29-01-2015, 19:34 | #571 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Hayirli olsun siteniz. Sitenize link vererek bu forumda ayri bir baslik acarak yapalim, erisim ve kullanim acisindan kolay olur katilimcilara. Ben katilim listesi icin bu baslik altinda sormaya basliyorum. Bu arada aktivite kurallarini da belirlemekte fayda var. Ortak bir aktivite olacagindan duzeni saglamis oluruz. |
29-01-2015, 19:49 | #572 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İşin teknik yönü ile sizin ilgilenmeniz daha doğru olacaktır... |
|
13-02-2015, 13:51 | #574 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Merhaba, Bir süredir burada izlediğiniz gibi, ekşi maya yapımına Sayın TigerX'in rehberliğinde aşağıdaki başlıkta 14 Şubat Cumartesi günü başlıyoruz. Ekşi Maya Yapımları Etkinliği Katılmak isteyenleri bekliyoruz. Ben ilk katılımcıyım bu arada |
17-09-2015, 10:57 | #576 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-01-2014
Şehir: ısparta
Mesajlar: 161
|
Ekşi maya hakkında bilgi edinmek için aramaya başlayınca ağaçlar netinde (ki üyeyim) içinde olduğunuu görünce sevindim, başlık çok eskiden açılmış, zaman zaman konu duraksamaya uğramış, ve en son şubat ayında yazılmış en son mesaj. Bende ekşi maya yapımına başladım, bugün 3. günü, her akşam besledim mayayı, ilk önce tam buğday unundan yapmaya başladım, beslemelerimde beyaz un kullandım. fakat her akşam eve gittiğimde suyun hamurun üzerinde 1 cm kadar ayrıştığını görüyorum rengi hafif koyulaşmış, bu durumda ne yapmam gerektiğini sormak istiyorum, hemde konu belki yine canlanır diye ümid ediyorum. |
17-09-2015, 11:13 | #577 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Hava çok sıcak, ''O suyu dökün, rengi koyulaşmış tabakayı çöpe atın, altta kalan, kokusu kötü olmayan, beyaz kısmı; un ve çok az su ile beslemeye devam edebilirsiniz'' diyeceğim; ancak bu mayayı üretmenin en uygun zamanı Mart ayından yaza kadar olabilir. Ege'de eskiler Mart Hamuru derlermiş. İlk nisan yağmuru suyu ile yapıldığına veya Hıdrellez de yapıldığına dair söylenceler olsa da her mevsimde içme suyu un, olmazsa içine bir iki kuru üzüm yeterli olabiliyor. Ben mayanın üzeri köpük köpük olduğu zaman onu ekmek yapmakta kullanmaya başlayabiliyorum. Hamura bir tatlı kaşığından az karbonat ekliyorum hata yapıyor olabilirim |
17-09-2015, 11:32 | #578 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
|
Alıntı:
Sabırla beslemeye devam edin. Gerçekten kabarmaya başlaması 9.-10. günü bulacaktır. Mayanızın gerçek tadını bulması da 3-4 haftayı bulacaktır. Önümüzdeki sene mayanızın doğum gününü kutlamayı unutmayın bu arada |
|
17-09-2015, 12:10 | #579 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-01-2014
Şehir: ısparta
Mesajlar: 161
|
Alıntı:
|
|
17-09-2015, 12:16 | #580 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-01-2014
Şehir: ısparta
Mesajlar: 161
|
Araştırmalarım içindeki şu makaleyi okuyuncada ekşi ekmekte karar kıldım. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta » EKŞİ MAYALI EKMEK VE SAĞLIK Makale Ekşi Mayalı Ekmek ve Sağlık Marc Sircus Ac. OMD Uluslararası Veritas Tıp Derneği |
18-09-2015, 12:49 | #581 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Merhaba Sayın hatice p. Gerçekten de forumumuz ekşi maya yapımı ve ekşi mayalı ekmek konusunda iyi bir kaynak haline geldi. Profesyonel seviyede ekmek yapmakta olan üyelerimiz var. Sayelerinde geçtiğimiz kış, ekşi maya yapım etkinliği gerçekleştirdik. Bu etkinlikte yaptığım mayam 8 aylık oldu, oysa daha önce 2-3 kez maya yapıp birkaç sefer ekmek yaptıktan sonra yaşatmayı başaramamıştım. Aşağıdaki linklere gözatmanızı tavsiye ederim, maya ve ekmek yapımının tüm aşamalarını görebilirsiniz ve üyemiz Sayın TigerX tarafından hazırlanan videolardan da destek alabilirisiniz. Her türlü sorunuzu foruma yazmaya devam edin Tartine Ekşi Mayası yapımı Tartine Orjinal Tarif Ekmek |
18-05-2016, 21:27 | #582 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-06-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 93
|
Ekşi mayayla evde yapılan ekmeğin tadını hiç bir ekmeğe değişmem. Hele iki gün sonra ince dilimleyip kızartılınca süper oluyor. Ekmeği için emek verenlerin ellerine sağlık... Ben döküm tencere kullanmıyorum. 10 lt hacimli bir tencerem var, içersine fotoğraftaki ızgara telini yerleştirip üzerine yuvarlak tepsiyle ekmeği yerleştiriyorum. İki adet buz parçasını da tencerenin dibine atıp kapağını kapatıyorum. 45 dakika sonra tencereden çıkan ekmeği birkaç dakika daha yüksek sıcaklıktaki fırında bekleterek daha fazla kızarmasını sağlıyorum. Döküm tencereye göre daha ince kabuklu bir ekmek oluyor. |
09-06-2016, 17:50 | #583 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2013
Şehir: hatay
Mesajlar: 1,321
|
Eskiden iyi hatırlarım biz tandırda ekmek yaparken bir mayamız vardı hamur yoğuracağımız zaman bu bezeyi suda eritir hamuru bununla yoğururduk. Hamur mayalanınca ekmeğimizi yapar son kalan bezeyi unun içinde bir daha ki ekmeğe kadar saklardık. Tabi eskiden derin dondurucular yoktu az ekmek yapılırdı hafta da iki defa tandırda ekmek yapardık. Daha sonra ne oldu bilmiyorum mayayı kaybettik. Sonra normal yaş maya ile ekmeğimizi yapmaya başladık. Ama o eski mayanın ekmeği daha lezzetli ve daha dayanıklı olduğunu biliyorum sadece o değil o maya ile şalgam turşusu ve her türlü (biber, salatalık, acur gibi ) turşu yapılırdı. Onuda mayayı irmik dediğimiz bulgurla yoğurup yaparlardı işte bende bu yüzden bu ekşi maya olayına merak sardım çünkü o maya ile yapılan ekmeğin ve turşunun tadına doyum olmaz. Buradan okuduğum kadarıyla bizim eskiden kullanılan mayaya çok benziyor, mayayı arttırmak için bir kaşık mayayı biraz una yoğurup mayalanmaya bırakılırdı yalnız o maya unun içinde saklanırdı. Burada daha saklama tekniklerine bakmadım ama anladığım kadarıyla sürekli besleyerek saklanıyor. Bu da o maya ile farkı mı oluyor yaksa yeni bir saklama tekniği mi öğrettim size bilemiyorum çünkü şimdilerde de bu mayayı dondurucuda saklayıp kullanmak istenildiğinde dondurucudan çıkarılıp aktif hale yani uyandırıldığını biliyorum. Ama nasıl yapıldığını bilmiyorum. |
05-08-2016, 15:57 | #584 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 103
|
Alıntı:
Her memlekete gittiğimizde merkezden satın almadan dönmediklerimiz arasında. Sucuk ( benim baharat yoğunluğunu çok sevdigim altinay lokumcuyu gecince sol tarafa koseye donunce oradaki mazlumogullari sucuklari aksama kalmiyor cok cabuk bitiyor kac kere yakalayamamisimdir , gerçi en kötü afyon sucuğu en iyi istanbul sucuğundan bile kac kat daha lezzetli ve hijyeniktir bence ) ,altınay lokumları (özellikle kaymaklisi buradaki lokumları beğenip yemeyen biriyimdir.) Tabii ki kaymağı, tereyağı, peyniri, ekmek kadayifi, pastirmasi(yine mazlumogullari ve tazesi burada yiyene kadar hic begenmezdim) vs. vs. Daldım konuyu unuttum herşeyin doğalı ve yöreseli daha bir güzel. Afyon hamur işleri hala bizde devam etmekle birlikte bizimkiler ekşi mayayla ekmek yapmadıkları için tarifi yok ve bir bilgim de yok tecrübe açısından. Kendim daha önce 40 fırın ekmek sitesinin kuru üzümle yapılan , fakat benim sadece un ve su ile yaptigim eksi maya ile sonuclanan ekmek çok güzel oldu.Bu arada sitenin sahibi çok güzek ekmek tarifleri paylaşmış.Buradan teşekkür etmeli.Bakmak isteyenlere : Eksi maya tarifi Eksi Maya Denedigim ekmek tarifi Eksi Maya Ekmegi Ekmeği denedim ve cok güzel bir sonuc cikti ortaya. Bana göre aynı ölçüyle daha fazla ekmek çıkar düşüncesiyle , anneme göre de mayayi taze taze yap kullan ya da 1 gunde