agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni442Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-08-2017, 11:15   #241
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,635
Sirke kokusu var mı?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2017, 13:42   #242
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 379
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sirke kokusu var mı?
Evet sirke kokusu var

sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2017, 16:55   #243
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,635
Kavanozun ağzını penye gibi bir bezle, sirke sinekleri giremeyecek şekilde kapatın, etrafını da sıkıca lastikleyin, bir ay kadar olgunlaşsın.

pria ve sardunya18 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2017, 17:14   #244
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 379
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Kavanozun ağzını penye gibi bir bezle, sirke sinekleri giremeyecek şekilde kapatın, etrafını da sıkıca lastikleyin, bir ay kadar olgunlaşsın.
Şimdi ağzı tülbenle kapalı (tülbent gözenekli değil )
lastikle bağlı etrafına havlu sardım .Bu şekilde mutfak tezgahının üzerinde bekliyor Bir ay sonra süzüp kullanabilir miyim? Tabi biraz beklerse daha güzel oluyor galiba .
Bu sirke konusunda görmüştüm bloğunuzu çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için .Yorumlara kadar okudum .Ama yinede pratik te sorular oluyor .Tekrar teşekkür ederim

pria beğendi.
sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2017, 17:22   #245
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,635
Bir ay sonra süzebilirsiniz.

Sirke yapımında başka bir metod da sirkeyi doğrudan meyve suyu ile yapmak. Bu metodda meyvenin suyu sıkılıyor, ayrıca dışarıdan su eklenmiyor. Böyle oluşan sirke biraz daha keskin ve aroması daha fazla oluyor. Haliyle posa sebebiyle fire de az oluyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2017, 17:22   #246
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 214
Bira Mayası.

Merhaba,
Bahçemizde siyah kokulu üzüm asmamız var. Geçen sene üzerinde sadece bir kaç salkım bulunan üzüm bu sene 9-10 kg. civarı meyve verdi. Dolayısı ile bu başlık birden ilgimi çekmeye başladı

Ben bir bira sever olarak kendi biramı evde yapıyorum ve elimde 6'şar gramlık poşetlerde epey bir bira mayası mevcut. Yapım aşamasında bu mayaları kullansam olumlu ya da olumsuz bir sonucu olur mu acaba?

Teşekkür eder, iyi akşamlar dilerim


Düzenleyen Tolga Özmeral : 09-10-2017 saat 17:24 Neden: Devrik Cümle Düzeltildi.
Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2017, 17:47   #247
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,635
Benim bildiğim bira mayası düşük alkol üretir. Bu yüzden şarap mayası olsa daha iyi. öte yandan mayasız bile sirke olduğuna göre bence denenebilir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2017, 18:13   #248
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 214
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Benim bildiğim bira mayası düşük alkol üretir. Bu yüzden şarap mayası olsa daha iyi. öte yandan mayasız bile sirke olduğuna göre bence denenebilir.
Hızlı cevap için teşekkür ederim Sayın MeyveliTepe.
Bundan cesaretle yüzsüzlük edip bir soru daha sorayım

Bira yapımında kullandığımız basit fakat oldukça işlevsel ve ucuz bir aparat var.
Bu sayede hava dışarı çıkabiliyor ancak içeri giremiyor
Bu minik "hava kilidinin" çalışma prensibi (çok net çekemedim ama) şöyle;
Sirke yapımında kavanoz kapağına bunu monte etsem nasıl olur sizce?

Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2017, 21:38   #249
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,635
Merak etmeyin, aynısından bende de var

Hava kilidini sirke yapımında ilk aşamada kullanabilirsiniz tabii. Yani, meyveden alkol üretme aşamasında. Alkol üretimi tamamlandığında ise alkolün sirkeye dönmesi için ortamı aerobik'e çevirmeniz gerekiyor.

aydemiraydın beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2017, 23:36   #250
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 214
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Merak etmeyin, aynısından bende de var
O zaman, bu yöntemi denediğiniz ve kullanışlı bulduğunuz sonucunu çıkarıyorum

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Alkol üretimi tamamlandığında ise alkolün sirkeye dönmesi için ortamı aerobik'e çevirmeniz gerekiyor.
Blogunuzu yeni keşfettim. Şu an sirke yapımı konusunda kafamda her şey açık ve net. Emeğiniz ve cevaplarınız için çok teşekkürler


