agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)




Beğeni Düzeni212Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-11-2008, 17:21   #181
Ağaç Dostu
 
Arzu Kasapoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,813
Galeri: 256
Merhaba Nevsune Hanım,

Kefir mayası çoğalırken gerçek mayanın kendisi mi büyüyor, yoksa bardağın dibinde ince ince tanecikler var, çoğalan onlar mı?

Arzu Kasapoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2008, 18:13   #182
aer
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 342
Merhabalar,
Kefirin hep yararlarını okudum, fakat merak ettiğim ; bir yaşından önce bebeklere inek sütü vs. verilmiyor. Fakat yoğurt yediriyoruz. Kefir bebeklere verilebilir mi bilgisi olan var mı? Kefir mayası arıyorum, Kocaeli'nde ikamet eden arkadaşlar, kefir mayası bulabileceğim yerler mevcut mu? Teşekkür ederim.

aer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2008, 08:26   #183
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nurbahar Mesajı Göster
Aslında sormak istediğim bir şey var. Bana iki sene önce kefir verilmişti, çok düzenli mayalamadığım için iki senedir buzdolabında sütün içinde bekliyor, arada iyice yıkayıp sütünü değiştiriyorum. Kötü kokusu yok, boyutunda da büyüme yok ama ne kullanmaya cesaret edebiliyorum ne de atmaya kıyabiliyorum. Kısacası atayım mı?
Aslında koku ve renkten bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Rengi sararmadıysa ve kötü kokmuyorsa bozulmamış olabilir. Bir kez, iyi sua iyice yıkaıp kalıntılardan arındırdıktan sonra, 1/2 litre sütün içinde mayalamaya bırakıp deneseniz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Arzu Kasapoğlu Mesajı Göster
Merhaba Nevsune Hanım,

Kefir mayası çoğalırken gerçek mayanın kendisi mi büyüyor, yoksa bardağın dibinde ince ince tanecikler var, çoğalan onlar mı?
Arzu'cuğum kendisi de büyüyor, küçük parçalar halinde ayrılıp çoğalabiliyor da. O parçaları birlikte mayalamayı sürdürürsen, zamanla onlar da büyüyecekler.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2008, 08:58   #184
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Tadını merak edenler için ev yapımı kefir :

Mayalama süresini uzun, sıcaklığı biraz yüksek tutunca: Satışa sunulan tuzlu ve kıvamlı ayranları değil de süzme yoğurttan sulandırılarak yapılan köpüklü köy ayranlarını düşünün. O ayranın içine biraz mineralli su ya da soda karıştırdığınızı farzedin. Tadı gayet güzel bence...

Vücuttaki etkileri : Sindirim sistemi hareketlerinin düzeldiğini hissediyorsunuz. Midede hafif gaz yapabiliyor. Midesi hassas olanlar biraz dikkatli olabilir. Bir de içtikten sonra çok sevinmiş ya da sahneye çıkarmış gibi acayip heyecan hissediyorsunuz. ( Tam olarak açıklayamadım ama anlayın işte )

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2008, 09:13   #185
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Baldaş Mesajı Göster
Midede hafif gaz yapabiliyor.)
Bünye alıştıktan sonra o da kalmıyor.

Geçenlerde tv'de, prof.lardan birinin bir konuşmasında duymuştum. Turpun yararlarından söz ederken, gaz sorunu dile getirilmişti. Aslında gazı yapan o besin olmazmış, zaten var olan gaz sorununu o besin çözermiş. Yani sebep olmaz ama çözüm olurmuş

Bundan hareketle düşünürsek, belki de kefir bir süre sonra probiyotiklik görevini yerine getirip, barsaklardaki sıkıntıları ortadan kaldırmış oluyor.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2008, 09:55   #186
Ağaç Dostu
 
Arzu Kasapoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,813
Galeri: 256
Çok teşekkür ederim Nevsune Hanım.

Arzu Kasapoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2008, 11:15   #187
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: adana
Mesajlar: 389
sayın deniz akvaryumu,
bizler hep doğal yiyecek ve içeceklerden yanayız değilmi,
evde yapılan yoğurt 3 veya 4 gün kalıyor sonra ekşiyor,
hazır toğurtlar nasıl 3-4 ay bozulmadan kalabiliyor?
evde açıktaki su bir hafta sonra bozuluyor,
hazır su lar nasıl 5-6 ay bozulmadan kalabiliyor?
evde hazırlanan kefir 3 gün sanra bozulup acışıyor,
markette satılan hazır kefirler nasıl1-2 ay bozulmadan kalıyor?
kendi kendinize sorunuz, cevabını siz biliyorsunuz.
bu yüzden bari kefiri kendimiz yapıp içelim derim.
karar sizlerin.

sevgi ve saygılar
şeref deniz

şeref Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 17:40   #188
Ağaçsever
 
Cheops's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: GB
Mesajlar: 32
Nevsune hanım... kefir taneleri oluşmadımı ???

