agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)

Beğeni Düzeni177Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-07-2008, 19:14   #121
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-03-2008
Sevgili dostum :10 günlük çim yererince sık görünmez nedeni ise çimin içinde değişik türlerden oluşan karışım bulunur. Bunlarında çimlenme günleri farklıdır. (3-5 ) (12-15) (18-21) gibi yeterli sıklığğa ulaşılması için en az 3 hafta geçmelidir.

bturan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2008, 19:39   #122
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-07-2008
50m2 alanik cim bahcemiz var. Hazirandan bu yana cimlerin arasinda otlar türdi. Ayrik otu diye nitelendirlildi. Kendi arastirmalarima göre (internetdeki resimlere bakarak ) Bermudagras Cynodon dactylon oldugun gördüm. Bahcemizin tümünü sarmis vaziyetde ve cimlerimiz cok kötü duruma geldi. Kimya kullanarakta cok fayda olmayacagani okudum. Herbizidlere direnc gösterdiginide okudum. Mekanik olarak bütün cimi kaldirmayi düsünüyoruz ama togum biraktiklari zamanda cimi kaldirildiginda daha facia duruma geliyormus. Bu konuda bilgisi olan varmi? En iyi zaman ne zamandir?

a320p Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2008, 02:02   #123
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-03-2008
çim konusunda

yaklasık 30 metre kare alanı çimle kaplayacağım bunun etrafına cit bitkisi olarak limon camı denilen bitkilerden ekmek istiyorum ilk sorum limon camını budasam sorun yasar mıyım
ikinci sorumsa bu çiit bitkisinin dibini çimlerden arındırmalımıyım yoksa çimlerle bir arada olmasının mahsuru yok mu

zeynep0224 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2008, 13:59   #124
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Zeynep Hanım, öncelikle konu üzerine açılmış bir başlık (Çim) var, açtığınız bu başlığı siz okuyunca o konu ile birleştirceğim. "Çim konusunda" diye bir başlık siz de takdir edersiniz ki hiç aydınlatıcı değil. Çimin neyi konusunda?

Ayrıca yazım kurallarına uymanızı ve FORUM KULLANMA KILAVUZU'nu okumanızı rica edeceğim.

Düzenleyen Mine Pakkaner : 17-07-2008 saat 16:21
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2008, 22:37   #125
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-06-2007
Ekim ayındaki çim ekimi

Hepinize Merhabalar,
geçen hafta, bahçemdeki çim yerine çıkan otların yerine çim ekimi yaptım. (yaklaşık 20 m2 )Forumda yazıldığı gibi önce tırmıkladım sonra üzerine ince bir toprak( Eski çim ile aynı seviyeye gelmesi için) sonra silindir ile ezdim,tohumu eşit olarak serpip sonrasında üzerine kapak olarak koyun gübresi ve elenmiş toprakla örtüp tekrar silindir ile ezdim. Hergün birkaç defa toprağın nemli kalması amacı ile yağmurlama ile suluıyorum. Bu arada tohumu serpmeden önce karıncaların yememesi için tohumu karınca toz ilacı ile karıştırmıştım. Bugüne kadar herşey normal giderken bugün sulama için bahçeme indiğimde kapak toprağının birkaç yerinden kabardığını gördüm. Sanıyorum bu kabartının sebebi danaburnu. Bilmiyorum o da tohum yer mi? Siz tecrubesi olan arkadaşlara ve forum yöneticilerine sormak istiyorum;
Bu danaburnunun bozduğu zemini ne zaman silindir ile tekrar düzeltebilirim?. Yani çimin çıkıp gürleşmesini mi beklemeliyim? Yoksa şimdi çim çıkmadan bu işlemi yapabilirmiyim?
Hepinize sevgiler, saygılar

lucky1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 15:48   #126
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Bence, kabarmanın sebebi büyük ihtimalle çimlenen tohumların toprağı kaldırmasıdır. Bir iki güne kadar çimler ortaya çıkacaklardır. Kabartılanın birini ince bir sopayla hafifçe eşeleyin bakın çimlenmiş tohumları göreceksiniz.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 17:17   #127
Yeni Üye

tohumlardan da olabilir ama danaburnu düzgün yüzeyi fena halde bozmuş. Bugün sabah çimlerin çıktığını gördüm. Biraz şöyle 5cm uzadıktan sonra silindir ile düzeltmek istiyorum. İnşaallah doğru yapmış olurum. Sayın Limon ilginiz için size teşekkür ederim.
Saygılarımla

Eski 19-10-2008, 22:03   #128
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Bence kesinlikle bu kabartıların sebebi çimlenmeye başlayan tohumlar. Hem danaburnu yüzeyi bozmaz ki sadece 3-4 cm çapta delikler açar. Güzelce yağacak bir sonbahar yağmurundan sonra, yüzeyin düzeleceğini düşünüyorum.

