agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)




Beğeni Düzeni1807Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-07-2008, 15:19   #841
Ağaç Dostu
 
negif's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 101
ben de orkide almaya niyetleniyorum ama sorunlarınızı okudukça zor bir bitki olduğunu düşünüyorum bakamaz da çürütürsem diye korktuğumdan almıyorum vallaha

negif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2008, 22:14   #842
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
birkaç öneri

Arkadaşlar bu mevsimde phelenaopsis için birkaç tavsiyede bulunmak istedim ;malum yazın ortasındayız güneş ışınlarının endik geldiği , en yakıcı olduğu dönemlerdeyiz bu dönemde phelenaopsislerimizin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini devamettirmelerini sağlamak için orkidemizi direk güneş ışığı almasını engellemeli (aksi durumda yapraklarda güneşyanığı daha öncesindede cansız ve buruşuk yaprakların oluşumu kaçınılmaz olacaktır) buharlaşmanın maksimum seviyeye ulaştığı bu dönemde sulama aralığını sıklaştırmalı (ancak abartıp kökçürümelerine neden olmadan) yaşlanmış çiçeksaplarını steril biraraçla endipten kesmeli ( yeni alınmış phelenaopsisler için , eğer bitki sizin elinizde biryılını geçirmişse bunu dikkate almayabilirsiniz) ,bitkinin yeni yaprak gelişimini hızlandırmak ve iyice kendini toparlamasını sağlamak için uygun bir sıvı gübreile desteklemek (ben vilmorini tavsiye ederim , kullanım şekli ambalaj üzerinde mevcut ) , çeşitli kaynaklarda yapraklarına su püskürtmenin faydalarının olacağı vurgulanır zamanınız varsa bunu yapın ( yaprak aralarındaki su kesinjlikle temizlenmeli ), bitkinizin kökdurumu hakkında şüpeliyseniz ve kararsızsanız saksısından fazla sallamadan dışarı çıkarıp konturöl edebilir bunu birkaç püfnoktaylada anlayabilirsiniz köklerinde sorun olan phaller sürekli havayi kökçıkarır köklerin ucunun tamamı saksı içine doğrudeğil dışadoğru uzar ayrıca yapraklardaki cansızlık buruşma yumuşama birer ikazdır , eğer eminolduysanız derhal saksı harcını forumda anlatılan şekilde değiştirip bitkiyi eskiyerine nazaran daha serinbiryere almalısınız.
Şimdilik bukadar kolaygelsin.


Düzenleyen ephesos : 08-07-2008 saat 22:53
ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2008, 12:18   #843
Ağaçsever
 
shaman_tr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 50
Sn. ephesos, tavsiye ettiğiniz gibi orkidelerimi ilaçladım. İlk ilaçladığımda Beyaz orkidemin iki yaprağından birinde bahsi geçen şeffaf lekeler dediğiniz gibi siyahlaştı. Diğer yaprakta aynı etki olmadı. Sonra yine tavsiye ettiğiniz gibi 3 gün ara verdikten sonra tekrar ilaçladım ancak bu sefer sulama suyuna ilaç katmadım! Sadece çiçeklere fısfıs ile uyguladım. Bunun üzerine neticeyi göremeden çiçekleri solup düşmeye başladı! tam size bunu sormak için foruma girdim ve aslında buna benzer bir sorunu cevapladığını gördüm ve ilgili konuları okudum. Benim kendi adıma tahminin 6 haftalık ömrünü tamamlayan çiçekler solup düştü! Ancak burada söylediğiniz gibi sıcaklarında artması söz konusu sebeplerden biri olabilir. Mantardan dolayı çiçeklerinin solduğunu zannetmiyorum çünkü mor olan orkidemde mantar belirtileri yoktu ve onunda çiçekleri solarak düşmeye başladı. Size sormak istediğim bir şey daha var! İlacı her iki orkideye de uyguladığım için saplarında ve çiçeklerinde ilacın renginde su damlalarının izleri kaldı, sizce bunları yumuşak nemli bir bazle silmemin bir sakıncası var mı? Yoksa fısfısa temiz su koyarak tekrar fırsfısla çiçekleri mi yıkasam? Forumda okuduğum kadarıyla pek elle çiçeklere dokunmak ve çiçeklere su değdirmek tavsiye edilmiyor! Bu konuda bir tavsiyeniz olur mu? Verdiğiniz yararlı bilgilerden dolayı şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla...


