View Single Post
Eski 15-03-2011, 17:09   #342
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi webgezer Mesajı Göster
Sn. Doğasever,

Hesaplamalar çok önemli. Çünkü maalesef dünyayı medya,enerji,silah konusunda çalışan bir avuç şirket yönetiyor. Bütün hikaye bu firmaların bilançosunun sonundaki kar rakamını arttırmak için. Bu rakamı arttırmak için büyümek gerek, büyümek için daha çok tüketmek gerek, daha çok tüketmek için daha çok üretmek gerek, daha çok üretmek için daha çok enerji gerek. Yoksa hesap tutmaz.

Bu hesaplamalarda sadece kar, para, enerji yer alır; nükleerin üreteceği enerji hesaba katılır da; boşaltma nedeniyle evini terkeden çocuğun, yıllardır yaşayıp orayı terketmek zorunda kalanların (500 kişi tüm olumsuzluklara rağmen orada kalmış), orada zarar gören doğal yaşamın, radyasyon nedeniyle sakat doğmuş bir çocuğun o hesaplarda yeri yoktur, atıkların binlerce yıl radyasyon saçması da önemli değildir çünkü hesaplarda yoktur, radyasyondan zarar görenler varsa onlar sağlık sistemi için müşteridir, sanırım bu hesaplar için bir tek ölenler kayıptır, malum ölüler tüketemez.

Daha önce demiştim, "Nükleer iyidir, büyük firmaların gözünden bakarsanız"...

Bu firmalar kendileri adına hesaplamalar yaparlar da nedense bizim hesap yapmamızı pek istemezler, mesela rüzgardan üretilen elektriğe 8 sent verirken nükleere 18sent verdiğimizde, nükleerden elde edilen elektriğin daha ucuz değil, 2 kat pahalı olduğunu hesaplamamızı istemezler. Sadece kendi işlerine geleni söylerler, bunu o kadar çok söylerler ki insanlar bunun gerçekten doğru olduğunu sanır.

Onun için bu hesapları bizim yapmamız lazım, hem de o hesaba katılmayan doğayı -ve elbette insanı da- hesaba katarak, bunu yaptığımızda göreceğiz ki aslında çok pahalı, mümkün değil denilen teknolojiler bir anda çok akıllıca bir seçim haline gelecek, şimdi bize ucuz denilen kaçınılmaz görülen nükleer gibi seçenekler ise kabul edilemeyecek hale gelecek. Elbette sadece hesaplamak yetmez uygulamaya geçmek lazım, aldığımız kararlarda, yaptığımız seçimlerde...
Sn Webgezer

Hesap zaten ortada siz de yazınızda belirtmişsiniz. Rüzgar 8 sent nükleere 18 sent. Bu her şeyi açıklıyor. Türkiyede Enerji Bakanına soruyorlar: Güneş Enerjisine nedne Almanya 28 euro cent verirken Türkiye 10 Euro cent veriyor diye. Ne yanıt veriyor biliyor musunuz? Bizim yıllık Güneşimiz daha fazla! Yani bizim Bakan Güneş Işığımız fazla diye bizim güneş enerjimize az para ödenmeli diyor. Yatırım maliyeti hesaba katılmıyor. Tmm biz de geri ödeme süresi daha kısa olacaktır. Ama bu iyi bir şey değil mi. Bu bizde güneş enerjisini daha çekici hale getirmez mi. Bakın Sn Bakan ilave ediyor: Paramız yurt dışına gitmesin. Tamam çok haklı gitmesin ama siz teknolojiyi Türkiyede üretmek için ne yapıyorsunuz: HİÇ BİRŞEY KOSKOCA BİR SIFIR! Nükleere harcanacak paranın %1'ini hatta binde birini bugünden itibaren güneş paneli araştırmalarına yatırsanız, inanın 10-15 sene sonra nükleerin üreteceğinden daha fazla enerjiyi güneşten üretiriz. Bu hayal değil. Ayrıca, önümüzdeki 100 yılı da güvenli yenilebilir enerji açısından garanti altına almış da oluruz. Bu teknolojiyi dünyanın diğer ülkelerine satar hale geliriz.

Bunun anlamı rüzgar, güneş kullanılmasın nükleer kullanılsın demektir. Şu anda partiler Türkiyede seçim için yarışıyorlar. Bence medya her partiye bu konudaki politikasını sormalıdır. Bu konu medyada enine boyuna tartışlmalı kimin geleceğimizi tehlikeye atmak istediği kimin hangi hesaplar peşinde olduğu açıkça ortaya konmalıdır. Şimdi bunun tam zamanı bence.


Düzenleyen Dogasever : 15-03-2011 saat 17:18 Neden: ek
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön