agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni420Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-11-2016, 14:23   #211
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 713
alıntı yaptığım yazılar bu konularda uzman kişilerin. bende sirkeyi,turşuyu, yoğurdu,kefiri evimde kendim yapıyorum. probiyotik gıdalar , sağlımızın sigortası. bende çok hatalar yapmışım şimdi doğrusunu öğrenip bu yanlışlardan dönmeye çalışıyorum.

tv. lerdeki şarlatanlar insanların sağlıkları ile oynuyor.

aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2016, 09:42   #212
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 602
İlk elma sirkemi kuralı tam 1 ay oldu.Bir hafta önce küf gibi bir görünümü vardı,beni baya korkutmuştu ama şimdi durum iyi görünüyor.İlk resim bir hafta önceki hali diğerleride şimdiki hali.Kokusu hala alkol kokuyor,artık 3-4 günde bir karıştıracağım,sirke anası havayla teması kesmedin diye.Şu anki görünümü parlak köpük gibi,silikon gibi.

Eklenen Resimler
   
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2017, 10:30   #213
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MUĞLA
Mesajlar: 173
Erkanbey'in yukarıdaki çalışmalarından cesaret alarak ben de evde sirke yapmaya karar verdim. Bunun için de elma ve ayva kabuğu sirkesi yapmaya çalıştım. Arkadaşımdan aldığım kendi yaptığı elma sirkesinden ve 1 tatlı kaşığı kadar balı mayalandırmak için kullandım. Mutfak dolabında ve ısının 20 derece dolaylarında olduğu bir ortamda sakladım. Sürahi ve kavanozun ağzı kapalı değildi. Kapaklar sürekli yarı aralık durdu. 45 gün sonra geldiğimiz nokta şu:

1- Aşağıdaki fotoğraflarda görüleceği üzere ayva dibe çöktü, elmalar henüz dibe çökmedi.
2- Ayvalar daha doğrusu ayva kabukları dibe çökeli 10 gün kadar oldu. Buna rağmen neden " sirke anası" neden oluşmadı? Konuyla ilgili çok fazla yazı-mesaj okudum. Genel yargı " dibe çökme olduktan sonra karıştırmayı bırakın, sirke anasının oluşmasını bekleyin" şeklindeydi. Bire bir uygulamaya çalıştım. Ama henüz " ana " oluşumu konusunda bir umut yok
3- Fotoğraflarda görüldüğü gibi elmalarda hala mayalanma devam ediyor. Tadı değilse de kokusu gittikçe keskinleşip sirkeye benziyor.
4- Elmalar dibe batmadığı için hergün bir kez karıştırmaya devam ediyorum. 45 gün boyunca mayalanmanın devam etmesi normal mi?
5- Ayva kabukları 10 gün önce dibe çöktüğüne göre bu kavanozu süzüp ayrı bir şişeye alabilir miyim

Eklenen Resimler
     
kamil35 ve mutlu_inan beğendi.

Düzenleyen Erdal Hoca : 30-01-2017 saat 10:38 Neden: Noktalama
Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2017, 12:56   #214
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,231
Ayva sadece kabuk olduğu için erken çökmüştür, yoksa 10 günde süreç tamamlanmaz.

Erdal Hoca beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2017, 20:18   #215
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MUĞLA
Mesajlar: 173
Sayın TCM,

Bu durumda elmaların 45 günde çökmemesi normal mi diyorsunuz?


Düzenleyen Erdal Hoca : 30-01-2017 saat 20:19 Neden: yazım yanlışı düzeltildi
Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2017, 20:49   #216
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,231
Kesinlikle.

Erdal Hoca beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2017, 23:34   #217
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 106
Elmaları atın artık birdahaki sefere elmaları daha ince dograyın birde ekmek mayası ve seker ekleyin

Erdal Hoca beğendi.
ağaç sevdalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2017, 23:36   #218
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 106
Baslangıçta seker fermantasyonun hızlı baslamasını saglıyor meyvalardaki seker suya gecene kkadar zaman geciyor

