27-08-2009, 16:39 | #91 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mikrodalga konusunda bilgimiz gerçekten yetersiz. Mikrodalgada kurutmak vitaminleri kaybediyor mu? Sitemizdeki gıda mühendislerinden biri bu soruyu cevaplayabilir mi? |
|
27-08-2009, 17:12 | #92 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Sakagun, eğer olayı 12 saat yerine 5 dakikada çözebiliyorsak ve sizin de dediğiniz gibi eğer vitamin değerinde bir kayıp olmuyorsa süper olur derim. Merakla gıda mühendislerinden gelecek cevabı bekliyorum bende. |
27-08-2009, 17:54 | #93 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2008
Şehir: Menderes-İZMİR
Mesajlar: 113
|
KURUTMA HAKKINDA DENEYİMLERİM; * Biber, patlıcan kuruturken; münkünse üstü kapalı bir ortamda (garaj'da ) kurutun. Sahil bölgelerinde gece çiğ düşmesi sonucunda nemleniyor. * Kuruduktan sonra; bir ekmek fırınına götürüp kolayca fırınlama işlemi yaptırabilirsiniz. Daha sonra temiz naylon torbaya koyun, elektrik süpürgesi ile havasını alıp buzdolabında saklayabilirsiniz.( havası alındığından fazla yer kaplamaz) Çünkü sahil bölgesinde nem fazla olduğundan küfleniyor ve böcekleniyor. * Geçen yıl kılolarca kayısı, erik, domates, biber, patlıcan vs vs kuruları telef oldu. Oysa bez torbalarla tavana asmıstım, emeklerim boşa gitti. İç anadoluda nem problemi olmadığından sağlıklı saklanabilir. Saygılarımla....... |
28-08-2009, 10:52 | #94 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Efe-can, size nemli bölgelerle ilgili tüm söylediklerinizde tamamen katılıyorum. Zaten dikkat edilmesi gereken konulardan en önemlisi kurutmadan sonra ki bekletme aşamasında ki koruma koşulları. Dediğiniz gibi nemli ortamlarda (ki benim Anneannemler İzmir/Torbalı'da onlardan çok net biliyorum) herşeyi tüm kurutmalıkları, baharatları ve salçayı bile kavanozda ve buz dolabında saklamak gerekiyor. |
28-08-2009, 15:37 | #95 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili M.Sema, elmaların kabuklarını soymasam (vitamini üzerinde kalsın istiyorum) kurumaz mı, denedin mi hiç? |
28-08-2009, 16:07 | #96 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Nevsune, bu sefer elmaların yarısının kabuğunu soydum, yarısınıda denemek amacıyla başka bir sebeple değil inan olsun sıkılmış falan değilim soymadan kuruttum. Ancak ailede ki büyükler ( işin duayenleri ) soyup da kurutulmalı, olmaz böyle dediler. Ben de çok yorulmuştum sebebini sormadım. Soyulanda soyulmayanda aynı zamanda kurudu bakalım tüketirken ne fark olacak. |
29-08-2009, 14:59 | #98 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2008
Şehir: Menderes-İZMİR
Mesajlar: 113
|
Ben her zaman kabuklarını soymadan kurutuyorum, gayet güzel oluyor. Yazık kabuklarına da kıymayın. Kolay gelsin.. selamlar |
31-08-2009, 16:49 | #99 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sakagun ve Efe-can, dilerim daha yıllarca bizimle sağlıkla, mutlulukla yaşarlar ama iki adet yetmişbeşin üstünde (anneannem ve babaannem) birde altmışın üstünde (annem) yanınızdaysa siz siz iş yaparken orta noktayı bulmak için yarısını soyup-yarısını soymadan yaparsınız. Neyse şaka bir yana dediğim gibi bu sene soyulmuşlarla soyulmamışlar arasında ki farkı göreceğim. Sizlere de haber veririm. Sevgilerimle. |
03-10-2009, 16:36 | #100 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar kurutma için bulabildiğim bir kaynağı aktarmak istedim: Standart Gıda Kurutma İşlemleri Kurutma islemi yiyecekleri koruma icin kullanılan en eski metodtur,ilk Amerikan yerlileri mısır ,dilimlenmiş elma,kuş üzümü,üzüm ve et gibi yiyecekleri kurutmuşlardi.Diğer yöntemlerle karşılastırıldıgında yiyecekleri kurutma oldukca basit,.Aslinda elinizin altinda kurutma aletlerinin coguna sahip olmus olabilirsiniz.Kurumus yiyecekler iyi korunur ,cunku ihtiva ettigi su miktari düşük oldugundan yiyecegi bozacak organizmalar gelismez. Kurutma asla ,konserveleme ve dondurulmanin yerini hicbir zaman almiyacaktir, cunku bu yontemler taze yiyecegin ,tadinin,goruntusunun ve ihtiva ettigi degerlerin korunmasinda daha iyi iş yaparlar.Fakat kurutma ,sofralara zengin çesit sunan, besin değeri yüksek, lezzetli aparatif sağlayan mükkemmel yiyecek koruma yontemidir. Kuru yiyeceklerin konservelenmiş ve dondurulmuş yiyeceklere oranla en büyük avantajlarindan birisi depoda çok daha az yer kaplamasıdır. Konserveleme ve dondurulma ile ilgili onerilen yontemler,arastirmalardan ve cok genis olarak bilinen deneyimlerden etkilenmistir, Evde kurutma yine de,saglam kurulmus prosüdure sahip degildir.Yiyecek cok degisik yollarla kurutulabilinir.Örnegin eger hava sicak ve yeteri kadar kuru ise güneş ile veya fırında ve ya kurutucuda eğer ortam(iklim) nemli ise .. Hazır, endustiriyel olarak kurutulmuş yiyeceklerdeki yüksek maliyetlerden dolayi, bahçecilik ve doğal ürünlere ilgi yeniden artmıştır . Evde yiyecek kurutma tekrar popular olmaya baslamistir . Kurutma isi zor değildir,fakat uzun zaman almakta ve dikkat istemektedir.değişik kurutma yöntemleri olmasina ragmen , takip etme yontemleri ayni kalmaktadir. Bazı durumlarda güneş enerjisi ile kurutma popüler ve pahalı olmamasina ragmen kurutma icin uygun ortama sahip degildir. Örnegin: bagimli güneş enerjisi ile yiyecegin dehidrasyonu (suyun uzaklastirilmasi), sıcaklık 95F,nem nem orani cok düşük oldugunda 3 ile 5 gunluk periyoda ihtiyac duyar .Sicakligin 95F oldugu gunlerde ,ortalama bağımlı nem oranı yuzde 86 dir.Bundan dolayi güneş enerjisi ile kurutma uygun değildir. Mutafak tipi fırında yiyecek kurutma obur taraftan cok pahalı olabilir.Bir elektirikli fırında ,yiyecek kurutma ,9 ile 12 kat arasinda konservelemeden daha pahalı oldugu bulunmustur.Yiyecek dehidrasyonu(suyun uzaklasirilmasi), yontem kullnimi olarak az pahalıdir,fakat yilin sadece birkac ayi icin faydalidir.bir hava isitmali fırın,en ekonomik yatirim olabilir eger uygun model secilirse,kontrol edilebilinir sıcaklık ozelligine sahip ve 120F sıcaklıktan basliyan,devamli kullanim ozellikleri(zaman conrolunden ayri) olan bir hava isitmali fırın,cok iyi is gorecek ayni zamanda , bahcecilik kurutma makinesi olarak ta kullanilabilinir. Kilavuz Hiz Iyi kaliteli bir urun icin sebzeler ve meyveler hasattan mumkun olan en kisa sure icinde kurutma icin hazirlanmalidir.onlar gecikmeden kisa sure kaynatilsa ,sogutulup kurumasi icin serilse iyi olur.yiyecekler cabuk kurutulsa iyi olur fakat dis kısmınin sertlsip ic kısmındaki sivinin buharlasmak icin bir disiklige sahip olacak kadar da cabuk olmamali. Kurutma kesinlikle kesintiye uğratılmamalı ,bir kere yiyecegi kurutmaya basladinizmi ,onun ileride tekrar kurutmaya baslamak icin soğumasına izin vermeyiniz.küf ve bozucu organizmalar kısmen kurutulmus yiyecegin uzerinde ureyebilir,gelisebilir. Kurutmanin birinci bolumu boyunca hava sicakligi ozellikle 150F tan160F(65C,70C) kadar yüksek olabilmelidir ki besin sivisi kolaylikla yiyecekten buharlasabilsin.cunki yiyecek hizli buharlasma boyunca isi kaybeder,hava sicakligi yiyecegin sicakligini arttirmadan yüksek olabilir.,fakat yiyecegin dis kısmınin sivisi kayboldugunda(dis kism kurumayi hissetmeye baslar) ve buharlasma orani yavasladiginda ,yiyecek isinir.bundan sonra hava sicakligi yaklasik 140F(60C) dusurulmelidir Kurutmanin sonuna dogru yiyecek kolay yanabilir,bu yuzden onu dikkatlice izlemelisiniz.her bir meyve ve sebze ,yanik tadinin gelistigi bir kritik ust sicakliga sahiptir.sıcaklık siviyi yiyecekten buharlaştırmak icin yeteri kadar yüksek olsa iyi olur fakat, yiyecegi yakacak kadar da degil.sicakligi duzenlemek icin izlenecek yollari dikkatlice takip ediniz. KURUTMAK ICIN YIYECEK CESITLERI Cok cesit taze meyveler, sebzeler,sifali bitkiler,et ve balik kurutulabilir.fakat eger onceden yiyecek kurutmayi denemediyseniz ,az miktardaki yiyecegi fırında kuturak ilk deneyim yapmak iyi bir fikirdir,bu yolla kurumus yiyecegin tadini ve seklini begenip begenmiyecegninzi gorebilisiniz.ayni zamnada kurutma prosezine tanidik olmaya baslarsiniz.. Meyveler sebzelere oranla daha kolay kurular,cunki sivi buharlasmasi daha kolaydir,urunu korumak icin sebzedeki kadar cok sivi uzaklastirilmak zorunda degildirolgunlasmis elmalar,cilekgiller,visne(kiraz),seftalilar,kayasi lar ve armutlar kurumak icin pratiktirler Bezelye, misir,biberler,kabak,bamya,soganlar ve yesil fasulye dahil kurutmak icin pratik sebzelerdir. Supermarketlerden uretim genellikle daha pahalı ve kuruma icin olmasi gereken tazelikte degildir.serin ve kuru bodrumda veya killerde aylarca saklanabilecek havuc gibi sebzeleri kurutmak zamanin ve enerjinin telef olamsidir Her turlu taze sifali bitkiler,kurumaya uygundur.bitkinin kuruyacak parcalari cok çeşitlidir,fakat yapraklar,tohumlar veya çiçekler genellikel en iyi sonuclar verir . Dana ,kuzu,geyik gibi az yagli etler kurutulabilinir,balikta çok iyi kurutulur. Ancak ozellikle bazi yiyecekler ,yüksek sivi icerdiklerinden dolayi kurutmaya musait degildir.marul,kavun,ve salatalik iyi kurumuyan az sebzelerdendir. NEMLILIK VE HAVALANDIRMA Hizli dehidrasyon arzu edilebilir.sıcaklık daha yüksek ,daha düşük nem ,daha fazla cabuk buharlasma orani olacaktir.nemli hava buharlasmayi yavaslatir.eger sicak,nemli yaz gunlerinde yiyecek kurutmayi palanliyorsaniz bunu aklinizda tutunuz.eger kurutma cok hizli olursa,yinede “sertlesme durumu “ gelisecektir. Bu yiyecegin dis kısmındaki parcasinin hucrelerinin sivisini ic kısmındaki hucrelere oranla daha cabuk birakmasi demektir/,dis yuzey sert olur ,buharin ic kisimdan kacisini(uzaklasmasini) engeller. Besindeki sivi havaya buharlasark kacar,sinirli hava sonunda alabilecgi,tutabilecgi kadar cok alacaktir,bundan sonra kurutma meydana gelemiyecektir.bu sebebten dolayi ,fırıninizin etrafinda veya kurutucunun icinde yeterli havalandirma oldugundan emin olunuz. DUZENLI KURUTMA (tum yuzeyin ayni oranda kurumasi) Yiyecek kurutma esit olarak az bir effort ve dikkat alir.yiyecek parcalarini siklikla karistirmak,fırındaki veya kurutucudaki suruculeri degistirmek hayati oneme sahiptir(rack tepsi yerleri,alt ust orta ),cunki sıcaklık fırınin tum parcalarinda ayni degildir.en iyi sonuc icin ,ayni buyuklukteki ince yiyecek katlarini kurutma raflarina surunuz BESIN DEGERI, Kurumus meyveler iyi bir enerji kaynagidir,cunki onlar konsantre meyve sekeri icerirler.meyveler ayni zamanda onemli genis miktarda vitamin ve minaral icerirler .fakat kurutma prosezi bazi vitaminleri yok eder ozelikle vitamin A ve C .meyveleri kurutmadan once sulfurlemek vitamin A ve C nin kalmasina yardimci olur.sulfur B vitaminlerinden biri tamini yok eder ,fakat meyve zaten onemli bir tamin kaynagi degildir..cogu kurumus meyveler riboflin ve demir acisindan zengindir Sebzeler iyi bir minareller ve B vitaminlerinden tamin,riboflavin ve niasin kaynagidir.her ikisi meyveler ve sebzeler ihtiyac duydugumuz, faydali miktarda (genis) lif saglarlar.kurumus yiyecekleri islatmakta veya pisirmekte kullanılan suyu saklayiniz ,cunki besin degeri yüksek olan su corbalar ,soslar ve etli sos yapmak icin recetelerde kullanilabilinir. . Çeviri olduğu için cümle düşüklükleri olabilir. Kaynak forumfood.net |
21-11-2009, 22:42 | #102 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-04-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 20
|
Alıntı:
Aslında bu sene nasıl yapıldığını gidip görecektim ama olmadı.. Nasipse seneye pekmez yapılırken gideceğim. Ama dediğim gibi odun külü ile kıvam sağlıyorlar. |
|
21-11-2009, 23:13 | #103 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-04-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 20
|
Ben de sebze kurutmaya çok meraklıyımdır; Bu sene bahçemde yetiştirdiğim bamya, biber , domates, nane, kekik, reyhan kuruttum. Domates kuruturken bayağı sıkıntı yaşadım. Kilerimin üstünde serdim örtüleri, tuzlamadan bol güneş ve rüzgarda... Yanlara tuğla sıraladım, öyle bir rüzgarlı yerdeyim ki bir de dam üstü olunca rüzgarın etkisi daha da artmıştı, biraz kuruyunca yerlerinden kalkıp uçmaya başladılar. Akşam olunca topluyor, ertesi gün tekrar yayıyordum. İki günde kuruttum. Buzdolabı poşetine koyarak defrezee attım. Çünkü Yalovada yaşıyorum. Emeğimin ziyan olmasını istemem. Biberleri ve bamyaları ipe dizerek güneşte ve rüzgarda kuruttum. Biberlerim çok güzel oldu, bamyaların özellikle küçüklerini seçerek kuruttum, çorbasını yapacağım... Nane,reyhan ve kekikleri yıkadım, ince ince doğrayıp örtüye sererek evde, gölgede kuruttum. Ama burada yazılan bilgiler ışığında bundan sonra daha fazla kurutma yağacağım ***. Daha meyve ağaçlarım meyve vermeye başlamadılar, özellikle onların kurutmayı sabırsızlıkla bekliyorum. |
23-12-2009, 18:42 | #104 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-05-2009
Şehir: Mugla-Gokova
Mesajlar: 426
|
Altın çilek
Bugun bu kurutulmus meyveden aldim. Internete latince veya ingilizce adi ogrenmeye calistim, bulamadim. Biraz bilgi olan var mi? Cok yaraliymis, tadi mayhos. Bu sitede cok az bilgi buldum: http://www.altincilek.com/ |
23-12-2009, 18:47 | #105 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
|
altın çileğin latince adı bizim yakından bildiğimiz physalis dir. veya diğer adı yer kirazı |
23-12-2009, 19:05 | #106 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-05-2009
Şehir: Mugla-Gokova
Mesajlar: 426
|
Tesekkur ederim, kurutulmus yer kirazi daha once hic gormedim, kilosu 70tl'den satiliyor. |
26-12-2009, 21:35 | #107 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-12-2009
Şehir: İstanbul-K.çekmece
Mesajlar: 101
|
Arkadaşlar yerkirazı nasıl kurutulur bilginiz varmıdır? |
15-01-2010, 16:14 | #109 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-01-2010
Şehir: BURSA
Mesajlar: 10
|
Arkadaşım,Şekerle kaynatılır,dediğin nokta biraz basite indirgenmiş geldi bana.Lakin kabuk haşlandıktan sonrası da bir iki su devridaimi yerine,her su doldurumu,bir iki saat bekletilmeli,bu böylesi enazında 3 bilemedin 4 kere yapılmalı,kabuğun acılığının gitmesi için.Bunda mutabık olduğumuzu zannediyorum.Sonrasıipe dizilir,doğrudur.İpe dizilen kabuklar tencere **** kazana yerleştirilir,üzerine tencere **** kazan çapı kadar tozşeker olası en üst düzeyde dağ olurmuşcasına,dökülür.Bu deneyimlerimizin standartlarıdır.Kısık ateşle bekletilir,nezaman şeker şurup haline gelir orta ateşe alınarak,kabımızın ölçüsüne göre en az 25 dakika kaynatılır.indirmeye yakın, ev yapımında limon (kabuğuyla birlikte)sanayi yapımında ise limontuzu kullanılır.soğutulur,mümkünse süzülüp kaymakla yemeye sunulur |
15-01-2010, 16:26 | #110 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu küflenmeler çok zararlı mı, bunu önleyip korumanın yöntemi nedir? |
|
21-01-2010, 15:50 | #111 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
Alıntı:
karaciyerde kalcı hasarlar bırakabiliyor beyaz küfse zararı yok diye biliyorum ama siz yinede konuyu hekime sorun |
|
29-03-2010, 21:43 | #113 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ellerinize sağlık. Nane, reyhan, kekik, maydonoz gibi bitkileri dallarından temizleyip bütün olarak kurutursanız; kullanacağınız zaman ufalarsanız aroması daha yoğun oluyor; vitamin kaybının daha az olduğunu düsünüyorum. Büyük kavonozlarda saklıyorum; elimin altında olan küçük kavonozdaki bitince ufalayıp küçük kavanozu dolduruyorum. |
|
29-03-2010, 21:45 | #114 |
Ağaç Dostu
|
Sayın hozat, çok ilgimi çekti. Lütfen anlatın. |
24-04-2010, 00:46 | #115 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2010
Şehir: İzmir-Turgutlu
Mesajlar: 515
|
İnciri bandırarak kurutma Büyük kazanda su kaynatıyorlar, bu suya biraz kekik, mersin dalı atıyorlar.Bu hem hoş bir aroma veriyor, hem de kurtlanmayı engelliyor. Sepete inciri doldurup kaynamakta olan kazana koyuyorlar, biraz kaynayınca alıyorlar, bezlere sererek kurutuyorlar. Kurutulmuş incirler, yıkandılar ve sepete konuldular Kazan kuruldu, su kaynamaya başladı. Ön planda görünenler de suyun içine konulacak olan defne yaprakları. Defne yapraklarıyla beraber, mersin ve kekik de konulacak Defne, mersin ve kekik dalları konulan su kaynıyor. Sepet kazanın içine konuldu. Kaynayan suda 8-10 dakika kadar duracak. 8-10 dakika sonra alıyoruz. |
24-04-2010, 00:49 | #116 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2010
Şehir: İzmir-Turgutlu
Mesajlar: 515
|
Bandırılmış ve dumanı tüten incirler. Yumuşacık ve pırıl pırıl... Tekrar serilmiş olan incirler. Garova.blogspot.com'dan alıntıdır. |
14-05-2010, 16:01 | #117 |
Ağaç Dostu
|
Nane kurutma zamanı geldi, geçiyor. Nanenin aroması yağışlı mevsimlerde yani bahar ve sonbaharda yoğun olduğundan kış için kurutulacak nane bu dönemlerde hazırlanır. Son iki aydır yağmur damlası bile görmedim ama naneler bolca sulandı. Yeni çıkışlarında da dallansın diye başlarını koparmıştım. Naneler toplandı, yıkandı; şimdi kurumayı bekliyorlar. |
14-05-2010, 21:29 | #118 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
|
Bahçemizde 1.5 metrekare kadar nanemiz var,sezonun ilk hasadını yaptık ve içerde gölgede kuruttuk. Bir kg lık cam kavanoz doldu.Kavanozun ağzını bir tülbentle kapayıp pencerenin önüne koyduk bir kaç saat da güneşlendi işi iyice garantiye almak ve son nemi de,kaldıysa, yok etmek için. Dün de kavanozun kapağını kapatıp kilere kaldırdık.Artık bir dostu gönüllemeye mi yarar yoksa kışın çorbaları dolmaları tatlandırmaya mı ya da kekikle beraber çay yapmaya mı yarar bilmem.Bildiğim bi şey ikinci biçim için nanelerimiz hızla büyüyorlar.. |
14-05-2010, 21:40 | #119 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
|
Ağrı ve Kars dolaylarında da Kaz kurutuyorlar.Karslı bir dostumun evinde yemiştim ve pek beğenmiştim.Biraz tuzlu oluyor ama çok lezzetli.Anlattıklarına göre bol tuzla güneşte ipte çamaşır gibi kurutuluyormuş.Detaylarını bilmiyorum.Bilen dostlardan biri bizimle paylaşırsa biz de deneyebiliriz diye düşünüyorum.. |
14-05-2010, 23:26 | #120 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2008
Şehir: Ankara.bergama,dikili
Mesajlar: 302
|
Arkadaşlar benim bildiğim incir kurutma yönteminde ilkin ağaçtaki buruk (yarı kurumuş incirler toplanır, toplanamayan ağacın tepesindekilerin kendisinin yere düşmesi beklenir. Daha tam kuru değildir. tel ızgaralarda geceleri üzeri naylonla sabah çiği için göndüzleri de tülbent veya tülle incir kurt sineği kurt atmasın diye örtülerek kurutulur. Aflatoksin, (mantar) ve kurtlanma olmasın diye ıtırlı bitkilerle veya sadece bir iki kaşık tuz attıgınız kaynar suda haşlanır (yaklaşık 2dk) haşlama işlemine tutulur ve yine üzeri yukardaki gibi örtülerek kurutulur yukarda yazdığım zararlılardan koruduğu gibi kabuğun yumuşak ve şekerlenmesine sebep olur bez torbalarda serin ve rutubetsiz bir ortamda saklanırsa dükkanlardan aldığınız gibi değil yüzeyi beyaz şeker kaplanmış gibi olur. bu görüntüyü sevmezseniz. naylon torbalara dizerek buzdolabında meyva sebze rafında saklaya bilirsiniz. |
|
|