agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Çim (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/2090.htm)

Mine Pakkaner 14-09-2006 20:06

Çim
 
Çim hakkında sorularınız için...

oktars 14-10-2006 19:33

Çim
 
5 Eklenti(ler)
Haddim olmayarak siteden öğrendiğim bilgilerle bir çim alan oluşturmaya çalıştım.
Bu sürecin her aşamasını fotoğrafladım dilimin döndüğünce sizlere anlatmaya çalışacağım.

İlk önce yaz başında toprağı derin bir şekilde belledim. Toprağın içindeki taşları ve ayrık otlarını ayıkladım. Bu şekilde eylül ayına kadar bırakıp toprağın dinlenmesini sağladım.

Eylül ayında toprağa yanmış koyun gübresi serip tekrar belledim.
Eklenti 4371

Toprakta eğri yer kalmaması için tesviye edip çim ekmeye hazır hale getirdim
Eklenti 4372

Hazır aldığım 6 karışımlı çim tohumunu m2'ye 70 gr gelecek şekilde serptim
Eklenti 4373

Çim tohumlarının üzerine daha önceden hazırladığım elenmiş yanık koyun gübresi ve toprak karışımını 0,5 cm kalınlığında yaydım.
Eklenti 4374

Toprağı yağmurlama yaparak ıslattım
Eklenti 4375

Bu şekilde çimler çıkana kadar sabah akşam suladım

oktars 14-10-2006 19:38

4 Eklenti(ler)
Ve bir hafta sonra çıkmaya başladılar
Eklenti 4376
Eklenti 4378
Eklenti 4377
Eklenti 4379
Yaklaşık 9cm olduktan sonra 3/2 sini biçtim

Bundan sonra yaza kadar güçlenip gelişmesini bekleyeceğim

Todor 15-10-2006 06:35

Bazı çim türleri

Festuca rubra (kırmızı yumak otu):
http://www.infojardin.com/fichas/fot...bra-cesped.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedi..._commutata.jpg

Festuca Ovina (koyun yumağı):
http://www.infojardin.com/fichas/fot...uca-glauca.jpg

Festuca arundiniacea (kamışsı yumak):
http://turfgrassmanagement.psu.edu/G...tallfescue.JPG http://www.turf.uiuc.edu/lawn_proble...ll_fescue2.jpg

Festuca Pratensis (çayır yumağı) :
http://www.dlf.com/upload/meadow-fescue-bred.jpg

Poa pratensis (çayır salkımotu):
http://www.infojardin.com/fichas/fot...nsis-hojas.jpg http://www.turf.uiuc.edu/lawn_proble...nance/kbg1.jpg

Agrostis alba (Ak tavus otu):
http://www.tarleton.edu/~range/Grass..._files/436.jpe

Cynodon Dactylon (bermuda çimi):
http://www.wildflower2.org/NPIN/Imag...00_IMG0003.JPG http://www.aragriculture.org/Images/...rmudagrass.jpg

Zoysia matrella (japon çimi)
http://www.fao.org/ag/agp/agpc/doc/G...ymat_small.jpg http://biotech.tipo.gov.tw/plantjpg/...trella-4_s.jpg
Zoysia tenufolia (japon tapınak otu):
http://kepu.itsc.cuhk.edu.hk/gb/live...s/dbzw002a.JPG

Lollium perenne (ingiliz çimi):
http://www.eurogreenturf.hu/images/fumagvak07.jpg

Todor 15-10-2006 06:45

Sn Oktars,ben yanlış bilmiyorsam eğer, çimlerinizi bir miktar ezdiğinizde, kardeşlenmeyi teşfik edersiniz. Bunun için 20 lt.lik su damacanasını içi su veya kum doluyken yerde yuvarlayabilirsiniz. Böylece çimleriniz sıklaşacak ve daha güzel bir görüntü kazanacaktır.