Erdal Hoca beğendi.
ağaç sevdalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2017, 23:42   #219
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 106
EKMEK MAYASI BİRA MAYASI VEYA SARAP MAYASI AYNI ŞEYDİR DOGAL OLARAK BİRÇOK MEYVANIN DIŞINDA BULUNUR ENÇOK SİYAH ÜZÜMDE VARDIR BU MAYA OKSİJENSİZ ORTAMDA ALKOL OKSİJENLİ ORTAMDA ASETİK ASİT(sirke asidi) üretir. bu yüzden sirke yapmak için kavanozun kapağı yerine bezle kapatıyoruz

ağaç sevdalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2017, 12:39   #220
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 355
Sirke ustası arkadaşlar benim beş ay önce kurduğum elma sirkesinde henüz sirke anası oluşmadı elmalar dibe çökeli çok oldu .Ne yapmam lazım süzeyimmi ????Yoksa sirke anası oluşana kadar öyle dursun mu ???.Bir yapamadım gitti şu sirkeyi cevap için şimdiden teşekkür ederim .

Erdal Hoca beğendi.
sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2017, 14:01   #221
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 602
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 Mesajı Göster
Sirke ustası arkadaşlar benim beş ay önce kurduğum elma sirkesinde henüz sirke anası oluşmadı elmalar dibe çökeli çok oldu .Ne yapmam lazım süzeyimmi ????Yoksa sirke anası oluşana kadar öyle dursun mu ???.Bir yapamadım gitti şu sirkeyi cevap için şimdiden teşekkür ederim .
Resim koyarsanız,yardımı daha rahat alırsınız diye düşünüyorum.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2017, 15:32   #222
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 602
Üstümdeki eringenliği atıp kış boyu çabaladığım ve çok olumlu sonuçlar aldığım sirke yapım çalışmalarımın resimlerini ekliyorum.Önceki mesajlarımda eklediğim resimlerimde ana tam oluşmamıştı,anladımki sirke oluşumunda sıcaklık önemli bir faktör,sıcaklık biraz daha artınca sirkede,analarıda oluştu.Bu arada anaları saklamaya uğraşmadım,attım.Yeni sirke yaparsam mevcut sirkelerimden ekleyeceğim.
Şişelerde,üzüm,nar,elma ve elmanın saf suyundan birde portakal ile limon karışımı sirkeler var.Portakal limon karışımını temizlik amaçlı yaptım,odayada spreyle sıkıyorum,güzel bir koku veriyor.

Eklenen Resimler
     
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2017, 22:06   #223
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MUĞLA
Mesajlar: 173
Birkaç kez boşa giden çalışmadan sonra bu son denemede başarılı oldum. Erkan Bey'in söylediği gibi sıcaklıkla çok yakından ilgisi var. 12 Mart günü yaptığım sirkeyi dün süzdüm. Anasını da kavanoza aldım, duruyor. Çok lezzetli ve keskin bir sirke ortaya çıktı. Küçük kızım da yarım litrelik bir şişeyle kendine aldı, götürdü.

Sirke olup olmadığını denemek için de küçük bir oyun düzenledim. Cam sürahide yaptığım sirkeyi kavanoza aktarırken lavaboya ve mutfak tezgahına da birazcık dökülmüştü.Bilerek temizlemedim oraları. Biraz sonra içeri giren eşim : Bu ne yaaa, ne yaptınız burada? Her taraf sirke kokuyor! deyince başarılı olduğuma emin oldum.

Şimdi sorularım şunlar: 1-Bu sirkeyi ağzı sıkıca kapalı olarak buzdolabında mı saklamalıyım

2- Zincir bozulmasın diye hemen güzel elma bulup yenisini hazırlamak istiyorum. Bunun için maya olarak sirkenin kendisinden mi, yoksa anasından mı faydalanmak daha doğru ve etkili olur

Bunlar da fotoğraflar:

Eklenen Resimler
  
Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2017, 22:57   #224
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 602
Hocam ağzı kapalı ama dolapta değil,serin karanlık bir yerde muhafaza edin,mutfak tezgahının altı olabilir.Yeni yapacağınıza ana veya yaptığınız sirkeden ikiside olur,hiç bir şey katmasanızda oluyor ama imkanınız varken istediğinizi katın.

