20-02-2011, 19:58 | #151 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
|
Sessizliğe bakılırsa haklısınız galiba sayın Üzüm. Konunun acemisi olduğumdan sordum ben de. Geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim goji fidanlarımdaki meyveler haliyle tadımlıktı. Şimdi evimin önüne bir dönüm (2000m2) kendi yetiştirdiğim fidelerimden bölgemizin sanıyorum ilk (mini) goji bağını kuruyorum.Diktiğim fidanlarım ortalama birer metre boyunda. Bu yüzden bu yıl kurutacak kadar meyve hasat etmeyi umuyorum. Meyveler ortaya çıkmadan kurutma konusunu çözmemiz lazım diye yazmıştım. Daha zamanımız var, bir şekilde çözeceğiz artık. Umarım bu arada tecrübesi olan arkadaşlardan bilgilerini paylaşanlar da olur.. |
20-02-2011, 21:27 | #152 |
Ağaç Dostu
|
Goji bağınız bereketli olsun. İnternetde bulduğum iki bilgiyi aktarayım. Kurutmayı düşünen arkadaşlara belki yardımı olur. Hata veya eksik varsa deneyen, bilgisi olan ilave eder. ... Goji meyvesinin dış yüzeyi güneşe maruz kalan meyvenin su kaybını engelleyen mumsu tabaka ile kaplıdır; dolayısıyla meyveyi doğrudan güneşte kurutmak zordur. Çoğu durumda goji meyveleri güneşte kurutulmadan önce mumsu tabakasını kaldırmak için gıda sınıfı sodyum bikarbonat (karbonat) solüsyonuna batırılır. Mumsu tabakası kalktıktan sonra güneşte (4-7 gün) veya 3-5 gün güneşte kurutulduktan sonra kurutma için sıcak hava veya buharlaştırma ile kurutma işlemine devam edilir. ... Kaynak:http://www.suntenglobal.com/news/show.php?ID=138&page=8 __________________________ Gerekli malzemeler: Enaz 1.2 cm kenar yüksekliği olan fırın tepsisi Fırın tepsisine uygun tel ızgara / soğutma ızgarası Tel ızgaraya göre tülbent - Goji meyvaları yıkanıp suyu süzdürülür. Hasarlılar ve olgunlaşmamışlar ayrılır. - Tel ızgarayı fırın tepsisinin üzerine yerleştirin. - Tel ızgaranın üzerine tülbenti serin. - Goji meyvelerini tülbentin üzerine birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. - Tepsiyi fırına yerleştirin. - Fırının kapağını açık bırakıp mümkün olan en düşük seviyede çalıştırın. (65 -90 derecede) Goji meyveleri 4-12 saat arası kurutulur (Esnek ve kayış gibi olana dek diye kullanılmış. Meyveyi tanımadığım için doğru tercüme nasıl olur bilemiyorum). Fırın ısısı, kurutulacak meyvenin miktarı, mutfağın nemi ve meyvedeki su miktarı kurutma zamanını belirler. Meyveler kuruduktan sonra tamamen soğumasını bekleyip, kilitli poşetlerde kilerde veya dondurucuda saklanır. Kaynak:http://www.ehow.com/how_4927265_dry-goji-berries.html |
23-02-2011, 12:36 | #153 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
|
Alıntı:
|
|
12-05-2011, 14:38 | #154 |
Ağaç Dostu
|
Kışlık nanemi bir parti kurutmuştum, şimdi ikinci partiyi kurutmaya uğraşıyorum. Havaların yağmurlu gitmesi nanelere yaradı ama kurutması biraz zahmetli oluyor. Yağışlı dönemden sonra toplanan nanelerin aroması daha yüksek olduğu için kış hazırlığına ilk naneyle başlıyorum. |
05-09-2011, 14:00 | #155 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-07-2011
Şehir: İstanbul-Karamürsel
Mesajlar: 48
|
Alıntı:
Dehidratör için resim "cemileninsabunlari.blogspot.com" dan Makina "www.supermutfak.com/kategori/meyve-sebze-kurutma-makinesi" nden Mutfak tipi mini bir alet, küçük miktarlı sebze ve meyve kurutmada işe yarar görünüyor. Fiyatı 175 TL. Ben de sezon geçmeden sipariş vermeyi düşünüyorum. Belki sizlerin de ilgisini çeker |
|
05-09-2011, 14:05 | #156 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-07-2011
Şehir: İstanbul-Karamürsel
Mesajlar: 48
|
Bir diğer resim ... Yine "cemileninsabunlari.blogspot.com" dan Düzenleyen Kırkmerdiven : 05-09-2011 saat 14:06 Neden: resmin alıntı yapıldığı yer eklendi |
05-09-2011, 14:08 | #157 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-07-2011
Şehir: İstanbul-Karamürsel
Mesajlar: 48
|
3 tane yaklaşık 4cm yüksekliğinde, 28 cm çapında tepsi aynı anda dizilebiliyor ( katalog bilgisine göre) |
24-10-2011, 00:41 | #158 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-07-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 160
|
Ben de elma ve armutu fırında kuruttum.Çekirdeğini çıkardıktan sonra kabuğuyla ince ince dilimleyin.80 derecedeki fırında kurutun.Fırına koymadan önce bir gün fırın pişirme kağıdının üzerinde bekletip suyunun bir kısmını buharlaştırırsanız daha çabuk kuruyor.Yaşken elmaların üzerine tarçın de serpebilirsiniz. |
14-11-2011, 21:36 | #159 |
Yeni Üye
|
biz senelerdir kayısı kuruturuz ve sarı bir şekilde ve 5 günde! nasıl peki? şöyle ki en önemli şey hava koşulları... gündüzün çok sıcak gecenin nemli olduğu yerlerde yukarda sayfalarca anlatılan sorunların hiçbiri olmaz... biz kayısıyı alırız ,çekirdeğini ayıklar direkt öğlen güneşi alan bir yere hasırların üzerine dizeriz! neden çünkü havalanmanın hem üstten hem alttan olması gerekir... ve 5 günde tam takır takır olmadan alınıp bez torbalara konur ve ambarlara asılır.. eski evlerde var ama yenilerde yok.. çözüm buzdolabı! başka yolu yok ...soğuklar gelene kadar kelebeklenir çünkü.. ve rengi altın sarısı olur... tamamen toprakla ve havayla ilgili bir durum... ve kükürtleme ve diğer yöntemlerin hepsi maalesef ,bence sebze ,meyveye zarar veriyor... fırınıda kullanıyorum zira herşeyi memlekette kurutamıyorum.. mesela naneyi memlekette kurutunca yemyeşil ve enfes bir kokusu olurken başka bir yerde kurutunca rengi kara ve kokusu berbat oluyor... |
26-02-2012, 20:24 | #160 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 372
|
Alıntı:
Birçok biberi tavada çok az yağla aynı anda da kızartabilirsiniz.Yağ az olunca ikide bir tavayı kaldırıp çalkayarak biberlerin kavrulmasını sağlamak gerekiyor. |
|
31-07-2012, 17:20 | #161 |
Yeni Üye
|
bende bu yıl domates kuruttum domatesleri kabuklu halde 4 böldüm içindeki sert kısımı kestim metal tepsiye üst üste gelmicek şekilde dizdim iri tus serpiştirdim üzerlerine =) izmirin sıcagında 3 günde kurudu kumaştan kendime kese yaptım ( market poşetleri büyüklügünde ) içine kurutugum domatesleri doldurdum ... ne cürüme nede bozulma kesinlikle olmuyor tavsiye ederim Kahvaltıda zeytin yağı kekik ve peynirle çok lezzetli oluyor yemeklerdede rahatlıkla kullanıla bilir Afiyet olsun |
07-08-2012, 13:41 | #162 |
agaclar.net
|
|
14-09-2012, 20:38 | #163 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: Kastamonu
Mesajlar: 3
|
Meyve (özellikle de elma) kurutmak için yabancı bir siteden ilginç bir fikir aldım. Elmalar dilimlendikten sonra sığ bir tepsiye dizilir. Güneşli bir günde otomobilin içinde mümkünse ön panelin üzerinde sabahtan akşama kadar kurumaya bırakılır. Akşam elmalar eve alınır, aynı işlem ertesi gün tekrarlanır. Düşünsenize sıcak günlerde arabanın içi nasıl olur? Benim aklıma yattı ne dersiniz arkadaşlar bence denemeye değer. |
14-09-2012, 23:00 | #164 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Nane, kekik, fasulye, ısırgan, kabak, elma ve armut Trabzon'da kuruttuğumuz ürünlerden bazıları. Isırgan orakla biçip güneş alan bir yere serilir.Birkaç gün kuruduktan sonra ufalanıp elenir.Bez torbalara konup saklanır.Mısır unu ile karıştırılıp hazır çorba gibi pişirilir.Birkaç diş de sarımsak eklenince çok güzel oluyor. Fasulye iki şekilde kurutuluyor.Birincisinde ince ince doğranıp bezler üstüne seriliyor.İkinci şeklinde ise bütün olarak haşlanıp güneşe seriliyor. En ilginç kurutma şekli ise kabak.Yörede "kara kabak" denen kabak çeşidinin bütün olarak dış kabuğu soyulur.Ortadan ikiye bölünüp içinden çekirdekleri çıkarılır.Kazıkların başına takılarak birkaç gün solar.Sonra sırım şeklinde kesilip iğlere takılıp kurutulur.Uzun bir ip halinde kuruyunca ip kelebi şeklinde sarılıp bez torbalarda saklanır.Buna da "sırım kabak "denir ki artık yapan yok gibi. Küçüklüğümde küçük baltalarla saatlerce kabak soyardık. |
15-09-2012, 20:39 | #165 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-07-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 240
|
Alıntı:
dostum Şahsi görüşüm araba içersinde kurutma zararlı bir yöntem... neden diyeceksin uzmanlar sıcak günlerde arabaya bile camları açtıktan 2-3 dk sonra binmemizi tavsiye ediyorlar. çünkü araba içersindeki petrol türevi malzemeler sıcaktan dolayı araba içersindeki havaya karışıyor... Arabanın içersinde kurutacağına tahtadan bir kutu yap 4 yüzeyini siyah cam ile kaplattı alt kısmına 4 adet küçük delik üstede ortaya bir raf ... 2 günde kururlar. Ben kurutma sandığı yaptım çok güzel sonuç alınıyor. |
|
15-09-2012, 20:41 | #166 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-07-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 240
|
Alıntı:
|
|
03-10-2012, 13:02 | #167 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: Kastamonu
Mesajlar: 3
|
Alıntı:
|
|
26-06-2014, 17:52 | #168 |
Ağaç Dostu
|
Kabak tadı vermeden
Kabak tadı vermeden kabakları kurutayım dedim. Kış hazırlıklarına biraz erken mi başladım ne? Kışın çorbalara, türlülere katmak için. Kabağı soyup, fazla ince olmayacak şekilde doğrayıp sini üzerine serdiğim sofra bezine yaydım. Üzerine kaya tuzu serptim. Siniyi doğrudan güneş altına yerleştirdim. Sakarya'nın neminde 3 günde kurudu. Deneme amaçlı 1 kabağı kuruttum. Çerez gibi çıtır çıtır yenecek lezzette. Baktım güzel oluyor, iki kabağı daha kurutmak üzere hazırladım. Biri sakız kabağı diğeri kara kabak. Üzerine kaya tuzu serpilmiş hali. Tarifi bu siteden aldım. Düzenleyen sakagun : 26-06-2014 saat 20:15 |
22-01-2015, 10:21 | #169 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2010
Şehir: İstanbul-Balıkesir
Mesajlar: 1,734
|
Kurutma yaparken çok ürün heba edenler, nemli bölgede oturupta niyetine bile giremeyenler benim gibi bu veya bunun profilo markalı olanını alsınlar. Kurumadık meyve ve sebze bırakmayın. Kışın fazla kurutulacak birşey olmuyor ama yazın, kış için makine hiç boş kalmayacak sanırım. |
02-08-2015, 21:04 | #170 |
Ağaç Dostu
|
Uzun süre Excalibur gıda kurutucuyu araştırdım ama fiyatı beni ürkütmüştü. Profilo'nun sebze meyve kurutucusu uygun fiyatıyla beni ikna etti. Bu akşam ilk denememizi yapıyoruz, 3 tepsi kayısı, 1 tepsi domates. Arkadaşın dediği gibi, kurutulmayan bir şey bırakmıyacağız. https://www.youtube.com/watch?v=-k9vzejYT9A Düzenleyen Jezebel : 02-08-2015 saat 22:45 |
