agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni536Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-11-2017, 19:31   #271
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,690
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Benimkiler de aynı durumda, karıştırmayı ben de bıraktım, ne zaman süzmemiz gerekli onu da bilmiyorum, ilk defa denedim.
Süzme zamanı, damak tadına bağlı değişiyor diye biliyorum. Yaklaşık dibe çöktükten iki ay sonra olmalı.

Güler ve Erdal Hoca beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2017, 11:24   #272
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 455
Benim gözlemime göre elma sirkesinin anası kalın olmuyor .Üzüm sirkesi anası kalın oldu .Elma sirkesini nardan önce kurdum narda sirke anası oluşmaya başladı ama elma da henüz bir oluşum yok .

Güler ve Erdal Hoca beğendi.
sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2017, 16:20   #273
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 213
İşte, 17 Ekim'de mayaladığım elma sirkesi, 1 Kasım'da dibe çöken elmalar ve üstte görünen oluşum(?)

Kavanozu fotoğraf çekmek için olduğu yerden alırken sarsıldığı için bulandı. Aslında sirke kısmı çok berrak. Aklıma takılan esas durum o üstteki tabakayla ilgili. Hala kalınlaşıp sirke anası oluşturmadı. Ama o tabakanın arasında dikkatli bakılınca jölemsi bazı şeyler de görünüyor.

Bugün elmalar dibe çökeli tam 1 ay oldu. Sanırım en az 1 ay kadar daha beklemeliyim süzmek için.

Tadına hiç bakmadım; ama kokusu sirke gibi.

Eklenen Resimler
  
Güler ve Ayazkızı beğendi.
Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2017, 16:59   #274
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 42
Bence de sıvayın kollarınızı Güler hanım. Ben bir önce yaptığım alıç ve kuşburnu sirkelerimi kullanıyorum çok bekletmemiş olmama rağmen tatları harika. Bundan sonra dışarıdan sirke almam.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sevgili Ayazkızı, mesajlarınız beni bayağı iştahlandırdı, inşallah seneye bu konuda kolları sıvayacağım.
Teşekkür ederim.

Erdal Hoca beğendi.
Ayazkızı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2017, 17:17   #275
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 42
Hünnap sirkem hepsinden önce fermente olmaya başlamıştı bir kaç gün önce üzerinde tül gibi beyazlık oluşmaya başladı ( sanırım sirke anası) bu beyazlık gün geçtikçe yoğunlaştı artık karıştırmıyorum. Bu gün bir şey fark ettim kavanozun üst kısmı ılıktı. diğer kavanozlarda böyle bir ılıklık yok.

Zerdeçal sirkem diğerleri gibi aştın taşkın köpürmedi hatta yüzeyinde yağ'a benzettiğim bir tabaka da vardı "galiba zerdeçaldan sirke olmayacak" diye düşünürken nazlı nazenin baloncuklarını da gördükçe ümit etmeye devam ettim. Bu gün kotrol ettiğimde onunda üzerinde tül gibi bir oluşum fark ettim.. Galiba zerdeçal sirkesi de olgulaşma yolunda. Onuda karıştırmayı bıraktım.

Kuşburnu sirkem de meyveler büyük oranda dibe çöktü ama coşkulu coşkulu köpürmeye devam ediyor bende karıştırmaya devam ediyorum.

Yaban mersini sirkemde, yaban mersinleri yüzeyde duruyor dibe çöken olduysa bile çoğunluk yüzeyde...Köpürmeye devam ediyor. Bende karıştırmaya devam ediyorum.

Hani sirke 40 günde oluyor diyorlar ya benim sirkelerim kendi olgunlaşma tarihlerini kendileri belirliyorlar.. Diye düşünüyorum. Bakalım sirke anaları her birinde kaç gün sonra dibe çökecek ve seneye kuracağım sirkeler nasıl olacak.