Erdal Hoca beğendi.
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2017, 19:36   #225
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MUĞLA
Mesajlar: 173
Bu başarımdan cesaret alarak bugün hemen yeni sirkemi yaptım. Bu sefer kavanozu da büyüttüm

Umarım bu da güzel bir sirke olur. Havalar bizim buralarda çok sıcak. Bundan öncekini 47. günde süzdüm. Sanırım bunun için 40 gün yeter. ( Bu mesajdan tarihi de takip edebilirim. )

Bekleyelim, görelim

Eklenen Resimler
 
Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2017, 15:38   #226
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MUĞLA
Mesajlar: 173
20. Gün

1 Mayıs'ta yaptığım elma sirkesinin bugünkü görünüşü. 2-3 gün önce elmalar dibe çökmeye başlamıştı. Ben de karıştırma işini bırakmıştım. Bugün gördüm ki elmaların tamamı dibe inmiş. Ve sirke anası oluşmuş.

İlk sirkeyi baharın başlangıcı gibi yapmıştım ve 47. günde süzmüştüm. Buralarda havalar bir ara o kadar sıcak gitti ki 20. günde sirkemiz bu hale geldi.

Peki şimdi ne olacak, hemen süzmeli miyim, yoksa birkaç gün daha beklemeli miyim? İşte fotoğraflar :

Eklenen Resimler
    
mutlu_inan beğendi.
Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2017, 16:33   #227
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 602
O ana kalınlaşacak dibe çökecek,acele atmeyin,toplamda en az bi 45 lük olsun.

Erdal Hoca beğendi.
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2017, 10:02   #228
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MUĞLA
Mesajlar: 173
36. günde durum aşağıdaki gibi.. Sirke anasının üzeri küf değil ama küf benzeri bir görüntü almış. Aynı durum Erkan Bey'de de olmuş ve sıkıntı çıkarmamış. O nedenle telaş etmiyorum.

Ama sirke anasının benim beklediğim kalınlığa neden ulaşmadığını da merak ediyorum.

Acaba sirke anasına zarar vermeden süzüp elma posalarını atayım mı? Yoksa en az 45. güne kadar bu şekilde mi bekleteyim?

Eklenen Resimler
   
mutlu_inan beğendi.

Düzenleyen Erdal Hoca : 05-06-2017 saat 10:03 Neden: yazım yanlışı
Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2017, 16:48   #229
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 713
Name:  Fotoğraf-0013.jpg
Views: 32
Size:  24.4 KB


fermentasyon tankında sirke yapımı. 8 litrelik damacanalar yetmiyor .

aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2017, 18:19   #230
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 617
Sirke yapmak için, mutlaka olgun meyve mi olması gerekiyor? Şu anda bahçemde şeftali ve elma seyreltmesi yapıyorum. Bu seyreltmede yere attığım meyvelerden sirke olur mu? Kusura bakmayı biraz absürd bir soru oldu galiba.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2017, 02:13   #231
Ağaçsever
 
mutlu_inan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-09-2015
Şehir: Eskisehir
Mesajlar: 58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Sirke yapmak için, mutlaka olgun meyve mi olması gerekiyor? Şu anda bahçemde şeftali ve elma seyreltmesi yapıyorum. Bu seyreltmede yere attığım meyvelerden sirke olur mu? Kusura bakmayı biraz absürd bir soru oldu galiba.
Sadece olgun olması bile olmuyor benim bildigim şekeri bol olan meyvelerden olması lazım mesela ekşi elma olmuyor limonda olmuyor vb.. Ancak baldan sirke yapan gördüm "en azından ikram etmişti ve baldan şöyle şöyle yaptım demişti şimdi hatırlamıyorum"

tarku ve Erdal Hoca beğendi.
mutlu_inan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2017, 09:32   #232
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Sirke yapmak için, mutlaka olgun meyve mi olması gerekiyor? Şu anda bahçemde şeftali ve elma seyreltmesi yapıyorum. Bu seyreltmede yere attığım meyvelerden sirke olur mu? Kusura bakmayı biraz absürd bir soru oldu galiba.

toz şeker ilavesi yapabilirsiniz bakterilerin çalışması için. kışın temizlikte kullanmak için turuçgillerden sirke yapıyorum.

fakat sirke yapımında nohut ,ekmek v.b. kullanmayın. klorsuz su, meyve, birazcıkta fermente sirke katın içine yeterli . meyveler çökene kadarda çelik malzeme ile karıştırın. sirke anası çökene kadarda dinlensin.

tarku ve mutlu_inan beğendi.
aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2017