View Single Post
Eski 04-01-2008, 10:38   #36
Funda Kalaycıoğlu
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Bahçemin Drenaj ve Sulama Sistemi

Arkadaşlar, yeni bir başlık mı açmalıydım bilmiyorum.
Bahçeme dikeceklerimi bir an önce belirlemeye çalışma nedenim, yapılacak sulama sisteminin ona göre ayarlanabilmesiydi. Ancak daha o konuya gelmeden bir sorunla karşılaştım.
İnternette bir yerlerde (ki şimdi bulamadım) sulama sistemi için 60 cm derinlik yeterliyken, drenaj için 1 metre kazmak gerektiğini okumuştum. Silivri'deki mahalli ve küçük peysaj firmaları Kasım ayında bahçemi inceleyip, rögarların yüzeyselliğine uygun olarak 30-40 cm aşağıdan drenaj yapacaklarını bildirmişlerdi ve İnşaat Mühendisi olan eşim her ne kadar bahçe işlerinden anlamasa da bu derinliği inşaat mantığına göre az bulmuştu ve "yaptırmam daha iyi" demişti.
Ben bitki araştırmalarım sırasında bahçede iyi bir drenajın çok önemli olduğunu öğrenince yine konuyu ele aldık. İnternette araştırmaya başladım. Biz yöresel küçük firmalarla çalışmayı düşünüyoruz çünkü hem daha ekonomik, hem de sitedeki komşularımızın havuz ve bahçe bakımlarını yapıyor olmaları ve kışın da Silivri'ye fazla gidemeyerek evimizi onlara emanet ediyor olma zorunluluğumuz bizi yörede tanınan küçük kuruluşlara mahkum ediyor. Ancak biz bilinçli olmak zorundayız. Gözü kapalı kendimizi onlara emanet edemeyiz diye düşünüyorum.
Ben 1metre kazılması gerektiğini öğrenmişken, yeni yaptığım araştırmada bu derinliği göremedim. Herkes 35-45 cm. diyor. Örneğin peyzajcenter.com'dan bir alıntı:
"Drenaj projesinde; tesis alanının, toprak yapısı, bakısı, bitki yoğunluğu ve kullanılacak türlerin özellikleri dikkate alınarak 5 ile 3 m aralıklarla kılçık sıklığı belirlenir.
Sahada mevcut rögarlar bulunuyorsa kullanılır, mevcut değil ise, kapalı rögar tesis edilir.
Drenaj kanalları arazide işaretlenip aplike edilmiş kılçıklar boyunca, taban eni 30-35 cm, yüksekliği 40-45 cm, ağız açıklığı 45 cm, rögara akış yönünde % 1,5 – 2 eğim verilerek kazılır.Kanal tabanına 5 cm kalınlığında tesviye kumu serilerek eğim yüzeyi oluşacak şekilde tesviye edilir. Kanal yatağına 100-120 gr/m2’yi geçmeyen jeotekstil bez serilir.İhtiyaca göre 80’lik veya 100’lük drenaj borusu kanalın içersine döşenir.Kılçık bağlantı yerleri YE ve TE gibi tesisat ekleri ile birleştirilir.Yerleştirilen drenaj boruları iki ucundan bastırılarak sabitlenir. Üzerine yıkanmış podima çakılı veya 2-3 numara mıcır dökülür. Tabana daha önceden serilmiş olan jeotekstil bez kundak şeklinde sarılarak üzerine bir miktar daha mıcır dökülür. "


Birinci sorunum, iyi bir drenaj derinliği ne olmalıdır?

İkincisi sorunum ise, sulama tesisinde... Bahçemin ortası yalnızca çim olacak ve ona göre bir sistem yapmanın kolay olduğunu düşünüyorum. Ancak bahçenin tüm kenarlarına çeşitli bitkiler ve ağaçlar dikeceğim. Ben bu bitkilerin iklim ve toprak şartlarına uygun olmasını sağlamaya çalışırken, bir de su ihtiyaçları aynı bitkileri mi arayacağım?
Kenarlara damlama sistemi mi kurmalıyım? Her bitkinin ve ağacın kök sistemi farklı... Su isteği farklı... Nasıl bir planlama yapmam gerekiyor?

Bu konuda İnternetten başvurabileceğim ve detaylı bilgiler içeren bir kaynakça önerebilirseniz sevinirim.

Konumun uzunluğu nedeniyle affınıza sığınıyorum.
Saygılar.


Düzenleyen Funda Kalaycıoğlu : 04-01-2008 saat 10:41 Neden: imla düzeltme
Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön