agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Mutfak - Diğerleri (http://www.agaclar.net/forum/mutfak-digerleri/)
-   -   Bugün ne pişirelim? (http://www.agaclar.net/forum/mutfak-digerleri/24033.htm)

vehibe 16-12-2011 11:54

Bugün dünden kalan firik bulgurla idare edeceğiz, yanında eşimin kendi yaptığı zeytin salatası.

sayın mandalinci, güzel fikir verdiniz pazar günkü yemeğimiz hamsi olacak
Evi kokutuyor diye eşim itiraz ediyor ama katlanacağız..

MİRBE 16-12-2011 20:28

Sn.melisa31

Ev koksa da havalar serinlediğinde, balık mevsimi başladımı haftada 2 gün mutlak balık soframız olur hele hele hamsi mevsiminde neredeyse solungaçlarımız çıkaacak derecede hamsi yenir bizde malum çocuklar için şart beyaz et:))

maki01 16-12-2011 22:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi melisa31 (Mesaj 881602)
Bugün biraz tembel yemeği yaptım.
Antakya usulü Katıklı, yanında da ayran.

Antakya usulü katıklı ile acılı ekmekle aynı değil mi sevgili melisa? Lütfen tarifini detaylı olarak verir misin? Yapmaya çalışıyorum ama bir baharatı bilmiyor olmalıyım tadı Antakya'da yediklerime benzemiyor :)

vehibe 17-12-2011 13:59

Antakya usulü katıklı
 
2 Eklenti(ler)
Sevgili Maki01, daha önce bu tarifi vermiştim ama sizin için ayrıntılı bir şekilde tekrar yazıyorum. Tesadüf dün misafirim gelmişti,çayın yanında ikramlık yaptım.

300, gr çökelek,
1- Bardak zeytinyağı,
3- Kaşık tepeleme biber salçası,
1- Çorba kaşığı susam,
1- Çay kaşığı çekilmiş rezene,
1- Tatlı kaşığı kuru nane,
1- Muskat cevizi rendesi,
1- Paket misk,
3-Orta boy soğan,

Hazırlanışı;
Soğanlar piyazlık doğranır.Üstüne bütün malzeme ilave edilir,güzelce karıştırılır.Taş fırına gönderilir.Fırıncıya 1/2 şeklinde yapılacağı talimatı verilir.Bu yörelerdeki fırıncılar malzemeleri hamura kendi açtıkları için orası bizim yetki alanımızdan çıkıyor :)

maki01 17-12-2011 14:36

Çok teşekkür ediyorum sevgili melisa. Yüreğine , ellerine sağlık...

Muskat ve miski bilmiyordum. Muskatı Adana'da bulabilirim, misk için Antakya'lı gelinimize müracaat edeceğim :)

vehibe 17-12-2011 14:47

Rica ederim, bir şey değil..

loveflower 17-12-2011 16:23

1 Eklenti(ler)
Bugün benim menüm;

Tarhana çorbası(Milas usulu sarımsaklı)

Orman kebabı

Ayvalı kereviz( tarifi usta bir şeften, ilk defa denedim ,bakalım daha tadına bakamadım)

Eklenti 259988

Salata.

alperfect 17-12-2011 18:59

mercimek çorbası
nohutlu pirinçli salata
hem doyurucu hem diyet :)

memet 21-12-2011 16:41

Portakallı kerevizi yaptım iyi oluyor.

Araya bir de körili palamut tarifi vereyim. Ben balık sevmem diyenler bile ne olduğu anlamaz yerler.
Palamutun filetosu alınır. Kılçıklar ayıklanır kuş bağı doğranır. Şimdi de tam mevsimidir.
Soğan doğranır hafif kavrulurken yeşil biber eklenir. Sonra da kuşbaşı palamut, et beyazlarken çok az köri eklenir .
Pişecek gibi olurken de soya sosu eklenir. Çabuk pişer. Tencerenin kapağını kapatmadan pişirmelidir.

