agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)




Beğeni Düzeni172Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-04-2008, 16:12   #91
Yeni Üye
 
cengos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayberkimi Mesajı Göster
arkadaşlar benim evin bahçesindede çimlerde yuvarlak veya elips şeklinde kurumalar oldu yer yer mantarlarda çıkıyor. kuruma işlemi mantardanmı yoksa çevredeki bol miktarda olan kedilerdenmi olmaktadır.yardımlarınız iin teşekkürler
Bu işin uzmanı olmamama rağmen sorunuza kendi edindiğim tecrübelere dayanarak cevap vermek istiyorum. Ben de benzer sorunlarla karşılaştım. Gümreleme esnasında homojen olmayan gübre dağlımı **** yanlış sulamadan kaynaklanabilir. Ayrıca bahsettiğim yonca istilası nedeniyle de yer yer cim bölgeler yoncaların kesilmesinden sonra kelleşti.

cengos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2008, 17:54   #92
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-10-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 3
şu ana kadar 1 kez gübre verdim sararmalar başladıktan sonra bir kezde mantar ilacı attım ama çoğu sararan yer de değşim yok.normal bildiğimiz mantarlardan bolca çıkıyor sebebi nedir bilen varmı acaba. ve çime ne gibi bir zarar verir.

ayberkimi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2008, 11:43   #93
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-10-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 3
arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum.son yağan yağmurdan sonra mantar sayısında artış oldu. kurumalar devam ediyor.

ayberkimi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2008, 08:40   #94
Ağaç Dostu
 
Süleyman Koçak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2008
Şehir: ISPARTA / Yozgat
Mesajlar: 178
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
Sn Süleyman Bey,
Ama herşeyden önce yaptığınız işin boşa gitmemesi için topraktan geçecek bakteri-virüs ve mantar hastalıklarına karşı koruyucu önlem almanız gerekmektedir. Bunu da çim tohumu, üzerine kapak harcı attıktan sonra yapabilirsiniz.
Sayın sukranayalp;
Bu işlem için tavsiye edebileceğiniz bir ilac ismi var mı?

Süleyman Koçak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2008, 23:18   #95
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 60
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Poyraz__2007 Mesajı Göster
Mine hanım sözünü ettiğiniz bu durumla bizzat karşılaştım. Bahçemdeki güzelim çimlerde bölüm bölüm sararmalar olmaya başlamıştı. Bu durum koca bahçenin kötü görünmrsine neden oluyordu. Önceleri bunun nedenini anlayamamıştım. Daha sonra köpeğimden kaynaklandığını öğrendim. Ama şu an öyle bir durum yok çünkü köpeğimi bahçemin çimsiz bi yerine taşıdım. )) Buradaki arkadaşımında önlemini almasını dilerim.
over seeding(üstten tohumlama) yaparsanız düzelir

akinal33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2008, 23:28   #96
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 60
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Süleyman KOÇAK Mesajı Göster
Sayın sukranayalp,
*Çimlendireceğim yer okul bahçesi olmasına rağmen, biraz taşlıca bir alan. Ayrıca kısmen tesviyeye de ihtiyacı var. Taşları ayıklattırıyorum. Ancak tesviye işi elle yapılabildiği kadarıyla kalacak. Bu durumun çimlendirme başarısına etkisi nedir?
*Bana gelecek (hîbe) tohumlar,10 kg paket halinde satılan 4-5 karışımlı bir ürün.(%40 lolium prenne %10 loliumun başka bir türü % 50 lik diğer üç karışımın isimlerini hatırlayamadım, gelince etikete bakmam lazım bu karışımı önerir misiniz? (Önermeseniz bile inşallah şiddetle karşı çıkmazsınız)
*Yerini hazırlarken tohumları serpmeden önce bu aşamada herhangi bir gübrelemeye (sunî veya tabiî) ihtiyaç varmı?
*Tohumları ekerken en homojen dağılımı nasıl sağlayabilirim?(Elle ekilecek)
*Aklıma şu an gelmeyen konuyla ilgili başka sorular geldiğinde de size sorabilir miyim?
sayın süleyman bey bir yeşil alancı olmaya çalışan biri olarak size bir iki öneride bulunmak isterim öncelikle toprağı belleme durumunuz varsa onu yapın ardından tırmık yardımı ile topragın içindeki taşları yabancı otları temizleyin sonra hafif bi tesviye verin ardından mil ile tesviye verin ardından toprağı ilaçlarsanız iyi olur ama ilaçlamasanızda olur ardından silindir yardımı ile toprağı şıkıştırıp metre kareye 20 gram olmak üzere tohumları azar azar serpin ardından üzerini mil+kil ve az kum karışımı ile örtün silindir ile kapağı sıkıştırıp yağmurlama sulama ile sulayın ardından bekleyin çimler çıktıktan sonrailk biçim için biraz bekleyin çim türüne göre yükseklik değişmekle beraber agrostisler için 0,5cm ile 1,5 cm kadar biçin yapılmakla beraber loliumlar için 4,5-5,5 cm arası biçim yapmanız önerilir aksi halde çimlerde keçeleşme veya sararmalar olabilir tesviyeye çok dikkat edin mümkünse şap dökerken ustaların kullandığı yöntemi denemenizi tavsiye ederim her neyse eger tesviyeyi iyi veremezseniz zeminde biriken sular hastalık mantar ve zararlılar için iyi bir yuva olabilir saygılar

akinal33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2008, 23:30   #97
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 60
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayberkimi Mesajı Göster
şu ana kadar 1 kez gübre verdim sararmalar başladıktan sonra bir kezde mantar ilacı attım ama çoğu sararan yer de değşim yok.normal bildiğimiz mantarlardan bolca çıkıyor sebebi nedir bilen varmı acaba. ve çime ne gibi bir zarar verir.
size tavsiyem yaz da geldi ama siz c4 dediğimiz türden ve tohumları büyük olan türlerl ile over-seeding yapmanız yeterli olacaktır

akinal33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2008, 09:32   #98
Ağaç Dostu
 
