13-06-2009, 16:50 | #1 |
Moderatör
|
Patates Böreği
Sevgili arkadaşlar, Sitemizdeki arkadaşlar bahçemi ziyarete geldiklerinde onlara beş çayı yanında ikram ettiğim patates böreğini çok sevdiler. Hem yapımı kolay hem de ani misafir baskınlarında çay yanına yapabileceğiniz bir börek. Ben bu böreği daha evvelden hazırlayıp buz dolabında kutu içinde 3-4 gün muhafaza edebiliyorum. Plastik kapaklı bir kutuya sıra sıra koyup, arasına yağlı kâğıt koyarak (birbirlerine değmesinler diye) muhafaza ediyorum. Bir tepsiye dizerek, derin dondurucuda dondurup, iyice donduktan sonra da bir poşete koyarak yine derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Canınız istediğinde de kızgın yağda kızartarak servis yaparsınız. Derin dondurucudan çıkarttıklarınızı buzlu buzlu (çözülmeden) tek tek kızartmalısınız. Daha evvelce de kahvede tarifini vermiştim. Bugün yeniden yaptım. Bu sefer sizlere daha detaylı anlatmak istedim. Patates Böreği. 3 adet yufka (Deliksiz ve parçasız) 3 adet orta boy patates 3 adet yumurta (Tamamı) kibrit kutusu kadar beyaz peynir. süt 3 adet patatesi iyice haşlayıp ezin, biraz soğuduktan sonra içine 3 adet yumurtayı kırın, beyaz peyniri de ilave edin. Bütün bu malzemeleri iyice birbirine halledin (ben çırpıcı kullanıyorum) Daha sonra bunu boza kıvamına getirene kadar süt ilave edin. Bazen bir çay bardağı bazen de bir su bardağı alabiliyor. Akıcı bir kıvamda olacak, koyu boza gibi. Bir bütün yufkayı masaya yuvarlak olarak serin. Bu malzemeden her tarafına ince bir tabaka sürün. Üzerine ikinci yufkayı tam olarak oturtun, bu malzemeden yine ince bir tabaka halinde her tarafına sürün. Üçüncü yufkayı da tam üzerine oturtun. Üçüncü yufka üzerine süreceğiniz malzeme yarım olacak, yani daire şeklindeki yufkanın yarısına kadar süreceksiniz. Daha sonra, bu üç yufkayı beraberce kaldırarak, yarım daire şeklinde kapatın. Bu durumda kat sayısı altı oluyor. Bir çay bardağı ile daire daire keserek, kutuya dizin. Dolapta en az 3-4 saat dinlendikten sonra, kızartmaya başlayabilirsiniz. Ben genelde bir gece bekletiyorum. |
13-06-2009, 20:18 | #10 |
Moderatör
|
radem63, kızartılmış resimleri, Güler'in bahçesinde mini toplantıda var. Güler'in Bahçesinde mini toplantı |
13-06-2009, 22:02 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2009
Şehir: izmit
Mesajlar: 446
|
Elinize sağlık kızarmışını daha önce bahcede görmüştük. Çok güzel görünüyor.en kısa zamanda denemek istiyorum..İyi akşamlar.. |
13-06-2009, 23:10 | #12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 25
|
vallahi çok güzel yavv, ye de kilo alma )))) |
14-06-2009, 11:35 | #13 |
agaclar.net
|
Kesme aşamasında bir farklılık yaptığım patates böreğini buraya ekliyeyim. Dikkat edilecek şey, her tarafına malzeme iyice yayılmalı ve en üst katta malzeme olmalı. Yufka sayısına göre, böreğin kalınlığı artacaktır. Kendiniz karar verin. 3-4 tane uygundur. Rulo yaparken yufkanın sonuna, malzemeyi ya da biraz su sürerek iyice yapışmasını sağlayın. Yaptığınız rulonun baş ve sondaki kısmını kalınlığı eşit olmayacağı için kesip ayırın. Keskin bir bıçak kullanıp, keserken ruloyu ezmemeye dikkat edin. 1-1,5 cm gibi kalınlıklarla kesin. Şekli elipsleşirse, parmaklarınızla geniş bölümden sıkıştırıp yuvarlaklaştırabilirsiniz. Kızartabilir (tercih edilir) ya da fırında pişirebilirsiniz. Fırında yapacaksanız (harcın içine biraz yağ eklemeniz iyi olur) üzerine yumurta sürebilir, susam ve çörek otu serpebilirsiniz. |
14-06-2009, 21:57 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Teyze, bu akşam üzeri çayla birlikte puf puf patates börekleri çok güzel gitti. Deniz bayıldı adeta, ben bu çocuğu iştahsız zannederken meğer bizimki patates böreği istiyormuş. Çok güzel oldu, tarif için teşekkürler. |
15-06-2009, 07:42 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 142
|
Sevgili Güler, dün börek tarifinizi denedim. Ancak pişirmeden buzluğa kaldırdım. Buzluktan çıkarınca çözülmeden kızartın demişsiniz de, kızartırken açılıp dağılacak diye korkuyorum. Ayrıca çıkardığım yuvarlakların etrafındaki parçaları atmaya gönlüm elvermesi, onları da fırına verdim. Fırınlanacağı zaman harçına yağ eklemek lazım zira çok kuru oldular. Ama lezzetliydiler. Teşekkürler... |
15-06-2009, 08:08 | #22 |
Moderatör
|
Sevgili talar, afiyet olsun. Patates böreklerini bardakla kestikten sonra ya aralarına yağlı kâğıt koyduğunuz bir kutuya istif ederek buzdolabında üç, dört gün tutabilir veya buzlukta dondurarak muahafaza edebilirsiniz. Buzluktan çıkarttıklarınınızı hiç korkmadan kızgın yağda buzlu buzlu kızartın. Ara sıra bir kaşıkla üstlerine kızgın yağdan dökünce ne kadar kabardıklarını göreceksiniz. |
15-06-2009, 23:19 | #26 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili talar, Gerçi Güler hanım da yazmış aynı şeyi ama, dondurduğunuz börekleri buzlu buzlu kızgın yağa atmaya çekinmeyin. Hiç bir şey olmaz Benim dondurucuda sürekli sigara böreği vardır. Bittikçe sarar, dondururum. (Güler Hanım'ın tarifi ile yapılan böreğin bir kısmı da donduruldu bu arada) Canım mı çekti, konuk mu geldi direk dondurucudan kızgın yağa! Hem nefis hem de pratik olur |
17-06-2009, 08:24 | #27 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-05-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 42
|
Sn.Güler, Ellerinize sağlık, çok pratik ve lezzetli bir tarif. Acaba peynir yerine ıspanak da patatesin iyanına yakışır mı ?(Benim kızım ıspanağı doğrudan yemiyor belki dolaylı yer diye soruyorum) |
17-06-2009, 13:40 | #29 |
Ağaç Dostu
|
Güler hanım bu güzel tarifi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Resmine şimdi bakabildim.(Beni yap beni yap diye bağırıyor) En kısa zaman da deneyeceğim. İçerisine kırmızı pulbiber ve karabiber koysak nasıl olur? |
17-06-2009, 13:49 | #30 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-05-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 42
|
Çok sevinirim , teşekkür ederim, zaten kızım krepe bayılır en çok da krep tavasından krebi fırlatmasını çok sever. (Böylece ıspanağı sırf pişirme tarzından dolayı farkına varmadan yer herhalde.) |
|
|