agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Enerji
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-03-2011, 10:27   #331
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
En geç 20 yıl içinde Verimliliğin 70-80 lere çıkacağını kuvvetle savunuyorum.
Japonya'daki son felaketten sonra 20 yıl bile almayacaktır diye düşünüyorum sayın Doğasever. En başta Japonlar, bu felaketten inşallah toparlanarak çıktıklarında bütün kaynaklarını alternatif enerji araştırmalarına aktaracaklardır. Geçmişteki birikimlerini göz önünde bulundurursak, deniz üzerinde yüzen enerji panellerini görmemiz çok uzak değil sanırım.

Bu arada biz de sanırım havanda su dövmekle meşgul oluruz hala..

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 10:43   #332
Ağaçsever
 
memoxenerji's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: Gebze-Kocaeli
Mesajlar: 61
niye bu kadar saldırgansınız SAYIN MEYVELİTEPE ?sanırım sizin tartışmaktan algıladığınız kavga etmek,çekişmek.
benim anladığım aydınlanmak,fark edemediklerimide görebilmek !

1 ay önce topiğe ilk mesajımı attığım günden beri nükleer enerji ile ilgili hem daha fazla bilgiye hemde görüşe sahip oldum.her görüş sahibine teşekkür ederim.

nitekim bir çok insansa burada paylaşılan bilgilerden kendi adına pay çıkaracaktır.
sizinde budurumu göz ardı etmeyerek dileklerinizi değil uygulanabilir bugün uygulanabilir yöntemler üzerinde durmanızı rica ederim.

insanlara hakaret edip küçümseyerek kovalamaktansa,onların kafasındaki soru işaretlerinin karşısına da makul,güncel ve bu gün uygulanabilir cevaplar sunmanız sizin gibi ''doğru''düşünen insanların cephesini güçlendirecek,ütopik yaklaşımlar sadece gönlümüzde,zihnimizde kalacaktır.

memoxenerji Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 10:47   #333
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 47
Sn. Doğasever,

Hesaplamalar çok önemli. Çünkü maalesef dünyayı medya,enerji,silah konusunda çalışan bir avuç şirket yönetiyor. Bütün hikaye bu firmaların bilançosunun sonundaki kar rakamını arttırmak için. Bu rakamı arttırmak için büyümek gerek, büyümek için daha çok tüketmek gerek, daha çok tüketmek için daha çok üretmek gerek, daha çok üretmek için daha çok enerji gerek. Yoksa hesap tutmaz.

Bu hesaplamalarda sadece kar, para, enerji yer alır; nükleerin üreteceği enerji hesaba katılır da; boşaltma nedeniyle evini terkeden çocuğun, yıllardır yaşayıp orayı terketmek zorunda kalanların (500 kişi tüm olumsuzluklara rağmen orada kalmış), orada zarar gören doğal yaşamın, radyasyon nedeniyle sakat doğmuş bir çocuğun o hesaplarda yeri yoktur, atıkların binlerce yıl radyasyon saçması da önemli değildir çünkü hesaplarda yoktur, radyasyondan zarar görenler varsa onlar sağlık sistemi için müşteridir, sanırım bu hesaplar için bir tek ölenler kayıptır, malum ölüler tüketemez.

Daha önce demiştim, "Nükleer iyidir, büyük firmaların gözünden bakarsanız"...

Bu firmalar kendileri adına hesaplamalar yaparlar da nedense bizim hesap yapmamızı pek istemezler, mesela rüzgardan üretilen elektriğe 8 sent verirken nükleere 18sent verdiğimizde, nükleerden elde edilen elektriğin daha ucuz değil, 2 kat pahalı olduğunu hesaplamamızı istemezler. Sadece kendi işlerine geleni söylerler, bunu o kadar çok söylerler ki insanlar bunun gerçekten doğru olduğunu sanır.

Onun için bu hesapları bizim yapmamız lazım, hem de o hesaba katılmayan doğayı -ve elbette insanı da- hesaba katarak, bunu yaptığımızda göreceğiz ki aslında çok pahalı, mümkün değil denilen teknolojiler bir anda çok akıllıca bir seçim haline gelecek, şimdi bize ucuz denilen kaçınılmaz görülen nükleer gibi seçenekler ise kabul edilemeyecek hale gelecek. Elbette sadece hesaplamak yetmez uygulamaya geçmek lazım, aldığımız kararlarda, yaptığımız seçimlerde...

webgezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 13:01   #334
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
BBCBreaking Accident at #Japan's Fukushima Daiichi nuclear plant upgraded to level six crisis, on scale of seven, say French officials - AFP

Durum seviye 6'ya çıkarıldı.

Sn.Memoxenerji,
Siz öyle görüyorsanız kusura bakmayın. Bahsettiğiniz davranış biçimi adetim değidir. Belki de (nükleer sayesinde) Japonların ömürlerinin uzamış olduğunu söylediğiniz için sizi Japonya'ya davet etmişimdir. Bu davet de samimidir. Santrali (fukushima) çıplak gözle görecek kadar yaklaşma garantisi verebilirseniz uçak masrafını da ben üstleneceğim.

Halen orada olanlardan haberiniz yok anlaşılan. Takip etmiyor, edemiyor ya da etmek istemiyor olmalısınız.

Bakış açısı bakımından bulunduğunuz yeri anlayabiliyorum. İnsanlara sırtı dönük bir vaziyette düşünmeye devam ediyorsunuz. Elbette sizin bileceğiniz bir şey. Bu günlerde bir sürü devlet başkanı bile öyle duramıyor (en azından insanlara sırtı dönük değilmiş gibi yapıyor).

Bırakın çernobili, hali hazırda olan bitenler hakkında, bunları yaşayanlar açısından yorumlarınızı alalım. Öyle anlamaya çalışalım nükleer meselesini. Zaten temel ayırım da burada değil mi?

Saldırganlık diye algılamışsınız. Niye? Neden, tabii giderim, oradaki insanlara yardım ederim (ya da etmem) vs. gibi bir şey söylemiyorsunuz ki?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 14:13   #335
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2009
Şehir: Balıkesir /Bandırma
Mesajlar: 336
Merhaba, tartışmanız beni de ateşledi.. Umarım hayırlara vesile olur.
(Ayrıca bu konuda forum kullanıcıları arasında da bir anket yapılabileceği fikri aklıma geldi).

Kendi adıma merak ettiğim ve soracağım sorular şunlar olurdu?
-Nükleer enerji bizi daha bağımsız mı yapacak yoksa daha bağımlı mı? (Askeri, politik, ekonomik, teknik alanlarda)
-Büyük bir (veya bir kaç) Nükleer enerji reaktörümüz olmadan da, en güncel nükleer silahları üretebilirmiyiz? (Caydırıcılık etkisi için.).
-Henüz bitki beslemeyi veya doğal döngüyü (çoğunlukla) bilmeyen, kooperatifleşmesi gerekirken veya maliyet hesabı yapması gerekirken sadece siyasilerden medet uman köylüsü ezici çoğunlukta olan bir ülke için öncelik nedir?

Eğer verilecek cevapların konu bütünlüğünü bozacağını düşünüyorsanız cavap verilmeyebilir. Şunu da ekleyeyim, ne nükleer reaktör yapılmasına taraftarım ne de yapılmamasına. (Daha) Ehliyetli insanların yönettiği bir ülkenin vatandaşı olma taraftarıyım.

Saygılarımla

Yakup Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 14:55   #336
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Nükleer santral bizi dışa bağımlı kalmaya devam ettirecek. Ülkede uranyum var gibi bir cevap hazırda gelecek ama, kullanılacak radyoaktik madde madenden çıkan uranyum değil işlenmiş hali. Yakıt olarak dışarıdan alınacak.
Sormadığnız başka bir şey var. Santrali kuran ülke ile ortak çalıştırılacak.Yani yönetim de bağımsız değil.
Bu santral nükleer yakıt üretmeyeceği için silah yapımı bakımından bir yararı yok. Ama caydırıcılık diyorsanız, ülkede zaten nükleer silahlar var.

Maliyet bakımından da zaten cazip değil. Ucuz enerji deniyor hesaplar ortadadır ucuz değildir. Kuruluş maliyetleri çok pahalıdır.
Tabi atıkların saklanması konusu en vahim sorudur cavaplanması da imkansız. Bilinen bir yolu yok. Yoksul ülkelere atılabiliyor.

En trajik durum Bugün Japoya'dayaşananın bütün nükler santraller için varolan potansiyel durum olmasıdır. Üçüncü nesil santraller çok güvenli biçimindeki sav aslında şöyle anlaşılmalıdır. Bildiğimiz teknoloji ile üçüncü nesil santrallerin başlarına bir kaza gelene kadar çok güvenli olduğunu düşünüyoruz.
Kaza olana kadar Japonlar da bu santralin çok güvenli olduğunu söylüyorlardı.
Depreme rağmen çökmedi biçiminde trajikomik bir savı tv'de ağzım bir karış açık kalarak dinledim. Daha ne kadar çökmeli ki, evet çöktü denilecek.
Reaktörü soğutmanın herhangi bir yolu henüz bulunamadı, asıl felakete doğru gidiliyor.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 15:13   #337
Ağaçsever
 
memoxenerji's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: Gebze-Kocaeli
Mesajlar: 61
''dikkatimi çeken son bir detayda japonların çok uzun zamandır nükleer enerji ile haşır neşir olmasına,bu santrallerle kapı komşusu olarak yaşamasına rağmen nasıl oluyorda dünyanın en uzun ömürlü halkı olmayı başarıyorlar ?''

''ortaya atılan savları herkez kendi ekseninde değerlendirdiği sürece bir sonuca varılması mümkün değil...''

bakın, sayın MEYVELİTEPE yine ikinci cümlede bahsettiğim gibi yaklaşmışsınız.

oysa söylemeye çalıştığım mevcut reaktörlerlerin çevresinde .... kat fazla radrasyon varken,yayılıyorken neden etkilenmiyorlar ı öğrenmekti !

öyle **** böyle bu başlık altında tartışabilen kimse gerizekalı değil.herkez zarrarının,risklerininde farkında.kimsenin sizin veya çocuklarınızı nükleer serpintiye maruz bırakma hakkı olmadığı gibi kimseninde benim yaşam standartımı engellemeye hakkı yok !çünkü kimisi evinde şortla dolaşmak için ....dan fazla enerji tüketirken kimisi (adıma konuşuyorum)
atölyesinde,labaratuvarında nasıl daha az gereksinim duyarımı araştırıyor olabilir! teknolojiyi geliştirmek te neyazıkki enerji tüketmekle oluyor.

keşke nükleer enerji hiç bilinmese hiç bulunmasaydı! ama tüm gelişmiş ülkelerin nükleer santrali,bombası,tecrübesi varken bizim görmezden gelmemiz bana göre ahmaklıktan başka bişey değildir.

şuna bakın,bir avuç israilli yahudinin öz güvenine bakın hangi cesarettle sağa sola çemkiriyor.

japonya seyahati teklifi için ayrıca teşekkürler.yolmasraflarımı karşılayacağınızı söylemişsiniz. yaklaşık 1300 euro .ama bu miktarı verebiliyorsanız benim yerime güneş paneline yatırım yaparsanız 1300 euro/2.5 euro watt =520 watt kurulu gücü olan güneş panelleriniz olurki günlük mppt ve traking sistem kullanırsanız %50 artışla ortalama 5 saat güneşlenme ile günlük 3.9 kw enerji eldesi ile hergün 3kg karbon salımını azaltmış olursunuz......

memoxenerji Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 15:25   #338
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
İsrail'in özgüveni Nükleer silahına dayanıyor olsa, bizde de nükleer silah var. Bu bir özgüven yaratmıyor nedense.
İsrail, ABD yarın desteğini çekse terkedilmiş köye döner bir haftada.
Bence ahmaklık daha nükleer felaket yaşanırken başkalarında var bizde de olsun demektir.
Bedelini göre göre felaket istemek, hem çocuklarımızın serpintiye maruz kalmamasını istemem deyip hem de buna neden olan süreci desteklemek neyle açıklanır onu bilemedim.