Süleyman Koçak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2008
Şehir: ISPARTA / Yozgat
Mesajlar: 178
Merhaba Sayın akinal33.
Evvelâ değerli tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
Sahayı önce -dar olduğu için-yanaşabildiği yerlere kadar traktörle sürdürdüm. Daha sonra büyük kesekleri kürekle kırdırıp dağıttırdım. Üzerine bir miktar daha toprak getirip serdirdim. Şu an koyun gübresinin gelmesini bekliyoruz. O gelince hemen tohumu atıp kum+gübre karışımını üzerine atacağım.Lolium ağırlıklı 5-6 karışım tohum için metre kareye 20 gr az değil mi? Zira 60 - 70 gr tavsiye ediliyor genelde. Kapak harcının kalınlığı hakkında tavsiyeniz olacak mı?Tohum atmadan zeminde ilaçlama yapabilirim. Bir marka tavsiyeniz olursa memnun olurum. Ayrıca tohumları mantarî hastalıklardan korumak için de ilaç ismi verebilir misiniz? (Burada bu işler yaygın olmadığı için her ilaç bulunamayabiliyor.)
Ayrıca siz silindirin tohum atmadan çekilmesini tavsiye etmişsiniz. Burada da çelişkiye düştüm. Kapak harcından sonra yapılmayacak mı sıkıştırma?
Selamlar..

Süleyman Koçak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2008, 00:14   #99
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 60
ben agrostisler için vermiştim karışımlarda karışımın türüne göre 50 ile 70 arası yanlız size tavsiyem koyun gübresi eklemeyin eklyecekisenizde fermantasyona girmiş gübre kullanmanız zira içinde yabancı ot tohumları olabilir ayrıyetende silindirin mutlaka tohum atılmadan önce yapılması gerek çünkü zeminin sıkışmış olması gerek kapak kalınlığı 0,5 cm olsa yeter mantar oluşumuna en büyük engel kusursuz tesviye ve kökleri 15-25 arası derinliklere inen graminea familyası için yeterli sulamadır ve en uygun biçim yüksekliğinin seçilmesidir ilaç olayına girince benim ilaç derken demek istediğim total herbisit ve toprak fumigasyonu uygulamanız toprak fumigasyonu 15-20 cm ye kadar toprağın içine kalsiyum siyanamid, metil brommit,formaldehit v.b. Gibi zehirli gazlardan enjekte edip üzerinin hava almasının engellenip toprak içinde ki tüm canlıları öldürmeye yönelik sistemi kullanabilirsiniz yanlız burada seçeceğiniz madde toprakta uzun süre kalan maddeler olmamalı aksi taktirde çim tohumları da çimlenmez bu arada toprağın tesfiyesini düzgün verir ve sulamayı fazla yapmassanız mantar sorunu olacagını zannetmiyorum bu arada yeşil alanı ne için kullanacağınızı söylerseniz size bir kaç karışım önerebilirim

akinal33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2008, 23:00   #100
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akinal33 Mesajı Göster
Ben agrostisler için vermiştim, karışımlarda karışımın türüne göre 50 ile 70 arası,yanlız size tavsiyem koyun gübresi eklemeyin, eklyecekiseniz-de fermantasyona girmiş gübre kullanmanız. Zira içinde yabancı ot tohumları olabilir. Ayrıyeten- de silindirin mutlaka tohum atılmadan önce yapılması gerek, çünkü zeminin sıkışmış olması gerek. Kapak kalınlığı 0,5 cm olsa yeter. Mantar oluşumuna en büyük engel kusursuz tesviye ve kökleri 15-25 arası derinliklere inen graminea familyası için yeterli sulamadır ve en uygun biçim yüksekliğinin seçilmesidir.

İ
laç olayına girince benim ilaç derken demek istediğim total herbisit ve toprak fumigasyonu uygulamanız. Toprak fumigasyonu 15-20 cm ye kadar toprağın içine kalsiyum siyanamid, metil brommit,formaldehit v.b. Gibi zehirli gazlardan enjekte edip, üzerinin hava almasının engellenip, toprak içindeki tüm canlıları öldürmeye yönelik sistemi kullanabilirsiniz, yanlız burada seçeceğiniz madde toprakta uzun süre kalan maddeler olmamalı. Aksi taktirde çim tohumları da çimlenmez bu arada toprağın tesfiyesini düzgün verir ve sulamayı fazla yapmassanız mantar sorunu olacagını zannetmiyorum. Bu arada yeşil alanı ne için kullanacağınızı söylerseniz size bir kaç karışım önerebilirim
Akinal dili düzgün kullanmanız, mesajlarınızda temel yazım kurallarını uygulamanız forumumuzun temel kurallarındandır.

Şimdi önerilerinize gelelim. Öncelikle fumigasyon tavsiyenize bakalım. Fumigasyonu uygulamak için bakanlıkça yetkili fumigasyon operatörü belgeli bir ziraat mühendisi olmak veya bulmak gerekir. Metil bromit yasaklanmış bir kimyasaldır. Bütün dünyada fumigasyonun tehlikeleri tespit edilmişken ve özellikle metil bromit alternatifi çözümler aranıyorken basit bir çim saha tesisinde böyle bir ürün kullanılması zaten önerilemez. Günümüzde fumigasyonun en önemli alternatifi solarizasyondur. Fumigasyon ile topraktaki bütün biyolojik aktivite yok edilmektedir. Oysa şimdi topraktaki biyolojik aktiviteyi yeniden sağlamak için çalışmalar yapılmakta, mikorizasından, mikrobiyal gübresine çimde dahi kullanılması çalışmaları yapılmaktadır. Hatta yurtdışında yaygın kullanılan çim için mikoriza ülkemizde de yakında mutlaka kullanılacaktır.

Çok otlu bir alanı çimlendirme çalışması başında ot ilaçları ile muamele etmek doğru olur ancak yeşil aksama etkili olan ilaçların tohumları öldürmeyeceği unutulmamalıdır.

Toprakta çok düzgün bir tesviye yaparsanız silindir çekmeniz gerekmez, tam aksi çok sıkışmış bir toprakta çimlenme zor olur. Tesviyeyi desteklemek için çekilecek silindirin ağırlığı bu yüzden çok önemli. 0,5 cm kapağı zavallı tohum kaldıramaz bile. Atılacak kapağın kalınlığı tohumun kalınlığının ortalama iki katı olur. Yani 2-3 mm kapak atarız. Agrostis gibi çok ince tohumlara ise kapak atılmaz. Kapak atıldıktan sonra üstten sarpilir ve silindirlenir.

Toprakta mantari hastalık etmenleri varsa bunu tesviye ile önleyemezsiniz. Elbette düzgün tesviye ve ayarlı sulama hastalığın ilerlemesini yavaşlatır ancak engellemez. Sulamanın az yapılması durumunda, özellikle tohum cücüklendiği dönemde suyu azaltırsanız hemen ölür. Gün içerisinde toprak yüzeyini nemli tutup geceye kuru girmesi sağlanmalıdır. Çim ilk iki yaprağı verince su hafifçe azaltılır.

Hastalıklara önemi bir çare de çim saha tesisinde geç kalmamaktır. Mevsim ortasına yani ilkbahar sonu, yaz başına kalan ekimlerden sonra toprak kaynaklı hastalıklar çok görülecek ve çimlenme sonrası kök boğazı hasalıklar ve hızlı ölümler olacaktır. Bunu en aza indirmek için tohum ilaçlaması yapmak yerindedir.

Biçim yüksekliği, çim için son derece önemli olsa da, ilk tesiste mantari hastalık açısından hiç önem arzetmez. Çünkü doğru tesis edilemezse ve gereken önlemler alınmazsa çim daha biçilemeden ölür.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2008, 08:12   #101
Ağaç Dostu
 
Süleyman Koçak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2008
Şehir: ISPARTA / Yozgat
Mesajlar: 178
Merhaba arkadaşlar.
Kolay bakılan, kanaatkâr, biçim ihtiyacı en az olan, çiğnenmeye, ağır kış şartlarına dayanıklı, ve kolay bulabileceğim çim tohumu önerisi bekliyorum.
Elimde
%40 lolium prenne
%20 festuca rubra rubra,
%20 festuca ovina,
%20 poa pretensis
4 lü karışım var.

Ayrıca bu tohumlar geçen seneden kalmış. Paketi açılmamış. Bunu ekersem çimlenmede sıkıntı olur mu?


Düzenleyen Süleyman Koçak : 16-05-2008 saat 12:26
Süleyman Koçak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2008, 01:29   #102
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 60
Mine hanım öncelikle tecrübelerinizle beni düzelttiğiniz için teşekkür ederim; ben bilgileri buraya kafam'dan uydurarak yazmadım. Prof. Dr. Rıza AVCIOĞLU nun yazdığı yeşil alan bitkileri kitabından aldığım ve bizim deneme parsellerinde uyguladığımız yöntemlere göre yazdım. Toprak fumigasyonu şu anda bir çok çim tesisinde yapılmaktadır, bunda metil bromit yerine toprak'ta çabuk çözünen magnezyum fostit kullanabilirsiniz ve metil bromilin yasaklandığından haberim yok zira fideliklerde bile kullanılmakta. 2. konuya gelince de eger siz toprağı silindirlemesseniz tohumlar düzgün bir formallik kazanmadan çıkarlar ve istediğimiz yeşil alan güzelliğini yakalamamıza izin vermezler. Solarizasyona gelince solarizasyon sonucunda hastalık etmenlerinden kesin kurtulanılacak diye bi şey yoktur zira toprak altındaki mikro organizmalar ortamın nem seviyesinin artması sonucunda topragın alt katmanlarına doğru yönelir'ler ekim zamanına gelince ilkbahar da bölge şartlarına göre c4 bitkilerinin dikimi yapılabilir ayrıca biçim fungal hastalıklar konusunda çok önemlidir . Mikoriza olayına gelince mikorizayı genelde bakteriler ve nematodlara karşı savaşta kullanımını biliyorum fungal hastalıklarda ne amaçla kullanıldığını bilmiyorum beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.
Süleyman bey size önerim lolium ve poa dan yüzde kırkar festucalardan da yüzde 10 ar koymanız zira festuca rubra rubra rizomlu yapısı nedeniyle tesisde kısa sürede diğer türlerle rekabete girip diğer türleri kötü etkileyebilir.

akinal33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2008, 14:16   #103
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Akinal33 ben sizin bilgilerinizi uydurduğunuzu söylemedim, teorik bilgileri tecrübe ile birleştirmeden kitabi olarak yazılmış çözümleri iletiyorsunuz. Sayın Rıza Avcıoğlu'nun 27 sene önce öğrencisi oldum, her zaman da bilgilerinden faydalanırım, karşılaştığımızda da mesleki konuları görüşürüz. Bu arada eğer edinmediyseniz kendisinin 1997 de çıkardığı Çim Tekniği kitabını da edinmenizi öneririm.

Toprak fümigasyonu çim saha tesisi gibi bir işlem için uygulanmamaktadır, uygulanmamalıdır da. Okuldaki deneme parselleri dışında ne kadar çim saha tesis ediyorsunuz bilemem ama ben ve ekibim her yıl dönümlerce ekiyoruz. Piyasada da profesyonel olarak bu konuda çalışıyorum. Çim tohumu satıcısı arkadaşlarımla da heran iş gereği görüşmekteyim, şükürler olsun ki çim saha için arazi fumige eden kimseyi duymadım. Bu uygulama bazı yabancı ülkelerde golf sahalarında yapılmaktadır. Çim ekeceğiz diye doğayı bu derece tahrip etmenin gereği var mı? Zaten dönümlerce çim saha tesis edilip tonlarca gübre, ilaç gibi kimyevi madde toprağa ve yeraltı sularına karışıyor ve yine tonlarca su bunun için kullanılıyor derken bir de fumigasyon üzüntüsü yaşamayalım.
Ayrıca bunun maliyeti çok yüksek bir uygulama olduğunu da değerlendirmek gerek. Para bir yana o son planda, fumigantlar çevre kirliliği konusunda da önemli. Fumigantların hepsi hocamızın da hep dediği gibi çok çok zehirli ve benim de daha önce söylediğim gibi uygulaması sadece profesyonellerce yapılabilir (fumigasyon operatörü ziraat mühendisleri). Rıza Hocamız da herzaman söyler, özellikle yoğun kullanılan yeşil alanlarda, okul, ev bahçesinde, parklarda fumigant uygulamamak gerekir.
Alıntı:
Toprak fumigasyonu şu anda bir çok çim tesisinde yapılmaktadır
demişsiniz, profilinizden aynı şehirde olduğumuzu görüyorum, bir söyleyin rica ederim kim bu işi yapıyor? Ve gerçekten varsa hemen elbirliği ile bakanlığa ihbar edelim, bu uygulamayı engelliyelim.

Metil bromit şu anda kaçak kullanılmakta, kim kullanıyor onu da haber verirseniz sevinirim. Anladığım kadarıyla ileride meslektaşımız olacaksınız, bu konuda hassas olmanızı ve çok iyi teknik bilgilenmenizi tavsiye ederim.

Tesviyeyi düzgün yaparsanız silindir çekmenize ve toprağı baştan sıkıştırmanıza gerek kalmaz diye yineliyorum. Öbür türlüsü amatör ve uyduruk iş olur. Düzgün tesviye yapma, silindir çekip düzlemeye çalış, peki çukurlar ne olacak? Böyle iş yapan bir çalışanım olsa anında işten çıkarırım.

Solarizasyon veya fumigasyon uygulanmış alanlarda eğer kontaminasyonu engellemezseniz hastalık, zararlı vs size kat kat artarak geri döner. Hele ki açık alanlarda bu konu çok ciddi bir sorundur.

Biçim fungal hastalıklar konusunda elbette çok çok önemlidir. Ancak önceki mesajınızda ifade ettiğiniz "biçim yüksekliği mantar olumunu engeller" bilgisi yanlış. Mantar oluşmuşsa biçim yüksekliği buna ne yapsın? Veya mantar hiç yok, siz yüksek veya derin biçtiniz, bu fizyolojik sorunlara sebep olur ama fungal hastalığa sebep olmaz.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 25-05-2008 saat 20:01
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2008, 18:46   #104
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 60
Yani demek istediğiniz fumigasyon yapılmaması gereken bir şey ve yasak peki bize neden öğretiyorlar birde tesviyesi düzgün yapılmış yere silindir çekmeme olayını anlamadım neden bastır ek bastır sistemini kullanıyoruz . bide siz yıllardır tesis kuruyorum dediniz ben daha hayatım da ilk defa çapayı bu sene aldım ve hak vermeniz gerekir ki kitaptaki bilgiler le sizlerin verdiği bilgiler çakışınca kime inanacağımızı şaşırıyoruz .

akinal33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2008, 20:33   #105
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
İyi de niye şaşıyorsunuz, siz bilgi almaya çalışmıyorsunuz ki sadece yarım yamalak ve tecrübeye dayanmayan bilgiler veriyorsunuz. Bu arada verdiğim bilgiler teorikle asla çakışmıyor. Açın bakalım Sayın Avcıoğlu'nun Çim Tekniği kitabını (sanırım ders kitabı olarak da okuyorsunuzdur), bendeki 1997 basımı sayfa 60'a bakın, Hoca ne diyor fumigasyon konusunda okuyun. Bazı gelişmiş ülkelerde uygulanıyor olsa bile kesinlikle yapılmamaması gerektiğini anlatıyor. Fumigant olarak neler kullanılabileceğini de teknik olarak söylüyor. Çünkü sizin bir mühendis adayı olarak bunları bilmeniz gerekir. Ne yani, bu konuda kullanılabilecek fümigant nedir, neler kullanılanılır, formasyonu nedir dendiğinde bir ziraat mühendisi olarak cevabınız olmasın mı? Sonra fumigasyonu bilmeniz (ki uygulamayı bilemezsiniz zaten) uygulayabilmeniz anlamına da gelmez, bunun için bakanlıktan özel eğitim ve belge almanız gerekir. Bundan sonra da düzenli olarak her ay yetkili makamlara bu ay fumigasyon yaptım şunu kullandım diye de rapor verirsiniz.

