agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-01-2008, 20:01   #31
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Sayın Emre Bey, tam finaller öncesi fazlasıyla zamanınızı aldım. Bu karışıklıkta elbette ki gözden kaçırılan şeyler olur. Nasılsa benim daha yeterince zamanım var. Finallerden sonra tekrar görüşürüz. Başarılar dilerim.
Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 20:08   #32
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Teşekkürler Küçükamazon Bey. Palmiyelerin çöl fırtınalarına dayanmakta olduklarını ben neden düşünemedim ki? Çok haklısınız. Hami Bey'e sorumu yönelteli epeyce oldu ama henüz bir cevap gelmedi. Gelmezse benim araştırma sonuçlarımla sizin fikirlerinizi birleştirerek bir yerlere varabiliriz belki.
İlginize tekrar teşekkür ederim.
Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 20:10   #33
Ağaç Dostu
 
Emre Albayrak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 642
Galeri: 4
Öncelikle Funda Hanım şunu demek isterim Silivri'nin toprağı her nokta aynı Ph değerine sahiptir demek yanlıştır. Siz kendi toprağınıza baktırırsanız çok yerinde bir hareket olur. Olmazsa eğer toprak kurtarılabilecek bir değerdeyse Ph oranını biz kendimiz bile ayarlayabiliriz. (Yerine göre kireç veya gübre kullanarak toprağın Ph değeri ayarlanabilir.) Siz yine de bitki beğenmeye devam edin efendim. Elbette her şeyin bir oluru bulunur. = ) Finallerim biter bitmez yanınızdayım efendim.

Emre Albayrak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 20:29   #34
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Sn Funda hanım, Ferda hanımın gösterdiği fotoğraf benim bahsettiğim çiçeğin fotoğrafıdır. Sizin de belirttiğiniz gibi her ikisi de Kochia. Ama Ferda hanmın fotoğrafını eklediği tür ise Kochia'nın kültür varyetesidir.
Kochia scoparia cv. Tricophylla olarak aramanız gerekiyor.

Yardımcı olmak için söylüyorum; büyük yapı marketlerde tohumları paketler halinde satılıyor. İstanbul'daki fidanlıklarda yetiştirilmiş olanlarına şimdiye değin hiç rastlamadım.

Tek yıllık bitki olduğu için her sene tohumundan yeniden üretim yapmanız gerekecek. Sonbahardaki kırmızıya dönüşen rengi ile Japon akçağacına gerek bile duymayacaksınız.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 20:41   #35
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Çok teşekkürler Şükran Hanım. Tohumları yerine mi dikeceğim yoksa önceden sera şartlarında mı çimlendireceğim konusunda tohum torbasında bilgi veriliyordur umarım. Her ihtimale karşı verdiğiniz yeni isimle internette aramaya başlayayım.
Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2008, 10:38   #36
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Bahçemin Drenaj ve Sulama Sistemi

Arkadaşlar, yeni bir başlık mı açmalıydım bilmiyorum.
Bahçeme dikeceklerimi bir an önce belirlemeye çalışma nedenim, yapılacak sulama sisteminin ona göre ayarlanabilmesiydi. Ancak daha o konuya gelmeden bir sorunla karşılaştım.
İnternette bir yerlerde (ki şimdi bulamadım) sulama sistemi için 60 cm derinlik yeterliyken, drenaj için 1 metre kazmak gerektiğini okumuştum. Silivri'deki mahalli ve küçük peysaj firmaları Kasım ayında bahçemi inceleyip, rögarların yüzeyselliğine uygun olarak 30-40 cm aşağıdan drenaj yapacaklarını bildirmişlerdi ve İnşaat Mühendisi olan eşim her ne kadar bahçe işlerinden anlamasa da bu derinliği inşaat mantığına göre az bulmuştu ve "yaptırmam daha iyi" demişti.
Ben bitki araştırmalarım sırasında bahçede iyi bir drenajın çok önemli olduğunu öğrenince yine konuyu ele aldık. İnternette araştırmaya başladım. Biz yöresel küçük firmalarla çalışmayı düşünüyoruz çünkü hem daha ekonomik, hem de sitedeki komşularımızın havuz ve bahçe bakımlarını yapıyor olmaları ve kışın da Silivri'ye fazla gidemeyerek evimizi onlara emanet ediyor olma zorunluluğumuz bizi yörede tanınan küçük kuruluşlara mahkum ediyor. Ancak biz bilinçli olmak zorundayız. Gözü kapalı kendimizi onlara emanet edemeyiz diye düşünüyorum.
Ben 1metre kazılması gerektiğini öğrenmişken, yeni yaptığım araştırmada bu derinliği göremedim. Herkes 35-45 cm. diyor. Örneğin peyzajcenter.com'dan bir alıntı:
"Drenaj projesinde; tesis alanının, toprak yapısı, bakısı, bitki yoğunluğu ve kullanılacak türlerin özellikleri dikkate alınarak 5 ile 3 m aralıklarla kılçık sıklığı belirlenir.
Sahada mevcut rögarlar bulunuyorsa kullanılır, mevcut değil ise, kapalı rögar tesis edilir.
Drenaj kanalları arazide işaretlenip aplike edilmiş kılçıklar boyunca, taban eni 30-35 cm, yüksekliği 40-45 cm, ağız açıklığı 45 cm, rögara akış yönünde % 1,5 – 2 eğim verilerek kazılır.Kanal tabanına 5 cm kalınlığında tesviye kumu serilerek eğim yüzeyi oluşacak şekilde tesviye edilir. Kanal yatağına 100-120 gr/m2’yi geçmeyen jeotekstil bez serilir.İhtiyaca göre 80’lik veya 100’lük drenaj borusu kanalın içersine döşenir.Kılçık bağlantı yerleri YE ve TE gibi tesisat ekleri ile birleştirilir.Yerleştirilen drenaj boruları iki ucundan bastırılarak sabitlenir. Üzerine yıkanmış podima çakılı veya 2-3 numara mıcır dökülür. Tabana daha önceden serilmiş olan jeotekstil bez kundak şeklinde sarılarak üzerine bir miktar daha mıcır dökülür. "


Birinci sorunum, iyi bir drenaj derinliği ne olmalıdır?

İkincisi sorunum ise, sulama tesisinde... Bahçemin ortası yalnızca çim olacak ve ona göre bir sistem yapmanın kolay olduğunu düşünüyorum. Ancak bahçenin tüm kenarlarına çeşitli bitkiler ve ağaçlar dikeceğim. Ben bu bitkilerin iklim ve toprak şartlarına uygun olmasını sağlamaya çalışırken, bir de su ihtiyaçları aynı bitkileri mi arayacağım?
Kenarlara damlama sistemi mi kurmalıyım? Her bitkinin ve ağacın kök sistemi farklı... Su isteği farklı... Nasıl bir planlama yapmam gerekiyor?

Bu konuda İnternetten başvurabileceğim ve detaylı bilgiler içeren bir kaynakça önerebilirseniz sevinirim.

Konumun uzunluğu nedeniyle affınıza sığınıyorum.
Saygılar.


Düzenleyen Funda Kalaycıoğlu : 04-01-2008 saat 10:41 Neden: imla düzeltme
Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2008, 21:37   #37
-
 
Giriş Tarihi: 02-11-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 44
drenajda amaç yüzey sularının uzklaştırılmasıdır. 1m yede drenajmı olur.Toprağın geçirgenliği önemli 50-60 cm yeterlidir.

bahçevan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2008, 21:39   #38
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-07-2007
Şehir: izimr
Mesajlar: 49
Bence bahçenize çim ekmeyin sonradan çok pişman olursunuz...Ayrıca pH işinide bu kadar büyütmeyin eğer bahçeniz kumul değilse tabi...Çünkü toprakta her şey yetişir...Cümlemi doğru kuramadım ama anladınız sanırım gerçi ege deniziyle karadenizi(silivri karadenize bakıyordu yanılmıyorsam) aynı kefeye koymak ne kadar doğru bilmem ama tabi karadeniz daha tuzsuz olduğu için baza ihtiyacı olabilir kanımca

tropikal kalın efenim...

kuçukamazon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2008, 22:14   #39
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Sayın Funda Kalaycıoğ sizin bahceniz çokmu düz **** çok çok mu yağmur alıyor yer altı su seviyesimi yüksekte resimlerden gördüğüm kadarı ile meyilli bir arazide normal düz bir alan gibi geldi bana.
Bu durumda acaba size dranaj şartmı diye aklımdan geçmiyor değil illada bir dranaj olsun istiyorsanız bahcenizin en al bölümünde duvar dibine duvarın durumuna göre derinliği belirleyin duvarın dip kısmına yakın bir yerekadar kazın alt bölüme biraz beton dökünki oraya kadar gelen sular duvar altına girmesin oradan borularla atacağnız yere tranfer boruları koyun dranaj borusunu yerleştirmeden dranaj bezini yere serin sonra biraz mıcır koyun boruyu yerleştirin üzerini tekrar mıcır koyun sonra önceden sermiş olduğunuz dranaj bezini sarmalayın sonra tekrar mıçır biraz daha ince mıcır mümkünse arazi sıfır kodunakadar mıcırlayın en üstlerde biraz ince mıcır olursa hem toprağı engellemiş hemde oraya dikeceğiniz fidanlar uyum sağlar.
Not kesinlikle dranaj bezini direk boruya sarmayın

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2008, 22:29   #40
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Sn Funda Hanım,

Drenajla ilgili olarak verdiğimniz bilgiler doğru bilgiler.
Drenaj derinliği ; çimlendirilmiş toprak yüzeyinin altından minimum 35 cm. derinlikte başlar. Bu başlangıç noktası veya noktalarının seçimi drenaj derinliğinden daha önemlidir. Nedenine gelince : Drenaj derinliğini işçiliği birkaç gün daha uzatarak ve yevmiyeyi artırarak daha da alt kotlara indirebilirsiniz Ama doğru ve yeterli noktalardan başlamayan drenaj ağı yaptığınız emekleri boşa çıkarabilir.
Başlangıç yerlerini belirledikten sonra (yerinde belirlenecek bir konudur) yaklaşık %1 eğimle aşağı doğru cazibeli eğimle su akıtılacak şekilde drenaj ağı kurulur.
Drenaj ağının bitiş noktası da önemlidir. Bahçe içinde olabildiği gibi bahçe dışında da olabilir. En yakın rögar nerede ise ona bağlanması gerekir.Bahsettiğimiz ana drenaj ağına yan dallar veya kılçıklar yine aynı eğim oranlarında bağlanarak tüm sahayı taramış olurlar.
Buraya kadar 1. sorunuzun cevabı idi.

2. sorunun cevabı:
Yukarıda yazdığım bitkiler bahçenizde sizin anlattıklarınız ve benim İstanbul tecrübelerimle biraraya getirerek önerdiğim türlerdir. Bunlara daha pekçok tür eklenebilir. İlk olarak bunlar geldi aklıma.Bu türlerin hepsi güneş-gölge, asit-alkalen, rüzgar, tuz, toprak textürü, toprak strüktürü, organik yapısı, bahçenin kullanım amacı ve kullanım şekli, çevre ile ilişkiler, sıcaklık-soğukluk, yağış durumları, denizden yükseklik, taban suyu gibi pekçok doğal ve kullanım verisine uygundur.
Bu nedenle sulama ihtiyacı bakımından bir fark göstermezler.

Ancak bahçenize özel çiçek köşeleri veya çiçek parterleri yaparsanız damlama sistemi kurmanız gerekecektir. Genelde çiçek parterlerinde su ihitiyacı değişir.Bu bölgelere zaten çim tohumu atılmaz. Örneğin bodur güllerden 10*1 m. lik bir gül tarhı yaparsanız damlama sistemini de kurmanız gerekir. Benim yukarda önerdiğim bitkiler arasında damlama sistemini kurmayı gerektirecek bir parter olmadığından endişe etmenize gerek yoktur. Ama kurarsanız da bahçenize ayrı bir güzellik katacağınızı unutmayın.
Kolay gelsin.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2008, 13:23   #41
-
 
Giriş Tarihi: 02-11-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 44
Talking

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
Sn bahçevan, sanırım Emre Albayrak'ın yazmış olduğu isimlere itiraz ediyorsunuz. Bunu daha açık bir dille ve nedenleri ile yaparsanız daha anlaşılır olacaksınız.

Mandalinanın Silivri gibi bir yerde yetişemeyeceğini Emre bey de sayenizde öğrenmiş olacaktır. Ayrıca Emre beyin saymış olduğu bu bitkilerin asit topraklar istediği, Silivri topraklarının pH yönünden 7'nin üstünde değerler gösteren alkalen topraklar olduğu bizlerin gözünden kaçmaması gereken bir konudur.

Emre bey, bunları yazıyoruz diye alınmayın. Herzaman birbirimizden birşeyler öğreniyoruz.
sn sukranayalp ben burada sn Fundanın bahçesinde ki problemi için görmeden birşey diymeyeceğimi bahçenin resmini istemiştim.Sağolsun birkaç resim le isteğine uygun olan türleri belirttim.Ona önerdiğim türleri sn Fundanın bahçesine en uygun olan onun ihtiyacına cevep verecek türler.Saydığınız türler bahçe tasarımı yapılırken önerebileceğimiz türler.Onun problemi kışın denizden gelen rüzgara karşı etkilenmemesi hem komşusunun önünü kapatmamak hemde bahçesinin sınırını korumak.Yoksa sizde biliyorsunuzki bizim yaptığımız işlerde mekan görülür incelenir sonra tasarım yapılır.Uzaktan kumanda ile işler sağlıklı olmaz.İşi hisederek yapmak endoğrusu.ben merkezli değil pylaşımcı düşünceye sahibim.sizinle fikir alış verişi yapmaktan mutlu olurum.

bahçevan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2008, 14:34   #42
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Dün akşam siteye girememiştim. Ne çok mesaj gelmiş. Çok sevindim fakat zamanında cevaplayarak teşekkür edemediğim için üzüldüm.

Sn.Bahcevan, Sn.Tekin ve Sn.Şükran Hanım, drenaj konusundaki bilgiler için çok teşekkürler... Şimdi drenajı yaptırırken daha içi rahat ve az da olsa bilinçli olabileceğim.

Sayın Küçükamazon, ilginiz beni mutlu ediyor. Bu arada Silivri Marmara Denizi kıyısındadır. Ege ile Karadeniz ortası bir iklimi var diyebiliriz. Hatta bir de kışları sert geçen Trakya iklimine de uzandığını söyleyebiliriz.

Sn.Şükran Hanım, Sn.Bahcevan,
Bahçeyi gözle görmek elbette ki çok önemlidir ancak ben mümkün olduğunca fikir verici bir çizim yaparak, ekmeyi planladığım (sizlere danışarak) bitkilerin yerleşimlerini de yapıyorum. Önümüzdeki hafta ilgilerinize sunacağım. Şimdilik pH isteği uyan ya da 'Her tür toprakta yetişeceği' belirtilen, tuza ve rüzgara dayanıklı, görüntü olarak benim zevkime uygun ağaç ve bitkileri toparlamaya çalıştım ve bunları ışık ve sıcaklık isteklerine göre bahçe taslağıma yerleştiriyorum.

Önümüzdeki haftalarda ilginizin devam etmesini yani sizleri bıktırmamış olmayı umuyorum.
Teşekkürler, Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 11:04   #43
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-07-2007
Şehir: izimr
Mesajlar: 49
Diğer üyeleri bilmem ama ben bıkmamsayenizde mesaj sayım artıyor

kuçukamazon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2008, 13:31   #44
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Bahçemin Planı

Sevgili Arkadaşlar, serverımdaki arıza nedeniyle bahçe planımı ancak ilgilerinize hazır hale getirebildim.

http://www.fundakalaycioglu.com/bahcem.htm

Numaralandırdığım bölgelere dikmeyi planladıklarımı da bölge bölge ayırdım.
Öncelikle giriştekilerden başladım.

1 > Öğleden sonraya kadar güneş alıyor;
Rüzgar kesecek Çalı olarak Laurus Nobilis

2 > Asparagus (Bulabilirsem rüzgarda olur mu?)
Ya da Trechicorpus Fortunei veya Dioon Edule ?