facetoface 12-04-2007 10:35

Çim tohumunu serpmeden önce tesviye edilen alt yüzeyi silindir **** benzeri aletlerle sıkıştırıp ondan çim atılmalı. Ayrıca tohumdan sonra atılan elenmiş toprak ve gübre karışımını da 2-3 cm kalınlığında serip ardından tekrar sıkıştırma yapılmalı. Çünkü çim tohumu sağlam zemin ister. Alt ve üst toprağı sıkıştırmanın gayesi çimin toprakta sulama nedeniyle yer değiştirmemesi, kaymaması, homojenlijini bozmaması, sabit tutunması, kuşların ve karıcaların müdahalesine karşı çimin korunmasını sağlamak ve azalmasını önlemektir.

Meksika 16-04-2007 14:48

Geçen yıl Praktiker'den karton kutu içinde çim tohumu ve çim gübresi almıştık. Markasını hatırlayamamıyorum. Ancak zemini sıkılaştırmadığımız için çimlerimiz çıkarken toprağı da havaya kaldırdı. Sonra da egri büğrü bir zemin oldu. Ve artık adının bermuda olduğunu öğrendiğim çim tipi, çiçeklerin arasında hızla büyüyerek bizi ve kadifelerimizi yaz boyunca mahvetti. Paylaşılan bilgiler için çok teşekkürler. Acaba üzerine basmaya en dayanıklı çim tipi hangisidir, ve bu tohumu nereden almak daha uygun olur? Karışık olmayan (bermudasız) çim tohumu bulmak mümkün müdür? Hazır gübrelerin kullanılması daha mı iyi olur daha mı kötü?

Bugün yarın çim tohumlarını atacağız. Gelişmeleri ilgilenen tüm arkadaşlarla paylaşmaya çalışacağım.

Herkese neşeli günler diliyorum.

ziroo 19-04-2007 11:47

Acaba üzerine basmaya en dayanıklı çim tipi hangisidir, ve bu tohumu nereden almak daha uygun olur? Karışık olmayan (bermudasız) çim tohumu bulmak mümkün müdür? Hazır gübrelerin kullanılması daha mı iyi olur daha mı kötü?

Merhaba. Üzerine basmaya en dayanıklı serin iklim çimi festuca arundinacea'dır.
Sıcak iklim çim bitkilerinde ise zaysia japonica'dır. Kemar altında karışım satıldığı gibi (3-4 -5 gibi) yalın olarak alıp sizde karışım yapabilirsiniz. Tür bazında 3-4 den daha fazla olan karışımları tavsiye etmiyorum. Eğer kullanım amacı, bahçenizin durumu hakkında bilgi verirseniz size türler (karışım) önerebilirim. Gübreyide bununla birlikte öneririm. Dar alanlarda belki çok önemli değil ama geniş alanlarda gübreleme sıkıntı yapacağından hazır gübre kullanmanız gerekir. İyi günler dilerim..

Meksika 20-04-2007 10:44

2 Eklenti(ler)
Sayın Ziroo,

Ekte bahçenin 2 adet fotoğrafı var. Çimlenecek alan da ortada görünen alan. Bu yıl sebze ekmemeye karar verdiğim için taş yolun sağ tarafında tel örgüye kadar olan kısma da çim düşünüyorum. Karşıyaka Fidanlık'ta çalışan bahçıvanlardan biri bana Hisarönü'nden 6-7 karışım aldırdı, sadece 6 vardı, ben de ondan aldım. Bugün tohumlar atılacak. Hayvansal gübre kullanılmayacağını, bu gübrelerin böcek ve ota neden olduğunu, suni gübre kullanacağımızı, bu konuda da daha sonra beni yönlendireceğini söyledi. Geçen yıl aldığım kutu içindeki çim tohumunun da kalanını buldum, çim gübresinden de kalmış. Bugün bahçıvana gösterip değerlendirilebilir mi diye soracağım. Biraz geciktim sanırım çim ekimi için ama umarım sorun çıkmaz. Yanıtlarınız için çok sağolun, her gün yeni bir şeyler öğreniyorum, bu da beni çok mutlu ediyor. Kolay gelsin.

Mine Pakkaner 20-04-2007 18:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Meksika (Mesaj 95771)
...Acaba üzerine basmaya en dayanıklı çim tipi hangisidir, ve bu tohumu nereden almak daha uygun olur? Karışık olmayan (bermudasız) çim tohumu bulmak mümkün müdür? Hazır gübrelerin kullanılması daha mı iyi olur daha mı kötü?

...

Üzerine basılmaya en dayanıklı çim türleri Lollium ve Festuca karışımlarıdır. Bermuda da çok dayanıklıdır ama siz istemiyorsunuz. Karışık çimlerin hepsinde Bermuda yoktur. Eğer karışımınızı kendiniz yaptıracaksanız içine koydurmazsınız. Festuca veya Lollium çeşitleri de çimlendirmede tek başına kullanılmaz. Karışıma giren türler ve çeşitler ihtiyaca ve yetişme koşuluna, iklime ve suya göre belirlenir.

Meksika 23-04-2007 15:31

2 Eklenti(ler)
Çim alana sahip olabilmek için sulama ve bekleme aşamasına geldim nihayet. Evreleri özetleyecek olursam:
1- Çimlenecek alan temizlendi, bellendi, tırmıkla düzeltildi.
2- Hisarönü'nden 1 kg 6 karışım çim tohumu alındı.
3- Dikilecek çiçek ve ağaçlar dikildi.
4- Düzgün olmayan alan uzunca bir sopaya bağlı geniş bir tabla ile pat pat dövülerek düzeltildi ve sıkıştırıldı. Bu arada masa ve sandalye altlarına gelecek şekilde ortaya taş yerleştirildi. Alan biraz nemlendirildi. Kurudu ve yeniden pat patlandı.
5-40 lt torf alındı. Biraz bahçe toprağı ve biraz torf tohumlarla karıştırıldı. Eşit biçimde toprağa serpiştirilmeye çalışıldı. Üzerine biraz daha torf-toprak karışımı atıldı. Tekrar sıkıştırıldı.
6- Az miktar karınca ilacı (tohumları korumak amacıyla) eski bir ince çorap içinden karıncaların çok göründüğü bölgelere ve bahçenin geneline dağıtıldı.
7- Sabah akşam sulama ve bekleme evresine geçildi.

Görüşlerini ve bilgilerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum. Eldeki olanaklarla ve biraz da acele ederek ancak bu kadar başarılı olabildik. Eğer bir haftada çıkacak olurlarsa önümüzdeki cumartesi daha yeşil görüntülü bir bahçemiz olacak.

Çimleri beklerken bahçenin görüntüsü ekteki gibi oldu.

Hergün neredeyse mikroskopik inceleme yapıyorum. Çok sabırsızım çok..:))

Meksika 01-05-2007 15:13

Evet, çim tohumları toprağa salındığından bu yana 10 gün geçti. Elbette çimler boy göstermeye, bahçe de yeşillenmeye başladı. Ancaak, neden neden neden yeteri sıklıkta değiller? Tohum mu az geldi, yoksa çimlenme devam eder mi daha?

salvia 01-05-2007 16:01

Acele etmeyin ilk çimlenen loliumdur sonrakiler için biraz daha zaman geçmeli.Bu arada sulama aralığına dikkat etmelisiniz artık...Kolay gelsin.

Meksika 01-05-2007 16:06

Hemen cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Sulama aralığı derken? Sabah akşam sulama yapıyordum ve "bir hayli" de suluyordum. Şimdi ne yapmalıyım?

Meksika 03-05-2007 17:43

4 Eklenti(ler)
Bu başlık altında anlattığım evreleri geçiren çimlerin hali aşağıdadır. Umarım boşluklar da söylendiği gibi dolacak. Bekliyoruz bakalım. Gece suluyorum şimdi. Azıcık da sabahları..

sessizavukat 28-05-2007 12:00

çim
 
nerdeyse bir her türlü çiçek için başlık açılmış bulunmakta ama bahçelerin vazgeçilmezlerinden olan çim hakkında hiç bir açıklama **** başlığa ratlamadım belki de ben dikkatli bakmadığım için görmedim..
çim bahçedeki en önemli unsurlardan biridir ve tahminimce yetiştirilmesi en zor bitkilerdendir. tohum bulma süreci en zor şeylerden biridir çünkü ektiğin hiç bir tohum nedense bahsedilen tohum değildir **** senin istediğin çim değildir ( aynı yeri çimlendirmek için 5 kez farklı tohum ekmek zorunda kalan biri olarak yazıyorum)
hele en büyük sorun kesim gerektirmeyen ve yürüyen çim diye tabir edilebilen çim tohumu bulmaktır ve daha nice sorun ama istediğiniz tohumu bulup bahçenizi yeşerttikten sonra hem yalnız hem çiçeklerin uyumlu çok güzel bir bahçeye sahip olmuşsunuzdur demek.
umarım bu başlık altında çim konusunda herkes bilgisini ve tecrübelerini paylaşmak suretiyle daha güzel bahçelerin hazırlanmasına yardımcı olur.
belki de aradığımz tohumu bulmak için benim yaptığım gibi kimse iki yıl uğraşmaz artık..

Mine Pakkaner 28-05-2007 12:07

Sessiz avukat kesim gerektirmeyen yürüyen çim diye bir çim yoktur. Bahsettiğiniz olsa olsa yer örtücüdür. Bütün çimler Biçim gerektirir. Çim karışımındaki tohumlar kullanım amacı, su durumu, iklim, toprak yapısı vs. unsurlar göz önüne alınarak hazırlanır.

Aynı yeri 5 kez neden çimlendirdiğinizi anlamadım. Başarısızlığın tek suçlusunun tohum olduğuna emin misiniz?

choroid 29-05-2007 10:23

Çim Konulu Genel Başlık
 
Sayın yöneticiler,

Çim bahçesi olan üyelerin en ortak yanı sanırım, öyle ya da böyle hepimizin çim ektiği bir alan var. Ayrıca çim konusunda bilinen, bilinmeyen ve yanlış bilinen bir çok nokta var. Bu nedenle çim ve çimle ilgili problemlerimizi tartışabileceğimiz bir başlık açılmasını öneriyorum.

Sevgiler.
:p

Mine Pakkaner 29-05-2007 10:55

Bu başlık mevcut http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/2090.htm
sizin mesajınızı da oraya alıyorum.

berkakgun 31-05-2007 19:30

merhaba

benim bilenlere danışmak istediğim bir konu var , yaklaşık 80 m2 neredeyse tamamı gölge bir bahçemiz var. evin konumu ve ağaclar nedeniyle bahçe yer yer çok az güneş alıyor ve oldukca fazla yaprak vs. dokulmesı oluyor.

bahçede 2 ay önce ekilmiş hazır çim ( rulo çim ) var. benim problemim sulama ile ilgili sanırım dengeyi tuturamıyorum.
bahcemiz sanki hiç kurumuyor gibi , çünkü çimlerin altındaki toprağı ellediğimde nemli oluyor, bu nedenle sulama sıklığını azalttım , çünkü toprağın nemli olması dışında yer yer düzensiz olarak bazı yerlerde 3-4 tane beraber olmak mantarlar oluşmaya başladı , fakat bu seferde çimlerde bazı bölgelerde ufak bölgeler halinde sararmalar başladı.bu iki olay arasında çimlerin yüksekliğini kısalttım , yaklaşık 3 cm olarak , suzuzluktan olduğunu düşündüğüm sararmalardandolayı tekrar sulama sıklığını arttırdım, bir öneri üzerine akşam yaptığım sulamayı sabah erken saatlerde yapmaya başladım. fakat yine mantarlar var.