Düzenleyen Tolga Özmeral : 09-10-2017 saat 23:39 Neden: Link Ekleme.
Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2017, 18:32   #251
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 221
Evde sirke yapımı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Ağzınızdan kerpedenle laf alıyoruz İlk yazınızda tane üzümler tane idi şimdi su oldu. Şunu baştan, sırayla (ölçü kısmını boşvererek) anlatsanıza
Sevgili Malina Hanım,
Bilir bilmez, ya da yarım bilgi ile konuşmak istemezdim, ancak, gördüğüm yaşadığım şeyleri de paylaşmak isterim.
Efendim doğup büyüdüğüm Tire, Osmanlı evinde üst bahçenin aşağıya bakan bir köşesinde toprağa gömülmüş bir sirke küpü vardı. Bağ bozumu, pekmez, gün balı, cevizli sucuk köftü (köfter) yapılan pelluze kaynatılan günlerde, çiğnenip suyu sıkılmış cibrelerden bir kısmı bu küpe atılırdı. Sirkeyi herkes kuramazdı, el süremezdi, çünkü çok nazlı olurmuş, tutmazmış, sadece yaşı 50-55 i geçmiş olan anneannem kurardı. Cibrenin üstüne su konuyordu evet. Demek ki siz üzümden yapacaksanız üzümleri ezmek gerekecek. Sonra üstünü geçecek kadar su ekleneceğini düşünüyorum.
Sözünü ettiğim evde, bir keresinde sirke olmamış, ama başka bir şey olmuş,
o zamanın meyhanecisine götürüp ne olduğunu sormuşlar, Meyhaneci; bu çok güzel bir şarap olmuş." demiş ve eve gelip almış.
Sonraki yıllarda, normal evimizde, annem elma kabuklarını soyduğu anda bir kavanozda toplar üstüne su ekler bekletirdi. Güzel bir sirke olurdu. bekleme süresini bilmiyorum. Üstü açık mı kapalı beklerdi onu da tam hatırlamıyorum. Annemden sonra evimde ben denediğimde ürün harika bir nar çiçeği rengi alınca, rengin güzelliğine dayanamadım tadına baktım, yani birazcık içtim. Ne sirke ne de şarap olmadan olgunlaşmadığı bir dönemde tatmışım, ağır bir kırıklık yaşadım. Mersin'li bir arkadaşıma anlattım, ürün, sirke olmadan önce o imrendiren güzel renkli dönemde alerji yapıyormuş, "arkadaşım bu alerji dışta olduğu gibi iç organlarda da oluyor o yüzden çok hasta hissediliyor." demişti. Allahtan solunum krizine neden olan bir alerji değildi ama, verdiği kırıklık oldukça ağırdı. Kalanı attım ve bir daha denemedim. Belki bekleseydim ki ne kadar beklemek gerektiğini bilmiyorum, sirke olunca belki kokusundan anlaşılacaktı. Bilmiyorum.
Şaraba sirke ebesi ekleyen arkadaşın su eklemesine gerek yok, zaten şarabı
mayalanıp sirkeleşecek. Elma kabuğundan veya ezilmiş üzümden yapılacak ise üstüne biraz içme suyu ekleneceğini düşünüyorum. Ne zaman sirke olacak, ne yazık onu bilemiyor, sözü ustalara bırakıyorum. Sevgiler

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2017, 16:13   #252
Ağaçsever
 
Sevgi07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-05-2016
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 67
Merhaba ahlat sirkesi yapmak istiyorum ama topladığım ahlatlar olgun değil önce olgunlaşmasını mı beklemeliyim..Olgunlaştıran sonra bile çok tatlı olmadığı için konulacak şeker miktarını arttırayım mı ..

Sevgi07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2017, 11:28   #253
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 753
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sevgi07 Mesajı Göster
Merhaba ahlat sirkesi yapmak istiyorum ama topladığım ahlatlar olgun değil önce olgunlaşmasını mı beklemeliyim..Olgunlaştıran sonra bile çok tatlı olmadığı için konulacak şeker miktarını arttırayım mı ..
1 kg ahlat için yarım çay bardağı toz şeker katın.

aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2017