13-06-2016, 11:57 | #181 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Merhabalar bende evde sirke yapmak istedim suzidilara nın tarifini aynen uyguladım .Ama sirke anası oluşmadı sirke sinekleri de yok kokusu tadı sirke gibi kullanabilir miyim acaba bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim karanlık dolaptaydı onun etkisi olurmu ? |
13-06-2016, 14:21 | #182 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
Alıntı:
sn. meyvelitepe nin yazılarını okursanız çok yararını görürsünüz. Sirke yapmamak olmaz! | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak |
|
13-06-2016, 14:27 | #183 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
sn. meyvelitepe , sirke yapımında tuz katmamış buda önemli bi ayrıntı. |
13-06-2016, 16:56 | #184 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Teşekkürler ling size verilince hemen okudum bir dahakini öyle yapacağım ama bu yaptıklarımı ne yapsam onu bilemedim Sirke anası olmadan sirke olmaz mı .Bir miktar ev sirkesi de katmıştım içine kullanabilir miyim acaba .Meyveli tepe yeterli sıcaklık olmazsa sirke olmaz meyve boşa gider demiş seneye nasip artık |
14-06-2016, 06:49 | #185 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
Alıntı:
karanlık ve uygun sıcaklıkta yılın her dönemi sirke yapılır. seneyi beklemeye gerek yok. sanırım sirkenizde olmuştur. çoğu zaman kuşkucu davranıyoruz. |
|
16-06-2016, 21:07 | #186 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-07-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 58
|
Alıntı:
|
|
09-08-2016, 08:03 | #187 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
sağlığımız için tüketeceğimiz bütün fermente ürünlerin tarifi hurafelerden arındırılmış tamamen bilimsel. Fermente Mutfağım |
09-08-2016, 11:17 | #189 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-11-2015
Şehir: AFYONKARAHİSAR
Mesajlar: 165
|
Çok faydalı oldu teşekkürler.. |
09-08-2016, 13:43 | #190 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
sosyal medya üzerinden Ferda uslu hanımla tanıştıktan sonra ne kadar çok doğru bildiğimiz yanlışlarımız varmış anladım. probiyotik mayalar konusundada Doğadan Bizim sitesinden yararlanabilirsiniz. sitenin sahibi bu konuların uzmanı Haydar yılmaz bey. |
19-10-2016, 14:41 | #191 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-10-2014
Şehir: ADANA
Mesajlar: 268
|
Sirkenin formülü böyledir. Şekerli meyve suyu + Mayalı Havasız ortam = Alkollü Şarap + Mayalı Havadar ortam= Sirke. Sirkenin olması için alkolü yapmak gerekir. Ben Üzüm şarabını yaparken alkol oluşturmak için hava almasın diye çırpınıyorum. Alkollü şarap hava alınca bakteriler sirkeye dönüştürür biliyorum. Bu nedenle oluşan şarap hava alıp bozulmasın diye çabalıyorum. Şarabı yapıyorum bir de sirkeyi denemek istedim. Buradaki sirke yapımlarını okuyunca şunu anlamadım. Çeşme suyuna meyve atıp üstüne örtü serip havadar ortamda mayalandırıp ekşitiliyor. Bir de tuz atmayı anlamadım. Gerçek sirke oluyor mu. Havadar ortamda alkolü nasıl oluşturdunuz. Alkolü sirke bakterileri bozar sirke oluşur. Alkolü havasız ortamda üretmeden nasıl sirke yapılıyor. Yoksa ekşimiş meyve suyu sirke diye mi kullanılıyor. Şarabın sirkeye dönüşmesi Tırtılın Kelebeğe dönüşmesi gibidir. Ne sirke şaraba benzer ne de Kelebek tırtıla. |
07-11-2016, 12:45 | #193 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
Alıntı:
çeşme suyu değil , içme suyu kullanın. tuz katmayın. şarap sirkeye dönüşür. sirke şaraba dönüşmez. sirke yapımı şaraba göre basit ve fazla araç gereç gerekmez. |
|
11-11-2016, 14:27 | #194 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Bende sirke yapanlar kervanına katılmış bulunmaktayım.Üzümler için biraz geç kalmış olsamda,köye gidip bana yetecek kadar kokulu üzüm ve tatlı elma buldum.Meyveler tamamen doğal bir damla gübre içermiyor.İki kavanoza yarıdan fazla üzüm doldurdum,üç kavonoza yarıdan fazla elma doldurdum içlerine yarımşar su bardağı kadar şeker koydum,kaynatılmış ve soğumuş musluk suyu ile üstten dört parmak kadar boşluk kalacak şekilde doldurdum.İlk başta daha fazla su doldurmuştum ama eldivenleri takınca köpükler kavanozun ağzına kadar ulaştı,o yüzden biraz eksiltmek zorunda kaldım.Kavanozların içindekileri iyice karıştırıp ağızlarına kestiğim atletimi para lastiği ile lastikledim.Bu aşamada meyveleri her gün karıştırdım veya kavanozları iyice çalkaladım. İki gün sonra köpürmeler arttığından bezleri çıkarıp eldivenleri taktım.Karşılaştırmak için az miktardaki üzümümün katı meyve sıkacağında suyunu çıkardım,iki lt kadarda elma suyu ile aynı işlemleri uyguladım ama bunlara su eklemedim.Bunlardan bir hafta sonrada marketten alınmış nar ile bir kavanoz daha yaptım.Narları iyice ezip ortalama bir lt nara 1 lt kaynatılmış soğumuş su ve şeker ekleyip aynı işlemleri uyguladım. Eldivenleri kavanozlara geçirdikten sonra şişmeye başladıklarında uçlarını iğne ile deldim patlamasınlar diye.O halde bile arada havalarını almam gerekti gaz çıkışı bazen çok fazla oluyor.Sanırım dayanamayıp çok yakında portakal ve limondan oluşan bir sirke daha yapacağım,buda temizlik için olacak. Sirke olayına biraz hızlı başladık anlayacağınız.Gördüğünüz gibi bütün eller havada mayalanma devam ediyor. |
11-11-2016, 16:02 | #195 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
İlk yaptığım kavanoz ilk iki günü bez ile örtülü olmak üzere toplam 12 günlük oldu.Bugüne kadar sürekli bir köpürme vardı,bugün gaz çıkışı durma aşamasına geldi eldivenin havası söndü.Bende delik olmayan bir eldiven taktım elmaları karıştırdım,tekrar şişti.Kavonozun içindeki su tatlı şerbeti kıvamına gelmiş.Akşam havasını alacağım daha şişmez ise eldiveni çıkarıp bez takıp son aşamaya geçeceğim. Merak ettiğim bu kadar sürede alkol oluşma sürecinin sona ermiş olması mümkün mü?Ben daha uzun sürer diye düşünüyordum.Ayrıca şu anda elmalardan dibe çöken yok,acaba kaç günden sonra dibe çökmeye başlar? Şu andaki izlenimim,meyvenin suyuyla yapılan sirke meyvenin kendisine su ilave edilerek yapılan sirkeden daha hızlı olgunlaşıyor gibi,gerçi ilerleyen zamanlarda daha iyi anlaşılacaktır. Elmanın mayalanıp alkol'e dönüşme aşamasındaki köpürmesinin resmini ekliyorum. |
11-11-2016, 16:22 | #196 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Elmalar yaklaşık 5-6 hafta sonra dibe çöküyorlar. |
12-11-2016, 08:31 | #197 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Akşam eve gittiğimde elmadaki eldiven biraz şişmişti,iki kavanoz üzüm ve küçük üzüm suyu kavanozunun havaları inmişti.Bu kavanozları iyice karıştırıp delik olmayan eldiven taktım,sabah kalktığımda hepsinin havasıda inikti,böylece ilk aşamanın(Mayalar'ın alkol üretmesi işlemi)bittiğine karar verdim.Eldivenleri çıkarıp,atletimden yırttığım bez parçalarını kavanozların ağızlarına lastikledim.Üstlerini iki katlı bir örtüyle kapattım ışık görmesin diye. Şu anda iki kavanoz üzüm,bir kavanoz elma ve küçük bir kavanoz üzüm suyu ikinci aşamaya(Asetik asit bakterileri'nin oluşan alkolu sirke'ye çevirme işlemi)geçmiş durumda.İki elma,bir elma suyu ve bir nar hala birinci aşamada,gaz çıkışı devam ediyor.30 ekimde yaptığım elma ile 2 kasımda yaptığım üzümler aynı zamanda ilk aşamayı tamamladı,şartlar eşit durumda,demekki üzüm daha hızlı fermente oluyor.Küçük üzüm suyunu 3 kasımda yapmıştım oda aynı zamanda ilk aşamayı tamamladı.2 kasımda yaptığım iki kavanoz elma,3 kasımda yaptığım bir kavanoz elma suyu ve 7 kasımda yaptığım nar şu anda ilk aşamadalar. Sirke konusunda bir çok kaynağı araştırdım,sonuç olarak sayın Meyvelitepe'nin bloğundaki tarifi aynen uyguluyorum.Her konuda olduğu gibi bu konuda da sorularımızı yanıtsız bırakmadığı için kendisine teşekkürü bir borç biliyorum. Teşekkürler Meyvelitepe Sirke yapmamak olmaz! | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak |
17-11-2016, 20:55 | #198 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
30 Ekim'de kurduğum elma sirkesinin elmaları 19 gün gibi bir sürede dibe çökmeye başlamış.Üstteki oluşum jölemsi bir kıvam değilde küf gibi görünüyor,resime bakarak bir fikir edinilebilir mi? |
17-11-2016, 21:53 | #199 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
|
Küf mü koklayınca anlaşılır. Her gün karıştırmadınız mı? Benim üç-dört gün önce kurduğum elma sirkesi soğuk havaya denk geldi köpürme falan yok daha |
17-11-2016, 22:41 | #200 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Koklayınca alkol kokusu geliyor hala,kötü bir koku yok.Nerdeyse hergün karıştırdım. |
18-11-2016, 15:17 | #201 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Geçen hafta köyden elma geldi.Bu sefer hepsini katı meyve sıkacağında sıktım,tahminimce 3-4 lt arasında sıvı çıktı.8 lt lik cam kavonaza doldurup bir su bardağı kadar şeker katıp iyice karıştırıp,ağzına bez lastikledim.Bu aşamada meyvenin suyunu köpüğünden ayırıp,sadece suyu ile mi kurmalıyım kararsız kaldım.İllaki köpüğününde bir faydası olur deyip köpüğünü de ekledim(bayağı kalın köpük tabakası).Elma suyundan sirke yapıpta köpüğünü kullanan var mı,sizcede kullanılmalı mı? Meyve ile kurarken üstlerindeki bakterilerle mayalanıyordu sirkemiz.Meyvenin suyunu sıkınca posasındaki bakteriler sıvıya geçiyordur inşallah,yoksa mayalanma kısmında sıkıntı yaşamayalım.Gerçi her şekilde mayalanma gerçekleşiyor gibi görünüyor,ilk elma suyu ile yaptığım kendiliğinden mayalandı. Bu sene başlamama rağmen baya değişik meyvelerle ve değişik şekillerde sirke denemesi yapıyorum.Bu sene olmazsa bile önümüzdeki sene köpüğünü süzüp sade meyve suyu ile de deneyeceğim,en sağlam fikri o zaman edinebilirim sanırım. Bu defa meyve posalarını atmadım,herkes meyve kabukları ile kurmuş bende deniyeyim dedim.8 lt lik kavanozu elma gibi yarıdan fazla doldurdum ama evdeki hesap çarşıya uymadı.Suyu doldurdukça posalar suyu emdi,yarısını boşalttım ama gene koyu,kepçeyle zor karışıyor.Bugün kuralı 3 gün oldu,akşam elma suyundan olanın ağzına eldiveni geçireceğim.Posanın olduğu kavanozun en az yarısını boşaltıp tekrar su ve şeker ekleyeceğim bir kaç gün daha ağzında bez ile bekleteceğim. Neden bu kadar detaylı anlattın derseniz,meyve posalarıyla kuracaklar benim düştüğüm hatalara düşmesinler diye.Eğer meyveyi sıkıp posalarıyla ayrı kuracaksanız,8 lt bir kavanozunuz var ise en fazla 2 lt posa koyun,suyu koydukça emecek çünkü. Kasımın 2 sinde kurduğum sirkelerden bir elma sirkesi diğerlerinden daha uzun sürsede bugün gaz çıkışı sona erdi (diğerleri 3 gün önce gaz çıkışını sonlandırmıştı)akşam onunda eldivenini çıkaracağım.Kasımın 7 sinde kurduğum nar,kavanozun içinde ezdiğimdenmidir bilmem ama ilk aşamayı en hızlı tamamlayan sirke oldu(8 gün kadar). İşin özeti,ilk parti sirke çalışmalarımda,ilk aşama bütün kavanozlarda18 gün içinde sona erdi.Şimdi sonucu bekliyorum büyük bir heyecan ile. |