Güler 21-12-2011 17:55

Eline sağlık ama ben palamut yiyemiyorum bana dokunuyor. Siyah etli balıkları geçin. Başka hangi balıktan yapılabilir?

Haşlama (kuzu kol-kürekten) bol sebzeli.
lor peynir ve cevizli erişte (iyi ki kesmişiz, çok hoşuma gidiyor-kokusu bile başka oluyor)
zeytinyağlı pırasa.

Ayva tatlısı

Eser İlhan 21-12-2011 18:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveflower (Mesaj 888916)
Bugün benim menüm;

Tarhana çorbası(Milas usulu sarımsaklı)

Orman kebabı

Ayvalı kereviz( tarifi usta bir şeften, ilk defa denedim ,bakalım daha tadına bakamadım)

Salata.

Ayvalı kerevizi geçen hafta bir arkadaşımın evinde yedim. Çok lezzetliydi. Eminim sizinki de güzel olmuştur. Afiyet olsun :)

memet 21-12-2011 18:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 890385)
Eline sağlık ama ben palamut yiyemiyorum bana dokunuyor. Siyah etli balıkları geçin. Başka hangi balıktan yapılabilir?

Levrek ya da somon denenebilir diye düşündüm.
İzmir olsa tavuk balığı derdim tadı mezgite benziyor da biraz farklı.

vehibe 10-01-2012 17:31

Bugünkü yemeğimiz Lahana Sarması
 
2 Eklenti(ler)
1- Tenceredeki hali.
2- Tabaktaki sarımsak soslu hali.

Güler 10-01-2012 19:26

Ellerinize sağlık.
Ama siz böyle az mı sararsınız, benim tencerem hep dolu dolu olur, hatta ateşe koyduğumda arada bir cızz cızz suları dışarı taşar.

Ben de bugün Kırmızı mercimek çorbası, et sote ve zeytinyağlı pırasa yaptım.
Zeytinyağlı yarına da kaldı, yanına da bir cızbız köfte ve piyaz yaptım mı yarının işi de tamamdır.

limon 11-01-2012 08:42

Güler hanım geçen pazar balık çorbası ve fener balığı kavurma yaptım. İnanın en iyi balık lokantalarıyla yarışır lezzettelerdi. :)
(çorbayı kırlangıç balığından yaptım)

Balık yemeyen çocukları olanlara tavsiye ederim.

backyard 11-01-2012 10:31

bakırköy'de annemin balıkçısında yediğim bir balık çorbası var lezzeti müthiş
en son adamdan gidip tarifini aldım ama henüz yapmadım
tarif şöyleydi:

havuç, kereviz rendelenir hafif soğanla kavrulur, un kavrulur, balık suyu eklenir, sarımsak, dere otu, taze soğan eklenir, en son balık parçaları eklenir.

tarifi uzun uzun yazamadım, bence defne yaprağı da çok yakışabilir.

sizin çorba nasıl?

Güler 11-01-2012 10:41

Ellerine sağlık sevgili limon.
Çorba bence de Kırlangıçtan çok güzel oluyor.

Sayın backyard, balığı haşlarken içine atılan 2 adet defne yaprağı suyuna lezzet veriyor. Nasılsa süzüyoruz suyu.
Ben genelde balık çorbasına sebze koymam, ama biraz un meyane yaparım.

vehibe 11-01-2012 12:00

Lahana sarması.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 897905)
Ellerinize sağlık.
Ama siz böyle az mı sararsınız, benim tencerem hep dolu dolu olur, hatta ateşe koyduğumda arada bir cızz cızz suları dışarı taşar.

Ben de bugün Kırmızı mercimek çorbası, et sote ve zeytinyağlı pırasa yaptım.
Zeytinyağlı yarına da kaldı, yanına da bir cızbız köfte ve piyaz yaptım mı yarının işi de tamamdır.

