maddesi olarak bulunur.
Kaynak

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2012, 07:57   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-05-2007
Şehir: yurtdisi
Mesajlar: 146
Galeri: 24
Zehirli bitkilerin insanlarimiza tanitilmasi gerekli oldugunu düsünen birisiyim,
bu sebeple bu basligin acim yerinin yanlis oldugunu bilerek acsam da sizlerin olaya müdahale edeceginizi bildigimden bekledim, lütfen gerekli düzenlemeyi yaparsaniz cok sevinirim.
Bitkilerin bazisinin Türkce ismini bilmeme ragmen bazisinin sadece Almancasini biliyorum, ama Latince olduklarindan arama motorundan hemen resmi cikar, ilginize tskler.

erhan62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2012, 08:26   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-05-2007
Şehir: yurtdisi
Mesajlar: 146
Galeri: 24
Bakin yukarida 15-30 gramlık miktarı kuvvetli müshil etkisi yapar lafi bazilari icin siddetle aranan özellik olup uygulanmamalidir.
tohumundaki etkin madde alkaloide olup agizda yanma carpinti bulanti, bagirsaklarda burkulma yapar.

erhan62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2012, 16:22   #9
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,458
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erhan62 Mesajı Göster
Ben taze fasulyenin cig yenerek cocuklari komalik ettigini bilirim.
Bakla da aynisi.
Veya adonis aestivalis,
lantana camara
cyclamen purpurascense
Sayın erhan62, pek çok şeye allerjisi olan biriyim. Arı sokmasından tutun da mayalı yiyecekler de dahil çok ürüne allerim var.

Bahçede dolaşırken kopardığım bir avuç taze baklayı soyarak yerim, ama zehirlenmedim.
Büyüklerimizden, pişirilip de uzun zaman kalmış olan ıspanak ve bakla yemeklerini yemeyin mideniz bozulur dediklerini çok duymuşumdur.

Çiğ olarak yenen bir kaç bakla veya taze fasulyeyi zehirli yiyecekler kategorisine koymak ne kadar doğru bilmiyorum.

Zehirli mantarları, zakkumu ve acı kavunu bu liste içine rahatlıklar alabiliriz tabii.

Umarım, konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlar.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2012, 19:06   #10
Ağaç Dostu
 
hüzün's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2009
Şehir: HATAY
Mesajlar: 714
Ben de 8_10 adet çiğ baklayı bahçede dolaşa dolaşa yemişimdir arkadaşlar henüz bir sindirim sistemi problemilye karşılaşmadım (dık ).

hüzün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2012, 21:56   #11
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,043
Galeri: 4
Baklanın zehirli olduğunu ilk kez duyuyorum. Eminmisiniz?

Anamurda herkesin bahçesinde vardır. Çiğ, pişmiş her türlü yeriz ama hiç zehirlenme olayı duymadım.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2012, 22:10   #12
Ağaç Dostu
 
bernacyhn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 837
Bakla zehirlenmesinin genetik olarak enzim eksikliğinden kaynaklandığı yazıyor. Sanırım bu enzimin yeterli salgılanıyor olması zehirlenmeyi önlüyor.

Bakla ile pek alakası yok ama enzim konusunda bir şey paylaşmak istiyorum. Benim de doğuştan pankreas enzimlerim yetersiz ve eğer kapsül halindeki enzimi almadan yağlı bir yemek yersem alerjik reaksiyonlar başlıyor, yüzüm gözüm şişiyor ve vücudumda kızarıklıklar oluşuyor. Enzim gerçekten çok önemli bir şey. Bazen o olmadan yaşam da devam etmiyor.

bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2012, 22:40   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,419
Galeri: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Sorunun kaynağı genetik bir enzim eksikliği
İlk mesajda belirtilmiş zaten.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erhan62 Mesajı Göster
Bakin yukarida 15-30 gramlık miktarı kuvvetli müshil etkisi yapar lafi bazilari icin siddetle aranan özellik olup uygulanmamalidir.
Orada bahsedilen drog bitkinin kendisi veya tohumları değil, yağıdır.

Alıntı:
Tohumlarından elde edilen yağ, renksiz-soluk satı renkli, hafif kokulu bir yağdır. Tıpta kullanımı yaygındır. Yağın incebağırsaklar üzerinde müshil etkisi vardır. 15-30 gramlık miktarı kuvvetli müshil etkisi yapar.

Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2012, 22:43   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erhan62 Mesajı Göster
Ben taze fasulyenin cig yenerek cocuklari komalik ettigini bilirim.
Bakla da aynisi.
Sn. erhan62,

eğer taze fasulyeden ya da taze bakladan zehirleniryorsanız, fasulyede ve baklada değil sizde bir sorun vardır.

Bu bitkileri düzenleyen ve sindirime sunan enzim sorununuz olabilir. Yoksa baklayı tarlanın yanından geçerken bir kaç tane kabuğunu soyup, sonrada zarını soyup yiyen tüm egeliler zehirlenirdi.

Fasulyede öyle, taze mi, iyi pişer mi, lezzetli mi diye bir iki tane çiğ çiğ ağzına atarsın, tatsız tuzsuzdur ama hiç de zehirlenmezsin.

Sadece benim gibi taze baklayı fazla kaçırırsan bir az gaz yapar o kadar.

Sevgili erhan,

eğer bir otun, çöpün ya da sebzenin hafif haşlanmışını yiyorsan, tazesini de yersin. Buralarda kural budur.

Baklanın da hafif haşlanmışı ve üzerine bir az nar ekşisi iyi gider. Bak bu bizim _yani otçu Egeliler için _ ana yemek bile sayılır.

Kusuruma bakma ama anlattıkların şehir efsanesidir, bizim köye geçmez.

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 10:09   #15
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 280
Şehir efsanesi demesek de hastaya ve hastalığa doğal yaklaşımımız desek herhalde bizim toplumumuz için daha doğru olur (Ör: bu hap benim başağrımı şıp diye kesti al sen de kullan çok iyi gelir )
bakla ile ilgili olan sıkıntı bir anemi çeşididir Glukoz 6 Phosfat Dehidrogenaz isimli eritrosit içi enzim eksikliğinde anemi ortaya çıkar insanlarımız için ilginç olan kısmı G6PD eksikliği olan çocukların bakla yemeleriyle birlikte idrardan kan kaybetmeleri (hemoliz ortaya çıkar bu parçalanan eritrositler idrarla atılır) ve aklına hiçbirşey gelmeyen hasta yakını için korkutucu bir görünüm.
Aksi halde bakla ya da fasulyenin ihtiva ettiği ölümcül herhangi bir madde yok (şimdiye kadarki tıbbi bilgiyle- eğer değişim geçirirlerse bilemem ki geleceğimiz de değişmiş gıda maddeleriyle dolacak gibi görünüyor o da ayrı bir konu)

Bu vesileyle dikkati mantarlara çekmek istiyorum hem çok tehlikeli hem de çok sık karşılaşıyoruz. Bizim acil dr'unun bir sözü vardır 'her mantar yenir, bazıları bir defa'

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019