Fumigasyonun kullanıldığı pek çok alan var ancak bitkisel üretimde ve peyzaj alanlarında kullanılması sakıncalı. Sebepleri de ortada.

Bastır-ek-bastır ise genelde makinalı ekimde uygulanır. Çünkü eğer toprağı iyi oturtmamışsanız içine makine sokarsanız tesviyeyi bozarsınız. Makineli ekimde bunu yapmak elbette şart ama siz elle ekilecek basit bir küçük bahçe için bunu öneriyorsunuz.

Ben size asla silindir çekmeyiniz demiyorum, dikkatli okursanız düzgün tesviye yaparsanız silindir çekmenize gerek kalmaz diyorum. İşçilik maliyetini niye arttıracaksınız? Şimdi düşünelim, araziyi bellediniz, çapaladınız, sonra kotlarınızı aldınız, tesviye iplerini çektiniz, tırmık vasıtasıyla araziyi ipine getirdiniz, piyasa ağzı ile jilet gibi oldu. Niye silindir çekiyorsunuz bana izah eder misiniz? Tohumu ve kapağı atarsınız sonra silindirlersiniz. (Aklınızda olsun tesviye tırmığı dik çekilir, sanki çalı süpürge ile yol süpürür gibi...)

Bir de şunu unutmayınız, arazideki deneme parsellerinde ekim yapmak başkadır, profesyonel olarak çalışmak başka. Özümsemediğiniz bilgiyi öneri olarak vermek ise bambaşkadır. Sorumluluk ister.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2008, 21:40   #106
Ağaç Dostu
 
Oyaman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: DAVUTLAR
Mesajlar: 715
Galeri: 12
Sayın Mine Hanım , çimdeki mantar oluşumları için daha evvelki yazılarınızda
Peras marka dezenfektan kullanımından iyi sonuç alıyoruz demiştiniz ve önermiştiniz . Bu kış Davutlar iyi yağmur aldı , bahçemde drenaj olmadığından
çimlerimde bazı noktalarda sararmalar oldu .Hemen Peras alıp 2 sefer uygulama yaptım sonuç çok iyi oldu .Arkadanda fungusit uygulaması yapacağım .
Çimlerdeki mantar oluşumundan ve çimlerimi kaybetmekten bayağı korkar olmuştum .Biliyorsunuz sizlerin verdiği ön bilgiler sayesinde bahçemi kendim çimlendirdim ve tüm komşularımın takdir ettiği ve beğendiği bir çime sahip oldum ama artık korkmuyorum ve ne yapacağımı sayenizde öğrendim . Kış sonu problem olsun olmasın mutlaka dezenektan uygulaması yaparak çimlerimi koruyacağım .
Verdiğiniz doğru ve güzel bilgiler için ne kadar teşekkür etsek azdır , sevgi ve saygılarımla .

ikiy beğendi.
Oyaman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2008, 22:26   #107
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Çok memnun oldum Sayın Oyaman. Yaz ortasından başlayarak çayır tırtılına karşı da dikkatli olunuz. Verdiği zararı tanımayanlar bazen mantar hastalığı zararı ile karşılaştırıyor. Çimleri hastalıktan öldü sanıyorlar.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2008, 14:20   #108
Ağaç Dostu
 
Oyaman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: DAVUTLAR
Mesajlar: 715
Galeri: 12
İkazınız ve hatırlatmanız için tekrar teşekkür ederim Mine Hanım .Sevgilerimle .

Oyaman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2008, 18:15   #109
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 60
Tamam da neden sinirlendiniz şimdi ben onu anlamadım . bu arada yarım yamalak hiç bir iş yapmam ben yanlış hiç bir şey söylemedim neyse sizinle tartışmaya gidemem siz her şeyin en iyisini bilirsiniz saygılar.


Düzenleyen akinal33 : 26-05-2008 saat 18:53
akinal33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2008, 21:38   #110
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Akinal33 bütün yazışmalarımızı yeniden okumanızı öneririm.

Eksik ve hatalı bilgi verdiğiniz mesajları belki farkedersiniz. Benimle tartışmaya girme konusuna gelince, bu sizi bilgi açısından güçlendirecektir. Rekabet niyetiyle değil, öğrenmek için yapınız. Tereddüt ettiklerinizi sorunuz. Meslekte sizin yaşınızdan çok emeği olan kişilerin tecrübelerinden faydalanmak sizi zenginleştirir. Benim de bilmediğim bir konu varsa sizden öğrenirim.

Ancak verdiğiniz hatalı bilgi için Sayın Prof. Dr. Rıza Avcıoğlu kitabında tavsiye ediyor derseniz ve pek çok kişi uyguluyor derseniz ben de sizi çürütür ve ispata davet ederim elbette. Çünkü bu sayede üyelerimiz yanlış bilgilenmezler. Bu bizlerin sosyal sorumluluğudur. Hoca özellikle bir okul bahçesi için, kitabını okuyan bir öğrencinin fümigasyon tavsiye ettiğini duyunca şok geçirecek.

Düşünün sizin mesajınızı okuyanlar tavsiyenizle çimde kullanmak için fellik fellik fumigant arıyor. Kim söyledi, bir ziraat mühendisi adayı, nerede okudunuz "agaclar.net" te. Bizler mesleğimize hakettiği saygınlığı kazandırmak için uğraşıyorken bu derece vahim hataları görmezden gelemeyiz.

Herşeyin en iyisini bilmek imkansız. Doğrusunu da. Ama öğrenme gayretimiz hiç eksik olmamalı.

feyzagul ve TCM beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2008, 00:26   #111
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 60
Evet haklısınız ama fumigasyon dışında yanlışım yok hatta fumigasyon konusunda da yanlışım yok ama zararlı bir şey olduğu için hatta 1 molekül metil bromit 100,000 O3 (ozon) molekülünü parçalayabiliyormuş diğer bir konuya gelince sizlerden daha iyi bilmem mümkün değil ama genede yarım yamalak bir şey yapmıyorum kısmetse bende okulu bitirip askerden döndükten sonra çim işi ile uğraşmayı düşünüyorum ukalık olarak algılamayın bende burada insanlara bir şekilde faydalı olmak istiyorum sonuçta geçtiğimiz yazdan beri siteye ilgi duyuyorum hatta öğrendiğim bir çok şeyi bu sitedeki büyüklerimden öğrendim ve uyguladım dediğim gibi ben hayatımda ilk defa çapayı bu sene eline almış biri olarak her zaman gelen yeni bilgilere açığımdır saygılar . Sonucta bende doğanın tahribatından şikayetçi birisi olarak fumigasyonu önerdim ama tabi ki hata şurada sadece kitaptaki bilgilere dayanarak verdim ve mantığını düşünmedim sonuç olarak fumigant madde kullanımı 24/08/2005 tarihli resmi gazetede açıklandığı üzere karantina il müdürlüklerinden alınacak sertifika ile yapılabilir siz sakın yapmayın

akinal33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2008, 15:43   #112
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 41
Merhaba, bir iki arkadaş sormuş ama gördüğüm kadarıyla cevap alamamış. Bende aynı sorundan müzdaribim. Çimlerimin içinde yoncalar ve yabancı otlar iyice arttı. Ve ben bunları ilaçlamak istiyorum. Çünkü bir süre sonra çimlerimi tamamıyla sökmek durumunda kalacağıma inanıyorum ve gerekli önlemi almak istiyorum.Hangi ilacı, nasıl, ne zaman kullanabiliriz.Lütfen, beni ve aynı konuda sorun yaşayan arkadaşları bilgilendirebilirseniz sevinirim.Teşekkür ederim.

NİDA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2008, 15:37   #113
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-06-2008
Şehir: izmir-karşıyaka
Mesajlar: 1
yer yer çimlerde sarama ve çürümeler

Merhabalar , 7om2 büyüklüğündeki bahçemize yaklaşık bir ay önce çim ektik , birinci biçimden sonra bazı bölümlerde ezilme akabinde çürüme ve saramayla birlikte kurumalar oldu , bahçenin ayrı küçük bir bölümünde ektiğimiz alanda da ayni durum söz konusu.Çim ekilmeden önce yıllarca bahçede köpek beslendi , acaba bu açılmaların nedeni olabilirmi . Bu konuda beni aydınlatmanızı rica ediyorum, saygılar.

Eklenen Resimler
     
sparkysisters Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2008, 15:19   #114
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi NİDA Mesajı Göster
Merhaba, bir iki arkadaş sormuş ama gördüğüm kadarıyla cevap alamamış. Bende aynı sorundan müzdaribim. Çimlerimin içinde yoncalar ve yabancı otlar iyice arttı. Ve ben bunları ilaçlamak istiyorum. Çünkü bir süre sonra çimlerimi tamamıyla sökmek durumunda kalacağıma inanıyorum ve gerekli önlemi almak istiyorum.Hangi ilacı, nasıl, ne zaman kullanabiliriz.Lütfen, beni ve aynı konuda sorun yaşayan arkadaşları bilgilendirebilirseniz sevinirim.Teşekkür ederim.
Geniş yapraklı otlarla mücadelede selektif bir herbisit kullanabilirsiniz, ancak çimde dar yapraklı otlarla ilaçlı mücadele yapamazsınız. Mekanik mücadeleye devam edeceksiniz. Seçeceğiniz ilaç için ilinizdeki zirai ilaç bayisindeki ziraat mühendisi ile görüşünüz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2008, 15:22   #115
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sparkysisters Mesajı Göster
Merhabalar , 7om2 büyüklüğündeki bahçemize yaklaşık bir ay önce çim ektik , birinci biçimden sonra bazı bölümlerde ezilme akabinde çürüme ve saramayla birlikte kurumalar oldu , bahçenin ayrı küçük bir bölümünde ektiğimiz alanda da ayni durum söz konusu.Çim ekilmeden önce yıllarca bahçede köpek beslendi , acaba bu açılmaların nedeni olabilirmi . Bu konuda beni aydınlatmanızı rica ediyorum, saygılar.
Köpek idarı ve dışkısı yanmaya sebep olur ama bu görülen mantari hastalık gibi. Konuyla ilgili pek çok reçete vermiş bulunuyoruz. Bunları okuyup acil uygulayınız.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2008, 22:34   #116
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-06-2008
Şehir: mugla
Mesajlar: 2
Burada bilgilerini ve tecrübelerini paylaşan başta Mine ve Şükran Hanım olmak üzere herkese
teşekkürler.Muğla-Fethiye'de otelcilik yapmaktayım.150 m2 bir alanı çimlendirmek istiyordum,bu işi yapan 2-3 kişiden çelişen ifadeler alınca kendim incelemeye karar verdim.Bu konuda oldukça kısıtlı bilgi bulmakla beraber en pratiklerine de burada rastladım.Affınıza sığınaak ben de vak'a mı anlatayım,vaktiniz olursa bi fikir verirsiniz.
150 m2 alanın 100 m2 si saat 11:00 den sonra bina gölgesinde kalıyor,kalan 50 m2 tam gün güneş altında. Toprakda kıştan kalan otlar yolundu,bellendi,çapalandı,2 hafta bekletildi,tekrar 3-4 gün sulandı ve şu anda yabani ot çıkımı henüz yok( tabii bundan sonra olur mu bilemiyorum) Toprak için tam bahçe toprağı denemez,2- 3 yıl beklemiş hafriyat toprağı;dişli ve su tutucu,taşları her ne kadar ayıklatmış olsak da hala tırmık arası geçecek parçalar mevcut. Fethiye de çim tohumu ,ziraatçi 2-3 dükkanda açık çuvallarda satılıyor ve genelde "Akdeniz karışım" dedikleri kg ı 10 ytl olan ürün satılıyor.Hani Fethiye'de çok güzel çim uygulamaları pek görmediğimden bu tohumlaa da şüpheyle bakıyorum.
Benim planım:
Toprağı bir kez daha ince tesviye yaptırıp,
üzerine 3-5 cm elenmemiş koyun-keçi karışık sönmüş gübre serdirmek (sadece keçi gübresi atmak daha ideal anladığım kadarıyla ama bulması zor)
sonra tohum aşaması (hangi tohum? günün çoğu gölgede kalan alana ayrı güneş alan yere ayrı tohum mu kullanmalı ?
Gölge için internetten bulduğum Wolf Supra getirtmeye değer mi ;Supra hakikaten kutunun üzerinde dediği gibi 1 kg ile 50 m2 örter mi?(1 kg paket 50 ytl)
Kapak: mil kumu ve elenmiş keçi gübresi karışımı ile 0,5 cm kalınlığında mı atılmalı yoksa
kapak olarak sadece torf mu atmalı ; gibi bolca soru işaretim var.Şimdiden teşekkür ederim faydasını esirgemeyenlere.

schiba31 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2008, 23:26   #117
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Çevrede satılan çim tohumları her zaman daha avantajlıdır ve genelde ve büyük ihtimalle çimleri kötü görmeniz bakımlarının iyi yapılmamasından kaynaklanmaktadır zira sizin için de ilerde çimler masraflı olmaya başladığında belirli masraflardan kaçınmak için çimi masraf kısılacak kalemlerden görmeye başlayabilirsiniz.

tesviyede: Çimi ekmeden önce güzel bir bahçe toprağından mutlaka 5 cm kadar tesviye payı ve çim için idel gelişme alanı oluşturmalısınız bu bile az ancak başlangıç için daha ekonomik olur.

Ekim öncesi: Otomatik veya manuel sulama sistemi yaptıracaksanız mutlaka ekim öncesi o işlemlerin yapılmasını sağlamalısınız her ne kadar masraflı da olsa bir otel için işgücü kazanımı bakımından ve çimlerdeki kontrol bakımından sulama sistemini iyi düşünmelisiniz ve mümkünse çim bakımı için sulama sistemine gübre tankı veya siseme gübre verebilecek bir ventilasyon sistemi monte ettirmelisiniz. Ekim öncesi çalışma kontrolleri yapılıp ekime öyle geçilmelidir.

Ekimde: Eğer ot çıkmıyorsa daha fazla geçikmeyin tesviyeyi hemen yaptırıp ekimi yaptırın. Ekimde eğer ekimi yapan kişinin el alışkanlığı varsa sorun yok eğer ekim için el alışkanlığı yoksa bir metrekarelik hazırlayacağınız bir çerçeveye daha önceden tartarak serpebileceğiniz gramajlarda (40-70 gr arası) denelemer yapın. Ekimde ilk metrekarelerde her metrekareye gelmesi gereken çim tohumu miktarının yarısı homojen olmasına gayret edilerek ekim yapılmalı sonrasında seyrek görülen alanlara tekar kalan gramaj serilmeli ve el alışkanlığı kazanmalıdır bu şekilde ekim homojenliğide sağlanmış olmalıdır. Ekim yaparken çim her alınışta yeniden karıştırılmalı rüzgarlı havalarda ekim yapılmamalıdır aksi halde çimler çıkşta çim çeşitlerini alanda görebilrisiniz zira rüzgarda yapılan ekimle ve karıştırılmadan yapılan ekimle tohum büyüklüklerijne göre ekim yapılmış olur.

Ekim sonrası: Ekimi birer metrekarelik şeritler halinde uzun kenar boyunca yapabileceğiniz gibi ekimin tamamını yapıp kapak güresi serme işlemine geçebilirsiniz. Kapak gübresi bahsettiğiniz şekilde 1/2 mil+1/2 keçi gübresi karışımı olmalıdır. kapak gübresi olarak sadece torf kullanırsanız rüzgarın torfu uöçurma ihtimali yüksektir. Ekimin üzreine çim sererken homeojen kalınlıkta serilmeli ve 1 cm geçmemelidir. Serpme işlemi eğer ön alıştırma işlemi yapılarak el alışkanlığı kazandırılabilirse kürekle değilse elle çimlerin üzerine serperek yapılmalıdır. Unutmayın kalınlık homojen olmalıdır ki çimlenme de aynı zamanda olsun. kapatma işlemiyle birlikte toprağınızın üst yüzeyini bolca sulayın ve artık hiç kurtmayın.

Çimlenme: Çimlenmede kullandığınız çim karşımına göre önce ingiliz çimi çimlenir bu çimin çıkışına göre homojen serpilmişmi göz kestirebilirsiniz daha sonradan sırasıyla çimlenme süresine göre diğer çeşitlerde çimlenecektir. Alacağınız çim çeşidi yarı gölge çimi olmaldır. Gölge çimi kullanırsanız saat 8 den 11'e kadarki zamanda gölge isteyen çim çeşitleri ölecektir. Genelde istediğiniz karışımlar festuca türleri yoğun karışımlar olmalıdır.

Bakım: Çimleriniz çimlendiğinde yaz ekimi yaptığınız için kök çürüklüklerine ve diğer mantari hastalıklara karşı ilaçlamalısınız en iyisi Mine hanımın tavsiye ettiği Peras veya Huwasandır. İlk biçimden sonra mutlaka silindir geçirmelisiniz ve yavaş salınımlı gübrelerle gübreleme yapmalısınız veya eğer sulama sisteminize gübreleme mekanizması taktırırsanız sulama suyuna katılan gübrelerden kullanınız veya usta peyzajcıların tavsiyeleri doğrultusunda sulama suytuna katabileceğiniz daha hesaplı gübrelrden de kullanabilirsiniz. Çimlerinizi erken kalınlaştırmak isterseniz ilk biçimden sonra Turf-set+MAP uygulaması yapmanızı tavsiye ederim ancak o zamanda ilaçlamaya son vermelisiniz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2008, 00:19   #118
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-06-2008
Şehir: mugla
Mesajlar: 2
çok tşekkürler Selahattin Bey vakit ayırıp yanıtladığınız için.Faydalanacağım işallah

schiba31 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2008, 00:14   #119
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1
Herkese merhaba.

Binbir emekle tam 350m2'de 5 yaşına getirdiğim bermuda çimlerimi, geçen yaz askerde olmam sebebiyle babama emanet etmiştim.Bildiğiniz gibi bermuda kışın uykuda olduğu için bakım istemiyor bu sebeple nisan ayına kadar bir bakımda yapmadım. Nisan ayı itibariyle önce yoncaların sardığı yaklaşık 50m2 lik alanı temizleyip hazır çimle kapadım daha sonra yaklaşık 25m2 lik bir koyun gübresi karışmış alanıislah etmeden düzleyip bermuda çimi ektim . Çimlerim çıktı fakat çim kadarda topalak denen insanın akli dengesini kaybetirecek seviyede sinir bozan yabani otda çıktı. Neyse yahu nasıl olsa 25m2 lik bir yer söke söke bitiririm derken. Bir bahçevanın 'bu toprak 5 senedir çiminizi besliyor. Vitamini, minerali eksilmiştir buna toprak düzenleyici at demesiyle 150m2 lik alana delta org. toprak düzenleyici (gübre) attım atmaz olaydım. Bugun itibariyle 150m2'lik güzelim bermudalarımın arasına dağılmış topalaklarım var bu 1. sorunum.

2.sorunum ise nerden geldiğini bilmediğim 1 senede nasıl bu kadar yayıldığını merak ettiğim çimmi yabani otmu olduğunu anlayamadığım bir ot hali gibi yayılan bermudalarımın arasında yer yer çıkmışlar.



Bu resimdeki ot veya çim herneyse adi nedir? İlacı varmıdır? Eğer çim ise neye dayanıksızdır. Bermudalarımı öldürmeden bu iletten nasıl kurtulabilirim?

Not: İnternette topalaklara karşı 1-2 ilaç buldum lakin bu ilaçlar çimide öldürüyormuş. Bu ilaçları enjektör yardımıyla bu topalak köklerine tek tek enjekte etsem bir sonuç alabilirmiyim?

Şimdiden teşekkür ederim.


Forum kurallarına uymadığı için resim silinmiştir. Lütfen resim yüklerken imagehack gib sitelere değil, direkt foruma yükleyiniz. Resimlerin uygun ölçülerde olmasına özen gösteriniz. Her çeşit bilgi FORUM KULLANMA KILAVUZU 'nda mevcuttur.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 26-06-2008 saat 21:40
rybczynski Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2008, 00:29   #120
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Bu çimler festuca arundinace ye benziyor yani koyun yumağı. Bu bir çim türüdür ve üstelik çiğnenmeye dayanıklı bir çim türüdür. Ancak bence berenuda çimi diye aldığınız çim karışımını bir kontrol edin içerisinde bu tür varmıymış. Gerçi o olsada olmasada artık çimlenmiş yapacak çokta bir şey yok yerinide sevmiş görünüyor. Ben eğer bermudalar için o çimi ekmediğinizi bilmesem bermudaları öldürün heryere bu çimden ekin diyeceğim. Biraz sert bir çimdir ama koyu yeşil, çiğnenmeye dayanıklı ve iyi bir yer örtücüdür.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
çim ekimi, püf noktaları.


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024