acaba nerede yanlis yapıyorum. bahcemi ve cimlerimi seviyorum ve bu konuya bir cozum bulmak istiyorum .

ayrıca bu cıkan mantarları acaba temizlemek gerekli mi ? yoksa kendi hallerine mi bırakmalı ?

yaprak toplama makinasinin cimlere zararı olsabilir mi ? cünkü düsen yaprak vs. yüzünden yaklaşık 1 haftada bir yaprak toplama makinasi ile temizlik yapıyorum

konu hakkaında yorum yapabilecek arkadaslara simdiden tesekkür ediyorum.

Meksika 01-06-2007 09:48

Aynı ara ara sararma problemi benim bahçemde de başgösterdi. Bugün biçim için bir bahçevan gelecek. Ona da sorup söylediklerini buraya yazacağım. Belki faydası olur.

Meksika 01-06-2007 10:41

berkakgun, ağaç ve bitki hastalıkları ve tedavi yolları başlığında çim kuruması diye bir başlık buldum. Ziyaret etmenizi öneririm.

ceviz ağacı 01-06-2007 11:24

Benim çimlerimde de yer yer sararmalar var .Bence güneş varken biçme yapılınca oluyor ya da biçim makinasının bıçağı körelmişse .

berkakgun 01-06-2007 12:33

peki mantarlar hakkında ne dusunuyorsunuz ? bahcenin nemli kalmasindan , kurumamasindan baska bir sebep olabilir mi ?

Mine Pakkaner 02-06-2007 21:47

Güneş varken biçim sararmaya neden olmaz, ancak hızlı biçim, kör bıçaklı biçim çimi bozar. Bıçak bozuksa çimin yüzeyi uzaktan bakıldığında beyazımsı gri olur. Bu hastalık görünümünden farklıdır. Yakından bakınca çimin yaprağında düzgün bir kesi değil de yırtık yoluk bir görüntü vardır. Bundan şiddetle sakının. Biçim öncesi ve sonrası kontrolü elden bırakmayın. Hasta olan çimi asla derin biçmeyin. Hastalanmış bir çimi biçtikten sonra makinenizin tekerleklerini ve bıçağını çamaşır suyuna batırılmış bir bezle silin. Biçim öncesi çimi sulamayın. Biçim sonrası su verin.

Mantarlar çiminizin kurumamasından ve güneş almamasından olur. Güneş görmeyen alanlarda çim bir süre sonra bozulmaya mahkumdur.

Çim alanlarınızın bozulan bölgelerinde sonbaharda ara ekim yapınız.

Mine Pakkaner 02-06-2007 21:50

Çiminde sararma olanlar mutlaka gece sulamasını kesip mantar ilacı uygulasınlar.

gilan 03-06-2007 15:23

Bahçedeki çimlerin açık yerlerini doldurmak istiyorum. Mevsim buna uygun mudur? Havaların sıcaklığından dolayı sulama ihtiyacı bayağı fazla olacak ama bundan başka bir engel var mı? Sıcaklık çimlenmeyi olumsuz etkiler mi?

Mine Pakkaner 04-06-2007 13:17

Sonbaharı beklemenizi öneriririm.

torossediri 04-07-2007 11:05

Çok üzücü bir durum ancak çim ekimi ile alakalı çok teferruatlı konu anlatımının yapıldığı bir internet kaynağı mevcut değil.

Ben çok aradığım halde fotoğraf ile konu anlatımı yapan yerli kaynak bulamadım.Nazari olarak verilen tariflerde ise her tohum firmasının farklı bir tarifi mevcut.

Şükür forumlar var ve konuya meraklı arkadaşlar edindikleri bilgileri paylaşıyorlar.

Geçmiş yıllarda hiçbir tarif almadan yaptığım bir kaç ekimden sonra çim alan tesis etmenin kolay ve eksik bilgi ile yapılamayacak bir iş olduğuna kanaat ettim.

Ancak üzülerek gördümki tarım faaliyetinde bulunacak bir insan ülkemiz şartlarında doğru ve sabit bir bilgiye ulaşmakta çok zorluk çekecektir.

Benim gözüme çarpan tezat ve eksik bilgiler:

-m2 ye atılacak tohum miktarı 40-100 gr./m2 arasında önerilen miktarlar var.Bu kadar fark olurmu?

-Tohum üzerine atılacak kapak malzemesi için genel öneri yanmış ve elenmiş koyun gübresi,ancak bazı yerlerde bunun kök dibi çürüğü yapacağı bunun hiç atılmaması gerektiği yazılı.

-İlk biçimden önce ve sonra silindir yapılması gerektiği kimi yerde önerilirken, kimi yerde kesinlikle yapılmaması gerektiği yazıyor.

-Silindir çim alanın tesviye başlangıcından itibaren sahada bulunması gereken bir edevat ancak bununda toplam ağırlığının ne olması gerektiği çok değişken.40-200 kg.arasında öneriler var.Çok muazzam bir fark bu.Bana göre net ağırlık tarifide hatalı bunun yerine silindirin 1 mtül ünün ağırlığı verilmeliki sabit bir basınç elde edilebilsin.

-Sulama için kimi yerde toprak yüzeyi hep nemli kalacak yazılı bunu uygulamak demek sahayı sürekli ıslatmak demekki buda hastalığı beraberinde getiriyor.

-İlk biçim için çimin ortalama 10 cm. olması gerektiği yazılı bir çok yerde bunda problem yok.Fakat çoğu çim biçme makinesi en yüksek 5.5 cm. yüksekten biçebiliyor buda bir defada 1/3 den fazla yüksek biçmeyin kuralına ters düşüyor.

Bunlar benim yaşadığım sıkıntılardı.Kısmet olursa ilk tesviyesinden ,silindirin nasıl çekileceğine ,tohumun ne şekilde atılacağına dair her anı fotoğraflarla aydınlatılmış bir çim ekim broşürü oluşturmaya niyetim var.

Mine Pakkaner 05-07-2007 01:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torossediri (Mesaj 124878)
...

-m2 ye atılacak tohum miktarı 40-100 gr./m2 arasında önerilen miktarlar var.Bu kadar fark olurmu?
Bu ekilecek çeşidin bin dane ağırlığı, karışıma katılma payı, çimlenme yüzdesi ve tohumun el veya makine ile atılacağı ile ilgili bir konudur. Dolayısıyla geniş bir yelpazede oranlar belirlenir. Ama herhalükarda 100 gr çok. İşi garantiye almak için abartılmış bir rakam. En fazla 70 gr da miktar sınırlanır. m2' ye 3-5 gr atılan tohum bile vardır.

-Tohum üzerine atılacak kapak malzemesi için genel öneri yanmış ve elenmiş koyun gübresi,ancak bazı yerlerde bunun kök dibi çürüğü yapacağı bunun hiç atılmaması gerektiği yazılı.
Kapak malzemesi olarak yanık, elenmiş koyun veya keçi gübresi tek başına kullanılmaz, elenmiş toprak ile karıştırılır. (Hatta benim gibi huysuz uygulamacıya düşerseniz hiç kullanamazsınız, koyun gübresi ot yapar, keçi gübresi veya kompost diye vazgeçilmez kuralları vardır.) Kök boğazı çürüklüğüne gelince, bu gübrenin değil, topraktaki mantarların sebep olduğu bir hastalıktır.

