![]() |
|
![]() |
#181 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-05-2009
|
Tekrar merhaba, Çok sabırsızım bu konuda biliyorum, ama ne yapayım... Bir önceki mesajımda belirttiğim deneme ekimi için daha fazla bekleyemedim ve yaklaşık 1 m2 alanda kendimce bir hazırlık yaptım, ardından da 1 avuç tohum ektim. Üstünü de sadece torf ile kapadım. 2 gündür gece 23'ten sonra yaklaşık 5 dakika suluyorum. Bugün tohumların yüzeyde görülebilir şekilde olduklarını farkettim. Kapak örtüsü çok ince kaldı diye düşünüp ilave torf ile açık tohumların üstünü kapattım. Deneme alanım sabah saat 10:30 - 11'den sonra gölge. Bu aralar hava da sıcak gidiyor ama, her şeye rağmen sonucu merakla bekliyorum. Yarın bahçenin toprak tesviyesi yapılacak. (Çapa motoru ve tırmıklama işlemi). Ekim öncesi hazırlık için Eylül ayı sonuna kadar zamanım olacak. O zamana kadar toprağa ne gibi ilave işlemler gerekiyor, onu öğrenmeye çalışacağım. Her türlü yardım, görüş ve öneriye açığım ![]() Yukarıda anlattığım sürecin fotoğrafları : |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#182 |
Ağaçsever
|
Arkadaşlar çimlediğim alanın tamamı çıkmadı çok yer kel kaldı.Yama yöntemiyle yeniden çim sezonunda kel kalan yerleri çimledim.Çıkmaya başladılar ama sanırım yine boşluklar kalıcak nasıl çözebilirim bu durumu bilen varsa ltf bilgi aktarsın bana .Sevgilerimle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
Yeni Üye
|
Merhaba, Deneme ekimimin süreç adımlarını sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. Bugün 6. gün. Yavaş yavaş bir hareketlilik başladı. Sulamaya sabah akşam devam ediyorum. Çimlenme tamamlanana kadar etkin sulamaya devam etmeli miyim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Ağaç Dostu
|
En kısa zmanda bende ekecem sizlerle paylaşırım. Biraz Geç çıkıyor sanırım sizin çimleriniz. diğer üyelerin fotoğraflarında 6 günlük çimler, daha uzun.. Ben dayanamam. Gece gündüz gider bakarım ![]() Sulama hakkında bişey diyemiyorum.bilmiyorum bende. ama Yukardaki yazıları okursanız güçlenene kadar etkin bi sulama yapılıyordu sanırım.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Yeni Üye
|
Merhaba Lithi-um, Cevabın için teşekkürler. Sanırım büyümeleri hızlandı, akşam eve geldiğimde fotoğraftakinden bambaşka bir görüntüyle karşılaştım ![]() Vakit buldukça bu konuyu derinlemesine okuyorum, ve kendimce notlar alıyorum. Eylül ayına kadar çim ile ilgili öğrenebileceğim ne varsa öğrenmeye çalışıyorum. Bahçeme Eylül ayında çim ekimi yapma isteğim var. Gerçekten bilgilerini paylaşan insanlara ne kadar teşekkür etsem az. Şu kısa sürede o kadar çok şey öğrendim ki.. Bu başlık altında kendimce "çim ekme denemesi" deneyimimi paylaşmak istedim. Kim bilir, birisinin işine yarar belki. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-06-2009
|
Ya ne kadar güzel bir forum sitesi ne kadar düzeyli insanlar bir arada. Ben Düzce de 4 katlı binanın bahça katını aldı yeni taşındık bahçe nerdey se bana ait diyebilirim hergün bahçeyle uğraşıyorum artık ve bundan inanılmaz keyif alıyorum! Ama bu konuda biraz acemiyim sizden çok şey öğreneceğim ![]() sizinle tanışmak çok keyifli yeşil dostları!!!! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-06-2009
|
Bu arada değerli arkadaşlar, bahçemde çimlendirme çalışması yaptım ama çok başarılı olduğum söylenemez malesef 1-İkinci denemem olacak yine şimdi ekmelimiyim yoksa sabır edip sonbaharımı beklemiliyim? 2-Çim arasında yonca güzel oluyo siz tavsiye edermisiniz? 3-Düzce de ikamet ediyorum karadeniz iklimi diyebilirim. bahçe çok güzeş alıyor bena tavsiye edebileceğiniz bir çim varmı? şimdiden teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-12-2006
|
nazmi bey; yılın sıcak ve soğuk dönemlerinde çimlendirme çalışmaları başarılı sonuçlar vermemektedir,çim ekimi işini sonbahara bırakmanız çok uygun olacaktır, bu süre zarfında da toprağınızın kalitesini yükselterek ve çim için toprağı uygun bir yapıya ulaştırarak, uzun ömürlü bir çim alanın ilk şartı olan toprak konusunuda halletmiş olursunuz. çime yonca karıştırmak ise pek yaygın bir yöntem olmasa da sizin tercihinizdir. sulamada probleminiz yok ise genelde 6 karışımdan oluşan ve rustik adıyla anılan çim karışımlarını tercih etmek doğru olur. sadece sıcak ve güneşli alanlarda değil kışın çok soğuk olan alanlarda da iyi bir tercih olur rustik çimler. estetik açıdan en iyi karışımlardan olmasalar bile dayanıklılık ve toprağa tutunma açısından son derece kuvvetli olan rustik çimler yazı kadar kışı da çetin geçen düzce için doğru bir seçim olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#189 |
Moderatör
|
Sevgili arkadaşlar. Okudum ki çim alan yapmak istiyorsunuz. Önce size bir soru sormak istiyorum: Çim alan için gerekli harcamayı yapabilecek misiniz, zamanınız ve sabrınız var mı? Eğer bu sorularıma cevabınız evet ise buyrun. Önce benim bir sloganım var onu da belirtmeden geçemiyeceğim, "çimin mi var, derdin var." Bu aylar çim ekimi için son derece elverişsiz bir zaman. Isı çok fazla, gece gündüz sularız diyorsunuz ama çimde gece sulaması tavsiye edilmiyor, mantar türüyor (mantar hastalığı) Sabahın erken saatlerinde sulamanız gerekiyor. Metre kareye, Mart-Nisan ayında 60-70 gr çim tohumu ekersiniz ama daha sonraya kaldığınızda bu miktar 100 gramı aşar, zira karınca faktörü var. Bu da ayrı bir masraf. Çim alanlarda hayvan gübresi pek tavsiye edilmez, zira çok ot basar. Gerçi geniş yapraklı ot ilacı ile bunu temizlersiniz ama , yeni çıkmış taze çimlere bu biraz sıkıntı verebilir. Çim alanın alt yapısı çok önemlidir. Hem toprak yönünden hem de drenaj bakımından. Bu hususu mutlaka önemsemeniz gerekir. Toprağınız kötü ise daha önceden bunu yanmış hayvan gübresi ile ıslah edebilirsiniz. Toprağın yabancı otlardan ve fındık kadar da olsa taşlardan temizlenmesi gerekir. Biçim anında bu taşlar, makinenizin bıçağına zarar verdiği gibi, toprakta bırakılan taşlar, büyük dert olan ayrık otlarının tutunması için güzel bir kaynak oluşturur. Genelde ayrık otlarının kökleri bir taşa tutunur. Bütün bu anlattıklarım daha başlangıç. Esas iş bundan sonra başlıyor....... Ne dersiniz devam edelim mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
Ağaç Dostu
|
Çimlerim 4 günde bu boyuta geldi aklıma geldikçe suladım : ![]() ![]() ![]() ![]() gün geçtikçe fotoğrafları eklerim. (resimlerin altına yazı eklemeyi bilmediğim için. bu şekilde oldu ![]() Ağaçlardan Dökülen yaprakları nasıl engelliyebilirim bilmiyorum ama çok kötü gözüküyorlar. zeytin , nar , ve ayva ağacı var. ayva sorun olmuyor ama nar ve zeytinden dökülen yaprak vs çimlerin içine giriyor. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-03-2009
|
Merhaba arkadaşlar çim konusunda bende yazdıklarınzadan faydalanmak için paylaşılanları okuyacagım.Emeği geçenlere şimdiden teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#194 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ona göre bu yola çıkalım ya da çıkmayalım ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#196 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Ağaç Dostu
|
Çimlerimi uzun bölge olduğu için sulamam sorun oluyordu.Aklınızda bir düşünce olarak kalsın diye paylaşmak istedim. kullanmadığım hortum vardı s şeklince çimlerin üzerine sererek onlarca delik açtım ve hortumun bir ucunu kapatıp içersinde basınç oluşmasını sağladım. şimdilik çok harika çalışıyor ilerde sorun olurmu bilmiyorum.. görsel olarakta hoş gözüküyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Yeni Üye
|