olusmusu olmaz mi gibi pratik yaklasimlardan sonra, mayanin saklanmasiyla alakali ise ekmekten kalan ve 1 gun dısarida bekleyen mayam fazla aktiflenince annem de ne o oyle bozulmus falan diye acayip bir tepki gosterince mayayi atmistim. Bence maya da bir sorun yoktu bozuk bir koku degil de bakterilerin calismasiyla ortaya cikan mayalanma kokusu vardi ama goruntu de mayalar tam aktiflesmis olunca anneme oyle geldi bende gaza geldim boylece eksi maya macerasi ilk denemede guzel bir ekmek elde etmekle ve mayanin saklanmamasiyla sona erdi. Simdi tekrar eksi maya yapmaya basladim maya olupta hamuru elde edince hamurdan parca kopararak saklayip daha sonra kullanip ekmek yapildiginda sonuc ne olacak ona bakacagim. Bunun yaninda gecen sefer ki gibi 40 firin ekmekten yaptigim ekmek olcusunu deneyip daha sonra ayni olcu mayayla daha fazla un ve suyla miktar artirilinca da maya yeterli gelecek mi nasil olacak onu deneyecegim. Bunlarin sonucunda ortaya cikan en iyi tariften sonra asıl yapmak istedigim patatesli afyon somununu deneyip , daha sonra da diger hamur isi tariflerine gececeğim. Suan ki eksi mayaya bir seferlik 1 tatlı kaşığı pekmez ekledim.Daha sonraları eklemeyi düşünmüyorum. Onun kaynağı da burada Siz afyon ekmeği nasıl yapılıyor biliyor musunuz? Yakınlarınızda ekşi maya ve afyon patatesli somunu yapan tarif alabileceğiniz biri var mı? Çeşit çeşit ekşi maya yapımı var. Yaptığım maya ne kadar güzel tutsa da ben o bildigim ekmekteki ekşi maya lezzetini ve tarifini öğrenmek istiyorum. Hem eksi maya nasil ve kac gunde yapiliyor? Hem de afyon ekmeginin daha ev tarzi kucuk olculere indirgenmis halinin tarifini öğrenmek istiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. |
|
05-08-2016, 16:02 | #585 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 103
|
Alıntı:
Eğer oysanız denediğiniz afyon ekmeği ne aşamada acaba? Az önce ekmeksanati sitesindeydim denediginiz diger ekmeklerin resimleri acilmakla birlikte afyon ekmeklerinin resimleri bende hata veriyor acilmiyor. Uye degildim az once uye oldum ve aktivasyon kodunu bekliyorum. Sizin kullandiginiz eksi mayanin tarifinin oldugu ve paylastiginiz adres varsa linki paylasir misiniz rica etsem. |
|
06-08-2016, 16:22 | #586 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 103
|
Alıntı:
Nisan 1 olmadan bahar geldiğini anlamayan biri olarak. İlk yağan bahar yağmuru derken neyi kastediyorsunuz? |
|
06-08-2016, 17:58 | #587 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
|
|
06-08-2016, 19:41 | #588 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 103
|
Burada ise ekşi ayran maya olarak kullanilmis.Gayette güzel ve lezzetli gözüküyor. Evde nohuttan yoğurt yapanlar deneyebilirler belki. https://cahidesultan.net/2009/11/24/...-mayali-ekmek/ |
06-08-2016, 23:20 | #589 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 103
|
Bu da benim ilk ve şuan ki hazırladığım maya dışındaki tek ekmek. Bu sefer un miktarını biraz daha arttırayım diyorum. Uç kısmı yok çıkar çıkmaz nasıl oldu diye yemiştim. |
14-12-2016, 18:34 | #590 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 103
|
Alıntı:
Siteye meyve ve sebzelerle maya suyu hazırlayıp bunun ekmek yapmak için yine un ve bu maya suyuyla ya da içme suyuyla beslemeye devam ederek yapılan doğal mayalar bundan bahsetmek için siteye girmiştim. Örneğin kuru üzümle,limonla,çilek,patates,yeşil otlar vs ile bir sürü çeşiti yapılıyor. Bu videoda kuru üzümle yapılanı var izlemek isteyenler için https://m.youtube.com/watch?v=vcfuUtbnteY Bu üzüm suyu mayasını yapınca ön ekmek mayası yapımı için yine aynı kişinin devam videosu https://m.youtube.com/watch?v=UCa1zRXjITE Bu da ekmek yapımı videosu https://m.youtube.com/watch?v=G4iOTavi-ec |
|
14-12-2016, 18:37 | #591 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 103
