agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni219Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-02-2015, 15:27   #61
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
Her 2 mayada güzel gidiyor...

Kabarması ve göz göz olması gayet güzel...

Ozlem A beğendi.
TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2015, 12:44   #62
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Her iki maya hemen hemen aynı görünüme sahip, beslenme zamanları da senkronize oldu bu sabah itibarıyle. Dün öğlen besledikten sonra ölçülü bardağa koyduğum sıvı maya bu sabah tam 3 katı hacme çıkmış. Önce ve sonrasındaki fotoğraflar.

Eklenen Resimler
 
TigerX ve Kiraz beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2015, 13:59   #63
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
İşte bu kadar... Tebrikler...

Mayanız artık olgunlaşmaya başladı. Maya aslında hazır ama gerçek ekmek yapmak için en az 10 günü tamamlama taraftarıyım...

Dün ekmek videosuyla uğraştığımdan 9.Gün videosunu ekleyemedim. Birazdan 9. ve 10. Günleri sırasıyla eklemeye çalışacağım...

Ozlem A beğendi.
TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2015, 15:53   #64
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
Mayamızın 9. Günü Videosu...


https://www.youtube.com/watch?v=Qdyp9hSdSt4

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2015, 19:29   #65
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
10. ve Son Gün Maya Videosu...


Artık mayamız hazır... Kavanoza alıp, ekmek yapacağımız zaman lâzım olan miktarda besleyip kullanabiliriz...

İlk yaptığımız ekmekler bu noktadan sonra artık başarılı olacaktır. Gün geçtikçe mayamız daha güçlenecek, olgunlaşacak ve lezzetlenecektir. Yaptığımız ekmekler de her gün daha bir aromalı olacaktır...

Maya olayını başarılı bir şekilde bitirdik. İlerleyen zamanlarda ekmek yapımları ile de birlikte olmak dileklerimle...

İlk fırsatta "Maya nasıl beslenir ve saklanır?" videosunu da çekmek istiyorum. Bitince buradan onu da paylaşırım...


Ekmek yaparken daha çok katılımcı olacağını ümit ediyorum...


https://www.youtube.com/watch?v=pNnom9jhlFk

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2015, 19:59   #66
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Sayın TigerX, rehberliğiniz sayesinde oldu, çok teşekkürler. Benim mayalar yarın hazır olacak anlamına mı geliyor bu? Öyle ise, hemen ekmek yapmam lazım herhalde..

Diğer arkadaşlarda durum nasıl acaba?

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2015, 20:58   #67
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Sayın TigerX, rehberliğiniz sayesinde oldu, çok teşekkürler. Benim mayalar yarın hazır olacak anlamına mı geliyor bu? Öyle ise, hemen ekmek yapmam lazım herhalde..

Diğer arkadaşlarda durum nasıl acaba?
Benin ekşi maya sizlere ömür. 3. gününde üzerinde küfümsü bir yapı oluşunca çöpe attım. Biraz yoğun olunca ve hali hazırda elimde ekşi maya da olunca tekrardan başlamadım. Ama en kısa zamanda tekrardan denemek istiyorum.

Name:  IMG_20150218_234442.jpg
Views: 536
Size:  47.9 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2015, 05:47   #68
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Benin ekşi maya sizlere ömür. 3. gününde üzerinde küfümsü bir yapı oluşunca çöpe attım. Biraz yoğun olunca ve hali hazırda elimde ekşi maya da olunca tekrardan başlamadım. Ama en kısa zamanda tekrardan denemek istiyorum.

Eklenti 538084
Mayanızın zayî olmasına üzüldüm...

Unda bir sorun olabilir...

Gerçi elinizde kullandığınız ve memnun olduğunuz Ekşi Maya 'nız varsa yenisine de pek gerek yok. Ben de 2 yıldır aynı ve tek mayayla devam ediyordum. Şu anda 2 mayam oldu... Yer yer değişikli olarak kullanırım...

2 Mayayı beslemek ve saklamak da başlı başına bir sorun. O nedenle ihtiyacınız olduğunda veya değişiklik aradığınızda tekrar deneyebilirsiniz...

bahcedenn beğendi.
TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2015, 12:25   #69
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Benim mayalar düzene girdi.. Bugün sabah yine rutin beslemeyi yaptım. Her iki maya da güzelce kabarıp bir miktar inmişti. Kabuk bariz olarak inceldi. Altındaki gözenekli doku da çok canlı.

Şimdi maaşallah diyerek ekmek tarifi için gün sayıyorum

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2015, 14:22   #70
Ağaç Dostu
 
oz26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 349
Galeri: 2
7. Gün

Sağda iyice kabarıp peçeteyi zorlayan sert başlattığım maya.
Diğerinde kabarma izi göremeyince tek mayayla devam etme kararı aldım.

Name:  1.jpg
Views: 922
Size:  36.5 KB

Name:  2.jpg
Views: 866
Size:  38.0 KB

8. Gün : Resim kabuğu alınmış halde çekildi.
Name:  3.jpg
Views: 855
Size:  32.7 KB

Dün akşam 9. gün beslemesini yaptım. Kabuk iyiden iyiye incelmişti. Bu gece son gün. Umarım herşey yolundadır ve ekmek yapımı için hazırdır

Sn. TigerX ve Ozlem A başta olmak üzere katkı sağlayan herkese teşekkürler.

oz26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2015, 15:37   #71
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Ellerinize sağlık Sayın oz26, şahane canlı bir maya olmuş

Bende de sert maya elini çabuk tuttu, diğerini sabırla bekledim

bahcedenn ve oz26 beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2015, 08:55   #72
Ağaç Dostu
 
iynk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-06-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 134
Benim ekşi mayada sizlere ömür. 4. gün su ile maya ayrışmış. 3-4 saatte bir karıştırılması gerekiyormuş bu durumda. bende işyerinde olduğum için karıştıramadım. akşam eve gittiğimde nahoş bir koku vardı. Bozulmuştur diye sonlandırdım. Yeniden başlıycam artık

Tebrik ederim Sayın Özlem A. Sizin yapacağınız ekmeği merakla bekliyorum. Takipteyim

iynk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2015, 09:43   #73
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
En garantili yöntem "suyunu az tutarak yapılan" yöntemdir...

Kolay kolay sorun çıkartmaz...

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2015, 10:55   #74
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Sayın TigerX, Tartine videosu için teşekkürler. Cuma gününe kadar mayayı olgunlaştormaya devam edeceğim. Sonra tarifi uygulamayı düşünüyorum. Malina ile görüşmemizden hatırlarsanız bir sonraki aşama mayası olanlar için ekmek yapımı olabilir demiştik. Bence yeni sayfayı açarsanız daha fazla ilgi görecektir. Ben yine konuyu sabitlerim, yukarıdaki videoyu da oraya taşıyabiliriz.

Diğer taraftan kullanmadığımız zaman nasıl saklayacağımız konusunu da sizden rica edip bu başlığı artık tamamlayabiliriz.

bahcedenn, oz26 ve iynk beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2015, 16:21   #75
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
İlk fırsatta maya saklama ve besleme videosunu da çekmeye çalışırım...

Ozlem A beğendi.
TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2015, 10:10   #76
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
"Ekşi Maya 'nın beslenmesi ve saklanması" ile ilgili videoyu şu anda Youtube kanalına yüklüyorum...

2-3 saat içerisinde tamamlanır...

Biraz geciktim ama fotoğrafları çekmek 1 günümü aldı. Malum mayanın 24 saatini göstermem gerekiyordu...

Blog yazımı da ilk fırsatta tamamlayacağım...

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2015, 11:40   #77
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Emek ve sabrınız için tekrar teşekkürler Sayın TigerX.

oz26 beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2015, 12:27   #78
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
Az önce video yüklemesi tamamlandı...

Bu çalışma da bu şekilde tamamlanmış oldu...

Sorularınız olursa her daim her yerden sorabilirsiniz... Elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım...

Selamlar...


Ekşi Maya "Besleme, Saklama ve Ekmeğe Uygun Hale Getirme" Videosu...


https://www.youtube.com/watch?v=2td415QyAns

Kiraz beğendi.
TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2015, 12:50   #79
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Ekmeği yapmaya başlamak için mayamı tarttım, iki mayamın toplam 62 gram geldi. Yani tarifte gereken 100 gram mayaya ulaşamadım.

İki mayayı da bu arada birleştirmiş oldum. Şimdi olgunlaştırma sürecinde olduğu gibi %80 lik kısmını atıp yine beslemeli miyim?

Henüz blogunuza bakamadım ancak 100 gram mayaya ulaşmak için sanırım besleme ve saklama aşamasını uygulamak gerekecek.

Benzer tecrübeyi yaşayabilecekler için birkaç satırla tavsiyede bulunursanız çok sevinirim.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2015, 13:11   #80
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Videoyu izlemeyi bitirdim, yukarıdaki mesajımın cevabını buldum. Bugün besleyip kavanoza alıyorum. Yarın fırsat bulabilirsem ekmeği yapıyorum bulamazsam kavanozda beslemeye devam.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2015, 17:36   #81
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
Blog yazısını da tamamladım...

Detaylı bilgiyi orada bulabilirsiniz...


Tartine Ekşi Maya Nasıl Yapılır | Tartine Sourgough Starter| Ekşi Olmayan Ekşi Maya | Buğday Tanesi

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2015, 15:30   #82
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Gelecekte maya ile ilgili sorular gelebilir...
Maya yapımıyla ekmek yapımı karışmasın diye mesajların bir kısmını taşıdım.

Tartine Orjinal Tarif Ekmek

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2015, 07:12   #83
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Bir soru geldi bile İlk kez maya yapacaklar için netleştirmekte fayda var diye düşündüm.

Mayamı hazırlayıp ekmek yapmış, damızlık mayayı da buzdolabına kaldırmıştım. Şimdi iki sorum var.

İlki, mayayı beslemek için ne yapıyoruz? oda ısısına gelmesini bekleyip %80 ini atıp 24 saat bekleyip kullanmayacaksak tümünü buzdolabına mı kaldırıyoruz?

İkincisi ise buzdolabındaki mayayı ekmek yapımına hazırlamak istediğimizde önce çıkarıp besleyip sonra da hazırlık aşamasında izlediğimiz yapılacak ekmek miktarına oranlı un ve su ekleyip 1.7 katına kabarmasını mı bekliyoruz?

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2015, 23:13   #84
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Ekşi maya ile yapılabilecekler sadece ekmek ile sınırlı değil. Ben ilk olarak pizza yapmayı düşünüyorum.

Sourdough Recipes

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2015, 11:02   #85
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Dün ekmek yaparken artan maya ile galete yaptım, gayet iyi bir sonuç aldım, fotoğraflayamadan eşim sabaha kalanların hepsini işe götürdü.

En kısa zamanda tarifini hazırlayıp yazacağım. Artan mayayı ziyan etmemek için lezzetli ve kolay bir çözüm.

TigerX beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2015, 10:50   #86
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Ekşi maya damızlığının artanı ile çok güzel krep oluyor

Açıkçası biraz alıştıktan sonra birimli değil, göz kararı da artık tutturuyorum, yine de yeni başlayacaklar için tarif ve oranlar aşağıda:
https://www.culturesforhealth.com/so...ancakes-recipe

bahcedenn ve Ozlem A beğendi.
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2015, 12:45   #87
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Bu sabah ekşi mayamı beslerken, atılacak olan %80 lik kısmı ile krep yaptım. Normal krep tarifine koyduğum süt miktarı ile un miktarını azaltarak, tarife bağlı kalmadan kıvamına bakarak ayarladım.

Olur da ekşi tat gelirse diye yarım kaşık vanilya ekstresi ekledim. Mayam düzenli beslendiği için hiç gerek yokmuş aslında.

Denemeyi düşünenler hiç tereddüt etmesin, tavsiye ederim.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2015, 13:37   #88
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster

Mayam düzenli beslendiği için hiç gerek yokmuş aslında.
Mayanızdan memnun olmanız ne güzel...


Mayanızı ne kadar sıklıkla besliyorsunuz?

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2015, 18:00   #89
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
İlk zamanlar haftada bir kez besliyordum, şimdi ortalama 3 günde bir besliyorum. Daha lezzetli sonuç verdiğini düşünüyorum.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2015, 22:17   #90
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TigerX Mesajı Göster
Mayanızdan memnun olmanız ne güzel...


Mayanızı ne kadar sıklıkla besliyorsunuz?
İdeal besleme aralığı ne olmalıdır?

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ekşi maya, ekşi maya yapımı, tartine, tartine sourdough


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024