işte Japonya'da var santral işte çocuklar sızıntıdan etkileniyor büyükler de etkileniyor, herkes zarar görüyor daha ne olmalı, santralin tamamen kontrolden çıkmasına şimdiden bir cevap hazırlıyorsunuzdur umarım.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 15:34   #339
Ağaçsever
 
memoxenerji's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: Gebze-Kocaeli
Mesajlar: 61
evet nükleer karşıtı tüm arkadaşlar size katılıyorum,aynı endişeleri duyuyorum

fakat önemli olan benim size katılmam değil tüm dünya yöneticilerinin bana katılıp katılmaması !!!!!!

memoxenerji Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 15:43   #340
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
''ortaya atılan savları herkez kendi ekseninde değerlendirdiği sürece bir sonuca varılması mümkün değil...''
Bu defa haklısınız. Eksenler farklı. Benim ve pek çok kişinin bakış açısı insan ve çevre.
Alıntı:
ama tüm gelişmiş ülkelerin nükleer santrali,bombası,tecrübesi varken bizim görmezden gelmemiz bana göre ahmaklıktan başka bişey değildir.
Burada yazdığınız bakış açısı değil.

Şimdi gidip Japon insanlarına sorun "ahmaklığı" nasıl tanımlayacaklar? Göz göre göre Türkiyede nükleer santral kuran ya da kuracak olanlar için insanın da çevrenin de bir önemi olmayacaktır. Bunda çok da zorlanmayacaklar çünkü insanın ve çevrenin önemli olmadığını tekrarlayan kişiler de az değil. Taa ki, kendi başlarına da gelinceye kadar. ABD'de de 1979 kazasından sonra güç sahipleri nükleer santral olsun ama benim arka bahçemde olmasın derdinde.

Geçmişte çernobilde olanlar, şimdi japonyada olanlar, gelecekte Türkiyede olacak olanlar hiç mi umurunuzda değil? Şimdi yüzbinlerce Japon, birileri standartları zedelenmesin diye bu çileyi çekiyorlar ve daha başlangıçtalar.

Aslında takdir etmek gerekir belki de açık sözlülüğünüzü. "Benim standartlarım var, sen öleceksin diye ben standardımdan vaz geçmem. Bana ne, ölürsen öl" diyorsunuz özetle. Umarım tam tersi olmaz. Umarım sevdikleriniz de, vazgeçemediğiniz standartlarınız yüzünden ölmez, kansere yakalanmaz, evinden sürülüp iyot tabletleri yutmaz, günlerce, haftalarca, dehşet içinde bir yerlerde saklanmak zorunda kalmaz. Bakın, ne kadar da değerliymiş standartlarınız.

Yenilenebilir kaynaklara yatırım yapmak konusundaki önerinize de hem şaşırdım hem teşekkür ederim. Oysa, dilekçe verelim de nükleer santrali hızlandıralım, şimdi bir çok ülke askıya alıyor görünürken bizimkisine bir helal gelmesin dersiniz diye düşünmüştüm.

Merak etmeyin, çıkartılan kanun uygulanabilir şekle geldiği andan itibaren, şebekeye 1kW bile borçlu kalmayacak şekilde yatırımımı yapacağım. Geri dönüş süresi de önemsiz. Hali hazırda Ocak Şubat aylarında toplam enerji tüketimim ayda 550Kwh ancak verimlilik ve diğer enerji kaynaklarıyla elde ettiğim toplam enerji miktarı 2000Kwh'den büyük.

Bu arada, bir nükleer santral yılda kaç kWh enerji üretecekti?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 16:58   #341
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi elek Mesajı Göster
Japonya'daki son felaketten sonra 20 yıl bile almayacaktır diye düşünüyorum sayın Doğasever. En başta Japonlar, bu felaketten inşallah toparlanarak çıktıklarında bütün kaynaklarını alternatif enerji araştırmalarına aktaracaklardır. Geçmişteki birikimlerini göz önünde bulundurursak, deniz üzerinde yüzen enerji panellerini görmemiz çok uzak değil sanırım.

Bu arada biz de sanırım havanda su dövmekle meşgul oluruz hala..
Size %100 hak veriyorum Sn Elek,

Türkiye'nin tüm bilim kuruluşlarının mutlaka güneş paneli araştırmaları kervanına katılması gerekiyor. Aksi takdirde, yine ithal teknoloji gelirse, pahalı olur! Ben, bir malzeme bilimci olarak bu konuda tüm üniversitelerimize ve şirketlerimize yardıma hazırım. SAygılar.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 17:09   #342
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi webgezer Mesajı Göster
Sn. Doğasever,

Hesaplamalar çok önemli. Çünkü maalesef dünyayı medya,enerji,silah konusunda çalışan bir avuç şirket yönetiyor. Bütün hikaye bu firmaların bilançosunun sonundaki kar rakamını arttırmak için. Bu rakamı arttırmak için büyümek gerek, büyümek için daha çok tüketmek gerek, daha çok tüketmek için daha çok üretmek gerek, daha çok üretmek için daha çok enerji gerek. Yoksa hesap tutmaz.

Bu hesaplamalarda sadece kar, para, enerji yer alır; nükleerin üreteceği enerji hesaba katılır da; boşaltma nedeniyle evini terkeden çocuğun, yıllardır yaşayıp orayı terketmek zorunda kalanların (500 kişi tüm olumsuzluklara rağmen orada kalmış), orada zarar gören doğal yaşamın, radyasyon nedeniyle sakat doğmuş bir çocuğun o hesaplarda yeri yoktur, atıkların binlerce yıl radyasyon saçması da önemli değildir çünkü hesaplarda yoktur, radyasyondan zarar görenler varsa onlar sağlık sistemi için müşteridir, sanırım bu hesaplar için bir tek ölenler kayıptır, malum ölüler tüketemez.

Daha önce demiştim, "Nükleer iyidir, büyük firmaların gözünden bakarsanız"...

Bu firmalar kendileri adına hesaplamalar yaparlar da nedense bizim hesap yapmamızı pek istemezler, mesela rüzgardan üretilen elektriğe 8 sent verirken nükleere 18sent verdiğimizde, nükleerden elde edilen elektriğin daha ucuz değil, 2 kat pahalı olduğunu hesaplamamızı istemezler. Sadece kendi işlerine geleni söylerler, bunu o kadar çok söylerler ki insanlar bunun gerçekten doğru olduğunu sanır.

Onun için bu hesapları bizim yapmamız lazım, hem de o hesaba katılmayan doğayı -ve elbette insanı da- hesaba katarak, bunu yaptığımızda göreceğiz ki aslında çok pahalı, mümkün değil denilen teknolojiler bir anda çok akıllıca bir seçim haline gelecek, şimdi bize ucuz denilen kaçınılmaz görülen nükleer gibi seçenekler ise kabul edilemeyecek hale gelecek. Elbette sadece hesaplamak yetmez uygulamaya geçmek lazım, aldığımız kararlarda, yaptığımız seçimlerde...
Sn Webgezer

Hesap zaten ortada siz de yazınızda belirtmişsiniz. Rüzgar 8 sent nükleere 18 sent. Bu her şeyi açıklıyor. Türkiyede Enerji Bakanına soruyorlar: Güneş Enerjisine nedne Almanya 28 euro cent verirken Türkiye 10 Euro cent veriyor diye. Ne yanıt veriyor biliyor musunuz? Bizim yıllık Güneşimiz daha fazla! Yani bizim Bakan Güneş Işığımız fazla diye bizim güneş enerjimize az para ödenmeli diyor. Yatırım maliyeti hesaba katılmıyor. Tmm biz de geri ödeme süresi daha kısa olacaktır. Ama bu iyi bir şey değil mi. Bu bizde güneş enerjisini daha çekici hale getirmez mi. Bakın Sn Bakan ilave ediyor: Paramız yurt dışına gitmesin. Tamam çok haklı gitmesin ama siz teknolojiyi Türkiyede üretmek için ne yapıyorsunuz: HİÇ BİRŞEY KOSKOCA BİR SIFIR! Nükleere harcanacak paranın %1'ini hatta binde birini bugünden itibaren güneş paneli araştırmalarına yatırsanız, inanın 10-15 sene sonra nükleerin üreteceğinden daha fazla enerjiyi güneşten üretiriz. Bu hayal değil. Ayrıca, önümüzdeki 100 yılı da güvenli yenilebilir enerji açısından garanti altına almış da oluruz. Bu teknolojiyi dünyanın diğer ülkelerine satar hale geliriz.

Bunun anlamı rüzgar, güneş kullanılmasın nükleer kullanılsın demektir. Şu anda partiler Türkiyede seçim için yarışıyorlar. Bence medya her partiye bu konudaki politikasını sormalıdır. Bu konu medyada enine boyuna tartışlmalı kimin geleceğimizi tehlikeye atmak istediği kimin hangi hesaplar peşinde olduğu açıkça ortaya konmalıdır. Şimdi bunun tam zamanı bence.


Düzenleyen Dogasever : 15-03-2011 saat 17:18 Neden: ek
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 17:25   #343
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memoxenerji Mesajı Göster
evet nükleer karşıtı tüm arkadaşlar size katılıyorum,aynı endişeleri duyuyorum

fakat önemli olan benim size katılmam değil tüm dünya yöneticilerinin bana katılıp katılmaması !!!!!!
Sn Memoxenerji

Bu konuda hiç endişe etmeyiniz. Halkın dediğini yapmayan yöneticiler bu yüzyılda sapır sapır dökülecekler. Yeter ki halkı bilinçlendirelim bizler bu konuda. Ve Internet de bunu yapıyor zaten. Ama yeterli değil. Bizim, Sizin gibi, Sn Kazanlı gibi bu işi iyi bilen arkadaşları öncelikle kazanmamız gerekiyor. Çünkü sizler bilgi ve becerilerinizle çok kişiyi etkileyebilirsiniz. Bakın Sayın Kazanlı fabrikasında ne güzel şeyler yapmış. Ve enerji konusunda da bilgili. Siz, rüzgar konusunda öylesiniz. Bilinçsiz insanlar nükleere inandırılabilir ama bilinçli insanların yönünü nükleerden başka yerlere (rüzgar ve güneş ve diğer yenilenilir kaynaklara) çevirmeliyiz.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 19:09   #344
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 47
Bir nükleer santralin kurulup enerji üretmeye başlaması 10 sene, 10 sene önce güneş panelleri bugünkünden 2-3 kat pahalı idi; 10 sene sonra muhtemelen de yarı fiyatında olacak; nükleer devreye girdikten sonra 30-40 sene enerji üretecek, 30-40 sene önce güneş panelleri gerçekten uzay teknolojisiydi, bunu eve koyalım elektrik üretsin demek fantazi olarak görülürdü. 30-40 sene sonra bu teknoloji nereye gider ?

Bir de nükleere bakalım, nükleer enerji ilk çıktığında sloganı too cheap to meter idi, yani o kadar ucuz ki ne kadar kullanıldığını ölçmeye gerek yok, herkese yetecek kadar nükleer santral yap herkes istediği kadar kullansın. Şaka değil bunlar isteyen o yıllardaki tanıtım filimlerini izleyebilir.
30-40 yılda geldiği noktada güvenlik ve atık maliyetleri nedeniyle en pahalı seçenek oldu.

Amerika, Japonya, Fransa bunlar zaten nükleer yatırımlarını yapmış, bunlar için nükleerden vazgeçmek çok zor, zaten vazgeçseniz ne olacak santralleri sökmek çalıştırmaktan pahalı, atıklarını geçici depolama diye santralin yanında tutuyorsunuz sistemi durdursanız onlar ne olacak ? Sonuçta en mantıklısı çalıştırmak.

Türkiye için ise elin teknolojisi ile çalışan bir santralin ne nükleer teknolojiye ne de caydırıcılığa katkısı olur. Elin nükleeri ile savaşa girilmez. illa istiyorsanız başlatırsınız bir nükleer program geliştirirsiniz teknolojiyi o daha mantıklı, ama pahalı. Üstelik uranyum sürdürülebilir değil, sonuçta kıt kaynak, isteyen google'dan "peak uranium" aratabilir. Şimdi yükselen değer yenilenebilir, güneş, rüzgar, biyokütle, Türkiye bunlara çok daha uygun, teknolojiyi geliştirebilir uygulayabilir. Rüzgarın ve de özellikle güneşin avantajı küçük ölçeğe çok daha uygun olması, bunlar sürdürülebilirlik, doğaya uyum, enerji güvenliği açısından çok daha mantıklı.

webgezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 20:20   #345
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Name:  radiation-quarantine.jpg
Views: 870
Size:  35.6 KB

Alıntı:
Photograph by Yuriko Nakao, Reuters
A mother tries to talk to her daughter, who has been isolated due to signs of radiation at a makeshift facility in Nihonmatsu, Japan, on March 14. The daughter is among people evacuated from the vicinity of Fukushima's damaged nuclear plants.
Published March 15, 2011

Camın arkasındaki kız radyasyon zehirlenmesi belirtileri gösterdiği için karantinada. Annesi çaresiz bir şekilde kızıyla konuşmaya çalışıyor.

Kimbilir, belki de başkalarının standartları için olanlardan şikayet ediyordur. Kimsenin o annenin yerinde olmasını istemem.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 20:34   #346
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Bu fotoğrafa bakıp, nükleerden ne kazanacağımızı düşünecekmiyiz hala. Ya kaybedeceklerimiz..
Kimsenin bu cam ardından yakınlarına bakmasını istemem.

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 21:38   #347
Ağaçsever
 
memoxenerji's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: Gebze-Kocaeli
Mesajlar: 61
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Eklenti 196949
Kimbilir, belki de başkalarının standartları için olanlardan şikayet ediyordur.

kimsenin sizin veya çocuklarınızı nükleer serpintiye maruz bırakma hakkı olmadığı gibi
kimseninde benim yaşam standartımı engellemeye hakkı yok !çünkü kimisi evinde şortla dolaşmak için ....dan fazla enerji tüketirken kimisi (adıma konuşuyorum)atölyesinde,labaratuvarında nasıl daha az gereksinim duyarımı araştırıyor olabilir! teknolojiyi geliştirmekte ne yazıkki enerji tüketmekle oluyor.


SİZ İŞİNİZE GELENİ ALMAYA DEVAM EDİN,SİZİN İÇİN DOĞRU OLAN BU...

memoxenerji Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 22:14   #348
Ağaçsever
 
memoxenerji's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: Gebze-Kocaeli
Mesajlar: 61
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Sn Memoxenerji

Bu konuda hiç endişe etmeyiniz. Halkın dediğini yapmayan yöneticiler bu yüzyılda sapır sapır dökülecekler. Yeter ki halkı bilinçlendirelim bizler bu konuda. Ve Internet de bunu yapıyor zaten. Ama yeterli değil. Bizim, Sizin gibi, Sn Kazanlı gibi bu işi iyi bilen arkadaşları öncelikle kazanmamız gerekiyor. Çünkü sizler bilgi ve becerilerinizle çok kişiyi etkileyebilirsiniz. Bakın Sayın Kazanlı fabrikasında ne güzel şeyler yapmış. Ve enerji konusunda da bilgili. Siz, rüzgar konusunda öylesiniz. Bilinçsiz insanlar nükleere inandırılabilir ama bilinçli insanların yönünü nükleerden başka yerlere (rüzgar ve güneş ve diğer yenilenilir kaynaklara) çevirmeliyiz.
Kazanılacak bir şey yok sayın Doğasever zaten aynı taraftayız !

üstelik alternatif enerji konusunda topikteki herkezden daha aktif kişiler olup dışlansakta aynı taraftayız.

insanlar söylediklerimi(mizi) çarpıtıp farklı manalar yüklesede amacım ve seçtiğim yol belli.

şuraya bakın,düşüncemi beyan ettiğim için yapılan muameleye bakın

demek ki neymiş;okuyarak biryere kadar gelinebiliyormuş ....

memoxenerji Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 22:22   #349
Ağaç Dostu
 
bayindirmevki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 442
Epeyidir konuyu takip ediyorum. Ben bu filmi daha önce görmüşüm gibi bir his var. Hatta yaşamış...

Sayın Meyvelitepe her zaman ki gibi yüksek bilgi ve kültürünü kendi tarzınca yansıtırken, Sayın Doğasever de güneş panelleri üstüne bizlere çok güzel bilgiler vermekte.

Bakalım konu nereye gidecek. Özellikle güneş panelleri açısından.

Geçtiğimiz hafta güneş enerjisi fuarındaydım da fiyatlar pahalı geldi. Bir tanıdıktan temin edebilir miyim diye düşünüyorum.

Neyse, konuyu dağıtmayayım. Japonya'ya gelirsek bir japonla uzun yıllar dirsek dirseğe çalışmış olmanın deneyimi ile söğleyebilirim ki çok iyi eğitimli, disiplinli, ne yaptıklarını iyi bilen insanların bulunduğu ülkedir. Kuşkusuz ki artı ve eksiyi çok iyi hesaplamış ve bu sonuçları öngörmüşlerdir. Japonya çok kısıtlı bir alanda çok yoğun nüfuslu ve doğal kaynakları kıt bir ülkedir. Bu nüfusu doyurup iş sağlamak için gerekli olan gelişmişlik düzeyine ulaşmakta gereken enerjiyi sağlamak için bundan başka seçenekleri olmadığı ortada. Japonyanın kendi özel konumunu düşünmeden başlarına gelen felaket üstünden fikir yürütmek, tez ispatlamak anlamsız.

Kaldı ki bu konunun başlığı bana yanlış gibi geliyor. Doğasever bir forumda "nüklere evet mi, hayır mı" diye sorulmasına hayret ettim. Olsa olsa "nüklere hayır bir imza da sen ver" olmalıydı. Doğasever insanların safı net ve belirgin olması gerekmez miydi?

Bu tartışmalar havanda su dövmenin ve ego tatminin internet tarihindeki örneklerinden biri olacak ve gelecek nesiller şaşkınlık ve hayret içinde okuyacak.

Nüklere hayır!

Bunu tartışmanın anlamı yok!

bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 22:31   #350
Ağaçsever
 
Kirmit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Alanya / Antalya
Mesajlar: 55
Sayın memoxenerji,"Bize 1960-70'lerde vaadedilen yaşam kalitesine bazı ülkelerin bazı sosyal kısmı ulaşmış olduğu görünse bile, "onların bugünkü ihtiyacının karşılanması için 2,5- 3 dünya daha lazım" diyorlar bugün tv'de uzmanlar bu konuda.

Siz burda doğa sever ve doğayı korumaya çalışan insanları o insanlar yerine koyup, ben de kışın evde kısa şortla dolaşmak istiyorum gibi kinayeli belki de ciddi sözler söylüyorsunuz. Oysa burda yeni de olsam özellikle Meyvelitepe'yi buraya gelmeden önce yaptığı doğasever çalışmaları ve enerji tasarrrufu çalışmalarıyla tanımıştım, uzaktan. Ve sizin suçlamalarınıza maruz kalacak kimse olduğunu sanmıyorum doğaseverlerden. Çünkü doğa seven insan ne başkasını düşünmezlik eder, ne de doğadan aldığından fazla bir tatmin yolu arar. Nerden biliyorum, kendimden

Sizin de bu ruhsal tatmini anlamınızı tüm kalbimle dilerim.
Ayrıca tv'de de sürekli söylüyorlar artık uzmanlar bu bir ihtiyaç değil siyasi tercih. %6 enerji sağalayacakmış bunca riske. Tasarrufla bile bu sağlanır. Lütfen ....

Kirmit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 22:59   #351
Ağaçsever
 
memoxenerji's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: Gebze-Kocaeli
Mesajlar: 61
yahu arkadaşlar !!!!!!!!

ilk okul mezunu olan benim,türkçe,imla,edebiyat dersleri görmeyende benim.size ne oluyor.
kelimeleri,cümleleri ne biçim yorumluyorsunuz.

ben evde kışın kısa şortla dolaşmak istiyorummu dedim ? kışın kelimesini nereden uydurdun ?

yuh,çüş diyorum

memoxenerji Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 23:11   #352
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
Sayın mexoenerji, konformizmle yaşam hakkını hangi terazide tartıyorsunuz merak ediyorum, ve açıkçası dehşete kapıldım şu an.

Mesele araştırma yapmak için laboratuarınızda tüketeceğiniz enerjiyse, projeniz varsa ve buna destek arayışı içindeyseniz; bu sitedeki kullanıcılar da dahil fikir alışverişi yapabileceğiniz, size yol gösterebilecek birçok kişi ve kurum çıkacaktır eminim. Teknoloji geliştirmek için buyurun istediğiniz kaynağı kullanın, buradaki kimsenin buna bir itirazı yok zaten! Ama bunu "şortla gezme hakkı" ile yanyana koyup aynı argümanı savunmak için kullanmanızı kabul edemiyorum.

Son söylediklerinizi bir kenara bırakıp tartışmaya girdiğiniz andan itibaren savunduğunuz "Nükleere ihtiyacımız var, aksi halde çağın gerisinde kalacağız" savlarınızı 1930'larda yaşasaydık ben de kabul edebilirdim doğrusu. Ama nükleerin "ilerici" olduğu çağ bitti artık, insanlık zararlarının çoktan farkına vardı. Bir elektrik kesintisi ve ardından gelen soğutma eksikliği zincirleme olarak nelere yol açıyor göremiyor musunuz? Nükleer santrallere sahip birçok ülkenin "yenilenebilir enerji" üretimimizi arttıralım diye uğraşması, zorlayıcı hedefler koyması, araştırmalara kaynak aktarması abesle iştigal mi oluyor sizce? Emin olun, şu son 4 gündür yaşananların zararları tümüyle açığa çıktığında (ki bu devirde eskiden olduğu gibi gizli kalması mümkün değil) herşey daha da hızlı değişecek.

Bizim de önümüze bakmamız lazım artık, günü kurtaracak çözümler bulmak için illaki geriden nal toplayıp gelmemiz gerekmiyor!

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 23:19   #353
Ağaçsever
 
Kirmit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Alanya / Antalya
Mesajlar: 55
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memoxenerji Mesajı Göster

kimsenin sizin veya çocuklarınızı nükleer serpintiye maruz bırakma hakkı olmadığı gibi
kimseninde benim yaşam standartımı engellemeye hakkı yok !çünkü kimisi evinde şortla dolaşmak için ....dan fazla enerji tüketirken kimisi (adıma konuşuyorum)atölyesinde,labaratuvarında nasıl daha az gereksinim duyarımı araştırıyor olabilir! teknolojiyi geliştirmekte ne yazıkki enerji tüketmekle oluyor.


SİZ İŞİNİZE GELENİ ALMAYA DEVAM EDİN,SİZİN İÇİN DOĞRU OLAN BU...
Evinde şortla dolaşmak için bir artı bir enerjiye gerek duyuluyorsa, bu ortamın sıcak değil soğuk olduğunu göstermez mi?(Soğuk olan yerin evin dışındaki ortam olduğunu belirtmem gerekir belki). Enerji sarfiyatından bahsediyoruz. Yani yazın, sıcak bir yerde şortla da gezmek artı enerji ihtiyacı mı gerektirir? (İlkokul mezunu olmayı küçümsemem, benim annem okuma yazmayı kendisi öğrenmiştir ama çok akıllı, medeni bir insandır. Ben de üç üniversitede okudum. Bu önemli değil, türkçe ve imla konularında da oldukça hassasım.)
Yani kimileri böyle yaşıyor sitemi var yazdıklarınızda, belki ben doğrudan yazılanı değil arkasındaki sitem ve özlemi yazıyorum. Sanıyorum psikoloji konusunda biraz hassasım ve biraz da anlıyorum diyelim. Bu bir iddia değil ama isterseniz araştırın.

Kirmit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 00:09   #354
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-01-2011
Şehir: antalya - ankara
Mesajlar: 93
Nüklüer santrallar mı yoksa kömür, gaz, petrol tüketen santrallar mı doğaya daha fazla zararlı?

Tartışmanın (son mesajlardaki) dışında sadece öğrenme amaçlı soru.

odogal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 00:19   #355
Ağaçsever
 
Kirmit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Alanya / Antalya
Mesajlar: 55
Sayın memoxenerji,
Söylemek istediğim şu, bir tüketim politikası var ve biz burda doğaseven insanlar olarak az çok bunun farkında insanlarız.

Eşimle ben kısa süre önce bu dünyanın içinde mutsuzca tüketen insanlardık, deneyimledik ister istemez bu süreci. Reklamlar, politikalar vs vs...
200-300 metrelik mesafelere bile taksiyle gider olmuştuk. Belki satın aldıkça mutlu olabileceğimiz yanılgısı ve propagandasının etkisine öyle ya da böyle kapıldık. Tv var sonuçta, iletişim denen, istenilenin propaganda ve reklamla, telkinle elde edildiği bir dünyada yaşıyoruz artık, köyler dahil.
Yakın süre önce Erich Fromm'un bir kitabını okumuştum, "Olmak ya da sahip olmakla" ilgili bir kitaptı, adını tam hatırlayamadım, halen bazı kitaplar taşındığımız için koliler içerisinde.

Zaten bu kitapta anlatılanı bir süredir deneyimliyorduk, propagandaların, politikaların eşliğinde. Büyük alışveriş merkezlerine gidip alışveriş yaparken mutlu oluyoruz sanıyorduk. Şurdan şuraya giderken yürümek marifet değil, arabayla gitmek zorunluluktu sanki.
Ama gördük ki bu ortam insanın doğasına da aykırı, doğaya da aykırı. Bunun olumsuzluklarını maddi manevi yaşadık.

Ben 43 yaşımda başka bir yere taşınıp, bisiklet kulllanmayı öğrenmenin mutluluğu ve sağlıklı etkisini görüp yaşadım. Toprakla uğraşıp, bir tohumdan bir can oluşmasının mutluluğunu, çoşkusunu yaşadım. Daha önce hiçbir şey yapmıyor muydum? Elbette yapıyordum, bilgisayar başında... Ama bilgisayar başında hayat geçirmek, insanın doğasına aykırı olduğu gibi insana da, insanlığa da tek başına bir şey katmaz. İnsan doğal bir varlıktır. Başka ihtiyaçları vardır. Teknoloji bunu sağlamıyor.
Şehirdeki yaşamlara bakıyorum, teknoloji yaşamı kolaylaştıracak, zaman tasarrufu sağlanacak derken, insanlar özgürleşeceğine daha da köleleşiyor. Teknoloji arttıkça hırslar artıyor, ne zaman, ne enerji yetmiyor, ne de insan sağlıklı yaşayabiliyor.

Daha çok enerji, daha çok para, daha çok konfor değil!
Bir politik dünya var, insanların yönetildiği. İnsanlara ihtiyaç diye daha çok yük bindiriliyor, daha çok sahip olma hırsı verilmeye çalışılıyor.

Siz şayet doğayla ilgilenen bir insansanız bunun yanlışlığını daha kolay anlamanız lazım, çünkü biz bunu yaşayarak anlamış insanlar olarak burda varız.
Başka bir şey söylememe gerek var mı bilmiyorum?

Kirmit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 06:53   #356
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi odogal Mesajı Göster
Nüklüer santrallar mı yoksa kömür, gaz, petrol tüketen santrallar mı doğaya daha fazla zararlı?

Tartışmanın (son mesajlardaki) dışında sadece öğrenme amaçlı soru.
Soruyu hangisi daha zararlı biçiminde sorunca, nükler santralin atıkları sorunu v eherhangi bir kazada onarılamaz sonuçları bakmından zararlı vetehlikeli olduğu açık farkla belli.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 07:34   #357
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Japonyadaki olayların ışığında Nükleer Santrallerin ne kadar tehlikeli oldukları aşikar.
Bizim ülkemizin de deprem kuşağında olduğunu düşünürsek felaketle ne kadar burun buruna olunduğu ortada.
Greenpeace envayi çeşit eylemle bunu gözümüze sokmaya çalışıyor yıllarca,
artık kulak asmaya başlarız...

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 07:40   #358
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2009
Şehir: Balıkesir /Bandırma
Mesajlar: 336
Bir çoğunuz evinizi veya işinizi iyi (verimli, huzurlu vs.) yönetiyor olabilirsiniz. Lakin Türkiyeyi tartışıyorsanız, Türkiyenin nasıl yönetildiğini dikkate almalısınız.

Hak ettiğiniz şekilde yönetilirsiniz.
Türkiyede bir çok fabrika, bir çok işletme özelleştirilmiştir. Hem teknik anlamda hem de idari anlamda iyi yönetilemediği için. Bu kurumlardaki personel yetkin olabilir /olmayabilir. İşletilemediklerinden, zarar ettiklerinden vs. sebeplerle satıldılar. (Detaylarına girmek fuzuli olur.)
Yaşadıkça görüyorum ki, işi henüz ehline verebilen, başkasının hakkına saygılı, yeterince olgun ve özür dileyerek söylüyorum yeterince ahlaklı bir toplum değiliz. Çok kaliteli ve yetkin, hem de ahlaklı insanlarımız var. Ama toplumun karar alma mekanizmasında etkileri yok denecek kadar az.
Düzelme var mı? Var bence. Ancak yeterli değil.
Henüz kapattığımız uçak fabrikalarının, araba fabrikasının (milli ve tarihi anlamda) intikamını alamıyoruz. Almak için tenezzül de etmiyoruz (Bayilik daha karlı). Hükümet AR-GE ye çok büyük kaynaklar ayırmış. Ama daha milli bağımsızlık yönünde (yani gelişmiş ülke olma yönünde) önemli bir ilerleme sağlamamışız.

