agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kompost Çayı (http://www.agaclar.net/forum/kompost-cayi/)
-   -   Kompost aktifleyici yapmak. (http://www.agaclar.net/forum/kompost-cayi/24945.htm)

epsody 15-07-2011 20:40

Kompost aktifleyici yapmak.
 
Arkadaşlar organik atıkları kompost veya sıvı gübre yapmak istediğimiz de aktivatör kullanırsanız, hem işlem süreci kısalır hem de enzim özelliğine ulaşırsınız.

smarty17 15-07-2011 21:26

-EM
-Melas
-Pekmez
-Kuru Maya
Örnekler olarak verilebilir.

epsody 15-07-2011 22:30

Aktifleyiciye kullanım kolaylığı getirmek.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smarty17 (Mesaj 836999)
-EM
-Melas
-Pekmez
-Kuru Maya
Örnekler olarak verilebilir.

Sn. smarty17 benim bu başlıkta ortaya koyacağım paylaşımlar sayesinde. elde ettiğimiz etkin olan bakterileri her an kullanıma hazır hale getirmek için, sizin açıklamanızdaki malzemelerle elde edilen aktifleyici preparatın kullanımında ekonomik uygalama yapmak için bu preparatı bir organik maddeye emdirerek neminin kurutulması ile kullanımında zaman sınırlamasını kaldırmak bize daha esneklik sağlıyacaktır.

Ben uygulamalarımda daha önceleri buğday kepeğine emdirerek kuytu bir yerde nemini kurutup torbalayarak kullanmak istediğimde torbadan kaşık miktarı ile alıp torbayı kapatıyordum.

Yeni uygulama içinde kepeğin maliyetini atık durumundaki yemiş kabuklarını ve sebze kabuklarını kurutarak bulgur değirmeninden geçirerek kepeğin yerine geçecek başka atıklar kullanılabileceğini paylaşmak istedim.

Bu uygulamalarımı yakında resimliyerekde paylaşımlara sunarak üye arkadaşlarıma bu konulardada yardımcı olacağıma inanmaktayım.

smarty17 16-07-2011 08:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 837032)
Sn. smarty17 benim bu başlıkta ortaya koyacağım paylaşımlar sayesinde. elde ettiğimiz etkin olan bakterileri her an kullanıma hazır hale getirmek için, sizin açıklamanızdaki malzemelerle elde edilen aktifleyici preparatın kullanımında ekonomik uygalama yapmak için bu preparatı bir organik maddeye emdirerek neminin kurutulması ile kullanımında zaman sınırlamasını kaldırmak bize daha esneklik sağlıyacaktır.

Ben uygulamalarımda daha önceleri buğday kepeğine emdirerek kuytu bir yerde nemini kurutup torbalayarak kullanmak istediğimde torbadan kaşık miktarı ile alıp torbayı kapatıyordum.

Yeni uygulama içinde kepeğin maliyetini atık durumundaki yemiş kabuklarını ve sebze kabuklarını kurutarak bulgur değirmeninden geçirerek kepeğin yerine geçecek başka atıklar kullanılabileceğini paylaşmak istedim.

Bu uygulamalarımı yakında resimliyerekde paylaşımlara sunarak üye arkadaşlarıma bu konulardada yardımcı olacağıma inanmaktayım.

Kompost için salatalık ve patates kabuğu biriktiriyordum.Bunlar kurumuştu.Çöpe dökecektim.Fakat bir işe yarar diye atmadım.Bunu toz haline getirince aktifleyici mi olur ?

ligustrum 16-07-2011 09:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 837032)

Bu uygulamalarımı yakında resimliyerekde paylaşımlara sunarak üye arkadaşlarıma bu konulardada yardımcı olacağıma inanmaktayım.

Sayın epsody; Düz yazı ile anlatılanları kavramam güç olduğundan, resim paylaşımlarınızı bekliyoruz.

epsody 16-07-2011 21:16

Eksik anlaşılmayı tamamlamak.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smarty17 (Mesaj 837134)
Kompost için salatalık ve patates kabuğu biriktiriyordum.Bunlar kurumuştu.Çöpe dökecektim.Fakat bir işe yarar diye atmadım.Bunu toz haline getirince aktifleyici mi olur ?

Arkadaşım smarty17, kuru mayayı melasla aktifleştirince bu preparatı kısa zamanda kullanmak zorundasın, fakat yapılan bu sıvı prepratı kuru bir organik madde üstüne ekleyebilirsen o zaman kullanımında esneklik sağlamış olacaksın.

Yanlız bu malzemeler çabuk kuruyan özellikte olanlardan seçmelisin, mesela benim gibi kabuklu fıstık ve ayçiçeği gibi kuru yemiş kabukları bu iş için biçilmiş kaftan sebze alacaksan kabuklu barbunya alacaksın içinden yemek yaptıktan sonra kabuklarını kurutup kullanabilirsin tabii bu organik malzemeleri öğüterek toz haline getirdikten sonra hazırladığın aktifleyiciyi bu malzemelere emdirerek kuytu bir yerde nemini giderenedek kurutmalısın.

smarty17 18-07-2011 08:12

Alıntı:

Arkadaşım smarty17, kuru mayayı melasla aktifleştirince bu preparatı kısa zamanda kullanmak zorundasın, fakat yapılan bu sıvı prepratı kuru bir organik madde üstüne ekleyebilirsen o zaman kullanımında esneklik sağlamış olacaksın.
Melası nereden temin ederim ?

Alıntı:

Yanlız bu malzemeler çabuk kuruyan özellikte olanlardan seçmelisin, mesela benim gibi kabuklu fıstık ve ayçiçeği gibi kuru yemiş kabukları bu iş için biçilmiş kaftan sebze alacaksan kabuklu barbunya alacaksın içinden yemek yaptıktan sonra kabuklarını kurutup kullanabilirsin tabii bu organik malzemeleri öğüterek toz haline getirdikten sonra hazırladığın aktifleyiciyi bu malzemelere emdirerek kuytu bir yerde nemini giderenedek kurutmalısın.
Fıstık kabuğunuda biriktirmiştim.İçine döktüm.Fakat kuruma olmadı.

Halil Balaban 15-01-2013 21:03

Ben sitede henüz yaklaşık 6 aylık olduğum için konuları geriden takip ediyorum.
Bu konuyu okumaya yeni başlayabildim. Ancak devam etmediğinizi gördüm. Bu çok değerli bilginin işlenmesinin durdurulmasının forum için kayıp olduğu düşüncesindeyim.
Gerçi ana fikrini birkaç cümle ile özetlemişsiniz ama yinede açıklayıcı bilgilere ihtiyaç var. Örneğin benim aklıma şu takıldı. Ayçekirdeği kabuklarını kullanmışsınız. Bu ürün enzimde
tuzlu olduğundan dolayı kullanılmıyor. Bu kompostu enzim
yapımında kullanırsak tuz toprağa zararlı olmaz mı? Kompostun içinde ayçekirdeğinin az olması durumu kurtarıyor mu, yoksa bu
konu tuzsuz çekirdekle mi aşılıyor?
Enzim demişken de bir sorum var.
Enzimde kullanılan maya, hamur işlerinde kullanılan küp şeklinde olan maya mı? Şunun için sordum,
ona yaş maya deniyor. Ancak
mesajlarda kuru maya deniliyor. Acaba iki tür maya mı var?
Sevgiyle kalın.

Çamtepe 16-01-2013 01:18

Halil Bey bildiğim kadarı ile bu forumda bahsedilen ayçekirdeği kabuğu kuruyemiş artığı olan değil. Yağ tesislerinden çıkan artık olabilir. (Sn. ensar kullanmıştı sanırım).

Marketlerde bulunan kuru maya ve yaş maya aynı şeydir. Saccharomyces cerevisiae - Vikipedi

Enzim için illaki Sacc. Cerevisiae kullanmanız bence şart değil. Sacc. familyasının farklı üyeleri kullanılabilir, Lactobacillus kullanılabilir. Enzimde hiç bir şey de kullanmayabilirsiniz,

Halil Balaban 27-01-2013 02:01

Sayın Çamtepe,
Siz yazalı 11 gün olmuş. Ben bu gün gördüm ve okudum. Cevabınız için teşekkür ederim. Teşekküde geç kalmamı, lütfen İhmal veye ilgisizlik olarak yorumlamayın. Saygılarımla.

yeşilyol74 20-05-2013 22:25

sayın epsody em,nin içeriği 80 kadar bakteriymiş ya.mesela bir tanesi lactobasillus ben pirinç ıslattım.onda bildiğim kadarı ile var.sonrada içine buğday kepeği ,yulaf kepeği ekleyeceğim.daha sonrada doğal köy yoğurdundan.birde en son maya ekleyip bahçeden topladığım solucan kutusunun içine dökmeyi planlıyorum.sizce olurmu?

Seyrani 22-08-2016 18:40

Yaptigimiz kompost cayini 1 **** 2 hafta saklama sansimiz var mi **** saklamamamiz icin ne yapabiliriz


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024