![]() |
|
![]() |
#151 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2008
|
Arkadaşlar biz çevre kolu etkinlikleri çerçevesinde bahçe düzenlemesi yapıyoruz. Çok ihmal edilmiş bir bahçemiz vardı. Basılmaktan taşlaşmış bir toprağı vardı. Önce kazdırıp bellettim. Ardından bol bol sulattım. Zaten hemen ardından şiddetli yağmurlar da başladı. Çimlendirmek niyetindeyiz fakat toprak feci, imkanlar çok kısıtlı. Toprak son derece yağlı, ağır ve sarı bir toprak. Çevrede nakil yapabileceğimiz güzel bir toprak da yok. Toprağı koca koca parçalar olmaktan kurtaramıyoruz. Kürek büyüklüğünde yağlı toprak parçaları mevcut. Kürekle parçalamaya çalışıyoruz küreğe yapışıyor. Böyle bir toprağı adam etmek ve çimlendirmek mümkün müdür? Mümkünse neler yapılabilir? Bir miktar kumumuz var. Karıştırsak işe yarar mı? Yardımcı olursanız teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#152 |
Moderatör
|
Bu başlığı ilk sayfadan itibaren okumanızı tavsiye edeceğim. Arkadaşımız bahçesini nasıl çimlendirmiş, safhalarıyle açık açık yazmış. Çim alanın zemininde bir miktar yıkanmış dere kumu kullanıyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Ağaç Dostu
|
Bugün oldukça fazla kum karıştırdık ama toprak çok ağır ve topak topak görüntüsü devam ediyor. Yağlı çamur benzeri bir toprak olduğu için kum da işe yaradı denilemez. Acaba bu tipte bir toprakta çim tutma ihtimali olabilir mi? İlla dışarıdan gübre ya da toprak ilavesi şart mıdır? Çünkü bütçemiz çok sınırlı. Başlıktaki tüm yazıları okudum ama çok çeşitli uygulamalar var. Ve bizim toprak sorunumuza benzeyen bir soruna cevap yazılmamış. Ya da ben göremedim. Yardım ederseniz çok sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim Mine Hanım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#156 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-12-2006
|
Mine Hanım, bahçemde geçen sonbaharda belletip bu ilkbaharda çim atılmak üzere hazırlattığım bölüm kesif bir yabani ot işgaline uğramış. Yeniden çapalamak mı gerek yoksa yabani ot ilaçlaması kurtarırmı, önerdiğiniz bir ilaç adı varmı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#157 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-06-2008
|
Alıntı:
Aradan 6 ay geçti ama sonunda bugün çim tohumlarını toprağa attım. m2 ye yaklaşık 50 gr gelecek kadar Bauhaus dan 6 ay evvel almış oldığum Vilmorin Akdeniz Rustic tohumlarından attım.Üzerini sadece torf-mil karışımı ile kapattım.Silindir geçirmek istedim ama baktım ki torf silindire yapışıyor (hafif nemli olduğundan) vazgeçtim.Sonuçta kapak hiç ezilmemiş oldu.Tohumu attıktan,kapak toprağını serdikten sonra karıncaların tohumları taşıdığına gözlerimle ve hayretle şahit oldum.Hemen toz halinde karınca ilacı aldım ziraatçiden ve tulumbada suda eriterek 2-3 tur yeni ekilmiş alanı ilaçlattım.(Bu ilaçlama şekli ekimi yapan işçinin önerisi, artısı eksisi ne olur bilemiyorum. Kapağı attıktan sonra silindir çekmekteki gaye nedir? bilgilendirirseniz sevinirim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#158 |
agaclar.net
|
Tohum attıktan sonra silindir çektiğinizde tohum ve toprağın tam temasını sağlarsınız. Bu yalnız çim için değil, ne tohumu ekerseniz ekin geçerli. Çiçek tohumu da ekseniz sebze tohumu da ekseniz ekim sonrası kapak attığınızda baskı uygularsınız. Ancak sizin artık geçti. Sulamadan sonra bunu yapmanız uygun olmaz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#159 |
Yeni Üye
|
tşkürler Mine Hanım.Silindir çekmeme hatasını telafi için (sabah yine denedim,olmadı dediğiniz gibi) yeni beton dökümünde işçilerin tesviyede kullandıkları uyduruk tahta kürek ile tohumladığım tüm alanı sıkıştırdım,umarım faydası olur.Ama bahçenin özellikle bir blgesinde resmen karınca saldırısı var .Dün sıktığımız Fulban2 isimli toz ilaçla resmen dalga geçtiler.Tozu üzerine atıyorum,karınca götürdüğü tohumu bırakmaya bile zahmet etmedi,durmak yok yola devam dedi.Sizin bir yerde önerdiğiniz sirke püskürtme operasyonunu yapacaktım,komşu sirkenin asidi tohumu bozar gibi bir fikir beyan etti, karıncaya ve salyangoza karşı zirai bir ilaç öneriniz olur mu acaba |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-11-2008
|
Merhabalar; çim ekili bir alanın içine çiçek düzenlemesi yapılabilir mi acaba? Bi zamanlar bir kaç çiçek dikmiştim ve tam randıman alamadım. Çiçekler,çiçek vermeden yoz bi şekilde ne öldüler,ne de dirildiler. Çim köklerinin çiçeklere baskı uygulayıp geliştirmediğini düşünüyorum. Bu konuda bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#161 |