Düzenleyen shaman_tr : 14-07-2008 saat 12:40 Neden: isim hatası nedeniyle düzelttim
shaman_tr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2008, 22:47   #844
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Sayın Shaman tr ; sizinde dediğiniz gibi çiçeklerin ömrü dolduğu için dökülmüştür merak etmeyin uyguladığınız kimyasalın böylebir etkiye sebep olduğu görülmemiştir.Şimdi size tavsiyem ilaçlamayı artık yapmayın , çiçekleri dökülen çiçeksaplarını gövdeye enyakın yerden kesip uygun bir sıvı gübreyle (vilmorin orkide gübresi olabilir) bitkinizi dinlenmeye alın , bitkinizin hızla yaprak oluşturmaya başladığını göreceksiniz .Yapraklar üzerindeki ilaç lekelerine gelince temizleyip temizlememek sizin tercihinize kalmış ama ben temizlemem zira koruyucu etki sağlar bu.Orkidenizi temizleyebilirsinizde ancak yaprak aralarında kesinlikle su bırakmadan aksi durumda çürümeye neden olur.Merak etmeyin eğer kışında üşütmezseniz bitkinizi şubat ayında yeni çiçeksaplarının oluşumunu göreceksiniz.

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2008, 23:03   #845
Ağaçsever
 
shaman_tr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 50
Tüm yardımlarınız için teşekürler sn. ephesos. inşallah dediğiniz gibi şubatta tekrar çiçek açtırmayı başarırım. bu arada gübre olarak çiçek coşturan marka orkide besini diye bir şey kullanıyorum, henüz bir defa verdim. Sanırım uygun bir besindir? Eğer sakıncalıysa dediğiniz markayı temin edebilirim, koçtaşta görmüştüm 7 -8 lira gibi bir fiyatı vardı. Bu arada siz çiçek saplarını gövdeye en yakın yerden kesin demişsiniz! Forumda okuduğum mesajlar arasında sapın 2/3'ünü kesin gibi tavsiyeler var! Acaba bu uygulama aynı sezonda çiçek açtırmak amacıylamı uygulanıyor? Bu arada da eşimden daha çok ilgilenmeye başladım bu orkidelerle .

tekrar teşekkürler...

shaman_tr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2008, 07:31   #846
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Evet o tavsiye aynı çiçek sapından yeni çiçek **** kaiki elde etmek (umuduyla) için verilir.Sizin çiçek sapının endipten kesmeniz çiçeğinizin çiçekle uğraşmak yerine yaprak ve kökgelişimi hızlandırıp gelecek çiçeklende döneminde daha bol daha uzun süreli ve daha çok çiçek almanızı sağlayacaktır ayrıca elinize bu yapı marketlerden geçen phelenaopsislerin çiçeksaplarının hemen kesilmesi ve dinlenmeye alınması taraftarıyım aksi durumlarda bitkiyi engeç kışın kaybetme oranı yüzde yetmiş.
Kolaygelsin.

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2008, 08:38   #847
Ağaçsever
 
shaman_tr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 50
Sn. ephesos tavsiyeniz üzerine çiçekler tamamen dökülünce dibine yakın bir yerden çiçek saplarını keseceğim. Bu arada benim çiçeklerim çiçekçiden alındı ve beyaz olanında Hollanda'dan ithal olduğuğunu, yerli üretim olmadığını söylemişlerdi! Zaten çiçekleri falan da diğerinden çok daha güzel ve büyük açmıştı! Sn. ephesos gübreyle ilgili bir şey söylememişsiniz, sanırım benim elimdeki gübre iş görecek! Tekrar teşekkürler.

shaman_tr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2008, 21:41   #848
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 38
Selamalar herkese;

Sn. Preacox size bir şeyi önemle sormak istiyorum. Dikkatlice okuyoruym devamlı ama yinede karıştırdım sanırım birşeyleri.