Güler hanım, Resimde görünen tencere 12 lt lik. Tepeden resim çekildiği için az gibi görünüyor:)

vehibe 11-01-2012 12:06

Balı çorbası,
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi backyard (Mesaj 898096)
bakırköy'de annemin balıkçısında yediğim bir balık çorbası var lezzeti müthiş
en son adamdan gidip tarifini aldım ama henüz yapmadım
tarif şöyleydi:

havuç, kereviz rendelenir hafif soğanla kavrulur, un kavrulur, balık suyu eklenir, sarımsak, dere otu, taze soğan eklenir, en son balık parçaları eklenir.

tarifi uzun uzun yazamadım, bence defne yaprağı da çok yakışabilir.

sizin çorba nasıl?

Sayın Backyard, Balık çorbasının tarifini tam ayrıntılı şekilde rica etsem yazar mısınız.
Tadını merak ediyorum.

limon 11-01-2012 14:31

Çorbayı ben de Yeniköy'deki küçük balık lokantamızdaki (Güler hanım adını hatırlayamamıştım ya Ali Baba değilmiş, Riba Balıkçısıymış) gibi yapmaya çalıştım, daha da güzeli oldu diyebilirim. Ben tüm balığı, 2-3 sap kerevizi, 2-3 havuç, 1 büyükçe patates, 1 adet kabuğu soyulmuş tüm soğan, biraz tane karabiberi üzerlerini geçecek kadar su ekleyip sebzeler pişene kadar kaynattım. Sonra süzdüm. Balık etlerini orta büyüklükte ayıkladım. Havuçları ve patatesleri minik küp küp doğradım. Bir kaseye 2 kaşık kadar un, biraz su ve biraz da kaynayan balık suyundan meyanesini hazırladım. Kaynayan balık suyuna çırpma teliyle karıştırarak meyanesini ekledim. Doğradığım sebzeleri ve balık etlerini ve bir bardak kadar kremayı ekledim, işlem tamam oldu. Kremalı sevmeyen eklemese de olur.

Defne yaprağı hiç aklıma gelmemişti, bir dahakine kendi yetiştirdiğim ağacımdan 2 yaprak katarım. :)

Fener Kavurma da çok kolay. Fener balığını balıkçınıza ayıklatıp kuşbaşı (tavuk sote gibi) doğratın. Ayıklanmış yarım kilo balık büyük porsiyonlarla 3 kişiye yetiyor. Tavanızı ocağa alın, iyice kızmasını bekleyin, kızdıktan sonra biraz sıvı yağ koyun ve fener balıklarını ekleyin. Aşcılar gibi attıra attıra tavadaki balık etlerini döndürün, biraz tuz, karabiber ekleyip, pişince bir tabağa alın. Aynı tavada dilim dilim doğradığınız istediğiniz miktardaki mantarı biraz tuz ve karabiber ve tereyağı ilavesiyle kavurun. Mantarlar suyunu salıp çekip biraz da kavrulmaya başlayınca 3'er parmak genişliğinde doğradığınız yeşil biberleri ekleyin. 2 dakika döndürdükten sonra bir küçük kase kadar (fazla olmasın) domates ekleyin. Kenara aldığınız balıkları ve üzerlerine 1 kaşık un ve bir su bardağı kadar su ekleyin. Biraz fokurdayınca altını kapatın. Yayvan güveç kaplarına paylaştırıp en yüksek derecede ısıttığınız fırına atın. 3-5 dakika dursa yeter, üzerlerinin kurumasına izin vermeyin. Afiyet olsun. :)

Burada fener balığı kullanılmasının sebebi bu balığın etinin kolay kolay parçalanmaması ve beyaz etli olması. Eti sıkı ve beyaz olan herhangi bir balıkla da yapılabilir.


( Sevgili limon'un mesajına izni ile girerek bir iki ilave yapabilir miyim?
Balık çorbasında krema sevmeyenler, bir yumurta sarısını yarım limon ile çırparak ve üzerine haşlanmakta olan balığın suyundan da bir kepçe kattıktan sonra kaynamakta olan çorbaya son anda katıp, bir taşım kaynatarak hemen servis yapabilirler.

Fener kavurma yaparken , mantar kavrulma esnasında arpacık soğanı da ilave edilirse -tuz koymadan- ve daha sonra buna 2 çorba kaşığı soya sosu ilave edilirse sanki daha lezzetli olacak gibime geliyor..... dermişim ;))

loveflower 11-01-2012 16:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 890394)
Ayvalı kerevizi geçen hafta bir arkadaşımın evinde yedim. Çok lezzetliydi. Eminim sizinki de güzel olmuştur. Afiyet olsun :)

Sevgili Eser İlhan, kusura bakmayın, mesajınızı kaçırmışım. Bugün girdim başlığa. Çok teşekkür ederim, çok zarifsiniz her zaman ki gibi.

loveflower 11-01-2012 16:08

Sevgili limon çok teşekkür ederiz tarifler için. Fener kavurmayı bu akşam yapacağım, balık çorbasını da hafta sonu:)

backyard 11-01-2012 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vehibe (Mesaj 898140)
Sayın Backyard, Balık çorbasının tarifini tam ayrıntılı şekilde rica etsem yazar mısınız.
Tadını merak ediyorum.

bence limonun verdiği tarif güzele benziyor :)
ben üşengeçliğimden tam tarif yazamadım, imdadıma yetişti :)
et/balık/tavuk suyu çıkartılmasında arman kırım'ın tariflerini tavsiye ederim
Balık suyu ve çorbası için buraya , stok hazırlamak için buraya bakabilirsiniz.

mandalinci 12-01-2012 07:08

1 Eklenti(ler)
Pilav üstü kuru, yanına kuru soğan ve kendi yaptığım biber turşusu.

Güler 13-01-2012 05:51

Sunum çok güzel, ellerinize sağlık. Mavi boncuk görünümü olmuş.
Turşunun acı biberleri size kalsın, diğerlerinin hepsine talibim. :p

mandalinci 13-01-2012 07:11

Teşekkürler Güler hanım,

Bu bölüm sayesinde, kızım beğendiği yemekleri tabağa güzelce yerleştirip, resimliyor, bu resmi de o çekti.

Siz İzmir'deki bir toplantıya gelin tatlı biber turşuları benden, yanına da pilav-kuru.

Bunlar hep acı maalesef.

mandalinci 13-01-2012 07:16

Katılan arkadaşlar sayesinde ben de çok güzel tarifler uygulayabiliyorum.

Kerevizi ağzına koymayan eşim, portakallı kereviz yedi, inanamadım.

Herkesin ellerine sağlık, paylaşımlar için teşekkürler.

mandalinci 16-01-2012 13:36

2 Eklenti(ler)
Dün akşam ki yemek ve 2 farklı sunum. Kızımın elinden makinayı alamıyorum, komik sunumlar yapıyor kendine göre.

Benim tabağımda, ısırgan ve pancar salatası da var.

Güler 16-01-2012 15:06

1 Eklenti(ler)
Ben de bugün kıymalı bezelye,
pilav
elma kompostosu
Zeytinyağlı kereviz pişirdim.

Eklenti 264497

Güler 21-01-2012 13:50

Hani bazen insan mutfakta oyalanmak ister. Ya yemekle vakit geçirir, ya kek-pasta, börek-çörek yapar.

Hava yağmurlu, canım hiç dışarı çıkmak istemiyor. Sabah siteye girdim, yazılacak yazılarımı yazdım. Arkadaşların mesajlarını okudum.
Cumartesi olduğu için sitede de pek hareket yok. Ver elini mutfak dedim.

Sağ olsun ablam da dün taze taze yaptırdığı mantılardan bana da göndermiş. Buzluğa koymuştum.
Bugün nohutlu mantı pişirmek istedi canım. Sizler hiç yaptınız mı?

Sizler için hem fotoğraflayayım hem de nasıl yapıldığını mutafak bölümünde vereyim.

Nohutlu mantı.
Zeytinyağlı pırasa
Kabak tatlısı.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024