agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Patates Böreği (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/16126.htm)

Güler 13-06-2009 16:50

Patates Böreği
 
1 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşlar,

Sitemizdeki arkadaşlar bahçemi ziyarete geldiklerinde onlara beş çayı yanında ikram ettiğim patates böreğini çok sevdiler.
Hem yapımı kolay hem de ani misafir baskınlarında çay yanına yapabileceğiniz bir börek.
Ben bu böreği daha evvelden hazırlayıp buz dolabında kutu içinde 3-4 gün muhafaza edebiliyorum.
Plastik kapaklı bir kutuya sıra sıra koyup, arasına yağlı kâğıt koyarak (birbirlerine değmesinler diye) muhafaza ediyorum.

Bir tepsiye dizerek, derin dondurucuda dondurup, iyice donduktan sonra da bir poşete koyarak yine derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Canınız istediğinde de kızgın yağda kızartarak servis yaparsınız.
Derin dondurucudan çıkarttıklarınızı buzlu buzlu (çözülmeden) tek tek kızartmalısınız.

Daha evvelce de kahvede tarifini vermiştim.
Bugün yeniden yaptım. Bu sefer sizlere daha detaylı anlatmak istedim.

Patates Böreği.

3 adet yufka (Deliksiz ve parçasız)
3 adet orta boy patates
3 adet yumurta (Tamamı)
kibrit kutusu kadar beyaz peynir.
süt

3 adet patatesi iyice haşlayıp ezin, biraz soğuduktan sonra içine 3 adet yumurtayı kırın, beyaz peyniri de ilave edin.
Bütün bu malzemeleri iyice birbirine halledin (ben çırpıcı kullanıyorum)
Daha sonra bunu boza kıvamına getirene kadar süt ilave edin. Bazen bir çay bardağı bazen de bir su bardağı alabiliyor. Akıcı bir kıvamda olacak, koyu boza gibi.
Bir bütün yufkayı masaya yuvarlak olarak serin.
Bu malzemeden her tarafına ince bir tabaka sürün.
Üzerine ikinci yufkayı tam olarak oturtun, bu malzemeden yine ince bir tabaka halinde her tarafına sürün.
Üçüncü yufkayı da tam üzerine oturtun.
Üçüncü yufka üzerine süreceğiniz malzeme yarım olacak, yani daire şeklindeki yufkanın yarısına kadar süreceksiniz.
Daha sonra, bu üç yufkayı beraberce kaldırarak, yarım daire şeklinde kapatın.
Bu durumda kat sayısı altı oluyor.
Bir çay bardağı ile daire daire keserek, kutuya dizin.
Dolapta en az 3-4 saat dinlendikten sonra, kızartmaya başlayabilirsiniz.

Ben genelde bir gece bekletiyorum.


Eklenti 86350

Güler 13-06-2009 16:51

1 Eklenti(ler)
Patatesleri ezin.

Eklenti 86351

Güler 13-06-2009 16:52

1 Eklenti(ler)
İçine, yumurta ve peyniri de ilave ederek, süt ile boza kıvamına getirin.

Eklenti 86352

Güler 13-06-2009 16:54

1 Eklenti(ler)
Bir bütün yufkayı daire şeklinde sererek, her tarafına ince bir tabaka sürün.

Eklenti 86353

Güler 13-06-2009 16:56

1 Eklenti(ler)
Üzerine ikinci yufkayı sererek, malzemeden sürün. Üstüne de üçüncü yufkayı döşeyin.
Bu üçüncü yufkanın yarısına kadar malzeme sürülecek.

Eklenti 86354

Güler 13-06-2009 16:57

1 Eklenti(ler)
Daha sonra bu üç kat, ortadan yarım daire gibi kapatılacak.


Eklenti 86356

Güler 13-06-2009 16:59

2 Eklenti(ler)
Çay bardağı ile keserek, kutuya yerleştirebilirsiniz.

Eklenti 86357

Eklenti 86358

Kiraz 13-06-2009 17:10

Hmmmm. Şimdiden harika olacağı belli.

radem63 13-06-2009 18:22

Güler hanım ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.
Kızartılmış resmini sabırsızlıkla bekleyeceğim.:)

Güler 13-06-2009 20:18

radem63, kızartılmış resimleri, Güler'in bahçesinde mini toplantıda var.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=228

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1244558387

kılıç 13-06-2009 22:02

Elinize sağlık kızarmışını daha önce bahcede görmüştük. Çok güzel görünüyor.en kısa zamanda denemek istiyorum..İyi akşamlar..

gülşeker 13-06-2009 23:10

vallahi çok güzel yavv, ye de kilo alma :)))))

malina 14-06-2009 11:35

1 Eklenti(ler)
Eklenti 86546

Kesme aşamasında bir farklılık yaptığım patates böreğini buraya ekliyeyim.
Dikkat edilecek şey, her tarafına malzeme iyice yayılmalı ve en üst katta malzeme olmalı.

Yufka sayısına göre, böreğin kalınlığı artacaktır. Kendiniz karar verin. 3-4 tane uygundur. Rulo yaparken yufkanın sonuna, malzemeyi ya da biraz su sürerek iyice yapışmasını sağlayın.

