agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Kompost Çayı
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 1 Gönderen epsody
  • 1 Gönderen Çamtepe
  • 1 Gönderen Halil Balaban

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-07-2011, 20:40   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Kompost aktifleyici yapmak.

Arkadaşlar organik atıkları kompost veya sıvı gübre yapmak istediğimiz de aktivatör kullanırsanız, hem işlem süreci kısalır hem de enzim özelliğine ulaşırsınız.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2011, 21:26   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-06-2011
Şehir: çankırı
Mesajlar: 133
-EM
-Melas
-Pekmez
-Kuru Maya
Örnekler olarak verilebilir.

smarty17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2011, 22:30   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Aktifleyiciye kullanım kolaylığı getirmek.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smarty17 Mesajı Göster
-EM
-Melas
-Pekmez
-Kuru Maya
Örnekler olarak verilebilir.
Sn. smarty17 benim bu başlıkta ortaya koyacağım paylaşımlar sayesinde. elde ettiğimiz etkin olan bakterileri her an kullanıma hazır hale getirmek için, sizin açıklamanızdaki malzemelerle elde edilen aktifleyici preparatın kullanımında ekonomik uygalama yapmak için bu preparatı bir organik maddeye emdirerek neminin kurutulması ile kullanımında zaman sınırlamasını kaldırmak bize daha esneklik sağlıyacaktır.

Ben uygulamalarımda daha önceleri buğday kepeğine emdirerek kuytu bir yerde nemini kurutup torbalayarak kullanmak istediğimde torbadan kaşık miktarı ile alıp torbayı kapatıyordum.

Yeni uygulama içinde kepeğin maliyetini atık durumundaki yemiş kabuklarını ve sebze kabuklarını kurutarak bulgur değirmeninden geçirerek kepeğin yerine geçecek başka atıklar kullanılabileceğini paylaşmak istedim.

Bu uygulamalarımı yakında resimliyerekde paylaşımlara sunarak üye arkadaşlarıma bu konulardada yardımcı olacağıma inanmaktayım.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2011, 08:00   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-06-2011
Şehir: çankırı
Mesajlar: 133
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Sn. smarty17 benim bu başlıkta ortaya koyacağım paylaşımlar sayesinde. elde ettiğimiz etkin olan bakterileri her an kullanıma hazır hale getirmek için, sizin açıklamanızdaki malzemelerle elde edilen aktifleyici preparatın kullanımında ekonomik uygalama yapmak için bu preparatı bir organik maddeye emdirerek neminin kurutulması ile kullanımında zaman sınırlamasını kaldırmak bize daha esneklik sağlıyacaktır.

Ben uygulamalarımda daha önceleri buğday kepeğine emdirerek kuytu bir yerde nemini kurutup torbalayarak kullanmak istediğimde torbadan kaşık miktarı ile alıp torbayı kapatıyordum.

Yeni uygulama içinde kepeğin maliyetini atık durumundaki yemiş kabuklarını ve sebze kabuklarını kurutarak bulgur değirmeninden geçirerek kepeğin yerine geçecek başka atıklar kullanılabileceğini paylaşmak istedim.

Bu uygulamalarımı yakında resimliyerekde paylaşımlara sunarak üye arkadaşlarıma bu konulardada yardımcı olacağıma inanmaktayım.
Kompost için salatalık ve patates kabuğu biriktiriyordum.Bunlar kurumuştu.Çöpe dökecektim.Fakat bir işe yarar diye atmadım.Bunu toz haline getirince aktifleyici mi olur ?

smarty17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2011, 09:35   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster

Bu uygulamalarımı yakında resimliyerekde paylaşımlara sunarak üye arkadaşlarıma bu konulardada yardımcı olacağıma inanmaktayım.
Sayın epsody; Düz yazı ile anlatılanları kavramam güç olduğundan, resim paylaşımlarınızı bekliyoruz.

ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2011, 21:16   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Eksik anlaşılmayı tamamlamak.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smarty17 Mesajı Göster
Kompost için salatalık ve patates kabuğu biriktiriyordum.Bunlar kurumuştu.Çöpe dökecektim.Fakat bir işe yarar diye atmadım.Bunu toz haline getirince aktifleyici mi olur ?
Arkadaşım smarty17, kuru mayayı melasla aktifleştirince bu preparatı kısa zamanda kullanmak zorundasın, fakat yapılan bu sıvı prepratı kuru bir organik madde üstüne ekleyebilirsen o zaman kullanımında esneklik sağlamış olacaksın.

Yanlız bu malzemeler çabuk kuruyan özellikte olanlardan seçmelisin, mesela benim gibi kabuklu fıstık ve ayçiçeği gibi kuru yemiş kabukları bu iş için biçilmiş kaftan sebze alacaksan kabuklu barbunya alacaksın içinden yemek yaptıktan sonra kabuklarını kurutup kullanabilirsin tabii bu organik malzemeleri öğüterek toz haline getirdikten sonra hazırladığın aktifleyiciyi bu malzemelere emdirerek kuytu bir yerde nemini giderenedek kurutmalısın.

Halil Balaban beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2011, 08:12   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-06-2011
Şehir: çankırı
Mesajlar: 133
Alıntı:
Arkadaşım smarty17, kuru mayayı melasla aktifleştirince bu preparatı kısa zamanda kullanmak zorundasın, fakat yapılan bu sıvı prepratı kuru bir organik madde üstüne ekleyebilirsen o zaman kullanımında esneklik sağlamış olacaksın.
Melası nereden temin ederim ?

Alıntı:
Yanlız bu malzemeler çabuk kuruyan özellikte olanlardan seçmelisin, mesela benim gibi kabuklu fıstık ve ayçiçeği gibi kuru yemiş kabukları bu iş için biçilmiş kaftan sebze alacaksan kabuklu barbunya alacaksın içinden yemek yaptıktan sonra kabuklarını kurutup kullanabilirsin tabii bu organik malzemeleri öğüterek toz haline getirdikten sonra hazırladığın aktifleyiciyi bu malzemelere emdirerek kuytu bir yerde nemini giderenedek kurutmalısın.
Fıstık kabuğunuda biriktirmiştim.İçine döktüm.Fakat kuruma olmadı.

smarty17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2013, 21:03   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 553
Ben sitede henüz yaklaşık 6 aylık olduğum için konuları geriden takip ediyorum.
Bu konuyu okumaya yeni başlayabildim. Ancak devam etmediğinizi gördüm. Bu çok değerli bilginin işlenmesinin durdurulmasının forum için kayıp olduğu düşüncesindeyim.
Gerçi ana fikrini birkaç cümle ile özetlemişsiniz ama yinede açıklayıcı bilgilere ihtiyaç var. Örneğin benim aklıma şu takıldı. Ayçekirdeği kabuklarını kullanmışsınız. Bu ürün enzimde
tuzlu olduğundan dolayı kullanılmıyor. Bu kompostu enzim
yapımında kullanırsak tuz toprağa zararlı olmaz mı? Kompostun içinde ayçekirdeğinin az olması durumu kurtarıyor mu, yoksa bu
konu tuzsuz çekirdekle mi aşılıyor?
Enzim demişken de bir sorum var.
Enzimde kullanılan maya, hamur işlerinde kullanılan küp şeklinde olan maya mı? Şunun için sordum,
ona yaş maya deniyor. Ancak
mesajlarda kuru maya deniliyor. Acaba iki tür maya mı var?
Sevgiyle kalın.

Halil Balaban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2013, 01:18   #9
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Halil Bey bildiğim kadarı ile bu forumda bahsedilen ayçekirdeği kabuğu kuruyemiş artığı olan değil. Yağ tesislerinden çıkan artık olabilir. (Sn. ensar kullanmıştı sanırım).

Marketlerde bulunan kuru maya ve yaş maya aynı şeydir. Saccharomyces cerevisiae - Vikipedi

Enzim için illaki Sacc. Cerevisiae kullanmanız bence şart değil. Sacc. familyasının farklı üyeleri kullanılabilir, Lactobacillus kullanılabilir. Enzimde hiç bir şey de kullanmayabilirsiniz,

SAHIRE beğendi.
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2013, 02:01   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 553
Sayın Çamtepe,
Siz yazalı 11 gün olmuş. Ben bu gün gördüm ve okudum. Cevabınız için teşekkür ederim. Teşekküde geç kalmamı, lütfen İhmal veye ilgisizlik olarak yorumlamayın. Saygılarımla.

Çamtepe beğendi.
Halil Balaban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2013, 22:25   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-03-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 25
sayın epsody em,nin içeriği 80 kadar bakteriymiş ya.mesela bir tanesi lactobasillus ben pirinç ıslattım.onda bildiğim kadarı ile var.sonrada içine buğday kepeği ,yulaf kepeği ekleyeceğim.daha sonrada doğal köy yoğurdundan.birde en son maya ekleyip bahçeden topladığım solucan kutusunun içine dökmeyi planlıyorum.sizce olurmu?

yeşilyol74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2016, 18:40   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-08-2016
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 3
Yaptigimiz kompost cayini 1 **** 2 hafta saklama sansimiz var mi **** saklamamamiz icin ne yapabiliriz

Seyrani Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024