Sormak istediğim konu gübreleme ile ilgili. Yine bu başlıktaki ilk mesajınızdan yola çıkarak gübrelemeyi vilmorin marka NPK 4-6-6 kullanıyordum ancak sanki herşeyi yanlış anladım kanısına kapıldım. Öncelikle vilmorinin değişik oranlı olanları var mı ?

İlk mesajınızda ''Ayda bir azot oranı düşük mesela NPK oranı 6:15:10 cıvarı olan ve tarifinin...'' demiştiniz..

Yine bu başlık altında yer alan 28ci sayfa 817 nolu mesajınızda ise marka ve oran farklı ''sonbahara kadar az gübre ile dinlendirmeye alın. bu dönemde gübre Miracid 30:10:10 gibi "N" u yüksek asidik bir gübre kullanmak iyi olur.''. Marka önemli değil ancak oranlar oldukça farklı.

Merak ettiğim ise gübrelemeyi mevsime göre mi ?- çiçekli-çiçeksiz oluşuna göre mi ? değerlendirmemiz gerektiği.. **** kısaca bu gibi etmenleri belirtirseniz.

Yine belirtmek isterim, dikkatlice okuyorum sanıyordum ancak bu şekilde aklımın karışmasına bir sebepte 3 gün önce başlayan yaşama merhaba diyen keiki'dir. Yanlış bir şey yapmadan sorup öğrenmek istedim.. teşekkürler.

nebat06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2008, 23:18   #849
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 38
Öncelikle hızlı cevabınız için teşekkürler.

Karışmadı desem yalan olacak

Birde ben nerden bulmuşum vilmorin'in orkideler için olanı ama NPK 4-6-6 olanını

Sn. preacox; orkidelerimde maşallah bi sorun yok. Bu yıl 2 sefer açtılar. Ancak son açtıklarında ben bi hata yaptım ve yiyecek bırakmışım yanlarında, onun kokusundan 2 günde çiçekleri döküldü hepsinin. Ancak bu olay olalı çok oldu.

Netice olarak sizide fazla sıkmadan; sorunu olmayan orkidelere bu oranlı (NPK 4-6-6. vilmorin ) vermemizde sorun yok anladığım kadarıyla. Yıl boyu-çiçekli çiçeksiz bu doğru sanırım.

nebat06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2008, 14:04   #850
Ağaç Dostu
 
çiçeksever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2006
Şehir: Afyon-Eskişehir
Mesajlar: 1,630
Galeri: 14
orkide

Bu çiçeği yaklaşık 2 ay önce almıştım.Kala kala 1 çiçeği kaldı,resmini verdim. Daha çiçek açar mı?

Eklenen Resimler
 
çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2008, 12:46   #851
Ağaçsever
 
shaman_tr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 50
Sn. çiçeksever, diğer mesajları okursanız bu konuda aslında yeterli bilgi var. Bende bu konuda çok acemi olduğumu söyleyebilirim ama forumdaki konularda benzer soruları görmüştüm ve size özetle şunu söyleytebilirim; normalde zaten orkidelerin çiçekleri 6 hafta kadar açık kalıyormuş, dolayısıyla aldığınız yerde 2 hafta kaldı ise ve sizde de 4 hafta kalmış, bu da 6 hafta yapar.
tekrar çiçek açması için genelde çiçek sapının 2/3'ün kesilmesi öneriliyor! Eğer başarılı olunur, bakımı iyi yapılırsa bu sene içinde tekrar çiçek açma şansı var sanırım. Ancak az yukarda (860. mesaj) sn. ephesos'un bana verdiği cevabı okuyup uygulasanız sanırım daha iyi olur! umarım yardımcı olabilmişimdir.

shaman_tr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2008, 13:47   #852
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Bauhause'den çiçekli iken mayıs başında aldığım bordo phal hala çiçekli. Hatta vilmorin vermeye başladıktan sonra hareketsiz olan uçlarda tomurcuk yapıp ilave iki çiçek daha açtı. Nerede ise 3 ay olacak.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2008, 02:19   #853
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 38
Bu hafta başı tanık olduğum bir olayı paylaşmak istiyorum değerli orkide severlerle.