Yaptığınız rulonun baş ve sondaki kısmını kalınlığı eşit olmayacağı için kesip ayırın. Keskin bir bıçak kullanıp, keserken ruloyu ezmemeye dikkat edin. 1-1,5 cm gibi kalınlıklarla kesin. Şekli elipsleşirse, parmaklarınızla geniş bölümden sıkıştırıp yuvarlaklaştırabilirsiniz.

Kızartabilir (tercih edilir) ya da fırında pişirebilirsiniz. Fırında yapacaksanız (harcın içine biraz yağ eklemeniz iyi olur) üzerine yumurta sürebilir, susam ve çörek otu serpebilirsiniz.

Güler 14-06-2009 12:26

Sevgili malina, bu şekilde yaptığınız böreği hiç yağ koymadan mı fırında pişiriyorsunuz?
Benim tarifimde hiç yağ yok da.

selenn 14-06-2009 21:57

Teyze, bu akşam üzeri çayla birlikte puf puf patates börekleri çok güzel gitti. Deniz bayıldı adeta, ben bu çocuğu iştahsız zannederken meğer bizimki patates böreği istiyormuş. Çok güzel oldu, tarif için teşekkürler.

Güler 14-06-2009 22:46

Canım, afiyet olsun.

COYOTE 14-06-2009 22:52

Güler hanım bu börek tam benlik;)Elinize sağlık, fırında pişince nasıl oluyor?O zaman yağ koyuyor musunuz?

Güler 14-06-2009 22:54

Ben hiç fırında pişirmedim, fırındaki tarif sayın malina'nın.

COYOTE 14-06-2009 23:00

Peki, teşekkür ederim.

DefneD. 14-06-2009 23:08

Sevgili Güler,

Tarifinizi denedim ve çok beğendim. Paylaşım için çok teşekkürler :)

malina'nın sarma tekniği de güzel görünüyor. En kısa zamanda denemek lazım.

talar_ 15-06-2009 07:42

Sevgili Güler, dün börek tarifinizi denedim. Ancak pişirmeden buzluğa kaldırdım. Buzluktan çıkarınca çözülmeden kızartın demişsiniz de, kızartırken açılıp dağılacak diye korkuyorum.
Ayrıca çıkardığım yuvarlakların etrafındaki parçaları atmaya gönlüm elvermesi, onları da fırına verdim. Fırınlanacağı zaman harçına yağ eklemek lazım zira çok kuru oldular. Ama lezzetliydiler. Teşekkürler...

Güler 15-06-2009 08:08

Sevgili talar, afiyet olsun.

Patates böreklerini bardakla kestikten sonra ya aralarına yağlı kâğıt koyduğunuz bir kutuya istif ederek buzdolabında üç, dört gün tutabilir veya buzlukta dondurarak muahafaza edebilirsiniz.
Buzluktan çıkarttıklarınınızı hiç korkmadan kızgın yağda buzlu buzlu kızartın. Ara sıra bir kaşıkla üstlerine kızgın yağdan dökünce ne kadar kabardıklarını göreceksiniz.

Koyu yeşil 15-06-2009 09:43

Cumartesi akşam 10 dakikada hazırlayıp, pazar sabahı kahvaltıda sıcak sıcak servis yaptım. Çok lezzetliydi. Oğlum da severek yedi. Teşekkürler Güler Hanım.

Güler 15-06-2009 22:13

Afiyet olsun!

zelish 15-06-2009 22:23

Börek gerçekten enfes birşey, kendimi çok şanslı hissediyorum çünkü elinizden yedim. Hımmm :)

DefneD. 15-06-2009 23:19

Sevgili talar,

Gerçi Güler hanım da yazmış aynı şeyi ama, dondurduğunuz börekleri buzlu buzlu kızgın yağa atmaya çekinmeyin. Hiç bir şey olmaz:)

Benim dondurucuda sürekli sigara böreği vardır. Bittikçe sarar, dondururum. (Güler Hanım'ın tarifi ile yapılan böreğin bir kısmı da donduruldu bu arada) Canım mı çekti, konuk mu geldi direk dondurucudan kızgın yağa! Hem nefis hem de pratik olur:)

ays61 17-06-2009 08:24

Sn.Güler,

Ellerinize sağlık, çok pratik ve lezzetli bir tarif.

Acaba peynir yerine ıspanak da patatesin iyanına yakışır mı ?(Benim kızım ıspanağı doğrudan yemiyor belki dolaylı yer diye soruyorum:))

Güler 17-06-2009 08:40

Bu börekte hiç denemedim, bilmiyorum. Ama ıspanaklı güzel bir krep tarifim var.
Ev halkı da arkadaşlarım da beğeniyorlar. İsterseniz tarif edebilirim.

radem63 17-06-2009 13:40

Güler hanım bu güzel tarifi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
Resmine şimdi bakabildim.(Beni yap beni yap diye bağırıyor):D
En kısa zaman da deneyeceğim.
İçerisine kırmızı pulbiber ve karabiber koysak nasıl olur?

ays61 17-06-2009 13:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 446810)
Bu börekte hiç denemedim, bilmiyorum. Ama ıspanaklı güzel bir krep tarifim var.
Ev halkı da arkadaşlarım da beğeniyorlar. İsterseniz tarif edebilirim.

Çok sevinirim , teşekkür ederim, zaten kızım krepe bayılır en çok da krep tavasından krebi fırlatmasını çok sever.:) (Böylece ıspanağı sırf pişirme tarzından dolayı farkına varmadan yer herhalde.)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024