agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Egzotik Meyveler
(https)




Beğeni Düzeni159Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-10-2006, 23:49   #271
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Avokado Bitkinizin Saksı Değişim Ve Saksıya Fidan Dikiminde Önemli Bilgi :

Avokado bitkinizi tohumdan çimlendirdiniz saksıya dikerken bulursanız beyaz eşya kutularında çıkan beyaz sıtrofor köpükler vardır bitkinizi dikerken saksının içine alt kısma ve temin ettiginiz toprak torfun içine bu köpükten küçük küçük parçalayıp bu harmanlı torfla bitkinizi dikin burda köpügün amacı bitkinizin kökünün hava alması ve kök gelişiminde fayda sağlayıp verdiğiniz suyun saksıdan daha iyi süzülüp bitkinizin kök çürümelerine karşı bir pratik önlemdir.


Kaynak : Deneyimlerim ve Uygulamalarım.

Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2006, 23:58   #272
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Avokado Tohumunu Islak Araba Yıkama Süngerinde Çimlendirme :

Yapılcak işlem Tohum temin edin birde kalıp araba yıkama süngeri ;



Name:  Süngerde Çimlenme.JPG
Views: 7830
Size:  5.1 KB



Süngerin ortasını fazla delmeden maket bıcagı veya elinizle yuvarlak bir delik acın süngerin ortasında oyuk oluşturun ama süngerin ortasını kompile delmeyin süngerin ortasına actıgınız çukurun köklendiginde köklerin rahat hareket edebilecegi gibi bir oyuk yapın bu oyugun içine tohumu yerleştirmeden önce iyice süngeri ıslatıp bir tabaga süngeri ıslak bırakın. Birde evin tüm halılarına su damlatmamak için önce mutfakta bu teknige başlayın eğer evi batırırsanız eşleriniz ve anneleriniz beni antalyada ikamet ettiğim yeri baskına gelip evi başıma geçirirler aman deyim.
Daha sonra temin ettiginiz tohumu süngerdeki oyuga yerleştirin ıslak tabaktaki süngerde tohumunuz cimlendigini göreceksiniz daha sonra köklerini kırmadan tohumun gövdesinden tohumumu güzelce tutup süngerin oyugundan çıkarıp saksıya dikin.

Özetle : Burda suda çimlendirme tekniginde olduğu gibi tohumun su ve nemin sayesine güzel çimlenmesi.

Kaynak : Deneyimlerim ve Uygulamalarım.

Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2006, 01:59   #273
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Avokado Aşılama Teknigi Resimli Anlatım

Avokado Aşılama Teknigiyle İlgili Yazımı Avokado bölümü 7 Sayfada bulabilirsiniz.
Kendinizde benim aşı uygulamam gibi aşı işlemini yapmanız için yardımcı olacak resimler ekledim buraya.
Sadece sizden istedigim eme saygı duyup kendi sitenize kopya almamanızdır. Aşının nasıl yapıldıgını ögrenmeniz için kendi arşivimden kendim aşı yaptıgım resimlerden örnektir. Emegime saygı duyacagınıza inancım tamdır.

Özel Not :Aşı Zamanı Mart 21 ve 28 tarihleri arasındadır.

Name:  Aşım 1.JPG
Views: 23146
Size:  24.2 KB


Name:  Aşım 2.JPG
Views: 14056
Size:  15.9 KB



Name:  Aşım 3.JPG
Views: 12894
Size:  10.8 KB

Aşı yapmak göz estetik ve el becerisine dayalı bir sanattır. Aşının fidana birebir denk gelmesi ve hijenik bıcak ve aletlerle yapılması gerekir.

Kaynak : Kendi Aşımı fidanıma uygularken çektigim fotograf Resimler.

Sevgi Soydan beğendi.
Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2006, 02:21   #274
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Aşı Zaman Takvimi :

Name:  Aşı Takvimi.jpg
Views: 7209
Size:  6.1 KB

Bu Aşı takvimi kendi siteme ait yer alan bir takvimdir izinsiz yayınlanması kopyalanması ve çoğaltılması yasak ve emege aykırı dır. sadece takvime bakıp bilgi edininiz. Bu takvimde bitkilerin uyanış zamanları açıkça belirtilmiştir.

Mevsimlerin bitkiler üzerinde etkisi aşı uygulama zamanının 21 Mart ve 28 Marta uygulanması gerekmektedir.


Kaynak : Kendi Sitemin Temasıdır.