-İlk biçimden önce ve sonra silindir yapılması gerektiği kimi yerde önerilirken, kimi yerde kesinlikle yapılmaması gerektiği yazıyor.
Silindirleme kardeşlenmeyi, yani çim bitkilerinin yayılıp çoğalmasını teşvik etmek için yapılır. çok güzel de sonuç alınır. Yapılmasa ne olur? Ev bahçelerinde şart olmayabilir, ama spor alanlarında şarttır. Killi, az geçirgen bir toprak varsa silindir çekmek istemeyiz çünkü toprakta sıkışma yapar (gerçi bu topraklarda çim tesis etmek de istemeyiz).

-Silindir çim alanın tesviye başlangıcından itibaren sahada bulunması gereken bir edevat ancak bununda toplam ağırlığının ne olması gerektiği çok değişken.40-200 kg.arasında öneriler var.Çok muazzam bir fark bu.Bana göre net ağırlık tarifide hatalı bunun yerine silindirin 1 mtül ünün ağırlığı verilmeliki sabit bir basınç elde edilebilsin.
Hayır efendim, sabit bir ağırlık veremeyiz. Çünkü çekeceğimiz silindirin ağırlığı değişkendir. Bu neye göre değişir, çimin kullanım alanına, toprağa, çim çeşidine...

Yeni ekilmiş bir çimde 50 kg ağırlık yeter. Olgun bir çimde bu etkili olmaz. 100- 150 kg silindir çekeriz. Spor alanlarında 200 kg silindirlerimiz vardır. Kumlu topraklar ağır silindirleri kaldırırken, ağır topraklar bunda sıkışır. Narin yapılı bir çime ağır bir silindir de çıkmaz, ama kaba yapılı bir çim ağır silindire sorun çıkarmaz.

-Sulama için kimi yerde toprak yüzeyi hep nemli kalacak yazılı bunu uygulamak demek sahayı sürekli ıslatmak demekki buda hastalığı beraberinde getiriyor.
Bu da ekim yaptığınız mevsime göre değişir, yaşlı çimden mi, yeni ekilen çimden mi bahsediyorsunuz buna göre değişir. Çim ilk çimlenirken yüzey hep nemli olur. Çimlenme ve ilk kotiledonlar sonrası sulama azaltılır. Sonra da sulama rejimini sürekli çimin ihtiyacına, mevsime, hastalıklara göre değiştirmekteyiz.

-İlk biçim için çimin ortalama 10 cm. olması gerektiği yazılı bir çok yerde bunda problem yok.Fakat çoğu çim biçme makinesi en yüksek 5.5 cm. yüksekten biçebiliyor buda bir defada 1/3 den fazla yüksek biçmeyin kuralına ters düşüyor.

10 cm.aklınıza bile gelmesin. İlk biçim makinenin en yüksek ayarında yapılır. Derin biçimler tercih edilmez. Senede bir veya iki kez, kontrollü olarak ve bir amaç için uygularız. Her çimin biçileceği yükseklik de farklıdır. Agrostis 2-2,5 cm'den, Lollium ise 5 cm den biçilir. Karışım çimlerde ise hakim orana bakılır. Tabii ki alan spor alanı mı, hangi spor, top zıplayacak mı gibi konular da var.

Derin biçim sonucu, sürekli azalan yeşil aksam ve büyüme noktalarının korunamaması, sıcağa ve kurağa dayanamama, strese hassasiyet, hastalık ve zararlılara zaafiyet gibi riskler meydana gelir. Sık sık biçimden kaçınmak için derin biçim yapmak başa dert olur.

Bunlar benim yaşadığım sıkıntılardı.Kısmet olursa ilk tesviyesinden ,silindirin nasıl çekileceğine ,tohumun ne şekilde atılacağına dair her anı fotoğraflarla aydınlatılmış bir çim ekim broşürü oluşturmaya niyetim var.
Bütün sorularınızın cevabını tam olarak öğrendiğiniz, tecrübeyle bilginizi pekiştirdiğiniz, başkalarının sorunlarına da çözüm bulduğunuz zaman niye olmasın.

Yukarıda sorularınızı kırmızı ile cevapladım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024