View Single Post
Eski 03-11-2006, 17:13   #289
Skala
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Avokado Tohumunun Üstünde Siyahlaşma / Kahverengileşme Hastalık Belirtisimi :

Avokado tohumunun çimlendirme esnasında bir süre sonra tohumun üstünün kararması veya siyahlaşması tohumunuzun çimlenmesine kötü bir etken değildir. Sadece tohumun üst kısmının kararması ve siyahlaşması sonucu biraz tohumun üst kısmının etinin sertleşmesine neden olur. Tohumunuzun sağlıksız hale gelmesine neden teşkil etmez yanlız unutulmaması gereken tohumunuz çatlayıp ikiye ayrıldıysa ve tohumunuzun embiryo kısmında çürüme belirtisi meydana gelmişse tohumunuz çimlenmez.

Benim kendi önerim tohumunuzun üst kısmında kararma veya siyahlaşma belirgin ise tohumunuzun üstünü kazımayın ve asla tohumum çimlenmez endişesine kapılıp tohumunuzu çöpe atmayın.

Yapmanız gereken tek şey temiz ve ılık bir suda çimlendirme teknigine devam etmeniz ve tohumunuz çürüyüp kokuşmadıkça sorun çıkmaz.

Siyahlaşma nedeni tohumumuzun üst kımını çimlenmesi için soyduğumuzdan dolayı tohumun hava alıp üst kısmının kararması meydana gelir.

Örnek : Ayva meyvasını ortasında bıçakla kesip ikiye ayırdıgımızda nasıl hava ile temas edip meyva kararıyorsa Avokado tohumumuzda aynı şekilde kararmaktadır.

Avokado tohmunun yüzeyinde bizden kaynaklanan kararma ve çizgisel kararma meydana gelir. Bunun nedeni ise avokado çimlandirmeye yeni başlayanlar acemiyce Avokado meyvasının ortasındaki tohumu bıcakla çıkartırken dikkatsiz davranmaları ve tohumun üzerinde bıcak izlerinden dolayı tohumun üzerindeki bıcak izlerinin yarattıgı izlerin kararmasıdır.

Asla tohumu meyvasından ayırma işleminde bıcakla tohumu meyvadan ayırıyorsak tohumu bıcakla çizmeden ve yaralamadan çıkarmamızdır. Çünkü sert olgunlaşmamış avokadolardan tohumu çıkarmak biraz zahmetli ve dikkat ister.
Herkese tohum çimlendirmede başarılar dilerim.

Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön