02-03-2011, 12:26 | #151 |
Ağaç Dostu
|
Bizim yaptığımız kulaktan dolma, azcık da denediğimiz şeyler. Ama siz öyle mi? Bu konuda uzmanlaşmışsınız, hiç mütevazı olmayınn )) |
04-03-2011, 08:14 | #156 |
Ağaç Dostu
|
Dün gece bir ekmek denemesinde bulundum. 1. adım: 1 bardak ekşi maya, yarım bardak unu bir kapta karıştırdım. Üzerini streç filmle kapatıp 2 saat beklettim. 2. adım: İçine 2 bardak un, 1/2 bardak su ve 3/4 tatlı kaşığı tuz kattım. 10 dakika yoğurup 7 saat beklettim. 3. adım: Hamuru unlanmış tezgahta yuvarladım. İyice unlanmış tepsiye alıp 2 saat beklettim. 4. adım: Üzerine 3 derin çizik attım. 220 derecede 25 dak. pişirdim. 20 cm. çapında bir ekmek oluştu. Sonuç: Daha büyük bir ekmek olur sanıyordum. Tadı güzel. Şu anda bir yandan yarısını yiyorum. Tarif şu siteden. Düzenleyen sakagun : 04-03-2011 saat 21:19 |
04-03-2011, 08:29 | #157 |
Ağaç Dostu
|
Elinize sağlık. Bu ekmek görüntüsüne göre güzel olmuşa benziyor. Evet güzel olmuş.Sünger gibi. Elinizle bastırın; eski halini alması gerekir. Tadı da güzel diyorsunuz. Bayatlama süresi de önemli. Ekşi mayanızın kalitesini bu süre belirler. İnce bir dilim, üzerine sızma zeytinyağı gezdirin, bir tutam kırmızı biber, kimyon. Böyle bir test eder misiniz |
04-03-2011, 08:34 | #158 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Tura. Üstüne bastırdığımda eski halini alıyor. Karper, kaşar peyniri ve cevizle bir kısmını bitirdim ve çok doydum. İlginç bir şekilde gözüme küçük gelen ekmek bir anda tıkadı. Yarısını bile yiyemedim. Öğlen de dediğiniz şekilde deneyeyim. |
04-03-2011, 10:25 | #160 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
İşte bunlar benim ilk ekmeklerim, biraz geç oldu ama fotoğraf yükleme konusundaki beceriksizliğimden, affola Gittikçe daha iyi oluyor kabarması, dokusu ; ama henüz istediğim ekmek değil ... |
04-03-2011, 15:00 | #161 |
Ağaç Dostu
|
Ekmekte dış görüntü önemli değil. Tadı nasıl beğendiniz mi? Tadını beğendiyseniz önemli olan o. Biraz ununu az atın. Üstünü de çizin. Çatlamasın. Düzenleyen Tura : 04-03-2011 saat 15:45 Neden: bilgi eklemek |
04-03-2011, 19:24 | #162 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
Bu ilk denememdi, bundan sonra nispeten daha iyilerini yaptım, tadını beğeniyorum genellikle. Ama istediğim gibi pofuduk olmuyor ekmeklerim, ağır ve sık dokulu oluyorlar... |
04-03-2011, 21:04 | #164 |
Ağaç Dostu
|
Sakagün, ilk deneme için harikasınız. Elinize sağlık. Çok güzel görünüyor ekmeğiniz. Livadi sizinki de benim ekmeklerime benzemiş. Çizilmeyince, kendi kafasına göre çatlamışş. Bundan sonrakiler çok daha iyi olacak eminim ) |
05-03-2011, 10:45 | #166 |
Ağaç Dostu
|
Buzdolabından dün çıkardığım mayayı ılık ortamda beklettim. Pek yukarıdaki gibi köpük köpük olmadı ama kokusu çok güzeldi. Sn. Sakagün'ün tarifinden esinlenerek biraz un katıp geceyi geçirttim. Bu sabah un, su, şeker, tuz çok az da yağ ilavesi ile ekmek makinasının hamur mayalatma programına koydum. Karıştırma sırasında, arada baktığımda cıvık olduğunu gördüm, bir kaç kere un ilave ettim. Bir saat sonunda kocaman kabaracak diye beklerken kendini salmış bir hamur elde ettim. Ne kadar un yedirsem yine kendini salmış bir hamur oldu, hiç elastikiyeti kalmamıştı. Bu halde pişirirsem iyi sonuç alamayacağımı düşünerek, unlayarak tekrar mayalanması için bir kaba koydum, biraz ümitsiz bekliyorum Sn. Sakagün tebrikler, çok iyi gidiyor. |
05-03-2011, 10:52 | #167 |
Ağaç Dostu
|
Sanırım ekmeğin kıvamında olması için ılık ortam gerekiyor. Kış ayında bu ortamı bulmak zor oluyor. Benimki bütün gece yatak odasında elektrikli sobanın karşısındaydı. Ayrıca ılık su dolu kabın içine yerleştirmiştim. Aslında bir de gündüz yapıp, sürekli altında ılık su bulundurarak denemek lazım. Benim ekmek makinesi artık kabartmıyor. Ben de ekmek makinesini bazen yoğurma işlemi için kullanıyorum. Yukarıdaki ekmeklerde ekmek makinesi kullanmadım. Bir de yoğurma kısmı çok önemli. Akşamki ekmeğin kıvama gelmesi için içine ılık su ekleyip 15 dakika kadar yoğurdum. |
05-03-2011, 11:07 | #168 |
Ağaç Dostu
|
Hafta sonu kalorifer sürekli yandığı için, hamurun soğuma problemi olmadı, radyatörün üzerine tahta koyup, kabı buraya yerleştirmiştim. Acaba buzdolabından sonra hamur bana küstü mü? Bakalım akşama ne naz yapacak? Ekmek makinesin hamur kabartma kısmını bir kaç kere çörek hamuru için kullanmıştım, sonuç mükemmeldi, odada o kadar güzel kabartmama imkan yoktu. Hamuru buzdolabına koyup akşam kullandığım halde üzeri kapalı olmasaydı, kabından taşacaktı. |
06-03-2011, 13:29 | #171 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-01-2009
Şehir: MARMARİS
Mesajlar: 970
|
Ellerinize sağlık arkadaşlar , ekmekler nefis gözüküyor. Bu sayfayı hemen bilisayarımın sık kullanılanlar bölümüne kaydettim. Pazartesi malzemelerimi alıp bende maya yapımına başlıyacağım |
06-03-2011, 20:21 | #172 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
Müjgan hanım, son ekmeğiniz de ekşi mayalı mı? Ekşi maya ile yaptığım ekmeklerim, iyi kabarıyor, öyle ki; çizikleri bile kayboluyor ama bir türlü sizinkisi gibi süngerimsi bir doku elde edemiyorum... Elinize sağlık çok güzel görünüyor... |
06-03-2011, 23:35 | #174 |
Ağaç Dostu
|
Evet bu 6. denememdi Ekşi maya gittikçe gelişiyor sanırım. Ya da benim elim ekmek işine yatmaya başladı. |
09-03-2011, 09:20 | #177 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dün gece likapalı ekmek yaptım mesela, onun fotoğraflarını da ekleyeceğim. |
|
09-03-2011, 17:42 | #178 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu keyifsiz hamurun sonucu iyi olmadı, nedenlerini düşünüyorum. - Sabırsız davranıp, maya iyice aktifleşmeden hamuru yaptığımı sanıyorum, Sn. Sakagün'ün mayası kadar köpük köpük olmamıştı. - Fırın kabını iyice unlayıp hamurumu içine koymuştum, bir gün sonunda ekmeğin hacmi iki katına çıkmıştı ama bu süre içinde üstü örtülü olmasına rağmen kurumuştu. - Kapağını kapatmadan 200 derecede pişirdim, süreyi de biraz uzatınca beklediğimden kuru oldu. - Hamurun altı unluydu ama kabardıkça kabın yanına yapışmış, tencereden çıkarmakta zorlandım, sonunda üst yarısı elime geldi altta yapışan kısmı spatula ile çıkardım. - Tadı güzel, içi hamur gibi durmuyor, gözenekli ama nedense çiğnerken un dişe yapışıyor bu da çok rahatsız edici. -Doğal tam un oranını fazla kullanıyorum, belki sonuçta bunun da etkisi vardır. Yine de yılmayacağım, yarın evdeyim, bir deneme daha yapacağım. |
|
09-03-2011, 18:03 | #180 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kurumaya radyatör neden olmuş olabilir, bir de mayalanma uzun sürdüğü için olabilir. |
|
|
|