Eski 19-10-2008, 22:26   #129
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Bence, kapak yaptığınız toprağa hayvan gübresi karıştırmanız hataydı, ama olan olmuş bir kere. Bu gübre ile bir kısın yabani ot tohumları da gelebilir. Ama bunları daha ileride yapacağınız geniş yapraklı ot ilacı ile halledebilirsiniz.
Yüzeydeki, kabarmalar çimlerin çıkmasından da olur, dana burnu veya başka solucan gibi haşerelerden de olabilir. Danaburnu, yüzeyde uzunlamasına, dügün olmayan kabartı yapar, bu kabartının başlangıcında da bitimindede delikler görebilirsiniz. Ama tohum yemezler, danaburunları, fideleri ve kökleri keserler.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2008, 22:28   #130
Moderatör

Güler's Avatar

Bence siz bu saatten sonra silindiri dolaştırmak yerine, kabaran yerleri el ile hafifçe bastırarak yerleştirin.

Eski 21-10-2008, 14:48   #131
Yeni Üye

Sayın Limon ve Güler her ikinize de teşekkür ederim. Silindirle geçtik artık. Ama korktuğum başıma gelmedi. Çimler tekrar dikleştiler. Bugün danıştığım bir ziraat mühendisi de Sayın Güler'i doğruladı. Kapağın üzerine koyun gübresi atmak yabani otlarıda beraberinde getirebiliyormuş. Hatta danaburnu ve diğer canlıları da getirebiliyormuş. Biraz deneme ,yanılma oldu. Bundan sonra hata yapmamaya çalışacağız. Boyları yaklaşık 10 cm ye gelince biçim yapılmalı ve kışa doğru 15.15.15 gübresi ile takviye yapılmalıymış.
Saygılarımla

Eski 21-10-2008, 15:40   #132
Moderatör

Güler's Avatar

Sevgili lucky1, hepimiz, zaman zaman hata yapıyoruz, üzülmeyin. Size naçizane tavsiyem, eğer bahçeniz küçük ise, ilk çim biçmeyi el makası ile yapmanızdır. Bu durumda yeni yeni tutunmaya çalışan köklerde oynama olmaz. Daha sonraki biçmeleri makine ile yapabilirsiniz. Bu durumda da dikkat etmeniz gereken, biçerken makineyı hep aynı yönde kullanmanızdır. Yani, makinenızın yönünü hep aynı dikeyde tutmanız, bir dahaki seferde de tam tersi makinenin yönü bir evvelki kesimin tersi yatay yönde olmalıdır ki kardeşlenme hasır gibi olsun. Bilemiyorum tarif edebildim mi?
Kışa doğru atacağınız 3X15 gübre takviyesi çok güzel sonuç veriyor. Karla, yağmurla toprak iyice emiyor. Aman sakın, gübreyi atar atmaz sulamayı unutmayınız.
Sevgiler.

Eski 21-10-2008, 16:03   #133
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Bahçem, duvar inşaatından dolayı tamamen bozulacak. İnşaatı site yönetimi yaptırıyor ve çimi de kendilerinin yenileyeceklerini söylediler. Rulo çim kullanabilirlermiş.

Aklıma takılan bazı noktalar var:

Açılacak çukurlar 2- 3 m derinliğinde olacak. Burası doldurulduktan sonra, mevsimi de dikkate alarak, toprağın oturması için ne yapabiliriz. Geçen seneki çukurlar için iki hafta beklenmiş, bol miktarda da sulanmıştı ama seviye bahçeden biraz farklı olmuştu.

Rulo çim seçiminde nelere dikkat edilmesi gerekir?
Bahçem kışın hiç güneş almıyor, yazın duvara yakın yerler az güneşli, diğer yerler yarı gölge ve bol güneşli.

Döşemeden önce, yapılacak işlemler nelerdir?

Mevsim farkeder mi?