Ayazkızı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2017, 18:31   #276
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,132
Galeri: 103
Elma sirkelerimi 3 Ekimde kurmuştum, aşağı yukarı 20-25 gün her gün karıştırdım. Elmalar dibe çöktü gibi diyorum zira suyu o kadar berrak değil.
Hiç sinek oluşmadı ama sirke anasını da tam göremiyorum, üzeri aynen Erdal Hoca'nın kurduğu sirke gibi ama sıvısı o kadar berrak değil.
Süzmem gerekir mi gerekmez mi bilemediğimden öylece bırakıp gideceğim İstanbul'a.

Yılbaşında gelir miyiz gelmez miyiz onu da tam bilemiyorum. Umarım bekledikçe başına bir şey gelmez. Ağzı tülbentli olarak karanlık mekanda bekleyecek.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2017, 06:44   #277
Ağaç Dostu
 
muratcolak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-05-2017
Şehir: Amasya-Samsun
Mesajlar: 275
suzun kavanoza alin agzini tulbntle kapatin yine eger bi sure gelemeyecekseniz ve beklemeye birakin.
Konuyla ilgili gruba bekleriz..

https://www.facebook.com/groups/1900404140279748/

muratcolak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2017, 19:00   #278
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 213
Sirkemizin neden tam bir ana oluşturmadığı ve ne zaman süzülebileceği hakkında çok net yanıtlar alamadık Ama biz yeni fotoğraflar ekleyelim, maksat hareket olsun

Sirke anası olması gereken şey neden kalınlaşmıyor, hâlâ bu sorunun cevabını merak ediyorum

Eklenen Resimler
    
sardunya18 beğendi.
Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2018, 19:57   #279
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: Göynük
Mesajlar: 280
.



Birkaç sirke yapımı denemem, gerek bilgi noksanlığı, gerekse ihmallerim neticesinde hüsranla neticelendi.

Meyvelitepe'nin eldivenli tarifi beni tekrar heveslendirdi. Ve ayva sirkesi yapmaya niyetlendim.

Reçel yapmak için soyduğum ayvaların kabuklarını, bir miktar şekeri ve suyunu koyup, eldiveni geçirdim kapağına. Başladım beklemeye. Kaloriferin yakınında olduğundan sıcaklık ihtiyacını da hallederiz diye düşündüm.

Gerçekten de bir kaç hafta sonra eldiven şişti "Benim artık oksijene ihtiyacım var." demeye başladı. Fakat ben oksijenle buluşma işini 3-4 hafta daha ertelemiştim dünya telaşına dalıp. Bu gün aklıma gelip kontrol ettiğimde bu manzara ile karşılaştım.


Name:  WP_20180112_19_11_57_Pro.jpg
Views: 250
Size:  19.5 KB


İlginç bir şekilde eldiveni bir balon gibi şişiren gaz yok olmuş hatta öyle vakum yapmıştı ki eldivenin bazı parmak yerleri ters dönmüş, bazılarının da iki yüzü birbirine arada boşluk kalmamacasına yapışmıştı.


Name:  WP_20180112_19_17_43_Pro.jpg
Views: 258
Size:  15.8 KB


Meyva parçaları dibe çökmüştü. Sıvı bulanık ama tortusuz görünüyordu. Alkol kokusu olduğunu sandığım bir koku da vardı. İkinci aşama için başına yazmasını bağlayıp, kırk günlük çile odasına terk ettim.

Ama her gün kontrol edip karıştırmaya gerek var mı bilmiyorum. Yoksa kendi haline mi bırakmalıyım?

Bir de bu vakum işinin açıklaması nedir?


.

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen Asoo : 30-01-2018 saat 22:00 Neden: Yazım hatası düzeltildi.
Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2018, 08:26   #280
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 2,855
Galeri: 3
Yeni yılın elma sirkesi. Ben Saraçoğlu tarifini uyguluyorum. Geçen yıl da yapmıştım, çok güzel sirke anası da oluşmuştu. Bu anayı nasıl olup da çöpe attığıma bugün hala akıl erdiremem. Yarım aklım benim.