Tekrar merhaba, Bugün 19. günü bitirdim. Deneme ekimimde ilk biçim zamanının geldiğini düşünüyorum. Bu noktada ekteki fotoğrafları ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim: Fotğraflardan da çok net anlaşılacağı gibi, kel kalan çok bölge oldu. Sanıyorum bunun birkaç sebebi var: 1) Ekim zamanı (kanımca en önemli etken) : Haziran ayında ekim yapıldı. Hemen arkasından, malumunuz havalar çok sıcak gitti bayağı bir süre. 2) Gölge : Ekim yaptığım alan neredeyse hiç güneş görmüyor. Ben de gölge çimi kullanmadım. 3) Tohum ekim metodu : Ekimi ben şahsen, ve hayatımda ilk kez yaptım. Her ne kadar okuduklarımı uygulamaya çalıştıysam da, homojen bir dağılım sağlayamadığım ortada. 4) Sulama düzeni : Otomatik sulamamız sitede henüz çalışmadığı için (sulanacak alan yok), sulamasını yine ben, ve de sadece geceleri yapabildim. 5) Toprak tesisi : Mevcut toprağın sadece taşlarını ayıkladım. Gübreleme yapmadım. Kapak olarak da sadece torf kullandım. Bu çalışmadan çıkardığım sonuç : Çim tesisi gerçekten iyi bir bilgi (altyapı), biraz tectübe, ve bol sabır gerektiriyor. Umarım bu Eylül'de tüm bahçeme uygulamayı düşündüğüm çim tesisinde daha başarılı bir sonuç alırım. Evet, öğrendiğim çok şey var, ama öğreneceğim daha da çok ![]() Bana ve burada yazdıklarıma gösterdiğiniz sabır için teşekkür ederim. ![]() Sağlıklı günler dileklerimle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Ağaç Dostu
|
bizim çimlerimiz neden sadece I şeklinde çıkıyor ki ? Diğer çimlere bakıyorum çatal olarak uzuyorlar. acaba yeni diye mi ? bu arada benim çimlerim 1 hafta oldu ekeli sizinkileri geçecek sanırım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#200 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
![]() Öte yandan, peyzaj işiyle uğraşan biri, çim ithalatçılarının piyasadaki ithal çim tohum karışımlarına, burada paketlenmeden önce yerli tohum karıştırdıklarını iddia etti. Hatta karıştırılan bu bazı tohumların boş tohum (yani çimlenmeyen) olabileceğinden bahsetti. Bu doğru olabilir mi? Ve sebeplerden biri olabilir mi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Özgünvadi Başarısızlığınız topraktan kaynaklanıyor olabilir. ya da sulama sorunu gibi gözüküyor. Ben tohumları 13 tl ye aldım 1 kilogram 6 çeşit tohum karışımı var dediler. Bende ilk defa ekiyorum. yukarda gördüğüm seyreklik yüzünden tohumları çok sık ektim. yoğurdu üfleyerek yedim gibi bişey ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Moderatör
|
Sevgili Lithi-um, çim ekimi ile yazdığınızı okudum. Önce karışmayayım dedimse de benim huyumdur, duramadım. Kusura bakmayın ama bence yaptıklarınızda hata zinciri oluşmuş. Birincisi, ekim zamanınız yanlış. Tohum için söylüyorum. Rulo çimde problem yok, ne zaman isterseniz döşeyin. İkincisi, metrekareye normal gramın üzerinde çim tohumu atarsanız, daha ileride kardeşlenmesine fırsat vermemiş olursunuz. Daha da ileri safhalarda havalandırma sorunlarınız başlar. Üçüncüsü, tohumlar çıkarken toprak çok sulanır, ama çimler çıktıktan sonra aşırı su, hele gece sulamaları, hastalığa tam davetiye çıkarmaktır. Ben kendi deneyimlerimi size yazdım. Nereden baksanız yirmibeş senedir bu çim derdi ile uğraşıyorum. Ama siz yine de hocalarımıza sorun derim. Bana çok yardımcı oldular. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili güler hanım. öncelikle keşke karışsaydınız ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#208 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Nisan sonunda benim çim perişandı, yer yer kelleşmişti, şimdi yemyeşil ve kelleşen yerler de kapandı. Lithi-um'un bahçe Akhisar'da galiba, orada yetişir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#210 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-05-2009
|
arkadaşlar bir sorum olacak, kktc'de ikamet ediyorum. 15-20m2'lik bir alanım var. etrafında çiçekler olacak orta alanı da kikuyu çimi ile döşemek için tohumlarını aldım. alan çok fazla güneş görüyor. sizce kikuyu tohumu alarak doğru seçim mi yaptım? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
çim ekimi, püf noktaları. |
|
|