View Single Post
Eski 20-05-2008, 21:46   #1
Müjgan
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Sağlığınızı etkileyebilecek bitkiler

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar Mesajı Göster
15-16 yaşına kadar hiç bakla yemedim kendi çocuklarıma da yedirmiyorum. ( içerisinde siyanüre denk zehir olduğu ve çocuklar için tehlikeli olduğunu söylerlerdi ne derece doğru bilmiyorum)
Sorunun kaynağı genetik bir enzim eksikliği

"Bakla zehirlenmesi" özellikle yetişkinler tarafından yaygın olarak bilinen bir olay. Hatta birçok anne-baba bu bilgi nedeniyle çocuklarına bakla yedirmiyorlar ama, bu "zehir"in altında yatan neden, niye bazı insanların bakla yedikleri zaman zehirlendikleri genelde bilinmiyor...

Yaygın ifadeyle "bakla zehirlenmesi", tıp literatüründe ise "favizm" olarak nitelenen sorun, aslında bir hastalık. Çünkü esas neden genetik yollarla geçen bir enzim eksikliği veya yetersizliği. Kısa adıyla "G6PD" olarak bilinen "Glikoz 6 Fosfat Denidrogenaz" isimli enzim, kan hücrelerinde önem taşıyan bir enzim, bir koruyucu. Bu enzimin eksikliği veya yetersizliği, bir tetiklemeyle birlikte kan hücrelerinin parçalanmasına yol açıyor. Ama tetikleme olmadan da özellikle bebeklerde etkili olabiliyor. Örneğin çok yaygın olan yeni doğan bebeklerdeki sarılığın başlıca faktörü bu enzim eksikliği."

Kaynak: http://www.annecocuk.com/modules/new...13933&forum=14

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön