Selamlar..
3 senelik inatlaşmadan sonra, en sonunda 350m2 olan bahçeme çim ektim. İnatlaşma diyorum, çünkü eşim sürekli çim ekmem hususunda beni sıkıştırıyordu. Bende küresel ısınmayı bahane ederek, bu isteğini geri çeviriyordum. Geçen sene "corbubrotus edulis" (buz çiceği, hatta burlarda katır tırnağı diye adlandırılır ) diktim. Sukulent olması nedeni ile az su ve bakım istemesi ile tercih ettim. Fakat üstüne basılamaması, yılanlara yuva oluşturması ve üstüne üstlük %50 kadar fire vermesi beni bu bitkiden soğuttu.
Kışın bunları söktükten sonra, bahçemi belledim ve Starbuks'dan aldığım kahve telveleri ile az miktarlarda zenginleştirmeye çalıştım. Biliyorum ki kahve ve çay telveleri asitli olması nedeni ile belki bazı bitkilere zararlı olabilirdi ve onun için telve miktarını abartmamaya çalıştım.
15 gün evvel 2 eleman tutup bahçeye çapa yaptırdım ve yabani ot temizlendi.
Arkasından tesviyesi yapılıp, biophos marka n-p ihtiva eden organik kompostun 15 kg lik paketini 350m2 dağıtıp, tırmık ile yedirildi. 3 gün toprak yanmaya bırakıldı.
%20 lolium perenne- %20 festuca rubra rubra- %30 festuca arundinacea- %30 cynodon dactylon ihtiva eden Akdeniz karışımını kullandım. 350m2 ye 10-12 kg yeter diyen satıcıya güvenip, 12 kg satın alındı ve sarban2 isimli toz ilaçla karıştırıldı. Bahçeye silindir çekildi, tohumlar atıldı ve 50 çuval torf kapak olarak kullanıldı. Tekrar silindir çekildi ve yerleri bilinen karınca yuvalarına sarban2 döküldü.
1 hafta sulandıktan sonra, tam umudumu kesmişken çimler çıkmaya başladılar. En büyük sorunum, 2-3 seneden beridir bahçemizde beslediğimiz kedilerin umumi hela olarak kullandıkları 2-3 yer sürekli olarak eşeleniyor. Kedilerin de üstüne sarban 2 dökemeyeceğime göre

, daha sonra oralara ilave ekimler yaparak bir tel kafes ile muhafazaya almak. Komşum bana kükürt dök diyor, ama kediler veya çimlere zararı olabilir diye korkuyorum.
Çimler ekileli 11 gün oldu ve boyları 3-4 cm boyunda. Sulama yaparken akrobatlar gibi ordan oraya zıplıyorum..

. Acaba çimlerimin üzerine ne zaman basabileceğim? Cynodon dactylon (bermuda çimi) 21-27 günde çimlendiğini okumuştum. Yani 11 gün sonra %30 ilave yeni çimler çıkacaktır.