Bunlar ilgili firmaların satış prensipleri ile ilgilidir. Bu şekilde afişe etmek bize düşmez. Şöyle ki bu tarz olaylar insanoğlu tarafından kolayca suistimale uğrıyacağından firma radikal bir karar alır ve bunu uygulamaktan taviz vermez.
İçerde çalışanlar veya müşteriler devamlı bu atılacak malların peşinde olacağından şayet bu şekilde isteyene vermiye kalkışırsa neler olaağını düşünün. Çiçeğini kopartıp sonra kasada ucuzluk istiyeninden tutun da. Normal hali ile almaıp haftalarca çiçeğin geçmesini bekleyip sonradan ucuza almak gibi.dha bir dizi değişik olay. Bir de bu kısmın muhasebe kısmı var giren malın çıkışı da önemli bazlıarı zararına hesaplayıp bunları imhaya verebilirken bazıları da ithalatçı firma ile anlaşması gereği çiçeği geçen malı iade yoluna gider.
bazen müdüriyetçe karar alınıp indirimli satışa gidilse d burada tüketici sonradan kusurlu mal diye geri getirip yenisini talep edemez.
bunun gibi bir dizi olay bu bitkilerin "çöpe" atılması gibi bir davranışın mantığını oluşturur. bu tamamen tüketici toplumunun, sürüm maldan ucuza mal alması ve bir de tüketici koruma hakları kusurlu mallar ifadeleri....
sonucu gelişen satıcı şirketlerin bu davranış şekli en uygunu görülüyor.
|