Çimi yeniden tohumla yapmak, kalite ve yetişmesi açısından ruloya göre daha iyiyse, rulodan vazgeçebilirim. Tohumla çimi biz yaparsak, en son veya baharda ilk hangi ayda yapmak mümkün olur. İnşaat henüz başlamadı, tahminim Kasım sonu biter (Toprağın oturmasını beklememiz gerekirse bu tarih kışa gelecek).

Bu konularda taleplerimi söylemesem, uygulamanın kalitesinden problem yaşayacağıma eminim.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2008, 16:19   #134
Moderatör

Güler's Avatar

Sevgili Nurbahar, benim rulo çimler hakkında hiçbir fikrim yok. Bu yüzden size iyi veya kötü diye birşey söyleyebilme şansım yok. Ama zeminin düz olmasına dikkat etmeniz gerekir, alanı önceden bol bol sulayarak çöküntülerin neticesini beklemeli ve silindirle düz bir satıh elde etmeniz gerekir. Hazır bahçeyi yeniden tanzim ediyorsunuz, sulama işini yeraltından düşünür müsünüz, yoksa bahçe büyüklüğünüze göre masraflı mı olur? Drenaj işini nasıl yapmayı plânlıyorsunuz? Tam bilemiyorum, bahçeniz ne kadar büyük. Belki de bunlara hiç gerek de olmayabilir.
Ben, her zaman tohumdan çim ekimi yapıyor ve genelde beşli karışım kullanıyorum. Çim ekimi için hemen hemen bu son ay (İstanbul için) daha sonra geç olur, veya Şubat sonu Mart başı diyebilirim. Ama genelde ekenler, Ekim ayını tercih ederler ki, baharda daha güzel yerleşmiş olsunlar. Bir de bu mevsimde çim ekerseniz m2 ye daha az miktarda tohum atarsınız, bahara kalınırsa daha fazla miktarda tohum kullanılır (hernekadar karınca ilacı da yapsanız yine de taşırlar)
Benim bildiklerim ve bahçemde tatbik ettiklerim bunlar, ama siz arzu ederseniz, sitemizdeki hocalarımıza danışın derim.

Eski 21-10-2008, 16:40   #135
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Teşekkürler Güler hanım.

Sulamayı yeraltından düşünmüyorum, oturma yerimiz ya da yan bahçeleri ıslatmadan sulamak biraz zor olabilir. Çim alanım, 70-80 m2 civarında, L şeklinde. Çok pratik bir sulama aletim var, suyu istediğim açıda, istediğim uzaklığa göre ayarlayabiliyorum.

Bahçe ilk yapılırken drenaj için, bahçenin kenar ve köşelerinden, ortadaki kanalizasyon çukuruna doğru kanallar açıldı, içine çakıl ve drenaj için boru döşendi. Bu işe yarar bir uygulama mıdır, açıkçası hep şüphe duydum. İyi bir drenaj nasıl yapılır bu konuyu araştırmam gerekecek, siz de fikrinizi yazarsanız sevinirim. Çok yağmurda bile bahçede göllenme olmuyor ama sanırım güneşin yetersizliğinden çok mantar çıkıyor ve yosun oluyor, bunu engellemem için bir şey yapmam gerekebilir.

Rulo çim kalite açısından problem çıkarmıyorsa, kışı çamur içinde geçirmemek için tercih edeceğim, çünkü tohum için baharı beklemek gerekecek. Bir de etrafta çok kedi var, çimi biz yaparsak rahat bırakacaklarını sanmıyorum, zira şu anda gazanyalarımın ortasına (üstüne) bile tuvaletini yapan kedi var

Eski 21-10-2008, 17:01   #136
Moderatör

Güler's Avatar

Sevgili Nurbahar, su birikmiyorsa drenaj mutlaka işe yarmıştır. Güneş almayan yerlerde ve ağaç altlarında çim işi biraz zor. Mantar ve yosun, rutubetten oluyordur kanımca. Ben, yeni tohum ektiğim zaman, bahçeyi boydan boya uçurtma kuyruğu ile donatıyorum, bu işi eski kaset bantlarıyle de yapabilirsin. Kuşlardan tohumları korumak için.
Kediler ve köpekler, hakikaten dert oluyor, hem toprağı eşmeleri hem de idrarlarının çimi yakmalarıyle baş etmek hayli zor.

Eski 21-10-2008, 17:23   #137
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Teşekkürler Güler Hanım.
Umarım ruloyu destekleyici yazılar alırım, bahara çimlere basarak girerim.

