22-02-2015, 12:44 | #62 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Her iki maya hemen hemen aynı görünüme sahip, beslenme zamanları da senkronize oldu bu sabah itibarıyle. Dün öğlen besledikten sonra ölçülü bardağa koyduğum sıvı maya bu sabah tam 3 katı hacme çıkmış. Önce ve sonrasındaki fotoğraflar. |
22-02-2015, 13:59 | #63 |
Ağaç Dostu
|
İşte bu kadar... Tebrikler... Mayanız artık olgunlaşmaya başladı. Maya aslında hazır ama gerçek ekmek yapmak için en az 10 günü tamamlama taraftarıyım... Dün ekmek videosuyla uğraştığımdan 9.Gün videosunu ekleyemedim. Birazdan 9. ve 10. Günleri sırasıyla eklemeye çalışacağım... |
22-02-2015, 15:53 | #64 |
Ağaç Dostu
|
|
22-02-2015, 19:29 | #65 |
Ağaç Dostu
|
10. ve Son Gün Maya Videosu... Artık mayamız hazır... Kavanoza alıp, ekmek yapacağımız zaman lâzım olan miktarda besleyip kullanabiliriz... İlk yaptığımız ekmekler bu noktadan sonra artık başarılı olacaktır. Gün geçtikçe mayamız daha güçlenecek, olgunlaşacak ve lezzetlenecektir. Yaptığımız ekmekler de her gün daha bir aromalı olacaktır... Maya olayını başarılı bir şekilde bitirdik. İlerleyen zamanlarda ekmek yapımları ile de birlikte olmak dileklerimle... İlk fırsatta "Maya nasıl beslenir ve saklanır?" videosunu da çekmek istiyorum. Bitince buradan onu da paylaşırım... Ekmek yaparken daha çok katılımcı olacağını ümit ediyorum... https://www.youtube.com/watch?v=pNnom9jhlFk |
22-02-2015, 19:59 | #66 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Sayın TigerX, rehberliğiniz sayesinde oldu, çok teşekkürler. Benim mayalar yarın hazır olacak anlamına mı geliyor bu? Öyle ise, hemen ekmek yapmam lazım herhalde.. Diğer arkadaşlarda durum nasıl acaba? |
22-02-2015, 20:58 | #67 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Alıntı:
|
|
23-02-2015, 05:47 | #68 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Unda bir sorun olabilir... Gerçi elinizde kullandığınız ve memnun olduğunuz Ekşi Maya 'nız varsa yenisine de pek gerek yok. Ben de 2 yıldır aynı ve tek mayayla devam ediyordum. Şu anda 2 mayam oldu... Yer yer değişikli olarak kullanırım... 2 Mayayı beslemek ve saklamak da başlı başına bir sorun. O nedenle ihtiyacınız olduğunda veya değişiklik aradığınızda tekrar deneyebilirsiniz... |
|
24-02-2015, 12:25 | #69 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Benim mayalar düzene girdi.. Bugün sabah yine rutin beslemeyi yaptım. Her iki maya da güzelce kabarıp bir miktar inmişti. Kabuk bariz olarak inceldi. Altındaki gözenekli doku da çok canlı. Şimdi maaşallah diyerek ekmek tarifi için gün sayıyorum |
24-02-2015, 14:22 | #70 |
Ağaç Dostu
|
7. Gün Sağda iyice kabarıp peçeteyi zorlayan sert başlattığım maya. Diğerinde kabarma izi göremeyince tek mayayla devam etme kararı aldım. 8. Gün : Resim kabuğu alınmış halde çekildi. Dün akşam 9. gün beslemesini yaptım. Kabuk iyiden iyiye incelmişti. Bu gece son gün. Umarım herşey yolundadır ve ekmek yapımı için hazırdır Sn. TigerX ve Ozlem A başta olmak üzere katkı sağlayan herkese teşekkürler. |
24-02-2015, 15:37 | #71 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Ellerinize sağlık Sayın oz26, şahane canlı bir maya olmuş Bende de sert maya elini çabuk tuttu, diğerini sabırla bekledim |
25-02-2015, 08:55 | #72 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-06-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 134
|
Benim ekşi mayada sizlere ömür. 4. gün su ile maya ayrışmış. 3-4 saatte bir karıştırılması gerekiyormuş bu durumda. bende işyerinde olduğum için karıştıramadım. akşam eve gittiğimde nahoş bir koku vardı. Bozulmuştur diye sonlandırdım. Yeniden başlıycam artık Tebrik ederim Sayın Özlem A. Sizin yapacağınız ekmeği merakla bekliyorum. Takipteyim |
25-02-2015, 10:55 | #74 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Sayın TigerX, Tartine videosu için teşekkürler. Cuma gününe kadar mayayı olgunlaştormaya devam edeceğim. Sonra tarifi uygulamayı düşünüyorum. Malina ile görüşmemizden hatırlarsanız bir sonraki aşama mayası olanlar için ekmek yapımı olabilir demiştik. Bence yeni sayfayı açarsanız daha fazla ilgi görecektir. Ben yine konuyu sabitlerim, yukarıdaki videoyu da oraya taşıyabiliriz. Diğer taraftan kullanmadığımız zaman nasıl saklayacağımız konusunu da sizden rica edip bu başlığı artık tamamlayabiliriz. |
27-02-2015, 10:10 | #76 |
Ağaç Dostu
|