Neyse yeni analar için hazırlıklar başladı. Portakal sirkesi de yaptım.

8-9 elma (kabuklarını soydum, onları da ayrıca sirke yaptım.)
2 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz
2 lt su

Hepsini şişeye koyup karıştırıp ağzını tülbentle bağladım, karanlık yere bıraktım. Bir iki hafta her gün karıştıracağım. Yaza kadar dursun. Geçen sene mayısta yapmış ve eylüle geldiğimde sirke anası ile karşılaşmıştım.

Eklenen Resimler
 
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2018, 09:59   #281
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,690
Niye kabukları ayrı sirke içi ayrı sirke?

Erdal Hoca beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2018, 10:56   #282
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 2,855
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Niye kabukları ayrı sirke içi ayrı sirke?
Kabukları soymamam gerektiğini sirkeyi kurduktan sonra hatırladığım için Hem bir deneme olur içi nasıl oluyor kabuğu nasıl?

Erdal Hoca, TCM ve Selma_321 beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2018, 09:52   #283
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 455
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca Mesajı Göster
Sirkemizin neden tam bir ana oluşturmadığı ve ne zaman süzülebileceği hakkında çok net yanıtlar alamadık Ama biz yeni fotoğraflar ekleyelim, maksat hareket olsun

Sirke anası olması gereken şey neden kalınlaşmıyor, hâlâ bu sorunun cevabını merak ediyorum
Merhabalar erdal bey elma sirkesinin anası çok kalın olmuyor .Birde içinde meyva az gibi geldi bana .Ben meyveli tepenin önerisiyle elmayı katı meyva sıkacağından sıktım suyundan yaptım hem daha aromalı hem de çok sirken oldu .Sirke anası dibe çökünce de süzdüm .Kolay gelsin bereketli olsun

Erdal Hoca beğendi.
sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2018, 21:05   #284
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 213
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 Mesajı Göster
Merhabalar erdal bey elma sirkesinin anası çok kalın olmuyor .Birde içinde meyva az gibi geldi bana .Ben meyveli tepenin önerisiyle elmayı katı meyva sıkacağından sıktım suyundan yaptım hem daha aromalı hem de çok sirken oldu .Sirke anası dibe çökünce de süzdüm .Kolay gelsin bereketli olsun
Sayın sardunya18, merhabalar. Cevabınız ve tavsiyeniz için teşekkür ediyorum. Sirkemi süzdüm ve posaları attım. Yaklaşık 1 aydır sirkem içinde oluşan sirke anasıyla birlikte süzülmüş halde bekliyor.Bu kez acelem yok. Şu an 4 ay oldu kurulalı. En az 2 ay daha beklemeyi planlıyorum. İlk fırsatta fotoğrafını yüklerim.

Saygılar,

sardunya18 beğendi.
Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2018, 10:12   #285
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 213
1 ay önce süzülmüş elma sirkemin hali böyle. Renk açık sarı. Görünüm şeffaf..Süzmeden önceki sirke anası dibe çöktü. Üzerinde yine çok ince bir tabaka var.

Eklenen Resimler
 
TCM ve Selma_321 beğendi.
Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2018, 16:59   #286
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 2,855
Galeri: 3
Sayın Erdal Hoca sizin yerinizde olsam dibe çöken sirke anasını alır başka bir kavanozda tekrar sirke kurardım, elma sirkesi sürekli lazım oluyor, temizlikte, bulaşıkta, çamaşırda.

Üstteki ana oluşumundan anlaşıldığı gibi fermantasyon devam ediyor, ikinci ananız da oluşur bir süre sonra.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2018, 19:03   #287
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 213
Çok teşekkürler sayın Sûz-i Dilârâ, tavsiyeniz için. Söylediğinizi en kısa zamanda yapmak isterim. Ancak semt pazarlarında bir türlü organik ( ya da organiğe benzer ) elma göremiyorum. Hepsi aynı tornadan çıkmış gibi olan elmalarla da sirke yapmak istemiyorum. Ama bu hafta fırsat buldukça yeniden ve daha dikkatlice göz atayım. Belki şansım yaver gider.