Yeni Üye
|
üstte de bahsettiğim üzere çim ekimini 9 gün önce yaptım.çimler şu anda 4-5 cm yüksekliğe erişti.Tabanda 5 cm bahçe toprağı vardı.Kapak olarak da torf-mil karışımı attım.Hiç hayvansal gübre kullanmadım şu ana kadar. komşum köklerin güçlenmesi için 15-15-15 gübre atarsam iyi olacağını söyledi.Torfun besleyici bir özelliği yoktur,dedi.Doğru mu?15-15 gübre atayım mı şu anda? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#162 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2008
|
Kimyasal gübrelerin hem faydası ve hemde zararı var. Hayvan gübreleri çok ot yapıyor. Çimin güzelliğini bozuyor. Rulo çim üretimi yapılan 5000 dönüm arazide 8 km çimin içinde arabayla yol aldım. Bütün gün sulama yapıyorlardı. Bana gündüz sıcakta sulama yapılmaz çimi yakar demişlerdi. Oradaki Ziraat Mühendisi devamlı sulanınca bir mahsuru olmadığını söyledi. Bunun dışında ilk biçmeyi çim 14 cm olunca yaptıklarını kademeli olarak 4,5 cm ye kadar indirdiklerini söyledi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-07-2008
|
üstadlar, kastamonu yaşamaktayım 200 m2 bi alanı çimlendirmek istiyorum yanlız hangi tür çim tohumunun veya karışımın kastamonu şartlarına uygun olacağını bilmiyorum. çim ekilecek alan tamamiyle güneş görmektedir. syg. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#164 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-03-2009
|
Bundan yaklasık 1,5 ay once bahceme cim tohumu attım ve burada okuduklarımı uyguladım.Sonuc tamamen husran.30 m2 bahcede toplam 1 m2 yer cimlendi ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#165 |
Yeni Üye
|
nedense bu kadar genel bir problem iken en az ilgi gören başlıklardan biri??? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#166 |
Yeni Üye
|
turfset+m.a.p. uygulaması hakkında; sn.Şükran hanımın da yardımıyla öğreniyorum ki Turfset 200 ml ticari satış şekli bulunan bir çim aktivatörü.Çim sorunları ile ilgili diğer bir başlıkta bahsi geçen Pendik teki firmayı arayıp öğrendim ki 35 lr imiş 200 ml . Mine Hanım bahsetmiş yine bir yerde sırt tulumbasıyla uygulanabilir imiş.Uygulama şekli hakkında bilgi verebilir misiniz? kaç m2 ye kaç ml? M.A.P. (Mono amonyum fosfat) bunu da öğrendik ,anladığım kadarıyla granül şeklinde ve suda eriyebiliyor.(12/61/0) Yeni çıkmakta olan çime (4-5 cm.,ilk biçim yapılmamış henüz) nasıl bir uygulama yapılmalı? kaç gr/m2 . ticari satım şekli nedir acaba ,nerede bulunur.Bunu sormamın sebebi daha önce Güler hnm galiba bulamadığını yazmış ilgilenirseniz *** ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-04-2009
|
Bahçemdeki çimlerin bir kısmı yosun tutuyor,bulara pratikerden toz ilaç alıp atıyorum yosunlar siyahlaşıyor, 2 ay sonra tekrarlıyor,bunlarla baş edemiyorum.Bu yosunlarla baş etmek için en etkili ilaç nedir.?Şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#168 |
Yeni Üye
|
bu Turf-set hakkında niye neredeyse hiç bir bilgi yok acaba bu internet dünyasında.en çok adının geçtiği yer bu forum.burada mı üretilir ithal mi edilir nerede satılır gizem içinde.yine sağolsun 1-2 arkadaş söylemiş,pendik ve izmirde adresler vermiş ama birinin elinde yok 25 lr şişesi,pendik' tekinde var 35 lr. bauhaus vs yapı marketlerde yok zaten.forumda da herkes yapın diyor ama nerden bulup yapacağız söylemiyor.Peyzajcılar arasında bir giz... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2008
|
Karaköy yeraltı geçidinde Hedef İthalat karşısındaki dükkanda çime faydalı yosunu yok eden avrupa gübre var isteyen arkadaşlar gidip bilgi alabilirler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#170 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-08-2007
|
Selamlar.. 3 senelik inatlaşmadan sonra, en sonunda 350m2 olan bahçeme çim ektim. İnatlaşma diyorum, çünkü eşim sürekli çim ekmem hususunda beni sıkıştırıyordu. Bende küresel ısınmayı bahane ederek, bu isteğini geri çeviriyordum. Geçen sene "corbubrotus edulis" (buz çiceği, hatta burlarda katır tırnağı diye adlandırılır ) diktim. Sukulent olması nedeni ile az su ve bakım istemesi ile tercih ettim. Fakat üstüne basılamaması, yılanlara yuva oluşturması ve üstüne üstlük %50 kadar fire vermesi beni bu bitkiden soğuttu. Kışın bunları söktükten sonra, bahçemi belledim ve Starbuks'dan aldığım kahve telveleri ile az miktarlarda zenginleştirmeye çalıştım. Biliyorum ki kahve ve çay telveleri asitli olması nedeni ile belki bazı bitkilere zararlı olabilirdi ve onun için telve miktarını abartmamaya çalıştım. 15 gün evvel 2 eleman tutup bahçeye çapa yaptırdım ve yabani ot temizlendi. Arkasından tesviyesi yapılıp, biophos marka n-p ihtiva eden organik kompostun 15 kg lik paketini 350m2 dağıtıp, tırmık ile yedirildi. 3 gün toprak yanmaya bırakıldı. %20 lolium perenne- %20 festuca rubra rubra- %30 festuca arundinacea- %30 cynodon dactylon ihtiva eden Akdeniz karışımını kullandım. 350m2 ye 10-12 kg yeter diyen satıcıya güvenip, 12 kg satın alındı ve sarban2 isimli toz ilaçla karıştırıldı. Bahçeye silindir çekildi, tohumlar atıldı ve 50 çuval torf kapak olarak kullanıldı. Tekrar silindir çekildi ve yerleri bilinen karınca yuvalarına sarban2 döküldü. 1 hafta sulandıktan sonra, tam umudumu kesmişken çimler çıkmaya başladılar. En büyük sorunum, 2-3 seneden beridir bahçemizde beslediğimiz kedilerin umumi hela olarak kullandıkları 2-3 yer sürekli olarak eşeleniyor. Kedilerin de üstüne sarban 2 dökemeyeceğime göre ![]() Çimler ekileli 11 gün oldu ve boyları 3-4 cm boyunda. Sulama yaparken akrobatlar gibi ordan oraya zıplıyorum.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#171 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
agaclar.net
|
Siz koşulları değiştirip yosun oluşmasını önlemedikten sonra ilaç kulanmaktan başka çareniz yok. Ya çok gölge alan, ya suyu fazla tutuyor, ya da çok asitli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#173 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Ben Doğa Tohumculuk'tan alıyorum, şu anda stoklarında var mı bilemem, burada telefonları dahil iletişim bilgilerini verdim. Elbette mesleki tecrübeyi ve akademik bilgiyi aktarmak imkansız ama profesyonel yetiştiricilik ve bakım bilgileri de veriyoruz, adresler de. Daha ne diyelim ki giz saymayın ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#174 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#175 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Çiminizi biçip silindirledikten sonra ayda bir kez azotu bol gübre veriniz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
agaclar.net
|
% 30 Lollium perenne, % 30 Festuca arundinacea, % 10 Festuca rubra commutata, % 20 Poa pratensis |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-07-2008
|
teşekkürler üstad |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#178 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-04-2009
|
Bu mevsimde çim ekecekler karınca faktörünü gözardı etmesinler,benim tohumlara yaptıklarına bakın... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#179 |
Yeni Üye
|
Mine Hanım hoşgeldiniz ,sefalar getirdiniz.Elinize sağlık bilgiler için. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-05-2009
|
Merhabalar, "Kendinizi Tanıtın" bölümünde bahçeme çim uygulamak istediğimden kısaca bahsetmiştim. Detaylar için : http://www.agaclar.net/forum/showthr...=2595&page=255 Fakat inanın benim bu konu ile ilgili hiç tecrübem veya bilgi birikimim yok. Dolayısıyla ilk aşamada forumda "Çim" ile ilgili pek çok faydalı bilgiye ulaştım. Ekim zamanları, toprağın önemi, kapak toprağının önemi, sulama ayrıntıları, ilk biçim, ..vs. Bu bilgilerden yola çıkarak çim ekimini kendim yapmaya, tecrübe oluşturmaya karar verdim. Okuduklarım doğrultusunda ekimi Eylül ayı içinde en elverişli havayı yakaladığım an yapmayı düşünüyorum. Tabi ilave olarak öğrendim ki, o vakte kadar toprağımı belleyip tesviyelemem, ayrık otlarından ve de özellikle taşlardan (kimisi abartmıyorum kafam kadar) temizlemem gerekecek. Fakat toprağım çim ekimi için uygun mu değil mi, toprağı değiştirmem gerekir mi, yoksa gübre takviyesi yeterli olur mu, bilmiyorum. Bu konuyu sizlere danışmak istedim. Toprağı tasvir etmesi için de şu fotoğrafları ekliyorum : İlave olarak, ufak bir deneme için 1kg'lık çim tohumu (7 karışım, British Seeds Liverpool) ve çim gübresi edinmiştim. Sezon uygun değil ama belki sıcaklıkların Haziran ayı içinde bir ara düşme ihtimali var, mevcut toprağa ufak bir bölüme (4 - 5 m2) deneme ekimi yapmaya da hevesliyim. Değerli yorumlarınızı paylaşmanız dileğiyle, sevgiler. Murat |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
çim ekimi, püf noktaları. |
|
|