3 > Öğleye doğru hafiften gölge başlıyor, öğleden sonra gölge;
Pembe Calluna Vulgaris ya da Erica ‘Cinerea’
Onların dibine Ageratum Houstanium
Arkasına Gri Festuca veya Ophiopogon

4 ve 6 > Aşağıda liste verdim

5 > Prunus Ceracifera ‘Pissardi’
Dibine hosta veya bergenia

7 > Acer Palmatum (Türü henüz kesinleşmedi)
Dibine Ophiopogon

8 > Bu bölge neredeyse hiç güneş almıyor sayılabilir;
Rhododendron (Asit şartı sağlayamazsam dev saksıda)

9 > Oldukça Güneşli bir yer;
Spartium Junceum ve yapabilirsem Callistemon Citrinus


4 ve 6 > Genelde öğleden sonra gölge;

* Budlea Davidii (Mümkün olduğunca güneşte ve haricen Kireç vererek olur mu?
* Escallonia
* Euonymus çeşitleri (Boylu çalı ve örtücü olarak farklı renk türler)
* Juniperus Çeşitleri (Boylu çalı ve örtücü olarak farklı renk türler)
* Justicia carnea
* Mahonia
* Nandina domestica
* Pittosporum

* Osmunda cinnamomea (Eğrelti türlerinden ne yetiştirebilirsem)
* Pteridium aquilinum (Eğrelti türlerinden ne yetiştirebilirsem)

* Acanthus Spinossus/mollis
* Ageratum Houstonianum
* Aizoaceae (Yarı gölgede deneyeceğim)
* Asarum Europaeum
* Cineraria maritima
* Erica (Asit şartı sağlanabiliyorsa)
* Erica arborea (Asit şartı sağlanabiliyorsa)
* Hedera Türleri (Yer örtücü olarak farklı renk ve yaprak boyları)
* Liriope Muscari
* Muscari
* Vinca

* Festuca glauca (Bulabildiğim tüm çimsi bitkileri deneyeceğim)
* Ophiopogon Türleri

* Kochia Scoparia

* Agapanthus (Dilerim yarı gölgede olur)
* Calla lily
* Delphinium
* Didiscus Caeruleus
* Fritillaria
* Hemerocallis
* Pachysandra Terminalis
* Scilla

* Aspidistra Elatior (Yetiştirebilme şansım var mı?)
* Cyperus alternafolius (Yetiştirebilme şansım var mı?)
* Cyperus papyrus (Yetiştirebilme şansım var mı?)

* Aucuba japonica (Gölge verandanın arka köşesine dev saksıya)
* Aralia Japonica (Gölge verandanın arka köşesine dev saksıya)

* (Berberislerin kırmızısını seviyorum ve bu bölgede iki kırmızı ağaç var. Berberisi diğer duvar önünde kullanacağım.)


Fikir ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler, saygılar.

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2008, 15:58   #45
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Havuz çevresine iyi düşünerek dikim yapmak gerekiyor.
Sizin listeden nelerin o bölgeye dikileceği açık değil ya da ben göremiyorum

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2008, 16:06   #46
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Sayın Sabah, size gönderdiğim mesajda da belirttiğim gibi şimdilik 9 bölgemiz var. Konu çok uzun, çiçek çeşidi çok fazla olup herkesi bıktırmamak için şimdilik diğer bölgelerle ilgili taslaklarımı sonraya bıraktım. Havuz başı da o guruba giriyor.

İlginize teşekkür ederim.
Saygılar

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2008, 17:14   #47
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Sizin liste çok çalışılmış ve detaylı olduğu için hem pek yoruma ihtiyaç bırakmadı hem de galiba korkuttu
Listeye fırsat buldukça bakıyorum, sayesinde ben de yeni şeyler öğreniyorum.

Şimdilik sorularım:
  • Kuşkonmaz (Asparagus): Bu hangisi? Sebze bahçesini görünce yoksa sebze olan asparagus mu dedim. Neden olmasın?
  • Trechicorpus fortunei: Adının doğrusu Trachycarpus fortunei
  • Kırmızı yapraklı akçağaç (Acer palmatum): İstediğiniz gibisini bulamazsanız bir de gülibrişimi önersek.
  • Ophiopogon:Sizin istediğiniz tür hangisi?
  • Katırtırnağı (Spartium junceum): Yanılmıyorsam yayılıcı. Bahçelerde kontrol altına alınabiliyor mu?
  • kelebek çalısı(Budlea davidii )Niye güneşte olmayacağını düşündünüz?
  • Hedera Türleri: Yer örtücü olarak nereye düşündünüz?