Saygılar,

Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2018, 22:31   #288
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,690
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca Mesajı Göster
Çok teşekkürler sayın Sûz-i Dilârâ, tavsiyeniz için. Söylediğinizi en kısa zamanda yapmak isterim. Ancak semt pazarlarında bir türlü organik ( ya da organiğe benzer ) elma göremiyorum. Hepsi aynı tornadan çıkmış gibi olan elmalarla da sirke yapmak istemiyorum. Ama bu hafta fırsat buldukça yeniden ve daha dikkatlice göz atayım. Belki şansım yaver gider.

Saygılar,
@ Erdal Hoca m, elma zamanı değil artık, şimdi pazarda satılanlar soğuk hava deposunda bekleyen ticari elmalar. Kendi yemeklik elmasını topalayanlar yedi bitirdi elmalarını. Belki az bir kısmı benim gibi yaylada duruyordur ancak yumuşamaya başlamıştır kalanlar da. Önümüzdeki hafta yukarı nasipse çıkıp depodakilere bakayım diyorum ben de, yenilecek gibileri yer kötüce olanları sizin gibi evdeki dibe çöken analarla sirke yaparım.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2018, 19:33   #289
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 213
Sayın TCM, desenize benim vuslat ağustos-eylüle kaldı Ne yapalım, bekleriz.

TCM beğendi.
Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2018, 20:38   #290
Ağaç Dostu
 
Kozanli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan
Mesajlar: 371
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca Mesajı Göster
Sayın TCM, desenize benim vuslat ağustos-eylüle kaldı Ne yapalım, bekleriz.
SİRKE | İçmeli Doğal Ürünler

Daha geniş bilgi edinmek için bakalım.

Erdal Hoca beğendi.
Kozanli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2018, 09:08   #291
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 2,855
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca Mesajı Göster
Sayın TCM, desenize benim vuslat ağustos-eylüle kaldı Ne yapalım, bekleriz.
Sirkeyi kullanacaksanız, dipteki anayı, bir şişeye bir miktar sirkeden koyup bu anayı da bu şişeye alıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Bir dahaki sirke kurumunda hem anayı hem de şişedeki sirkeyi katarak sirke oluşum sürecini hızlandırırsınız.

Geçen gün manavda kurtlu mu kurtlu elmalar buldum aldım ama kızım ben sirke kurana kadar bitirdi (kurtlu yerlerini bana ayıklatarak)

Erdal Hoca beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2018, 21:55   #292
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 2,855
Galeri: 3
Nar, portakal, limon ve elma sirkesi çalışmalarımdan sadece elma sirkesi başarıya ulaştı.

Limon ilk havlu atan oldu, daha havalar soğukken koktu, küflendi.

Portakalda hiç sirkeleşme olmadı, üstte anaya benzer bir mantar vardı ama kokuda sirke kokusu olmayınca hepsini döktüm.

Nar sirkesi az kalsın olacakmış üstte ana da oluştu, baskın sirke kokusuna rağmen burnuma hafiften çalınan kötü koku yüzünden onu da çöpe attım.

Elma en çalışkanları çıktı. Hem sirke hem de anası oluştu. Sirke kokusu mis gibi. Kavanozlardan biri ilerideki sirke çalışmalarım için mayalık olarak ayrıldı.

Artık elimde mayalık sirkem de olduğuna göre (yukarıdakilerin tamamı mayasız denendi) inşallah nar ve portakal, limon, hünnap, zencefil gibi sirke denemelerim devam edecek mevsimleri geldiğinde.

Başarana kadar devam

TCM, sardunya18 ve elifaydin beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2018