22-09-2015, 20:15 | #173 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 196
|
Sayın Jezebel, Ellerinize sağlık. Sebze kurutucu almak için araştırrmaya başladım. Özellikle bahçemdeki elmalar için. Marmelat, sirke, kompostoluk derin dondurucuya koyduk. Kalanı da kurutalım, başarbilirsek.. Yarın önce fırında deneyeceğim. |
22-09-2015, 21:46 | #174 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tepsi yerine dizmek için tel ızgara rafları kullanmak lazım, sıcak hava parçaları her yanından geçip kurutabilmesi için. Sadece saatlerce işlem devam ettiği için gürültü ( az da olsa) ve nahoş ( oğluma göre) kokular rahatsız edebilir. Biz aleti balkona attık, koku da gürültü de atmosfere karışıp gidiyor. Saygılar. |
|
25-09-2015, 12:56 | #175 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-04-2007
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 48
|
Merhaba, ben de geçen hafta pazardan aldığım 2,5 kilo salçalık biberi kurutucumda kuruttuktan sonra toz haline getirdim yaklaşık 250 gr civarı oldu. Çok hoş bir kokusu var, yemeklere güzel bir renk ve tat katıyor |
25-09-2015, 13:18 | #176 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-04-2007
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 48
|
Diğer denemelerimi de paylaşıyorum; Çilek kuruları, yoğurt içerisinde veya tek başına bile bir atıştırma olarak gayet iyi gidiyor Kurutulmuş dereotu tozu, özellikle yoğurt içerisinde harika oluyor, ister cacığa ilave edin isterseniz de salata, garnitür içerisinde çok kullanışlı Kurutulmuş maydanoz, normalde çiğ maydanoz sevmem ama bunu salatalara atıyorum baskın tadı hafiflemiş oluyor. Toz olarak kullanıyorum bunu da. |
29-09-2015, 15:55 | #177 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Alıntı:
|
|
29-09-2015, 16:16 | #178 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-04-2007
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 48
|
Sayın Resulgur, meyve ve sebzeleri profilonun gıda kurutucusu (birkaç mesaj yukarıda Sayın Jezebel'in fotoğrafını paylaştığı makine) Kurumax PFD1350W kullanarak kuruttum. Kapya biberler yaklaşık 12 saatte kurudu, biraz fazla koymuştum onun da etkisi var, miktarı uygun ayarlarsanız yaklaşık 8-10 saatte kuruyor meyve ve sebzeler. Çilekler 10 saat sürdü. Maydanoz ve dereotu ise 3-4 saat içinde avuç içerisinde ufalanacak kadar kuruyorlar. Makineyi almadan önce en çok endişe ettiğim konu elektrik tüketimiydi, gelen faturadan aşağı yukarı yaptığım hesaba göre 12-15 saatlik kullanım sonrası 3-4 tl gibi bir elektrik tüketimi oluyor yanlış hesaplamadıysam. |
30-09-2015, 06:55 | #179 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Alıntı:
|
|
30-09-2015, 07:51 | #180 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-04-2007
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 48
|
Alıntı:
Üründen gayet memnunum, amacına uygun, performansı iyi. Ancak ürünü almayı düşünüyorsanız devamlı kullanmayacağınızı göz önüne almanız lazım. Yani 7/24 kullanılacak bir ürün değil. İhtiyacınız olduğunda kullanıp sonrasında dolaba kaldırıyorsunuz belki 1-2 ay hiç kullanmıyorsunuz ama ilginiz var ise bir çok ürün hazırlanabilir. Özellikle meyve-sebze kurusundan çok biraz daha emek harcayıp daha fonksiyonel ürünler hazırlayabilirsiniz. Mesela toz baharat karışımları gibi. |
|
|
|