Sn Funda Hanım,
Drenajla ilgili olarak verdiğimniz bilgiler doğru bilgiler.
Drenaj derinliği ; çimlendirilmiş toprak yüzeyinin altından minimum 35 cm. derinlikte başlar. Bu başlangıç noktası veya noktalarının seçimi drenaj derinliğinden daha önemlidir. Nedenine gelince : Drenaj derinliğini işçiliği birkaç gün daha uzatarak ve yevmiyeyi artırarak daha da alt kotlara indirebilirsiniz Ama doğru ve yeterli noktalardan başlamayan drenaj ağı yaptığınız emekleri boşa çıkarabilir.
Başlangıç yerlerini belirledikten sonra (yerinde belirlenecek bir konudur) yaklaşık %1 eğimle aşağı doğru cazibeli eğimle su akıtılacak şekilde drenaj ağı kurulur.
Drenaj ağının bitiş noktası da önemlidir. Bahçe içinde olabildiği gibi bahçe dışında da olabilir. En yakın rögar nerede ise ona bağlanması gerekir.Bahsettiğimiz ana drenaj ağına yan dallar veya kılçıklar yine aynı eğim oranlarında bağlanarak tüm sahayı taramış olurlar.
Buraya kadar 1. sorunuzun cevabı idi.
2. sorunun cevabı:
Yukarıda yazdığım bitkiler bahçenizde sizin anlattıklarınız ve benim İstanbul tecrübelerimle biraraya getirerek önerdiğim türlerdir. Bunlara daha pekçok tür eklenebilir. İlk olarak bunlar geldi aklıma.Bu türlerin hepsi güneş-gölge, asit-alkalen, rüzgar, tuz, toprak textürü, toprak strüktürü, organik yapısı, bahçenin kullanım amacı ve kullanım şekli, çevre ile ilişkiler, sıcaklık-soğukluk, yağış durumları, denizden yükseklik, taban suyu gibi pekçok doğal ve kullanım verisine uygundur.
Bu nedenle sulama ihtiyacı bakımından bir fark göstermezler.
Ancak bahçenize özel çiçek köşeleri veya çiçek parterleri yaparsanız damlama sistemi kurmanız gerekecektir. Genelde çiçek parterlerinde su ihitiyacı değişir.Bu bölgelere zaten çim tohumu atılmaz. Örneğin bodur güllerden 10*1 m. lik bir gül tarhı yaparsanız damlama sistemini de kurmanız gerekir. Benim yukarda önerdiğim bitkiler arasında damlama sistemini kurmayı gerektirecek bir parter olmadığından endişe etmenize gerek yoktur. Ama kurarsanız da bahçenize ayrı bir güzellik katacağınızı unutmayın.
Kolay gelsin.
|