Eski 21-10-2008, 21:25   #138
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Nurbahar Hanım bu ayın başında yakınımdaki bir bahçede rulo çim kullandılar. İki kez biçim yapıldı, şu anda çok sağlıklı ve halı gibi duruyor çimleri. Bugün yan komşum püskürtme diye ilk kez gördüğüm bir yöntemle ekim yaptırdı. Dediklerine göre bir haftada çok güçlü çim çıkacakmış. (bakalım göreceğiz) Bildiğimiz tohum atmada uzun süre bahçeye basamayacaksınız, bence site nasıl olsa karşılıyormuş, rulo çim döşetin, çamurla toz toprakla uğraşmayın.

Belediye yıkıp, yeşil alan yaptığı yerlere geçen ilkbaharda halı çim döşemişti, şu an çok güzel ve keyifli görünüyor.

Eski 21-10-2008, 22:16   #139
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Teşekkürler Limon, içim biraz daha rahat şimdi.

Eski 03-11-2008, 17:20   #140
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Çimi ektim bir hafta sonra çıktı bir hafta sonra biçtim. Bir ay oldu, beş defa biçtiğimi hatırlıyorum, üst toprak da ekmemiştim. Ancak çim içinden sanki solucan çıkrması gibi saf çamur renginde kıvrımlı küçük çamurcuklar çıkıyor. Solucanlar mı yapıyor acaba? diğer taraftan bir tarafta hafif zayıflama görüyorum. Hayvan gübresi atmamıştım mineral toprağa ektim kimyasal olarak hangi gübreyi atmalıyım?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2008, 11:20   #141
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Solucan da olabilir, drenaj problemi de, bu şekilde anlamanın imkanı yok. Çamur çıkışının olduğu yeri inceleyin, çimi sökün bakın, solucan var mı görürsünüz. Drenaj sorunu olması muhtemel gibi duruyor. Sulama aralarını iyice açın. Kapak toprağını keşke atsaydınız. Mineral toprağa ektim derken acaba ne kastediyorsunuz? Şu dönemde artık kimyasal gübre vermeyiniz. Dinlenmeye alınız.

Eski 04-11-2008, 17:07   #142
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Mineral topraktan maksat organik katkı olmayan kazıdan çıkan, bu killi kumlu, ektiğim tohumlar iyi çimlenip büyüyor. Oysa mevcut toprak kireçli kumlu az killi. Yazın suyu çok çabuk kaybediyor, direnaj özelliği çok fazla. Bu üst toprağı bu nedenlerle kaplayarak çimi ektim. 12,5 m2 ye 1 kg. attım kg fiyatı 13.00 YTL ancak çim şu an çok iyi ve sık, kışın burası don kaplı oluyor, satanlar kışında yeşil kalıyor dediler.

Eklenen Resimler

Düzenleyen nariçi : 09-11-2008 saat 19:00
nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2009, 01:28   #143
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-03-2009
herkese selamlar, sitenizin yeni bir uyesi olarak oncelikle bu yazdıklarım okudugunuz icin tesekkurler .
benim sıkıntım bu konuda acemi olmama ragmen cok biliyormus gibi hareket etmem.
yeni yer kiraladım yaklasık 80m2 bahcesi var.yarısını sebze icin ayırdım.sebzede simdilik sorun yok ,sitenizdeki tavsiyelere uyarak tohumları fide haline gelmesi icin kapalı alanda kucuk kaplara ektim ve uzerlerini orttum.onları b eklicez artık.
bahcemin diger bolumu cim le kaplamak istedim.simdi yaptıklarımı kısaca yazmak istiyorum.
once yabancı otları temizledim, belledim, sonra tırmıkla duzelttim.bir alısveriz merkezinden 5 kg cim tohumu ve birazda gubre aldım.once topraga az miktarda gubre attım, sonra cim tohumlarını attım.uzerini kum ve toprak karısımı ile ince bir tabaka seklinde orttum(cimi bana satan kisinin tavsiyesiydi bu).istanbulda son gunlerde devamlı yagmur yagdıgından sulama yapmadım.toprak hep ıslaktı.tum bu islemleri 24/02/09 tarihinde yaptım.ve bugune kadar TIK yok. ben nerde yanlıs yaptımmm rica etsem bana bir akıl verirmisiniz.. daha beklemem mi lazım yoksa bu islemleri tekrar yapayımmı??
bu arada guldugunuzu hissediyorum suan..)bari az gulun arkadaslar.
Saygılarımla