Market-firma adı vermek istemiyorum ancak, p.tesi günü meşhur marketlerden birine gittim her hafta olduğu gibi. Herşey normal gibi görünüyordu bitki reyonunda ancak dikkatlice bakınca hiç orkide olmadığını gördüm.

Görevlilere sorundum neden hiç orkide yok diye. Aldığım evap şaşkına çevirdi beni. '' efendim aslında orkide vardı, ancak satılmadığı için atıyoruz ''dediler. Nasıl yani diyerek olayı kovalamaya başladım.

Atmak için koydukları reyon tel örgü arkasındaydı ancak görebildiğim kadarıyla ve sorarak öğrendiğime göre 148 Phal (15 tanesi çok kötü durumda sadece) 7 adet Vanda (2 tanesi kurumak üzere ) ve 20 adette cibidium ( hepsi canlı ancak çiçeksiz) atılmak üzere rafta bekliyordu. Diğer çiçekleri gördüm ama ne olduklarını ve kaç adet olduklarını sayamadım. O kadar çoktu ki.

Hemen müdüriyeti aradık, atacaksanız bedava vermeyin-veremezsiniz hadi dedim satın alayım. 1 saat sonra geldiler yanıma ve fiyat olarak 9.90 ytl dediler. Hani atıyordunuz dedim bu fiyat çok değil mi ? verdikleri cevap çok ilginçti. Evet ''zaten sağlamken 29.90 dı ama bu fiyata almazsanız atacağız dediler. Daha ilginci ise adet olarak vermemeleri. Ya hepsi 9.90 ytl den (kabaca 1.500 ytl ediyordu ) **** hiçbiri !!!

Neticede hepsini alamadım için çöpe attılar. Çok canım sıkıldı ve bir daha o marketten hiç bir şey almayacağım.

nebat06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2008, 02:44   #854
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Buna benzer bir sorunu bende yaşadım. Ben adını vereceğim İstanbul/Güneşli Pratiker. Tek phal değil başka çiçekli bitkilerde vardı. Yazık değilmi diye sorduğumda ya bu fiyat **** çöpe atılır dediler. Madem atacaksınız verin bize bakalım dediğimde ise burada çöpe atarlar ama vermezler denildi. Bitkilerin susuzluktan ölmeye yüz tuttuğu belli idi. Susuzluktan kurumak üzereydiler. Kendimi çok kötü hissetmiştim.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2008, 10:41   #855
Ağaç Dostu
 
ilknur aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-05-2007
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 701
Bence marketin ismini vermeniz gerek. Böylece bizde bu konuda tepkimizi gösterebiliriz.

ilknur aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2008, 12:26   #856
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Bunlar ilgili firmaların satış prensipleri ile ilgilidir. Bu şekilde afişe etmek bize düşmez. Şöyle ki bu tarz olaylar insanoğlu tarafından kolayca suistimale uğrıyacağından firma radikal bir karar alır ve bunu uygulamaktan taviz vermez.
İçerde çalışanlar veya müşteriler devamlı bu atılacak malların peşinde olacağından şayet bu şekilde isteyene vermiye kalkışırsa neler olaağını düşünün. Çiçeğini kopartıp sonra kasada ucuzluk istiyeninden tutun da. Normal hali ile almaıp haftalarca çiçeğin geçmesini bekleyip sonradan ucuza almak gibi.dha bir dizi değişik olay. Bir de bu kısmın muhasebe kısmı var giren malın çıkışı da önemli bazlıarı zararına hesaplayıp bunları imhaya verebilirken bazıları da ithalatçı firma ile anlaşması gereği çiçeği geçen malı iade yoluna gider.
bazen müdüriyetçe karar alınıp indirimli satışa gidilse d burada tüketici sonradan kusurlu mal diye geri getirip yenisini talep edemez.
bunun gibi bir dizi olay bu bitkilerin "çöpe" atılması gibi bir davranışın mantığını oluşturur. bu tamamen tüketici toplumunun, sürüm maldan ucuza mal alması ve bir de tüketici koruma hakları kusurlu mallar ifadeleri....
sonucu gelişen satıcı şirketlerin bu davranış şekli en uygunu görülüyor.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2008, 22:23   #857
Ağaçsever
 
phal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-01-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 69
Arkadaşlar phal.ler çiçek sapı uygun biçimde budandığında aynı saptan ne kadar süre sonra çiçek veriyor?Ben yaklaşık bir ay önce çiçekler dökülünce uygun biçimde budadım tarçınladım mum damlattım ve bekliyorum.Hepsi bir ya da iki yeni yaprak ve yeni kökler büyüttüler oldukça diriler (çiçek sapları da öyle) ancak saplarda bir hareketlenme yok.Yoksa sapları dipten kesmek daha mı mantıklı;eski saptan alacağım çiçekler yeni bir çiçek dalı kadar verimli olmayacak mı?Phallerim bulundukları yer itibariyle yaz gelince günde birkaç saat direk güneş ışığı alıyor,ben de yerlerini değiştirmedim,pek etkilenmişe benzemiyorlar yerlerini değişmeli miyim dersiniz?

phal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2008, 23:17   #858
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 38
Sn. Preacox haklı.


Hepsini sordum marketin ilgililerine. Konu şöyleymiş; direk ithal ediyorlarmış, yani iade yok. Ancak ithal ettikleri firma bunlardan bir iade faturası istiyormuş. Adet belirtir bir şekilde. Neticede bu fatura kesilip fakslandıktan sonra isterseniz atın isterseniz satın deniyormuş.

Kaldı ki atılırken, atılan tel örgülü bölüme bile almıyorlarmış. Atılacak ürünler içine içerden bir tanıdığınız bir mal yerleştirir ve siz de ordan alırsınız diyerek. Konteyner'a da atılırken kimbilir ne hale gelmişlerdir.

Yıllık izindeydim, planı yapılmış halde, yoksa illa takip ederdim attıkları yeri

nebat06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2008, 15:09   #859
Ağaçsever
 
nilüfer.j.s.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2008
Şehir: ıstanbul
Mesajlar: 47
merhaba, phalenopsis için özel toprak karışımı gerekiyor diye oğrendim birçok kaynaklardan : doğrusu çam ağacı kabuğun parcacıkları,kozalak parcacıkları ,"sphagnum"yosunu ve buna benzer şeylerden oluşan bir karışım gerekiyor ....şimdi soru : cam ağacı kabuğu bulabiliriz de kene olmaz mı onun içinde ? **** kene yumurtaları ????
bu konuda yardım alabilirmiyim lütfen ?

nilüfer.j.s. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2008, 16:44   #860
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nilüfer.j.s. Mesajı Göster
merhaba, phalenopsis için özel toprak karışımı gerekiyor diye oğrendim birçok kaynaklardan : doğrusu çam ağacı kabuğun parcacıkları,kozalak parcacıkları ,"sphagnum"yosunu ve buna benzer şeylerden oluşan bir karışım gerekiyor ....şimdi soru : cam ağacı kabuğu bulabiliriz de kene olmaz mı onun içinde ? **** kene yumurtaları ????
bu konuda yardım alabilirmiyim lütfen ?
Forumda çam kabuklarını fırında bir süre ve belli bir sıcaklıkta bekleterek dezenfekte edilmesi gerekli diye okumuştum. Sanırım fırından sağ çıkamazlar.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2008, 17:07   #861
Ağaçsever
 
nilüfer.j.s.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2008
Şehir: ıstanbul
Mesajlar: 47
eylems, bunu ben de okudum daha sonra,ama zaten eve bi sürü bitki getiriyorum, birde kabukları fırına koyarsam 8-10 saate , annem beni kesin onlarla birlikte fırına sokacaktır

nilüfer.j.s. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2008, 10:02   #862
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11
Merhaba benim Phalaneopsis hybridi orkidem geldiği günden sonraki 10 gün içinde bütün çiçeklerini döktü...Halbuki gayet sağlıklı görünüyorlardı.Sorun ne olabilir? Şİmdi çiçekler döküldükten sonra sapından kestim...bundan sonra ne yapmalıyım.(Yapraklı şimdilik sağlıklı görünüyorlar)

cancan08 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2008, 10:31   #863
Ağaçsever
 
nilüfer.j.s.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2008
Şehir: ıstanbul
Mesajlar: 47
"phal" ben sizin mesajınızı daha şimdi gördüm , yabancı sitelerde bakım konusunda tecrubeli olan insanlar "kesinlikle direk güneş ışıgı olmamalı !" -diyorlar , sapların 2/3 kesilmesi gerekiyor ve yaklaşık iki ay sonra yeni çiçek sapı oluşacakmış.falenopsis aydınlı ve nemli (etrafında su püskürtmek lazım) ortamı sever
ÇİÇEK VERMESİ İÇİN ! : dinleme süresinden sonra (bi onceki çiçeklerin dökülmesinden 1-2 ay sonra) gece ve gündüz sıcaklık derecelerde fark yaratmak lazım , yani gündüz 25-30 ise -gece 5-7 derece daha düşük olması lazım ,bu uygulama yeni çiçek oluşmasını harekete geçiriyor

nilüfer.j.s. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2008, 19:40   #864
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Phalaenopsis ve bir adet oncidium türü orkidelerim için pazardan aldığım leğen vetabak süzgecinden oluşan basit düzeneği sizinle paylaşmak istedim.

Eklenen Resimler
    
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2008, 19:42   #865
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Sayın İlknur Aşık, aşağıdakilerde sizin için aldığım Phalaenopsis'ler. Alındığı günden buyana sağlıklı birer yaprak çıkardılar.

Eklenen Resimler
 
Denizardacan beğendi.
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2008, 11:33   #866
Ağaç Dostu
 
ilknur aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-05-2007
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 701
Gayet iyi görünüyorlar. İyi bakıldıkları belli. Elinize sağlık.

ilknur aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2008, 12:12   #867
Ağaç Dostu
 
newyorker's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2008
Şehir: Pazar/RİZE
Mesajlar: 261
bende bu bitkiden yakında alıcam acaba nasıl çoğaltıcam bilgi veririseni sevinirim..

çok güzel bir bitki

newyorker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2008, 07:55   #868
Ağaçsever
 
nilüfer.j.s.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2008
Şehir: ıstanbul
Mesajlar: 47
newyorker, çoğaltmadan once almak lazım, ilk çiçeklemesini beklemek lazım, fakat bilginiz için :çiçeklerin hepsi açıp döküldükten sonra ,çiçek sapı budanmzsa- üzerinde bazen "yavru" bitki oluşuyor, onun da gelişip kök vermesi beklenir,ondan sonra da ana bitkiden ayrılır

bakın, benim bitkim boyledi :

Eklenen Resimler
 
Denizardacan beğendi.
nilüfer.j.s. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2008, 10:37   #869
Ağaç Dostu
 
newyorker's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2008
Şehir: Pazar/RİZE
Mesajlar: 261
aa çok güzel ama o yavruyu kesmezsek olmaz mı?? yanı oda çiçek açıp fide verse?? anne bitki iyi beslenirse geniş saksıda yetişirse birsürü yaprak verse
olmaz mı????

newyorker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2008, 15:19   #870
Ağaçsever
 
nilüfer.j.s.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2008
Şehir: ıstanbul
Mesajlar: 47
olmaz herhalde,hiç iki veya fazla katlı bir "phalaenopsis" görmedim...kendi kökleri oluşturduktan sonra yeni bitkiyi ayrı saksıya yerleştirmeniz lazım, ozmn ana bitki tekrar çiçek verir,ayrıca geniş saksıyı da sevmezler - ozmn sadece kök çoğaltırlar, bu çoğu bitkiler için geçerlidir

mesela,"dendrobium phalaenopsis" da ufacık bir saksıda fotografta gösterdiği gibi çiçek açıyor (aynı familya/tür bitkilerdir)

link'ten görebilirsiniz

Denizardacan beğendi.
nilüfer.j.s. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024