Sevgi Soydan beğendi.
Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2006, 22:47   #275
ova
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-09-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 3
Talking

Skala verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.Oldukça faydalı ve özellikle resimler anlamayı kolaylaştırmış.
Nediyelim ki elinize sağlık

ova Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2006, 23:47   #276
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Avokado Bitkisi Ve Diğer bitkilerimizi Karınca Ordusundan Korumak

Name:  Karınca.jpg
Views: 7092
Size:  967 BaytName:  Karınca.jpg
Views: 7092
Size:  967 BaytName:  Karınca.jpg
Views: 7092
Size:  967 Bayt
Konu başlıgında belirtigim gibi küçük ama ordu haline gelmiş karıncalar en güzel bitkilerimizin saksılarına yuva kurup gitmemekte ısrarcıdırlar. Nitekim günümüzde geliştirilen kimyasal ilaçların etkisi tam oldugu ispatlanmış ve kimyasal ilaçların bitkiler üzerinde kalıtım olarak kimyevi maddeleri bıraktıgı saptanmıştır. Bitkimize karıncaların dadanması suretiyle evin içine alınan saksılar aracılıgıyla karıncalar evin içindede hakimeyetini kurmuştur.
Karıncalar iki sebepten dolayı saksıyı mesken tutar.

1 rinci sebep :

Bitkimizde istemediğimiz ama varlıgıyla bizim mücadele verdiğimiz yeşil gül bitleridir. Gül bitleri bitkinin yaprak üzerinde ve yeni sürgünlerde tahribat yaparak bitkinin öz suyunu emer emdiği öz suyla karnını doyuran gül bitinin mahalle arkadaşı karıncalar en samimi komşusudur. Karınca gil bitinin arka kısmından gül bitinin emdiği öz sudan emerek bir döngü içerisinde birbirlerine yardımcı olurlar. karınca karının doyurur. ve bu döngü sürüp gider.

2 nci Sebep :

Saksının içinde yumuşak topragı kolay işlemesi ve bitkinin kök sisteminde bulunan kök boğum bölgelerine rahatca oyup koloniler kurmasıdır. bu sayede karınca kendini diğer tehlikeli komşularına karşı kendini ve yeni koloniyi korur.

Çözüm : Karıncalardan kurtulmak. ?


Yapılcak pratik işlem türk kahvesi güzelce kısık ateşte pişirilip eş dostla güzelce keyifle içilir ardından içilen kahvenin telvesi saksıda bulunan karınca yuvasına ılık olmak suretiyle dökülür. Karınca kahve telvesinden kaçar ve saksınızdan gider ama bu teknigi evin içinde uygularsanız karıncalar diğer bitkilerinizin saksılarına yeni yuvalar kurar saksınızı bahçenizin dışında bir yerde kahve telvesini saksıdaki yuvaya döküp tüm karıncaların saksıyı terkettiğini kontrollü bir şekilde görün ve içiniz rahat bir şekilde saksınızı evinizin güzel bir köşesine ait olduğu yere koyun. Karınca ordusunun istilasından bitkinizi kurtarmış olacaksınız.

Kaynak : Kendi başıma geldi karıncalar saksılarıma yuva yaptılar. Cycas dostumun önerisiyle karıncalardan kurtuldum.

Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2006, 00:05   #277
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Avokado Bitkisi Ve Diğer Bitkilerin Gerek Duyduğu Isı Değerleri :

Avokado Bitkisi Ve Diğer Bitkilerin Gerek Duyduğu Isı Değerleri :

27–28°C (80°F) Yüksek hava nem de salon bitkileri için maksimum sıcaklık değeridir.


22–23°C (72°F) Salon bitkilerinin büyük çoğunluğu için maksimum sıcaklık. değeridir.

15–16°C (60°F) Tropikal salon bitkiler için en düşük sıcaklık. değeridir.


12–13°C (45°F) Bilinen salon bitkileri için minimum sıcaklık. değeridir.


5–10°C(36°F–42°F) Dayanıklı salon bitkileri için kış sıcaklığı. değeridir.

Bitkilerin Sağlıklı bir ortamda yaşamaları için sıcaklık değerlerini yukarıda belirtim.

Kaynak : Kendime ait sitemde bu konuya yer vermem ve ısı değerlerini araştırmamdır. Amacım tüm dostlarımızın ısı değişikliklerini iyi ayarlamaları bitkinin aşırı ısı ve aşırı soğuk bir ortama maruz kalmasını önlemektir.

Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2006, 23:21   #278
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Avokado Bitkisi Ve Diğer Bitkiler Neden Yaprak Döker :

Avokado bitkisi ve diğer bitkiler bir sistem içerisinde yaprak dökerler.

Ağaç türlerinin tamamı yaprak dökümü gözlenir.

Name:  Yaprak.JPG
Views: 7130
Size:  2.2 KB

Ağaçlar yaprak dökmesinin sebepleri şunlardır.

Bitkiler ve ağaçlar kökleri aracılıgıyla topraktan besin emerler. Bitkilerin ve ağaçların kökünde bulunan her kök uzvun bir amacı vardır kökü oluşturan sacak ve boğumlar belli bir amaca hizmet eder yani kök yumru kökçüklerle suyu emip şişer bazı köklerin yan kollarıda topragı parçalama görevini üslenirler konunnun başlıgına dönersek bitki topraktan değerli çevherleri alıp gövdeye besin dokusuna sıvı bir şekilde depo eder gövdeden yukarı dogru mineral maddeler yapraklara yönelir burda bitki gereksiz madde yapı taşlarını insana benzetirsek vücuttan atma ihtiyacı duyar ve mevsim şartlarına uyarak yapragın bitkinin dal iskeletlerinden atılması sonucu gereksiz yıl boyunca edindiği kimyasal ziraat ilaçları ve bitkinin bünyesinde gereksiz yer işgal eden besin sıvılarından kurtulur.

Bu işlemin sonucunda daldan dökülen yapraklar bitkinin sistemini dengeler dalın düştügü boğum yani yapragın bağlı olduğu dal kısım kendini körelterek yapragın düştügü boğumdan yeni filiz tomurcugu meydana getirerek ilkbaharda ve belli aralıklarla bitki kendi yapraklarını dengeli bir şekilde döker.

Bitki ve ağaç dal iskeletinde belli aralıklarla tomurcuk gözleri bulunur tomurcugu dış etkenlerden koruyan bir pul yapısı vardır. Bitki gelişim evresinde yeni tomurcuklarını patlatırken bu zarı delip dünyaya merhaba der bazı çalı ve çam tipi ağaçların sonbahar ve kışın yaprak dökmedikleri gözlenir ama bitkinin mekanik sisteminde aslında belli aralıklarla kendini yenilediği anlaşılmıştır.

Avokado bitkisi dalında oluşan insan zararlarıyla olsun ister zararlı böcekler tarafından gövde ve dallarda oluşan kabuk deformlarını kendiliginden onarma ve gövdede yer alan hasarı kapatma özelliğine sahiptir.

Bitkinin gövdesinde gereksiz deyip budadıgınız dalların bitkinin gövdesini bozmakta ve biliçsiz kişiler tarafından budanan bitkinin gelişimi azalmaktadır. Dengeli ve iyi bir gözlemle dal budamaları yapılmalı kesilen dalın pürüssüz bir şekilde ve gövdeye hasar vermeyecek şekilde olması gerekmektedir.

Bir süre sonra budanan dalın oldugu iskelet bogumu şişerek kendini köreltip belli bir katman oluşturur. Bir de bitkinin kuru yapraklarının gövde dibine düşerek yaptıgı bir amacıda vardır bu amaç ise kuruyan yapraklar ağacın dibinde birikerek kuru yapraklar çürümeye ve topraga doğal gübre olarak besin sağlarlar.


Düzenleyen malina : 17-10-2006 saat 10:07 Neden: paragraf
Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2006, 10:08   #279
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Başka yerden kopyaladığınız yazılar için kaynak göstermeniz gerekir, kendi yazdıklarınız için bunu ayrıca belirtmenize gerek yok...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2006, 00:00   #280
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Avokado Bitkisini Çelik Alma Yönetimiyle Üretme :

Name:  Çelik 1.JPG
Views: 7037
Size:  3.2 KB Name:  Çelik 2.JPG
Views: 7136
Size:  11.0 KB Name:  Çelik 3.JPG
Views: 7292
Size:  6.4 KB



Avokado bitkisi ve diğer çalı ve ağaçlardan alınan temiz virüssüz 30 cm. boyundaki dal çeligin en alt bölgesi yanlamasına maket bıcagıyla kesilir daha sonra en alt kısmından biraz yukarısından gövdede V şellinde maket bıcagı yardımıyla kesit alınır. Burda amaç çeligi iki yerinden sağlıklı köklenmesini sağlamak gövdeden V şeklinde kesilen kısım ve çeligin en alt kısmından yanlamasına alınan kesitle V kesit ve en alt kesit topraga güzelce daldırılmasıyla belli bir zaman sonra her iki kesitten köklenme başlar. Bu teknigi yapmamızın amacı çeligin topragın içinde daha iyi bir şekilde köklenmesini ve köklenirken daha fazla çeligin gövdesine su ve minerallerin daha hızlı emilmesini sağlamaktır. Bu işlem İlkbahar mevsiminde ve Mart ayında çelik bu sistemle hazırlanıp topraga daldırılır.

Hatırlatma : Avokado bitkisi ve diğer hazırladıgınız çeliklerin yaprakları budama makasıyla alınır kontrollü bir şekilde çeligin filizlenmesi gözlenir daha sonra çelik saksıya veya bahçede tuttugu ve filizlenme işlemi bittikten sonra Avokado çeliği biraz yukarıdan aşılanır. Birde dikkat edilecek husus fidanın aşı bölgesinin yopragın altında kalmamsına dikkat edilmeli dikkat edilmediği takdirde aşı toprak seviyesinin altında kalıp aşı bölgesi köklenerek fidanımızın aşısı bozulmaktadır. Herkese kolay gelsin başarılar.

Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2006, 00:34   #281
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Yazılarımızda Kaynak Gösterimi Hakkında.

Sayın Malina
Forum bölümünde yazılarımızın kaynak gösterimini nasıl uygulamamız ve hangi şartlarda belitmemiz gerektigi hakkında açıklamanızı yerinde buldum. Kaynak , yazının bir kuruluşa ve kime ait yorumun olduğunun gösterir. Burda amaç bu güzel sitede fikirlerimizi değerli dostlarımızla paylaşmak ve paylaşırken emek hırsızlığının önüne geçmek tir. Ben kendimin biraz fazla kaynak gösterdiğimi düşünüyorum ve sizin açıkladıgınız yorumun amacının kaynak gösterimi konusunda kaynagı yerinde belirtmemiz gerektigidir. Hatırlatmanız ben ve yeni üyelere yön verecektir. Teşekkürler

Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2006, 02:08   #282
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Avokado Suda Çimlendirme Tekniginde Tohumun Et Kısmının Siyahlaşması :

Name:  Tohumun Yapısı.jpg
Views: 7936
Size:  11.2 KB
Kendi Siteme Ait Tohumun Yapısını Anlatan Resim



Avokado suda kürdanla çimlendirme teknigine başlamadan önce temin ettiginiz tohumun gevrek olması gerekmektedir. En önemlisi çimlendirme teknigi için avokado tohumunuzu bardağa kürdanla sabitlemeden önce mutlaka tohumun üst kabuk ( Zarını ) dikkatlice fazla soymadan soymak gerekmektedir. Bilginiz üzere Ayva meyvesi bıcakla ortadan kesildikten bir süre sonra karamaktadır.

Avokado tohumuda tohum taslak zarının üstünden sürgünün çıkmasını kolaylaştıracak zarın biraz acılması sebebiyle havayla temas etmektedir. Tohumunuzun çürümediği sürece tedirgin olmanıza gerek yoktur. Yanlız önemli bir konuyu arz etmek gerek şimdi tohumun üst zarını biraz aldınız. Tohumunuzun üst et kısmı karardı ve siz avokado sever dostumuz eyvah tohumumdan filiz çıkmama endişesine kapıldınız. Durum böyleyken bir bilgi vereyim asla tohumunuzun üst et kararmasının ardından tohumunuzun üstünden bir kürdan veya bir aletle kurcalamayınız.

Tohumunuzun üst filizlenme boğumunu biraz acmak için deforme ederseniz tohumunuzun üst filizin cıkacagı et kısım kuruyarak tohumunuzun filizlenmesini zorlaştırır. Birde tohumun en alt kısmının zar pulu kazıdınız iyi köklensin diye tohumun et kısmına zarar vermeden burda bilmeniz gereken bazen tohum kılıf zar derisi bardagın altından şişerek tohumunuzun dış deri zarı deforme olması sonucu tohumunuz ikiye yarıla bilir. Bunu önlemek için tohumunuzu bardaktan elinize alıp tohumunuzu ortadan hafifce parmagınızın arasında bastırmak ve tohumun zarında toplanan suyu akıtmaktır.

Baktınız tohumunuza bu işlemi yapmada geçikmişsiniz tohumunuzun üzerine dikkatlice paket lastigi geçirip tohumunuzun ikiye parcalanıp ölmesine engel olmuş olursunuz. Tohumunuzun üst kısmının siyahlaşıp filizlenmesinde zorluk yaşamak istemiyorsanız. Tohumunuzu ılık su hazırlayıp ılık suda çimlendirmeyi deneyin ve suyu kendiniz belirlediğiniz aralıkla ılık suyla değiştirip suyun oksijen değerini kaybetmemesini önlemiş olursunuz.


Düzenleyen Skala : 18-10-2006 saat 03:00
Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2006, 07:55   #283
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Skala
Toprağın oluşu çok uzun bir hikaye olup bunu siz değerli dostlarıma kısaca anlatayım. Bundan yüzlerce yıl önce, avucumuzda tuttuğumuz bir avuç toprak meydanda yoktu. Belki kayalık bir dağın bir parçasıydı zamanla yağmur, rüzgar, kar, sıcaklık gibi çeşitli etkilerle dağdaki kayalar parçalandı. Bu parçalar, yine çeşitli dış olayların etkisiyle ufalanarak, çakıl, kum, çamur ve kil haline geldiler.

İşte bir avuç toprağımızın bu şekilde ortaya çıktı ve çoğaldı. Daha sonra bakteriler ve başka mikroskobik hayvancıklar, bitki zerrecikleri, meydana gelmeye başlayan bu toprağa eklendi. Çeşitli varlıklar, suyun etkisiyle bu toprağın içinde büyük bir çalışmaya giriştiler. Ve yeni yeni kimyasal bileşimler meydana getirdiler. Böylece insan, bitki ve hayvanların yaşamasını sağlayan humuslu toprak meydana geldi.
Skala, forumun diğer başlıklarına yazmak ücrete tabi değil

Sadece Avakado bölümüne yazıyorsun, bu nedenle avakado ile ilgili olmayan bu yazıyı da burada ekliyorsun. Neden?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2006, 15:30   #284
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Avokado Bölümünde Konunun Dışında Yazı Yazmamın Açıklaması :

Sayın Malina
Avokado bölümüne neden konuyla ilğisi olmayan ( Toprak Nasil Meydana Geldi Merak Eden Okusun ) yazımı ekledim açıklayayım. Bu küçük yazımı forum bölümlerine yazmadan önce sitenin arama bölümünden ( Toprak ) ile ilğili birden çok arama yaptım. Arama yapmamın sonucunda bu yazıyı yazacak konu bulup merak eden değerli dotlarımıza bu açıklayıcı yazımı aktaramadım.

Yazdığım yazının küçük olması ve devamının olmaması sebebiyle ve yeni konu acmam komik olur diye Avokado bitkisi bölümüne deneyim ve bilğilermi aktarırken bu küçük yazının bir bukle renk katsın istemiştim.

Her konuda olduğu gibi konunun anlamını içerik olarak, içeren yazıları yazmamız dediğiniz gibi doğru olur. Sitemizin saygın değerli Yöneticisi olarak gerekli duyuyorsanız Yeni konu olarak acalım **** bu yazıyı bu konuyu içeren bir konunun altına taşımada önerinizi sunarsanız büyük bir memnuniyetle bu yazıyı yerine uygun konuya taşımanıza emeğiniz hassasiyetle yerinde olacaktır.

Ve bilinmesi gereken sitenizin seviyeli bir bilgi platformu olması nedeniyle kendi siteme Avokado bitkisi ile ilğili yazı yazmadan önce sizin değerli dostlarımızın yararlanası için ilk önce sizin sitenize yazmayı uygun buluyorum.Saygılar

Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2006, 20:48   #285
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
1 adet avakado tohumunu da ben toprağa diktim. İnşaallah filizlenmesinide görürüz.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2006, 22:32   #286
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Skala, yazını Erozyon bölümüne taşıdım. Orada daha anlamlı olacaktır

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2006, 00:59   #287
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Tüm Üyelere Gösterilen Eşit Yerinde Yardım Hakkında

Sayın Malina
Erezyon konulu bölüme (Toprak nasıl meydana geldi merak eden okusun ) yazımı taşımanız beni mutlu etti. Tüm üyelerinize gösterdiğiniz hasasiyet ve yardım yazılarımızın doğru bölümlerde yer almasında bizlere kolaylık sağlamıştır. Bu güzel sitenin gelişiminde profesyonelce öz verili çalışan doğa sever emekçilere ve şahsınıza teşekkürlerimi sunarım. Başarılarınız daimi olsun.Saygılar.Bora TOKDEMİR

Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2006, 20:32   #288
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
Avakado tohumunun tepesinde kahverengileşme var. İyi mi kötü mü ?

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2006, 17:13   #289
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Avokado Tohumunun Üstünde Siyahlaşma / Kahverengileşme Hastalık Belirtisimi :

Avokado tohumunun çimlendirme esnasında bir süre sonra tohumun üstünün kararması veya siyahlaşması tohumunuzun çimlenmesine kötü bir etken değildir. Sadece tohumun üst kısmının kararması ve siyahlaşması sonucu biraz tohumun üst kısmının etinin sertleşmesine neden olur. Tohumunuzun sağlıksız hale gelmesine neden teşkil etmez yanlız unutulmaması gereken tohumunuz çatlayıp ikiye ayrıldıysa ve tohumunuzun embiryo kısmında çürüme belirtisi meydana gelmişse tohumunuz çimlenmez.

Benim kendi önerim tohumunuzun üst kısmında kararma veya siyahlaşma belirgin ise tohumunuzun üstünü kazımayın ve asla tohumum çimlenmez endişesine kapılıp tohumunuzu çöpe atmayın.

Yapmanız gereken tek şey temiz ve ılık bir suda çimlendirme teknigine devam etmeniz ve tohumunuz çürüyüp kokuşmadıkça sorun çıkmaz.

Siyahlaşma nedeni tohumumuzun üst kımını çimlenmesi için soyduğumuzdan dolayı tohumun hava alıp üst kısmının kararması meydana gelir.

Örnek : Ayva meyvasını ortasında bıçakla kesip ikiye ayırdıgımızda nasıl hava ile temas edip meyva kararıyorsa Avokado tohumumuzda aynı şekilde kararmaktadır.

Avokado tohmunun yüzeyinde bizden kaynaklanan kararma ve çizgisel kararma meydana gelir. Bunun nedeni ise avokado çimlandirmeye yeni başlayanlar acemiyce Avokado meyvasının ortasındaki tohumu bıcakla çıkartırken dikkatsiz davranmaları ve tohumun üzerinde bıcak izlerinden dolayı tohumun üzerindeki bıcak izlerinin yarattıgı izlerin kararmasıdır.

Asla tohumu meyvasından ayırma işleminde bıcakla tohumu meyvadan ayırıyorsak tohumu bıcakla çizmeden ve yaralamadan çıkarmamızdır. Çünkü sert olgunlaşmamış avokadolardan tohumu çıkarmak biraz zahmetli ve dikkat ister.
Herkese tohum çimlendirmede başarılar dilerim.

Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2006, 19:58   #290
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
burası bir ansiklopedik sayfaya dönmeye başladı.. ne güzel oluyor.. bilgiler arttıkça

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2006, 03:25   #291
Serkan KOLDAŞ
 
Cycas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2006
Şehir: Antalya / Merkez
Mesajlar: 7
Avokado Tohumunun Üstünde Siyahlaşma & Kahverengileşme Durumuna Ek Bilgi

Yukarıda Sayın Skala abimin acıkladıgı Avokado Tohumunun Üstünün siyahlaşması ile ilgili bildiklerimi açıklayayım.

Avokado Çimlendirmede Konuya hakim olan Skala abimin yazılarına ek bilgi sunacagım Avokado sever dostlar..

Avokado Tohumumuzu çimlendirme esnasında bazı zorluklar yaşarız.

Bu zorluklar tohumumuzun uyuşuk kalıp çimlenmede bizi usandırması ve çimlenme devrelerinde üstünün kahverengi ve siyah leke oluşması sonucu biz Avokado severlerin hevesini büyük ölçüde kırmaktadır.

Aslında bilmemiz gereken biz bu tohumumuzu çimlendirme işleminde bazı aksaklılları kendimizin oluşturması.

Avokado Çimlendirmede Yapılan Hatalar.
1- Avokado ilk defa satın alıp çimlendirmeye kalkışanlardan çogunun meyvayı bıçakla ikiye bölmeye kalkışmamız.

Bunun sebepleride satın aldığımız Avokado ile ilğili yeteri kadar bilgi satan manav veya marketten Avokado hakkında sadece nasıl yesek güzel olur sorusunu sorup tohumunu bilğisizce çıkarmaya kalkışmamız.

2- Tohumu zoraki çıkardık bir baktıkki bıcakla çıkarmaya çalışırken baya tohumun yüzeyinde çizik hasar oluşturmuşuz.

Bunun sonucunda tohumun yüzeyinde etli kısıma nüfuz eden kesiklerin kahverengileşmesi.

3- Tohumu suda çimlendirecegiz acaba tohuma kaç kürdan saplasak birde aşrıya kaçıp tohumu delenlermi dersiniz.

Bunun sonucunda bir bakmışız tohumu embiryosunu kürdanla delip şiş kebap yapmışız.

4- Tohumumuzu suda çimlendirme işleminde üst kabuğunu ve alt kısmındaki kabugunu çok az soymamamız.

Bunun sonucunda tohumun suda çimlendirme metodunda eksik uygulama sonucu tohumun sağlıklı çimlenememesi.

5- Tohumun çimlenirken ikiye ayrılma durumu oluşmuşsa önlem almayıp tohumun ikiye ayrılmasını seyretmemiz.

Bunun sonucunda çimlendirme hüsranına yenik düşmemiz.

6- Tohumumuzu çay bardagına kürdanla sabitledik çimlendirmeyi bekleme koyulduk bu seferde üstü siyahlaştı **** kahverengi renge dönük bir leke tohumun üstünde belirginleşti.

Bunun sonucunda malesef bizlerin yeni bu işe kalkışanların çimlenmez tohum sağlığını kaybetti sanıp çöpe atmamız.

Yukarıda ifade ettigim sonuçları malesef bizlerin bilgisiz çimlendirme uygulamalarında başarısız olmamıda en kaynak sorunların altısını belirtim.

Kim bilir daha netür yanlış işlemlere tohumumuzu kobay deneyi gibi uygulamalar yapıp çimlendiremiyoruz.

Avokado Satın Alıp Yeni Çimlendirmeye Başlayanlara kısa bilgiler sunayım.

1- Satın Aldığınız Avokadonuz hakkında mutlaka bilgi alın bu bilgi nasıl yeneceginden önemlisi bu çimlendirme işlemine başlamadan önce tohumun yapısı ve tohumu nasıl çıkarmanız hakkında bilgi edinin.

2- Avokado satın alırken mutlaka iki adet alın ve aldıgınız avokado fazla yumuşak **** çok sert etli olmasın.

3- Avokadonuzu nasıl çimlendirmek istediğinize karar verip ister suda ister toprakta isterse talaş ve sünger kullanarak çimlendirme metotlarının birini uygulayın.

4- Satın aldığınız iki avokadonuzuda birini suda öbür öteki avokadonuzuda toprakta çimlendirin ve iki metot arasında becerinizi öğrenmiş olursunuz.

5- Tohumunuzun gevrek kalmasını saglamak için çimlendirme cay bardagına bir damla limon suyu damlatmanız tohumun gevrek muhafasına neden olarak çimlendirirken daha iyi sonuçlar almanıza neden olur.

6- Suda çimlendirecekseniz 3 kürdan ile fazlaca tohumu delmeden temiz su dolu çay bardagına tohumunuzu sabitleyin.

7- Avokadonuzu toprakta çimlendirecekseniz iyi bir torf satın alarak tohumunuzu çimlendirin ve temin edebilirseniz beyaz eşya köpükleri saksının içine küçük küçük ufalayıp daha süzek saksıda tohumunuzu iyi çimlendirirsiniz.

8- Tohumunuzu suda çimlendiriken üst kısmı siyahllaşır veya kahverengi bir leke bariz derecede net görünüyorsa ılık su ile tohumun üst kısmını ılık suyu tohumun üstüne üç dört gün tatbik edin bu işlemi bir iynesi olmayan şırınga ilede tohumun agız acıklığı net acılma gözleniyorsa şırınga ile daha iyi sonuç alırsınız.
Henüz tohumun çimlenme agız kısmı aralanmamışsa mutfakta bir kaşık ile ılık su tohumun üstüne dökünüz. Bu işlemi yapmamızın amacı tohumun üstünün siyahlaşması ve kahverengileşip en önemlisi kuruyup çimlenmede tohumun filizlenmede zorlanmasına neden olmasıdır.

9- Tohumunuz sağlıklı çimlenmeye başladı yanlız tohumun ikiye ayrılma ihtimali büyük burda işinize paket lastigi care olarak öneririm. Hemen tohumu dikkatlice cay bardagından cıkarıp paket lastigini tohumun gövdesine geçirirseniz ikiye ayrılma sorununu çözersiniz.

10- Saksıda toprakta çimlendiriyorsanız tohumunuz çimlenirken ikiye ayrılma sorunu ile karşılaşırsanız. Pratik bir çözüm var tohumun etrafını elinizle dikkatlice eşeleyip tohumun gövdesine beyaz eşya köpüklerini biraz büyükçe elinizle kırıp tohumun etrafına sabitleyin tohumunuzu köpük duvar vazifesi görüp ikiye ayrılmasını önler.


11- Birde garip bir durumda saksıda çimlenirken yaşanabilir acıklayayım şimdi saksıda çimlenirken tohumunuz ilk önce üst kısımdan çimlenmek için tohumun etli kısmı doğal olarak tohumun üst agız kısmı genişlemeye bilir. çünkü siz çimlenmeyecek sanırsınız ama aslında tohumunuzun alt kısmında dogal genişleme oluşarak ilk önce kökleşme işine girişmiş olabilir bunu anlamanın yoluda tohumun bir köşesinden elinizle eşeleyip tohumun en alt kısmının genişleyip genişlemediğine bakmak çünkü bu gibi durumlarda tohumun üstü kahverengi ren alıp birde sanki çürümüş gibi gözükerek bizi çimlenme metodunda yanılgıya düşerek tohumumuz çimlenmiyor sanıp çöpe atmamıza tohumumuzun alt kısmındaki hareketlenmeyi farkedememiş olmamız neticesinde çimlenecek tohumu gözden çıkarmamıza neden olmuştur.

12- Avokado tohumunu çimlendirirken mutlaka sabırlı ve önemle bir bilende yardım alın ögrendiğiniz her türlü bilgi siz avokado severi her seferinde yeni bir deneyim ve bilgi birikimine sahip olmanızı hedefliyecektir. Çimlenmeyen tohum yoktur bize düşen görev tohumumuz kokmadıkça sağlığını kaybetmedikçe çimlenmesidir.

