agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni126Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-06-2009, 17:50   #1
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,485
Galeri: 103
Patates Böreği

Sevgili arkadaşlar,

Sitemizdeki arkadaşlar bahçemi ziyarete geldiklerinde onlara beş çayı yanında ikram ettiğim patates böreğini çok sevdiler.
Hem yapımı kolay hem de ani misafir baskınlarında çay yanına yapabileceğiniz bir börek.
Ben bu böreği daha evvelden hazırlayıp buz dolabında kutu içinde 3-4 gün muhafaza edebiliyorum.
Plastik kapaklı bir kutuya sıra sıra koyup, arasına yağlı kâğıt koyarak (birbirlerine değmesinler diye) muhafaza ediyorum.

Bir tepsiye dizerek, derin dondurucuda dondurup, iyice donduktan sonra da bir poşete koyarak yine derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Canınız istediğinde de kızgın yağda kızartarak servis yaparsınız.
Derin dondurucudan çıkarttıklarınızı buzlu buzlu (çözülmeden) tek tek kızartmalısınız.

Daha evvelce de kahvede tarifini vermiştim.
Bugün yeniden yaptım. Bu sefer sizlere daha detaylı anlatmak istedim.

Patates Böreği.

3 adet yufka (Deliksiz ve parçasız)
3 adet orta boy patates
3 adet yumurta (Tamamı)
kibrit kutusu kadar beyaz peynir.
süt

3 adet patatesi iyice haşlayıp ezin, biraz soğuduktan sonra içine 3 adet yumurtayı kırın, beyaz peyniri de ilave edin.
Bütün bu malzemeleri iyice birbirine halledin (ben çırpıcı kullanıyorum)
Daha sonra bunu boza kıvamına getirene kadar süt ilave edin. Bazen bir çay bardağı bazen de bir su bardağı alabiliyor. Akıcı bir kıvamda olacak, koyu boza gibi.
Bir bütün yufkayı masaya yuvarlak olarak serin.
Bu malzemeden her tarafına ince bir tabaka sürün.
Üzerine ikinci yufkayı tam olarak oturtun, bu malzemeden yine ince bir tabaka halinde her tarafına sürün.
Üçüncü yufkayı da tam üzerine oturtun.
Üçüncü yufka üzerine süreceğiniz malzeme yarım olacak, yani daire şeklindeki yufkanın yarısına kadar süreceksiniz.
Daha sonra, bu üç yufkayı beraberce kaldırarak, yarım daire şeklinde kapatın.
Bu durumda kat sayısı altı oluyor.
Bir çay bardağı ile daire daire keserek, kutuya dizin.
Dolapta en az 3-4 saat dinlendikten sonra, kızartmaya başlayabilirsiniz.

Ben genelde bir gece bekletiyorum.


Name:  P6131270 (600 x 450).jpg
Views: 2915
Size:  56.2 KB

 
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2009, 17:51   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,485
Galeri: 103
Patatesleri ezin.

Name:  P6131271 (600 x 450).jpg
Views: 2838
Size:  35.9 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2009, 17:52   #3
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,485
Galeri: 103
İçine, yumurta ve peyniri de ilave ederek, süt ile boza kıvamına getirin.

Name:  P6131272 (600 x 450).jpg
Views: 2829
Size:  31.3 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2009, 17:54   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,485
Galeri: 103
Bir bütün yufkayı daire şeklinde sererek, her tarafına ince bir tabaka sürün.

Name:  P6131275 (600 x 450).jpg
Views: 3101
Size:  52.8 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2009, 17:56   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,485
Galeri: 103
Üzerine ikinci yufkayı sererek, malzemeden sürün. Üstüne de üçüncü yufkayı döşeyin.
Bu üçüncü yufkanın yarısına kadar malzeme sürülecek.

Name:  P6131276 (600 x 450).jpg
Views: 3155
Size:  58.0 KB

mrduran ve Fatma Kochan beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2009, 17:57   #6
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,485
Galeri: 103
Daha sonra bu üç kat, ortadan yarım daire gibi kapatılacak.


Name:  P6131277 (600 x 450).jpg
Views: 3041
Size:  45.1 KB

mrduran ve Fatma Kochan beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2009, 17:59   #7
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,485
Galeri: 103
Çay bardağı ile keserek, kutuya yerleştirebilirsiniz.

Name:  P6131278 (600 x 450).jpg
Views: 3155
Size:  57.0 KB

Name:  P6131279 (600 x 450).jpg
Views: 2890
Size:  65.7 KB

mrduran ve Fatma Kochan beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2009, 18:10   #8
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Hmmmm. Şimdiden harika olacağı belli.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2009, 19:22   #9
Ağaç Dostu
 
radem63's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2008
Şehir: şanlıurfa
Mesajlar: 190
Galeri: 2
Güler hanım ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.
Kızartılmış resmini sabırsızlıkla bekleyeceğim.

radem63 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2009, 21:18   #10
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,485
Galeri: 103
radem63, kızartılmış resimleri, Güler'in bahçesinde mini toplantıda var.

Güler'in Bahçesinde mini toplantı


Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2009, 23:02   #11
Ağaç Dostu
 
kılıç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2009
Şehir: izmit
Mesajlar: 446
Elinize sağlık kızarmışını daha önce bahcede görmüştük. Çok güzel görünüyor.en kısa zamanda denemek istiyorum..İyi akşamlar..

kılıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2009, 00:10   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 26
vallahi çok güzel yavv, ye de kilo alma ))))

gülşeker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2009, 12:35   #13
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,781
Galeri: 90
Name:  patates.jpg
Views: 3007
Size:  6.0 KB

Kesme aşamasında bir farklılık yaptığım patates böreğini buraya ekliyeyim.
Dikkat edilecek şey, her tarafına malzeme iyice yayılmalı ve en üst katta malzeme olmalı.

Yufka sayısına göre, böreğin kalınlığı artacaktır. Kendiniz karar verin. 3-4 tane uygundur. Rulo yaparken yufkanın sonuna, malzemeyi ya da biraz su sürerek iyice yapışmasını sağlayın.

Yaptığınız rulonun baş ve sondaki kısmını kalınlığı eşit olmayacağı için kesip ayırın. Keskin bir bıçak kullanıp, keserken ruloyu ezmemeye dikkat edin. 1-1,5 cm gibi kalınlıklarla kesin. Şekli elipsleşirse, parmaklarınızla geniş bölümden sıkıştırıp yuvarlaklaştırabilirsiniz.

Kızartabilir (tercih edilir) ya da fırında pişirebilirsiniz. Fırında yapacaksanız (harcın içine biraz yağ eklemeniz iyi olur) üzerine yumurta sürebilir, susam ve çörek otu serpebilirsiniz.

mrduran ve Fatma Kochan beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2009, 13:26   #14
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,485
Galeri: 103
Sevgili malina, bu şekilde yaptığınız böreği hiç yağ koymadan mı fırında pişiriyorsunuz?
Benim tarifimde hiç yağ yok da.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2009, 22:57   #15
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Teyze, bu akşam üzeri çayla birlikte puf puf patates börekleri çok güzel gitti. Deniz bayıldı adeta, ben bu çocuğu iştahsız zannederken meğer bizimki patates böreği istiyormuş. Çok güzel oldu, tarif için teşekkürler.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2009, 23:46   #16
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,485
Galeri: 103
Canım, afiyet olsun.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2009, 23:52   #17
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Güler hanım bu börek tam benlikElinize sağlık, fırında pişince nasıl oluyor?O zaman yağ koyuyor musunuz?

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2009, 23:54   #18
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,485
Galeri: 103
Ben hiç fırında pişirmedim, fırındaki tarif sayın malina'nın.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2009, 00:00   #19
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Peki, teşekkür ederim.

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2009, 00:08   #20
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Sevgili Güler,

Tarifinizi denedim ve çok beğendim. Paylaşım için çok teşekkürler

malina'nın sarma tekniği de güzel görünüyor. En kısa zamanda denemek lazım.

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2009, 08:42   #21
Ağaç Dostu
 
talar_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 142
Sevgili Güler, dün börek tarifinizi denedim. Ancak pişirmeden buzluğa kaldırdım. Buzluktan çıkarınca çözülmeden kızartın demişsiniz de, kızartırken açılıp dağılacak diye korkuyorum.
Ayrıca çıkardığım yuvarlakların etrafındaki parçaları atmaya gönlüm elvermesi, onları da fırına verdim. Fırınlanacağı zaman harçına yağ eklemek lazım zira çok kuru oldular. Ama lezzetliydiler. Teşekkürler...

mrduran beğendi.
talar_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2009, 09:08   #22
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,485
Galeri: 103
Sevgili talar, afiyet olsun.

Patates böreklerini bardakla kestikten sonra ya aralarına yağlı kâğıt koyduğunuz bir kutuya istif ederek buzdolabında üç, dört gün tutabilir veya buzlukta dondurarak muahafaza edebilirsiniz.
Buzluktan çıkarttıklarınınızı hiç korkmadan kızgın yağda buzlu buzlu kızartın. Ara sıra bir kaşıkla üstlerine kızgın yağdan dökünce ne kadar kabardıklarını göreceksiniz.

mrduran beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2009, 10:43   #23
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Cumartesi akşam 10 dakikada hazırlayıp, pazar sabahı kahvaltıda sıcak sıcak servis yaptım. Çok lezzetliydi. Oğlum da severek yedi. Teşekkürler Güler Hanım.

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2009, 23:13   #24
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,485
Galeri: 103
Afiyet olsun!

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2009, 23:23   #25
Ağaç Dostu
 
zelish's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-07-2008
Şehir: Bandırma - Aliağa
Mesajlar: 530
Galeri: 39
Börek gerçekten enfes birşey, kendimi çok şanslı hissediyorum çünkü elinizden yedim. Hımmm

zelish Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2009, 00:19   #26
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Sevgili talar,

Gerçi Güler hanım da yazmış aynı şeyi ama, dondurduğunuz börekleri buzlu buzlu kızgın yağa atmaya çekinmeyin. Hiç bir şey olmaz

Benim dondurucuda sürekli sigara böreği vardır. Bittikçe sarar, dondururum. (Güler Hanım'ın tarifi ile yapılan böreğin bir kısmı da donduruldu bu arada) Canım mı çekti, konuk mu geldi direk dondurucudan kızgın yağa! Hem nefis hem de pratik olur

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2009, 09:24   #27
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-05-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 42
Sn.Güler,

Ellerinize sağlık, çok pratik ve lezzetli bir tarif.

Acaba peynir yerine ıspanak da patatesin iyanına yakışır mı ?(Benim kızım ıspanağı doğrudan yemiyor belki dolaylı yer diye soruyorum)

ays61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2009, 09:40   #28
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,485
Galeri: 103
Bu börekte hiç denemedim, bilmiyorum. Ama ıspanaklı güzel bir krep tarifim var.
Ev halkı da arkadaşlarım da beğeniyorlar. İsterseniz tarif edebilirim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2009, 14:40   #29
Ağaç Dostu
 
radem63's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2008
Şehir: şanlıurfa
Mesajlar: 190
Galeri: 2
Güler hanım bu güzel tarifi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
Resmine şimdi bakabildim.(Beni yap beni yap diye bağırıyor)
En kısa zaman da deneyeceğim.
İçerisine kırmızı pulbiber ve karabiber koysak nasıl olur?

radem63 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2009, 14:49   #30
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-05-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 42
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Bu börekte hiç denemedim, bilmiyorum. Ama ıspanaklı güzel bir krep tarifim var.
Ev halkı da arkadaşlarım da beğeniyorlar. İsterseniz tarif edebilirim.
Çok sevinirim , teşekkür ederim, zaten kızım krepe bayılır en çok da krep tavasından krebi fırlatmasını çok sever. (Böylece ıspanağı sırf pişirme tarzından dolayı farkına varmadan yer herhalde.)

ays61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019