kkardes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2009, 17:47   #144
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-12-2006
Profesyonel arkadaşlardan bir şu konu için görüşlerini rica ediyorum; Yaklaşık 650-700 m2 bahçem var. Üzerindeki çimler artık ömrünü yitirdi ( 12-13 senelik). Bu sene bölüm bölüm veya tamamen çimi yenilemek istiyorum. Herhalde günlük işçi bulup toprağı yaklaşık 15-20santim derinlikte bellemek gerek, bu da zahmetli ve masraflı bir iş. Aklıma çiftçilerin kullandığı çapa makinası kullanmak geliyor. Hem hızlı hem de iş daha ucuza çıkar diye düşünüyorum. Sizce sağlıklı bir yöntemmi ? Başka bir öneriniz olabilirmi?

fixture Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2009, 18:28   #145
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-12-2006
Sn kkardeş, tohumların çimlenmesi için hava sıcaklığının yaklaşık 18 dereceyi bulması gerekir. 22 derecenin üzerinde olursa, mantar riski devreye girer.
İstanbul'da, ilkbahar döneminde en uygun zaman 15 Nisan-15 Haziran'dır.
Sonbahar döneminde ise 15 Eylül-15 Ekim'dir.

Her ihtimale karşı, küresel ısınma neticesinde hava sıcaklıklarının 2-3 derece arttığını gözönünde bulundurarak günlük hava raporlarının gidişatından bu bilgilere göre uygun zamanı tahmin edebilirsiniz.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2009, 18:29   #146
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-12-2006
Sn Fixture bu uygulamayı rahatlıkla yapabilirsiniz. En pratik ve hızlı olanı.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2009, 13:29   #147
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
Sn Fixture bu uygulamayı rahatlıkla yapabilirsiniz. En pratik ve hızlı olanı.

Çok teşekkür ediyorum. Kiralık bir çapa makinası arayacağız galiba.

Eski 20-03-2009, 17:10   #148
Ağaç Dostu

Sn. Sukranayalp ve Mine Hnm; netten takip edebildiğim kadarıyla geniş alanları çimlemek için pratik ve ekonomik hydroseeding uygulamaları var. Bu yöntemi evin bahçesi için tavsiye edermisiniz? sitelerde hep avantajları belirtilmiş. Acaba öbür bilinen yöntemlere (tohum+hazır rulo çim) göre dezavantajı varmı? uzun ömürlümüdür?

Eski 20-03-2009, 20:38   #149
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Ömür olarak diğer çimlerle hiç bir farkı yoktur. Sadece bir uygulama yöntemidir. Tohumu elle de ekebilirsiniz, hidroseeding yöntemi ile su ve malzeme ile karıştırıp püskürtebilirsiniz de. Ev bahçesinde uygulama biraz daha zor olabilir. Ama bu tamamen bahçenizin büyüklüğü ve düzenlemesi ile de bağlantılı.

Bitki bordürlerine, duvar diplerine, yürüme yolu kenarlarına uygulamak çok kolay olmuyor ve özellikle çalıları korumak gerek, yoksa harç onlara da bulaşıyor. Geniş ve araç girebilen alanlarda ise müthiş kolaylık sağlıyor.

Eski 23-03-2009, 12:23   #150
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Ömür olarak diğer çimlerle hiç bir farkı yoktur. Sadece bir uygulama yöntemidir. Tohumu elle de ekebilirsiniz, hidroseeding yöntemi ile su ve malzeme ile karıştırıp püskürtebilirsiniz de. Ev bahçesinde uygulama biraz daha zor olabilir. Ama bu tamamen bahçenizin büyüklüğü ve düzenlemesi ile de bağlantılı.

Bitki bordürlerine, duvar diplerine, yürüme yolu kenarlarına uygulamak çok kolay olmuyor ve özellikle çalıları korumak gerek, yoksa harç onlara da bulaşıyor. Geniş ve araç girebilen alanlarda ise müthiş kolaylık sağlıyor.

Çok teşekkür ederim. O zaman geniş alanlar için son derece pratik ve ekonomik bir yöntem. Ama diğer bitkilerin ektilenme olasılığı düşündürüyor.

Etiketler
çim ekimi, püf noktaları.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025