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2008, 17:45   #48
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Sayın Sabah,
İlginiz için çok teşekkür ederim. Sizi de korkutmamış daha doğrusu bıktırmamış olmak beni mutlu etti. Sorularınızı cevaplamaya çalışayım:

Asparagus : Eskiden çiçekçilerden karanfil alırken yanına süs olarak koydukları 'kuşkonmaz' dedikleri bitkiyi çok severdim. Araştırmalarım sırasında internetten ve kitaplardan, A.Densiflorus 'Sprengeri', A.Officianils gibi türleri olduğunu öğrendim. Anlayabildiğim kadarıyla iyi drenajlı toprakta, muntazam sulanırsa, fazla güneş almayan yerlerde yetişebiliyor ve duvar kaplayıcı olarak dahi kullanılabiliyormuş. Fakat rüzgar ve soğuk etkilerini öğrenemedim. Yemek için yetiştirilen kuşkanmazla aynı olup olmadığını, bitkiyi bulabildiğim serada öğrenirim herhalde diye düşündüm.
http://images.google.com.tr/images?q...0&sa=N&ndsp=20

Trachycarpus Fortunei : Benim imla hatam. Bu tropik bitkinin bahçemde yetişebileceğini umuyor ve diliyorum.

Acer Palmatum : Bahçe şemasının henüz tartışmaya açmadığım aşağı kısımlarında görebileceğiniz 18 no.lu ağaç Gülibrişim. Yani zaten bu nefis ağacı, yayılımını rahatça yapabileceği geniş bir bölgede listeme aldım. Ben Acer Palmatum'un sürekli kırmızı yapraklı bir türünü çok istiyorum. Bu konuda da forumda epeyce yazışmıştık fakat henüz tür konusundan emin olamadım. Dilerim uygun ve 'kırmızı' bir tür vardır.

Ophiopogon : Herdemyeşil ve çimen- şerit yapraklı örtücülere bayılıyorum. Bu bitkininse soğuğa ve benim şartlarıma uygunluğu galiba çok iyi. O.Japonicus, O.Jaburan, O.Planiscapus... artık hangilerini bulabilirsem, rengine, boyuna ve çiçeğine uygun görsellikte bir yerlere yerleştiririm diye düşünüyorum.

Spartium Junceum : Herdemyeşil oluşu, ilkbahardan kışa kadar sapsarı açışı beni çok cezbetti. Tuzlu deniz rüzgarlarına da dayanıklı ve bizim tabii floramızda bile varmış. Fakat yayılıcı özelliğinden habersizdim. Bu durumda ne yapmalıyım bilmiyorum.

Budlea Davidii : Sanırım yalnış ifade etmişim. Söz konusu bölgem, evin ve ağaçların gölgesi nedeniyle 'tam güneş' almıyor. Bu çalı da tam güneş istiyormuş. Acaba mümkün olduğu kadar fazla güneş alan bir yere yerleştirirsem ve toprağına haricen kireç takviyesi yaparsam, bu bölgemde yetişebilir mi, demek istemiştim.

Hedera Türleri : Yetişme özellikleri benim bölgeme uyduğuna göre, yaprak renk ve büyüklük uyumuna bakarak ağaç dipleri ya da çiçek tarhlarının çime geçişlerindeki taşların hemen arkasına serpiştirebilirim diye düşündüm.

İlginiz için tekrar teşekkürler. Değerli önerilerinizi bekliyorum.
Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2008, 09:00   #49
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Asparagus :Sizin dediğiniz A.densiflorus 'Sprengeri' imiş. Benim dediğim sebze olan A.officianils.

Acer palmatum : Sorun tuzdu değil mi? Onu da tam aydınlatamadık. Belki denenebilir. Yeşili de çok güzel, sonbaharda da çok güzel kızarıyor, yazın zaten her yer çok renkli. Hem de çok ucuza alabilirsiniz. Ben yeşilini üyelerden Selahattin YILMAZ'dan almıştım.

Ophiopogon O. japonicus, O.jaburan, O.planiscapus... : Ben de şerit yaprak seviyorum, araştırayım. Bahçede çok geniş yapraklı olmayan birkaç yukkamız var.

Spartium junceum : Bu tür bitkiler bahçelerde kontrol edilebilir edilemez mi bilmiyorum. Araştırılacaklar listesine ekliyelim .

Hedera Türleri : Hedera çok yayıldığı için dediğiniz bölgelerde rahat olmayabilir, sorun yaratabilir. Oralar için başka yerörtücü bakalım. Ağaç altına dikim konusuna dikkat edin.

