Sayın Sabah,
İlginiz için çok teşekkür ederim. Sizi de korkutmamış daha doğrusu bıktırmamış olmak beni mutlu etti. Sorularınızı cevaplamaya çalışayım:
Asparagus : Eskiden çiçekçilerden karanfil alırken yanına süs olarak koydukları 'kuşkonmaz' dedikleri bitkiyi çok severdim. Araştırmalarım sırasında internetten ve kitaplardan, A.Densiflorus 'Sprengeri', A.Officianils gibi türleri olduğunu öğrendim. Anlayabildiğim kadarıyla iyi drenajlı toprakta, muntazam sulanırsa, fazla güneş almayan yerlerde yetişebiliyor ve duvar kaplayıcı olarak dahi kullanılabiliyormuş. Fakat rüzgar ve soğuk etkilerini öğrenemedim. Yemek için yetiştirilen kuşkanmazla aynı olup olmadığını, bitkiyi bulabildiğim serada öğrenirim herhalde diye düşündüm.
http://images.google.com.tr/images?q...0&sa=N&ndsp=20
Trachycarpus Fortunei : Benim imla hatam. Bu tropik bitkinin bahçemde yetişebileceğini umuyor ve diliyorum.
Acer Palmatum : Bahçe şemasının henüz tartışmaya açmadığım aşağı kısımlarında görebileceğiniz 18 no.lu ağaç Gülibrişim. Yani zaten bu nefis ağacı, yayılımını rahatça yapabileceği geniş bir bölgede listeme aldım. Ben Acer Palmatum'un sürekli kırmızı yapraklı bir türünü çok istiyorum. Bu konuda da forumda epeyce yazışmıştık fakat henüz tür konusundan emin olamadım. Dilerim uygun ve 'kırmızı' bir tür vardır.
Ophiopogon : Herdemyeşil ve çimen- şerit yapraklı örtücülere bayılıyorum. Bu bitkininse soğuğa ve benim şartlarıma uygunluğu galiba çok iyi. O.Japonicus, O.Jaburan, O.Planiscapus... artık hangilerini bulabilirsem, rengine, boyuna ve çiçeğine uygun görsellikte bir yerlere yerleştiririm diye düşünüyorum.
Spartium Junceum : Herdemyeşil oluşu, ilkbahardan kışa kadar sapsarı açışı beni çok cezbetti. Tuzlu deniz rüzgarlarına da dayanıklı ve bizim tabii floramızda bile varmış. Fakat yayılıcı özelliğinden habersizdim. Bu durumda ne yapmalıyım bilmiyorum.
Budlea Davidii : Sanırım yalnış ifade etmişim. Söz konusu bölgem, evin ve ağaçların gölgesi nedeniyle 'tam güneş' almıyor. Bu çalı da tam güneş istiyormuş. Acaba mümkün olduğu kadar fazla güneş alan bir yere yerleştirirsem ve toprağına haricen kireç takviyesi yaparsam, bu bölgemde yetişebilir mi, demek istemiştim.
Hedera Türleri : Yetişme özellikleri benim bölgeme uyduğuna göre, yaprak renk ve büyüklük uyumuna bakarak ağaç dipleri ya da çiçek tarhlarının çime geçişlerindeki taşların hemen arkasına serpiştirebilirim diye düşündüm.
İlginiz için tekrar teşekkürler. Değerli önerilerinizi bekliyorum.
Saygılar.