19-11-2016, 08:29 | #202 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Bu seferde evdeki hesap çarşıya uymadı,bakteriler benden çalışkan çıktılar.Akşam eve bi girdim şok oldum,yukarda resimde de görürsünüz,o kadar boşluk dolmuş ve kavanozum taşmış.Halının bir kısmının ıslandığına mı üzüleyim,bakterilerimin çok çalışkan olduğuna mı sevineyim bilmiyorum. Geç kalmış olsamda taşan kavanozumun(içinde elma posası dolu olan)içindeki malzemenin yarısını 10 lt lik plastik turşu bidonuna aldım,iki kabıda su ile doldurdum,bu sefer taşacağını sanmam.İçine şeker ilave edip karıştırıp ağızlarına bez lastikleyip yerlerine aldım.Bu ara o kadar sirke yaptım ki daha kavanoz almamaya karar verdim,sonu gelmiyor çünkü 😀 O yüzden bir tanesi plastik bidon'da olmuş oldu,fazla malzemeyi çöpe atacağıma öyle değerlendireyim dedim. |
19-11-2016, 08:34 | #203 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Son durumları bu şekilde,bu da taşmasın artık bi zahmet. |
19-11-2016, 08:42 | #204 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
İlk parti sirkelerimin hepsinin ağızları bezli üstleri kapalı,ikinci parti sirkelerim de başlarında nöbet tutuyorlar.Başaralı olabilirsek baya bi sirkemiz olacak inşallah. |
19-11-2016, 10:06 | #205 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Umarım başarılı olursunuz erkanbey . Bende pazar günü elma sirkesi kurdum .Meyveli tepenin tarifini uyguladım 2 gün iki katlı bez örtmüştüm .Şimdi eldiven taktım iğneyle delmeme rağmen çok şişiyor akşama kadar patlamaz inşallah .Taşıyor bide ben altına leğen koydum . Bu ikinci denemem bu sefer olur inşallah |
19-11-2016, 10:31 | #206 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Alıntı:
Size başarılar dilerim... |
|
19-11-2016, 11:11 | #207 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
Evde doğal fermantasyon elma sirkesi yapmak için
bu kadar zahmet çekmek nedir anlıyamıyorum. sirke yapmak gayet basittir. İlk aşama mutlaka ilaçsız doğal yetişmiş ya da organik sertifikalı elma kullanmak. İlaçsız olması önemli çünkü zirai ilaç kalıntıları vücudumuza verdiği zararlar bir yana fermantasyonu negatif yönde etkiler. Yani bu zehir kalıntılarıyla sirkede gelişmesini beklediğimiz bakteriler ölür ve sirkemiz sirke olmaz kokuşur ve çürür. Tatlı bir elma kullanmak gerekiyor. Sebebi bakterilerin beslenip sirkeleşme meydana getirmesi için şekere ihtiyacı vardır çünkü tek besin kaynakları şekerdir. Benim tarifimde elma sirkesine ekstradan şeker ya da bal eklenmiyor. Elmanın kendi şekeri bakterileri besleyeceği için tatlı elmadan yapmak önemli. Elmanın dışında bulunan doğal floradan faydalanmamız lazım. Bu yüzden elmaları yıkayıp kurumalarını beklemek şart. Elmaları ne kadar mink doğrarsanız o kadar çabuk sirkeleşme gerçekleşir. Elmaların çürük ve kurtlu yerlerini mutlaka ayıklayıp ayırın. Maya olarak kullanabileceğiniz iki şey var. Doğal fermantasyon çiğ elma sirkesi ya da bu sirkenin anası. Market sirkeleri her ne kadar fermente ibaresiyle satılsa bile pastörize edildiği için bu sirkelerden maya olmaz. Çünkü uygulanan ısıl işlem sayesinde o sirkeler canlı bakteri barındırmaz. Kullanılacak maya mutlaka canlı olmalı ki ortamda sirke bakterileri gelişebilsin. Ben her 8 lt lik kavanoz için 1 su bardağı kadar doğal fermente sirke ya da 1 sirke anası kullandım. Sizkendi kuracağınız miktara göre oranları ayarlayabilirsiniz. Kavanozları yarından fazlasını elma ile kalan kısmını içme suyu ile doldurdum. Kullanacağınız kavanozun kaç lt lik olduğunun önemi yok. Aynı şekilde uygulayabilirsiniz. Mutlaka içme suyu kullanılmalı. Klorlu su ile sirke olmaz, sirke bakterileri klorlu suda gelişemez. Kavanozda çoğunluk elma olmalı su değil. Bu şekilde lezzetli ve koyu bir sirke elde ederiz. Mutlaka cam kavanoz kullanılmalı, ya da çelik. Plastik fermantasyon için son derece zararlı bir malzemedir. Tahta kaşık hiçbir aşamada kullanılmamalı çünkü bakteri yuvasıdır, sirkenin kokuşmasına çürümesine ve olmamasına en büyük sebeptir. Çelik, cam, seramik ve silikon dışında malzemelerden kaçının. Elmalar dibe çökene kadar her gün mutlaka karıştırılmalı. İkinci günden itibaren köpürme başlar, bu fermantasyonun başladığının belirtisidir. Köpürme başlayınca taşma yaşanmaması için kavanozlar ağzına kadar doldurulmaz bir kaç parmak boşluk bırakılır. Elmalar çökünce ağzına kalın dokumalı bir bez örtüp kenarlarını çok sıkı sabitlemeli. Burada amaç sirke sineklerinin kavanoza larva bırakmasını önlemektir. Seyrek dokumalı tülbent, gazlı bez vs sineklerin kavanoz içine girmesini engelleyemez. Kalın dokumalı bezi kavanoza çok sıkı bir lastik ya da iple sabitleyin. Elma yüzünde oluşan ana dibe çökmeden sirkenizi süzmeyin. Süzülen sirkenizi şişeleyin ve oda ısısında karanlık bir yerde muhafaza edin. Şişelerken fermantasyonu yavaşlatmak için dilerseniz 1 fiske tuz atabilirsiniz, şart değil. Kulaktan dolma bir bilgi olan tuz alkolleşmeyi önler sözü son derece saçmadır çünkü sirke şaraba dönmez ama şarap sirkeye döner. Burada tuz sadece fermantasyonu yavaşlatma etkisine sahiptir. Sirke anasını sirke içinde oda ısısında karanlık bir yerde ağzı kapalı saklayabilirsiniz. Sirkeniz süzüldükten sonra bekledikçe lezzeti, aroması ve keskinliği artacaktır. Fermnetemutfagım. |
19-11-2016, 11:27 | #208 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Her yerde farklı bir bilgi var kimisi kesinlikle metal kaşık kullanmayın derken kimisi yukarıdaki yazı gibi ağaç kaşık kullanmayın diyor Ben ağaç kaşık kullandım market sirkesi kullandım maya için nolucak şimdi |
19-11-2016, 12:03 | #209 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Sayın aydemiraydın,abarttığınız kadar bir zahmeti yok yahu,ben yaptığım işleri tüm ayrıntısına kadar yazıyorum,size o yüzden zahmetli gibi gelmiş olabilir.Ben bu işlerle uğraşırken zevk alıyorum,yapmışkende çeşit çeşit deniyorum ki başkalarına da bir faydası olabilsin. Bu işlemlerin zahmetli olduğunu düşünsem,giderim markete herhangi bir marka sirke alır gelirim.Kaldı ki yukarıda alıntı yaptığınız mesajdaki kişi'de baya bir zahmete girmiş,baksanıza o kadar işlemi yapmış erinmemiş birde yazmış.Herkes bu kadar uğraşmaz değil mi? Bu arada ben tüm sirkelerimde tahta kaşık kullandım doğal olduğunu düşünerek.Aksine zararlı olduğundan bahsedilmiş. |
19-11-2016, 12:14 | #210 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Bende tahta kaşık kullandım,doğrusununda bu olduğunu düşünüyorum,bi zararı olup olmayacağını bekleyip göreceğiz zaten.Mayalamak için hazır sirke kullanmanın hiçbir faydası yok,zararı var mı ona birşey diyemiyorum.Meyvelitepenin bloğunda sirke yapımı konusunda sayfanın altına doğru soru cevap kısmında bununla alakalı yazı var benim sorduğum bir soru hatta. |
|
|