"Ekşi Maya 'nın beslenmesi ve saklanması" ile ilgili videoyu şu anda Youtube kanalına yüklüyorum... 2-3 saat içerisinde tamamlanır... Biraz geciktim ama fotoğrafları çekmek 1 günümü aldı. Malum mayanın 24 saatini göstermem gerekiyordu... Blog yazımı da ilk fırsatta tamamlayacağım... |
27-02-2015, 11:40 | #77 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Emek ve sabrınız için tekrar teşekkürler Sayın TigerX. |
27-02-2015, 12:27 | #78 |
Ağaç Dostu
|
Az önce video yüklemesi tamamlandı... Bu çalışma da bu şekilde tamamlanmış oldu... Sorularınız olursa her daim her yerden sorabilirsiniz... Elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım... Selamlar... Ekşi Maya "Besleme, Saklama ve Ekmeğe Uygun Hale Getirme" Videosu... https://www.youtube.com/watch?v=2td415QyAns |
27-02-2015, 12:50 | #79 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Ekmeği yapmaya başlamak için mayamı tarttım, iki mayamın toplam 62 gram geldi. Yani tarifte gereken 100 gram mayaya ulaşamadım. İki mayayı da bu arada birleştirmiş oldum. Şimdi olgunlaştırma sürecinde olduğu gibi %80 lik kısmını atıp yine beslemeli miyim? Henüz blogunuza bakamadım ancak 100 gram mayaya ulaşmak için sanırım besleme ve saklama aşamasını uygulamak gerekecek. Benzer tecrübeyi yaşayabilecekler için birkaç satırla tavsiyede bulunursanız çok sevinirim. |
27-02-2015, 13:11 | #80 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Videoyu izlemeyi bitirdim, yukarıdaki mesajımın cevabını buldum. Bugün besleyip kavanoza alıyorum. Yarın fırsat bulabilirsem ekmeği yapıyorum bulamazsam kavanozda beslemeye devam. |
27-02-2015, 17:36 | #81 |
Ağaç Dostu
|
Blog yazısını da tamamladım... Detaylı bilgiyi orada bulabilirsiniz... Tartine Ekşi Maya Nasıl Yapılır | Tartine Sourgough Starter| Ekşi Olmayan Ekşi Maya | Buğday Tanesi |
03-03-2015, 15:30 | #82 |
agaclar.net
|
Gelecekte maya ile ilgili sorular gelebilir... Maya yapımıyla ekmek yapımı karışmasın diye mesajların bir kısmını taşıdım. Tartine Orjinal Tarif Ekmek |
04-03-2015, 07:12 | #83 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Bir soru geldi bile İlk kez maya yapacaklar için netleştirmekte fayda var diye düşündüm. Mayamı hazırlayıp ekmek yapmış, damızlık mayayı da buzdolabına kaldırmıştım. Şimdi iki sorum var. İlki, mayayı beslemek için ne yapıyoruz? oda ısısına gelmesini bekleyip %80 ini atıp 24 saat bekleyip kullanmayacaksak tümünü buzdolabına mı kaldırıyoruz? İkincisi ise buzdolabındaki mayayı ekmek yapımına hazırlamak istediğimizde önce çıkarıp besleyip sonra da hazırlık aşamasında izlediğimiz yapılacak ekmek miktarına oranlı un ve su ekleyip 1.7 katına kabarmasını mı bekliyoruz? |
16-03-2015, 23:13 | #84 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Ekşi maya ile yapılabilecekler sadece ekmek ile sınırlı değil. Ben ilk olarak pizza yapmayı düşünüyorum. Sourdough Recipes |
18-03-2015, 11:02 | #85 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Dün ekmek yaparken artan maya ile galete yaptım, gayet iyi bir sonuç aldım, fotoğraflayamadan eşim sabaha kalanların hepsini işe götürdü. En kısa zamanda tarifini hazırlayıp yazacağım. Artan mayayı ziyan etmemek için lezzetli ve kolay bir çözüm. |
19-03-2015, 10:50 | #86 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
|
Ekşi maya damızlığının artanı ile çok güzel krep oluyor Açıkçası biraz alıştıktan sonra birimli değil, göz kararı da artık tutturuyorum, yine de yeni başlayacaklar için tarif ve oranlar aşağıda: https://www.culturesforhealth.com/so...ancakes-recipe |
24-05-2015, 12:45 | #87 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Bu sabah ekşi mayamı beslerken, atılacak olan %80 lik kısmı ile krep yaptım. Normal krep tarifine koyduğum süt miktarı ile un miktarını azaltarak, tarife bağlı kalmadan kıvamına bakarak ayarladım. Olur da ekşi tat gelirse diye yarım kaşık vanilya ekstresi ekledim. Mayam düzenli beslendiği için hiç gerek yokmuş aslında. Denemeyi düşünenler hiç tereddüt etmesin, tavsiye ederim. |
24-05-2015, 18:00 | #89 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
İlk zamanlar haftada bir kez besliyordum, şimdi ortalama 3 günde bir besliyorum. Daha lezzetli sonuç verdiğini düşünüyorum. |
24-05-2015, 22:17 | #90 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
İdeal besleme aralığı ne olmalıdır? |
Etiketler |
ekşi maya, ekşi maya yapımı, tartine, tartine sourdough |
|
|