Tohumunuz Kahverengileşme durumunda paniklemeyin ve ılık su ile tohumun üstünün kurumamasına engel olun en kötü çare suda çimlendirme metodundan saksıda çimlendirme metoduna geçersiniz size önerim tohumunuzu suda çimlendiriken çimlendirmek için tohumunuzu cay bardagına sabitlemeden önce piyasada satılan yapraksı bitkiler için besin cubukları satın alıp çimlendirmeye başlayacagınız cay bardagının içine besin çubu suya atıp bu besin cubugu içinde olan çay bardagına tohumunuzu kürdanla sabitleyip tohumun çimlenmesinde gelişim sürecinde besin cubugundan iyi besini sudaki mineral çözeltinin tohumun çimlenmesinde iyi bir avokado fidanına sahip sağlıklı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

13- En önemlisi ister suda ister saksıda vb. çimlendirme metotlarına tohumunuzu dahil etmeden önce bir iki hafta tohumunuzu gasteye sarıp dış kısmını kuruyup tohumun üstünde kalan meyvanın iç özütünün kuruyup çimlenme işleminde suyun yapısını bozmasını ve saksıda çimlenirken tohumun üstünde kalan meyva öz sıvısından tohumun ilk çimlenme işleminde kurtlanmamasını önlemiş olursunuz.

Cycas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2006, 18:19   #292
Ağaç Dostu
 
Ophrys's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2006
Şehir: HATAY-İZMİR
Mesajlar: 2,272
Galeri: 25
Mutlaka deneyin ben 1 ay önce suya daldırdığım Avakado tohumundan dün 2 cm kadar bir kök çıktığını gördüm çok umutlandım harika bişey hemde çok kolay. Sadece 2-3 gün arayla suyunu değiştirdim o kadar.

Ophrys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2006, 17:00   #293
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 2
merhaba

Bu siteyi avakado hakkında arastırma yaparken buldum ve cok beğendim. Avakado cimlendirme fikri aklıma yatınca da denedim. Simdi benim de bir bitkim var ama resmini bir türlü yükleyemedim . sizinle paylasmak istiyorum. yardımcı olursanız sevinirim. Verdiğiniz faydalı bilgiler icin cok tesekkürler.

ilk_yagmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2006, 20:04   #294
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Yeni üyeler için kullanma kılavuzunu okuyun, istediğiniz bilgileri orada bulacaksınız.
Hoşgeldiniz

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2006, 10:35   #295
-
 
ERHAN_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-08-2006
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 47
Galeri: 3
ya arkadaşlar . uzun bi aradan sonra yeniden geldim. ama bunu üzülerek söylüyorum ki galiba avokadoyu kaybettim yani öldü galiba çünkü yaprakları kurudu.

ERHAN_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2006, 10:39   #296
Ağaç Dostu
 
bahcıvan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: maltepe/istanbul
Mesajlar: 541
ehh erkan bak sitemizi boşlarsan böyle olur işte Halbuki tamammen kurumadan derdini anlatsaydın belki bir çare bulunurdu. Şaka bir yana üzüldüm. Belkide ölmemiştir.

bahcıvan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2006, 11:00   #297
-
 
ERHAN_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-08-2006
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 47
Galeri: 3
o gün marketten 1 şişe bitki besini adlı bir şey aldım. sıvı haldeydi . üzerindede 1 kapak ölçeğe 1 litre su katılır . yazıyordu. ve onu 15 günde bir tekrarlayınız yazıyordu benim kardeşimse( 4 yaşında ) sen al hepsini toprağa dök . önce 1 hafta bişiy olmadı. sonra kupkuru oldu . ama nafileee düzelmiyor. bende gittim marketten avokado aldım şimdi çimlenmesini bekliyorum(çekirdeğinin)...

ERHAN_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2006, 11:02   #298
-
 
ERHAN_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-08-2006
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 47
Galeri: 3
ha bu arada arkadaşlar; sinekkapan bitkisi tohumu almak isteyenler bana başvurabilirler_!

ERHAN_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2006, 12:53   #299
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcıvan
ehh erkan bak sitemizi boşlarsan böyle olur işte Halbuki tamammen kurumadan derdini anlatsaydın belki bir çare bulunurdu. Şaka bir yana üzüldüm. Belkide ölmemiştir.
Erkan siteyi boşlamadı, biraz cezalıydı Umarım artık sorunsuz devam edecek... Bakacağız

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2006, 13:47   #300
Ağaç Dostu
 
bahcıvan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: maltepe/istanbul
Mesajlar: 541
o zaman erhan'a hoşgeldin diyelim ve artık hep sitemizde olmasını diliyelim


Düzenleyen bahcıvan : 07-12-2006 saat 21:34
bahcıvan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024