|
Mesela bu sitede ise mandalina ile yapılanı var https://washoku.guide/recipe/303529 |
14-12-2016, 18:38 | #592 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 103
|
Birkaç çesit daha https://washoku.guide/categories/how...-natural-yeast |
03-01-2017, 20:53 | #593 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
|
8 gunluk eksi maya ile tam bugday ve cavdar unu ekmegim ) |
13-01-2017, 21:46 | #594 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
|
Eksi mayali ekmek probiyotiktir dediler. Fermente yiyecekler faydalidir dediler. Kanima girdiler. 10 gundur ekmek dememeleri yaptiktan sonra geldi aklima. 200 derecede pisen ekmekte hangi yararli bakteri kalir ki gitsin yerlessin barsaklara. Eksi mayali ekmegin hazir mayali ekmege kiyasla ne faydaları var guvenilir kaynagi olan varsa okumak isterim. Eksi mayadaki bakterilerin tahila on sindirme yapmalarindan bajsedilmis kaynaklarda. Hazir maya da bu isi yapmiyor mu? Gerci her halukarda sardi bu ekmek isi. Her seferinde surpriz tat surpriz doku. Lezzet her daim ustun hazir mayalilardan. |
05-05-2017, 21:48 | #595 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Bir hafta kadar önce yoğurt ve biraz un ile hamur yaptım. İçine de birkaç tane nohut attım. Resimdeki gibi mayalandı. Bu gün bu mayayla ilk ekmeği yaptım. Oldukça lezzetli oldu. |
06-05-2017, 10:38 | #596 |
Moderatör
|
agaclar.net Ekşi mayalı ekmek denilince aklımıza hemen malina, Müjgan, bahcedenn, kiraz, s.toprak, n kutsay ve Ozlem A geliyor. Daha bir sürü arkadaşımız da var ama benim aklıma ilk gelenler bu arkadaşlarımız oluyor. agaclar.net'in bir toplantısında sevgili bahcedenn'in getirdiği nefis ekmek hâlâ konuşulmakta. Sevgili Ozlem A ile bu konuda ne zaman konuşsak benim sevgili eşim hep ona takılır, sağ olsun Ozlem de onu kırmaz ekmeği yapar ve gönderir. Bu sefer de bizi mahçubetti; hazırladığı ekmekleri koli ile Manyas'a gönderdi. Sevgili Ozlem, dün seninle telefonlaştık ya " ekmekler Gönen'e geliyor, ancak pazartesi Manyas'a ulaşırmış" dedin. Oğuz " ben bekler miyim gider Gönen'den alırım" dedi ve sabah ekmeklerin henüz geldiğini öğrenince hemen atlayıp Gönen'e gitti. Bu güzel koli için Oğuz da ben de çok teşekkür ederiz. Çok zarif ve ince düşünceli bir arkadaş kazanmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sağ ol. |
06-05-2017, 11:39 | #597 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Sevgili Güler abla, güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim, beni çok mutlu ettiniz. Oğuz Ağabey ve sizin gibi saygı duyduğum ve takdir ettiğim büyüklerime az bile Incitmek ve kırmanın cok kolay, dost kazanmak ve sürdürmenin ise bir hazine olduğu zamanlarda yaşıyoruz, birbirimizi düşündüğümüzü ve kıymet verdiğimizi göstermek adına birşeyler yapabilmek benim için zahmet değil bir zevk. Afiyetler olsun.. |
06-05-2017, 13:07 | #598 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Maya ile bu akşam da bir ekmek yaptım. Oldukça lezzetli olmakla berber hiç ekşilik yok. |
06-05-2017, 17:43 | #599 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Bu arada kendi ekşi mayasını yapmak isteyenler için bu konuda gerçekten değerli bilgiler içeren etkinliğimizin linkini yeniden vereyim. Geçmiş mesajlar arasında göze çarpmıyor. Ekşi Maya Yapımları Etkinliği Tartine Ekşi Mayası yapımı Ayrıca ünlü Tartine ekmek tarifi ile ilgili link... Tartine Orjinal Tarif Ekmek |
06-05-2017, 19:53 | #600 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-03-2017
Şehir: Bulgaristan/Krumovgrad
Mesajlar: 18
|
Bu foruma balkondaki sebzelerim için üye oldum ama karşıma ekşi maya konusu çıkınca evde yaptığım ekşi mayalı çavdarlı ekmeğimi yükleyim dedim.Yaklaşık 7-8 aydır yapıyorum ekmek arada yüklerim artık. |
|
|