Cheops Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2008, 10:55   #189
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Yok, onlar bu kadar çabuk oluşamıyor.

Ne desem bilemiyorum ama biraz zaman gerekli.

Benim ilk bulduğum kaynağa bir bakayım. Hala yapıyor ve elinde varsa size onlardan göndermeye çalışırım.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2008, 13:41   #190
Ağaçsever
 
Cheops's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: GB
Mesajlar: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Yok, onlar bu kadar çabuk oluşamıyor.

Ne desem bilemiyorum ama biraz zaman gerekli.

Benim ilk bulduğum kaynağa bir bakayım. Hala yapıyor ve elinde varsa size onlardan göndermeye çalışırım.
çok çok teşekkür ederim nevsune hanım... gerçekten çok makbule geçer...

Cheops Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2008, 12:31   #191
Ağaç Dostu
 
Musti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2008
Şehir: ADAPAZARI
Mesajlar: 175
Merhaba arkadaşlar!
Merak ettim acaba soya sütündende kefir olurmu?Ne dersiniz.

Musti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2008, 13:32   #192
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musti Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar!
Merak ettim acaba soya sütündende kefir olurmu?Ne dersiniz.
Yurtdışında soya sütüyle kefir yapanlar olduğunu biliyorum.

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2008, 14:27   #193
Ağaç Dostu
 
Musti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2008
Şehir: ADAPAZARI
Mesajlar: 175
Biraz pahalı olur ama bir denemek güzel olurdu.Farklı birşey olur.İlk fırsatta denemek gerek.

Musti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2008, 21:44   #194
Ağaçsever
 
Cheops's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: GB
Mesajlar: 32
Nevsune Hanım Sonunda Kefiri buradaki bir aktarda bulmayı başardım...

İlk görüşüm hayal kırıklığı oldu. Büyüklüğünü pinpon topu kadar bişey bekliyordum aldığım taneler bezelye tanesi kadar 2 çorba kaşığı dolusu...

Karnıbahara benziyorlar ilk gün pastörize sütü ılıklaştırıp kavanozun içine attım mutfak dolabında 1 gün beklettim baya koyulaştı.... İlk olduğu için içmeden döktüm süzgeç ile süzerek tabi geri kalanı temiz bir kavanoza koyup gene üzerine ılık süt koydum 6 saat oldu sabaha bakıcam şimdiden kokusu değişti... heyecanlıyım bakalım ilk yaptığım kefirin tadı nasıl olacak....

Cheops Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2008, 08:01   #195
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
İki kaşık kefir mayası gereğinden bile fazla. Üniversite bir deney tüpü içinde bir çay kaşığı kadar satıyor.

Mide sorunu yaşayanlar için, 12 saat beklemiş kefir kullanmak yeterli olacaktır.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2008, 13:38   #196
Ağaçsever
 
Cheops's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: GB
Mesajlar: 32
Sonunda ev yapımı kefirimin tadına bakıyorum... Sanırım biraz fazla beklettiğim için biraz koyu oldu... Tadı hafif ekşimsi hazır kefirler gibi değil sanki ekşi boza gibi hafif dilimi gıdıklıyor... İnşallah bozuk süt içmiyorum dur

Cheops Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2008, 14:37   #197
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Tadının hafif ekşimsi olması gerekiyor, 24 saat beklettiyseniz. Durdukça biraz daha artabilir bu tad. Hazır olanların 12 saat beklemiş kefir olduğunu düşünüyorum.

Koyu olmasının asıl nedeni, mayanızın iki çorba kaşığı olması. Maya çoğaldıkça koyulaşma da artacak.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2008, 15:14   #198
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cheops Mesajı Göster
Sonunda ev yapımı kefirimin tadına bakıyorum... Sanırım biraz fazla beklettiğim için biraz koyu oldu... Tadı hafif ekşimsi hazır kefirler gibi değil sanki ekşi boza gibi hafif dilimi gıdıklıyor... İnşallah bozuk süt içmiyorum dur
Ekşimsi tad folik asit miktarının artmasındandır. Eğer kefiri süzdükten sonra da hemen içmeyip 24 saat buzdolabında bekletirseniz, içindeki özellikle B grubu vitaminlerin kat be kat arttığı bildiriliyor.
Kefir konusundaki en kapsamlı site, egzantrik bir Avustralyalı olan Dom'un web sitesidir.
www.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2008, 07:36   #199
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bu durumda ekşi kefir içmek en iyisi.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2008, 08:07   #200
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Yeni başlayanlar için, metal kap ve malzemeler kullanmamaları gerektiğini tekrar hatırlatayım.

Kefiri steril korumak çok kolay değil. Üstünde pembemsi renk bir küf üreyebilir zamanla, bu durumda mayaları kullanmamak gerekiyor.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2008, 08:20   #201
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Biz ekşiyi tercih ettik. Mayayı çıkarıp biraz tuz katıyorum.

Maya canavar gibi çıktı. Şu anda fındık boyutunu geçti ceviz boyutuna yaklaştı.

Saklamak için buzdolabında sütün içinde bekletiyorum orada bile büyümeye devam ediyor ve sütü mayalıyor.
Kefir yoğurdunu bir iki gün buzdolabında bekledikten sonra da tüketiyoruz. Şimdilik bir zararını görmedim.

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2008, 16:30   #202
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Kefir mayasını saklamayı istiyorsanız, duru su çıkana kadar yıkayıp sonra yiene su içinde saklamanız. Belirli aralıklarla bu suyu da değiştirin. Ortamdan bakteri alma riski olacaktır. steril saklamaya çalışmak gerekir.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2008, 20:52   #203
Ağaçsever
 
Cheops's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: GB
Mesajlar: 32
Arkadaşlar. Hepiniz kefir mayasının büyüdüğünden ve ürediğinden bahsediyorsunuz ama benim mayam git gide azalıyor... iki kaşık olan minink minik mayalar kala kala bir kaşık kaldı... Üremesi için ayrıca bişi yapmama gerek var mı ???

Nereye gittikleri hakkında da en ufak bir fikrim yok

Cheops Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 08:16   #204
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
İzafiyet teorisine göre mayalarınızın bir yere gitmemesi gerekiyor

Korkmayın, bir kaşık fazla bile. Benim elimde fındık kadar bir maya var ve gayet iyi sonuç alıyorum. Ne kadar sık mayalama yaparsanız, o kadar çabuk büyürler. Baksanıza Baldaş'ın mayaları daha kaç günlük, ceviz büyüklüğüne gelmiş bile.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 09:38   #205
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Cheops şu ince delikli plastik süzgeçlerden kullanmıyor musunuz? Belki de onları içtiniz farkında olmadan... Olsun kalanlar da yeter değil mi?

Benim mayadan biraz korkuyorum. Canlı ya ne bileyim. Bir de böyle yusyuvarlak büyümüyor sağdan soldan çıkıntı yapıyor. Azıcık daha büyüsün Susam'a gönderirim. Nevsune nasıl bölünüyor elimle koparayım mı ?

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 09:50   #206
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Karnabahar gibi değil mi

Bir süre sonra o kendisi ayrılır zaten. Yine de istiyorsanız elinizle de kopartabilirsiniz.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 19:08   #207
Ağaçsever
 
Cheops's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: GB
Mesajlar: 32
Benim mayalar minicikler hafif sarımsı... Nohut büyüklüğündeler
bakalım büyüyecekler mi?

Baldaş Evet O plastik Süzgeçlerden kullanıyorum.. 75 ykr ye aldım minicik...


Düzenleyen Cheops : 22-11-2008 saat 13:36
Cheops Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2008, 09:06   #208
Ağaç Dostu
 
Musti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2008
Şehir: ADAPAZARI
Mesajlar: 175
Manda sütünden yaptım çok koyu oldu.Yoğurt çırpılmış gibi.Tabi süzmekte zor oluyor.Mayalanırken dipte gayet az su ayrılıyor, tadıda güzel.

Musti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2008, 18:06   #209
Ağaçsever
 
Cheops's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: GB
Mesajlar: 32
Benim yaptığım kefir hep o kıvamda oluyor zaten... acaba aldığım süt manda sütü mü diyeceğim ama hazır sütlerlede yaptım hep koyu yoğurt kıvamı gibi oluyor....

Arkadaşlar siz her seferinde mayaladığınız kabı değiştiriyormusunuz yoksa dibinde kalınca üstüne süt mü ekliyorsunuz....

Cheops Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2008, 07:27   #210
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Günaydın, hergün mayalamadığım için kavanozu yıkıyorum. Mayayı az sütün içinde buzdolabında saklıyorum. Onun da sütünü arada değiştiriyorum.

Arkadaşlar sonunda tereyağı üretmeyi de başardım. Sütü kaymağından nasıl ayırdıklarını bir türlü çözemiyordum. Kaynayan sütün tamamen soğuması hatta buzdolabında beklemesi gerektiğini çok geç anladım. Katılaşan yağ tamamen yüzeye çıkıyor ve mikserle sütün miktarına göre çocuk yumruğu büyüklüğünde yağ elde edebiliyorsunuz. Çok çalışmam lazım çoook...

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024