Kompost aktifleyici yapmak.
Arkadaşlar organik atıkları kompost veya sıvı gübre yapmak istediğimiz de aktivatör kullanırsanız, hem işlem süreci kısalır hem de enzim özelliğine ulaşırsınız.
|
-EM
-Melas -Pekmez -Kuru Maya Örnekler olarak verilebilir. |
Aktifleyiciye kullanım kolaylığı getirmek.
Alıntı:
Ben uygulamalarımda daha önceleri buğday kepeğine emdirerek kuytu bir yerde nemini kurutup torbalayarak kullanmak istediğimde torbadan kaşık miktarı ile alıp torbayı kapatıyordum. Yeni uygulama içinde kepeğin maliyetini atık durumundaki yemiş kabuklarını ve sebze kabuklarını kurutarak bulgur değirmeninden geçirerek kepeğin yerine geçecek başka atıklar kullanılabileceğini paylaşmak istedim. Bu uygulamalarımı yakında resimliyerekde paylaşımlara sunarak üye arkadaşlarıma bu konulardada yardımcı olacağıma inanmaktayım. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Eksik anlaşılmayı tamamlamak.
Alıntı:
Yanlız bu malzemeler çabuk kuruyan özellikte olanlardan seçmelisin, mesela benim gibi kabuklu fıstık ve ayçiçeği gibi kuru yemiş kabukları bu iş için biçilmiş kaftan sebze alacaksan kabuklu barbunya alacaksın içinden yemek yaptıktan sonra kabuklarını kurutup kullanabilirsin tabii bu organik malzemeleri öğüterek toz haline getirdikten sonra hazırladığın aktifleyiciyi bu malzemelere emdirerek kuytu bir yerde nemini giderenedek kurutmalısın. |
Alıntı:
Alıntı:
|
Ben sitede henüz yaklaşık 6 aylık olduğum için konuları geriden takip ediyorum.
Bu konuyu okumaya yeni başlayabildim. Ancak devam etmediğinizi gördüm. Bu çok değerli bilginin işlenmesinin durdurulmasının forum için kayıp olduğu düşüncesindeyim. Gerçi ana fikrini birkaç cümle ile özetlemişsiniz ama yinede açıklayıcı bilgilere ihtiyaç var. Örneğin benim aklıma şu takıldı. Ayçekirdeği kabuklarını kullanmışsınız. Bu ürün enzimde tuzlu olduğundan dolayı kullanılmıyor. Bu kompostu enzim yapımında kullanırsak tuz toprağa zararlı olmaz mı? Kompostun içinde ayçekirdeğinin az olması durumu kurtarıyor mu, yoksa bu konu tuzsuz çekirdekle mi aşılıyor? Enzim demişken de bir sorum var. Enzimde kullanılan maya, hamur işlerinde kullanılan küp şeklinde olan maya mı? Şunun için sordum, ona yaş maya deniyor. Ancak mesajlarda kuru maya deniliyor. Acaba iki tür maya mı var? Sevgiyle kalın. |
Halil Bey bildiğim kadarı ile bu forumda bahsedilen ayçekirdeği kabuğu kuruyemiş artığı olan değil. Yağ tesislerinden çıkan artık olabilir. (Sn. ensar kullanmıştı sanırım).
Marketlerde bulunan kuru maya ve yaş maya aynı şeydir. Saccharomyces cerevisiae - Vikipedi Enzim için illaki Sacc. Cerevisiae kullanmanız bence şart değil. Sacc. familyasının farklı üyeleri kullanılabilir, Lactobacillus kullanılabilir. Enzimde hiç bir şey de kullanmayabilirsiniz, |
Sayın Çamtepe,
Siz yazalı 11 gün olmuş. Ben bu gün gördüm ve okudum. Cevabınız için teşekkür ederim. Teşekküde geç kalmamı, lütfen İhmal veye ilgisizlik olarak yorumlamayın. Saygılarımla. |
sayın epsody em,nin içeriği 80 kadar bakteriymiş ya.mesela bir tanesi lactobasillus ben pirinç ıslattım.onda bildiğim kadarı ile var.sonrada içine buğday kepeği ,yulaf kepeği ekleyeceğim.daha sonrada doğal köy yoğurdundan.birde en son maya ekleyip bahçeden topladığım solucan kutusunun içine dökmeyi planlıyorum.sizce olurmu?
|
Yaptigimiz kompost cayini 1 **** 2 hafta saklama sansimiz var mi **** saklamamamiz icin ne yapabiliriz
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024