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2008, 14:46   #50
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Teşekkürler sayın Sabah.
Belirttiğiniz problem olabilecek yayılıcıları biraz daha araştırmam gerekecek.
Diğer görüş ve önerileri beklemeye devam ediyorum.
Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2008, 13:04   #51
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Merhaba,

Listenizdeki bitkileri toparlayabildiniz mi?

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2008, 11:32   #52
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Sevgili Sabah,
Teknik nedenlerle uzunca bir süredir siteden uzak kaldım. Mesajınızı ancak görebildim; özür dilerim.
Şu anda drenaj, sulama ve çimleme yapılıyor. Ne yazık ki ben tüm bitkilerimi toparlayıp yetiştiremediğim için bitkilendirme daha sonra yapılacak. Şu anda hiç olmazsa ağaçları bulmaya çalışıyorum. Anlaşılan her şeyin istediğim gibi toparlanabilmesi bir kaç sezon sürecek.
Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2008, 12:28   #53
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 184
Ektiğiniz ağaçlar nelerdir Funda hanım?

darkfriairs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2008, 01:34   #54
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-07-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 7
değerli funda hanım eğer ağaç olarak düşünürseniz ılgın ağacı hem ağaçlandırma hemde bahçenizdeki diğer türleri rüzgar ve tuzdan korumak için en iyi ağaç bence tüm ağaçlar tuzdan ve denizden kaçarken ıldın denize doğru yürür bu nedenle bulunduğun yerde deniz kıyısındaki sebze bahçelerini korumak için deniz tarfına set halinde ılgın dikilir **** en azından doğal yetişenler korunur saygılarımla

gargı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2008, 21:44   #55
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi darkfriairs Mesajı Göster
Ektiğiniz ağaçlar nelerdir Funda hanım?
Sayın darkfriairs; mesajınıza ancak ulaşabildim; gecikme için özür dilerim. Listemdeki ağaçların bazılarını bulamadım, bulabildiklerimle şunları ektim;
-Albizzia Julibrissin
-Gladitzia
-Melia (Tesbih Ağacı)
-Koelrouteria (Güvey Kandili)
-Malta Eriği
-Oya (Ağaç ve çalı olarak bir kaç adet)
-Rhus Typina (Sumak)
-Tüylü palmiye
-Bulut ağacı
-Dişbudak yapraklı alaca akçaağaç
Tesbih ağacı dışında diğerlerinin iklim açısından sorun yaşayacağını sanmıyorum ama yerlerini sevip sevmeyeceklerini görmeyi merakla bekliyorum.
Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2008, 21:48   #56
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gargı Mesajı Göster
değerli funda hanım eğer ağaç olarak düşünürseniz ılgın ağacı hem ağaçlandırma hemde bahçenizdeki diğer türleri rüzgar ve tuzdan korumak için en iyi ağaç bence tüm ağaçlar tuzdan ve denizden kaçarken ıldın denize doğru yürür bu nedenle bulunduğun yerde deniz kıyısındaki sebze bahçelerini korumak için deniz tarfına set halinde ılgın dikilir **** en azından doğal yetişenler korunur saygılarımla
Seyın gargı; aynı şekilde geciktiğim için özür diliyorum.

Ilgını çocukluğumdan beri çok severim. Özellikle bahçeme ekmek istiyordum fakat internetten ulaştığım bilgilerde, tuzu kökleri ve dökülen yapraklarıyla toprağa verdiğini ve dibinde ya da yakın çevresinde pek bitki yetişmesine izin vermediğini okuyunca çok üzülerek vaz geçmek zorunda kaldım. Çünkü ben her ağaçtan bir örnek dikmek istiyordum ve ılgınımı bir yerlere yerleştiremedim ne yazık ki... Fakat yazdıklarınızı okuyunca ılgın sevgim depreşti. Bir çaresini bulacağım artık.
İlginize teşekkür ederim.
Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2009, 22:14   #57
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 25
Merhaba.
Sahil bitkilerini araştırıyordum yazdıklarınızı okuyunca
ilk olarak bu kadar detaylı özverili bir planla yaptığı için Funda hanımı
daha sonrada sabırla ve hevesle soruları yanıtsız bırakmayan arkadaşları tebrik etmek istedim.

Güzelliklerin devamı dileğiyle..
hoşcakalın

mavii Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
deniz, kamelya, kochia scoparia, palmiye, rüzgarlı bahçe, silivri


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024