Açıkça söyleyeyim. Ben korkuyorum. Korkağın tekiyim hatta. Çünkü bu ülkedeki dinamikleri ben kontrol etmiyorum. Benim güvenebileceğim birilerinin de kontrol etmediğini düşünüyorum.

Nükleer çalışmalar mutlaka yapılmalı. Yapmamak, kafasını deve kuşu gibi toprağa sokmaktır. Ama bunun daha ucuz ve verimli yolları varsa bunlar da göz ardı edilmemelidir. Çünkü nükleer, sadece enerji değil. Allahın yaratmış olduğu bir çok ilim gibi bir ilim. Kendine göre kuralları var ve bu kuralları idrak etmek bu millete de çok şey kazandıracaktır. Hedef bu olmalıdır.

Tekstil teknolojisini bir düşünün. Avrupalı dokuma yapmıyor. Makineler bizde. Çünkü iş yükünü bize yığmışlar. Ama sınırlarını kapatmak zorunda kalsalar, çok kısa sürede kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek güce sahipler.

Nükleer santral kurmamız şart değil, ama gerek teknoloji olarak gerekse toplumsal bilinç olarak bunu yapabilecek ve sağlıklı bir şekilde işlete bilecek güçte olmamız gerekli. Enerji ihtiyacımızı karşılamak amacı ile nükleer santral kurmak ta bunun yegane yolu değil.


Düzenleyen Yakup : 16-03-2011 saat 09:17 Neden: Sahip olacaklar->sahipler olara değ.
Yakup Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 08:41   #359
Ağaçsever
 
memoxenerji's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: Gebze-Kocaeli
Mesajlar: 61
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kirmit Mesajı Göster
Sayın memoxenerji,
Söylemek istediğim şu, bir tüketim politikası var ve biz burda doğaseven insanlar olarak az çok bunun farkında insanlarız.
Eşimle ben kısa süre önce bu dünyanın içinde mutsuzca tüketen insanlardık, deneyimledik ister istemez bu süreci. Reklamlar, politikalar vs vs...
200-300 metrelik mesafelere bile taksiyle gider olmuştuk. Belki satın aldıkça mutlu olabileceğimiz yanılgısı ve propagandasının etkisine öyle ya da böyle kapıldık. Tv var sonuçta, iletişim denen, istenilenin propaganda ve reklamla, telkinle elde edildiği bir dünyada yaşıyoruz artık, köyler dahil.
Yakın süre önce Erich Fromm'un bir kitabını okumuştum, "Olmak ya da sahip olmakla" ilgili bir kitaptı, adını tam hatırlayamadım, halen bazı kitaplar taşındığımız için koliler içerisinde.
Zaten bu kitapta anlatılanı bir süredir deneyimliyorduk, propagandaların, politikaların eşliğinde. Büyük alışveriş merkezlerine gidip alışveriş yaparken mutlu oluyoruz sanıyorduk. Şurdan şuraya giderken yürümek marifet değil, arabayla gitmek zorunluluktu sanki.
Ama gördük ki bu ortam insanın doğasına da aykırı, doğaya da aykırı. Bunun olumsuzluklarını maddi manevi yaşadık.
Ben 43 yaşımda başka bir yere taşınıp, bisiklet kulllanmayı öğrenmenin mutluluğu ve sağlıklı etkisini görüp yaşadım. Toprakla uğraşıp, bir tohumdan bir can oluşmasının mutluluğunu, çoşkusunu yaşadım. Daha önce hiçbir şey yapmıyor muydum? Elbette yapıyordum, bilgisayar başında... Ama bilgisayar başında hayat geçirmek, insanın doğasına aykırı olduğu gibi insana da, insanlığa da tek başına bir şey katmaz. İnsan doğal bir varlıktır. Başka ihtiyaçları vardır. Teknoloji bunu sağlamıyor.
Şehirdeki yaşamlara bakıyorum, teknoloji yaşamı kolaylaştıracak, zaman tasarrufu sağlanacak derken, insanlar özgürleşeceğine daha da köleleşiyor. Teknoloji arttıkça hırslar artıyor, ne zaman, ne enerji yetmiyor, ne de insan sağlıklı yaşayabiliyor.
Daha çok enerji, daha çok para, daha çok konfor değil!
Bir politik dünya var, insanların yönetildiği. İnsanlara ihtiyaç diye daha çok yük bindiriliyor, daha çok sahip olma hırsı verilmeye çalışılıyor.
Siz şayet doğayla ilgilenen bir insansanız bunun yanlışlığını daha kolay anlamanız lazım, çünkü biz bunu yaşayarak anlamış insanlar olarak burda varız.
Başka bir şey söylememe gerek var mı bilmiyorum?
elbette bu tükettirim politikasının farkındayım.bu uyarınıza gerek yok.

tartışma öyle noktaya taşındıki aptal,insanlık ve doğa düşmanı etiketleri yapıştırıldı üstümüze.
dikkat edin bu mesajın hemen ardından bile ''öyle değilmisiniz''anlamında yeni metinler eklenecek.

itiraf edeyim imrenerek bakıyorum şehrin kargaşasından kaçmış,kendine huzurlu bir ortam kurmuş,kısmen veya tamamen burada yaşamını sürdüren arkadaşlara.

kim istemez ki ?ama buda yine imkanlar doğrultusunda...

neyse benim kurduğum cümlelerin pek önemi yok.nasılsa anlatmaya çalıştığım farklı yorumlanacak

memoxenerji Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 10:27   #360
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memoxenerji Mesajı Göster
neyse benim kurduğum cümlelerin pek önemi yok.nasılsa anlatmaya çalıştığım farklı yorumlanacak
Alıntı:
kimsenin sizin veya çocuklarınızı nükleer serpintiye maruz bırakma hakkı olmadığı gibi kimsenin de benim yaşam standartımı engellemeye hakkı yok !
Öyle cümleler kuruyorsunuz ki...

Bu durum "senin dini sana, benim dinim bana" gibi bir şey değil ki; ya da "ben sana karışmıyorum, sen de bana karışma"

Yukarıdaki cümlenizi biz mi yanlış anlıyoruz?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024