agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Egzotik Meyveler
(https)




Beğeni Düzeni586Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-10-2023, 11:05   #271
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-10-2023
Şehir: Arsuz
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ꧂Ω꧁ Mesajı Göster
Himalaya sıra dağlarının serin eteklerinde yetişen tür farklı mı?
Buyurun denize en uzak yetişen cocos nucifera GPS: https://www.google.com/maps/place/Ri...g%2F11d_z0yg97
Valla buralarda 100 dolara adam kesiyolardır bilmediğin yerlere gitme ağaç ithal edecem derken canından olursun

Speed test Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2023, 12:53   #272
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-06-2023
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 5
[0cak ayı] FLORiDA

Tropikler içinde akdeniz değerlerine yakın iklim aradım ancak bulamadım. Örneğin Florida'da Vero beach bölgesi hindistan cevizlerinin en son olarak az rast gelinmeye başladığı sınır bölgesi ve burada kışın insanlar montsuz dolaşıyorlar, bizim kışın en sıcak sahilimizde bile atkı bere montla dolaşır insanlar. Dolayısı ile hindistan cevizi ile tahmin ediyorum insanların soğuğa töleransı çok benzeşiyor.
Hörmetler ve iyi seyirler:


Düzenleyen Örnek bahçe : 30-10-2023 saat 15:24
Örnek bahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2023, 22:19   #273
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-11-2023
Şehir: Erdemli
Mesajlar: 3
Lütfen araştırmadan bilgi kirliliği yapmayın, size basit gelen laylaylom bilgi başkası için hayati ve yanıltıcı olabilir. Egzotik bitkiler direk güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmaz ve çoğunlukla bulutlu günlere maruz kalırlar. Gün kısalması ise sadece akdeniz enlemlerine has bir durum değildir, kıyas için hindistan cevizlerinin yetiştiği bir yer tespit ettim ve gün uzunluklarına en uzun gece olarak kışın 22 aralık karşılaştırması örneğini paylaşma gereği duydum: https://www.google.com/maps/place/Po...zYjQ?entry=ttu
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi He ce ler Mesajı Göster
Gün dönümü yani günlerin kısalması, daha az gündüz dolayısı ile güneşin daha yatay ülkemizi ısıtması gibi gözden kaçan önemli astronmik faktörleri de hesaba katmak gerekli.

Ne kadar kışın don olayı görmesede ihtiyaç olan süre diliminde gün uzunluğu ve yaz meysiminde olduğu kadar daha aydınlık gün seviyeleri yetersiz gelebilir. Ekvatorda güneş ışınları yıl boyu dik, gündüzler uzun diye biliyorum.

Eklenen Resimler
  
Yanlış bilgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2023, 21:08   #274
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-11-2023
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yanlış bilgi Mesajı Göster
Lütfen araştırmadan bilgi kirliliği yapmayın, size basit gelen laylaylom bilgi başkası için hayati ve yanıltıcı olabilir. Egzotik bitkiler direk güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmaz ve çoğunlukla bulutlu günlere maruz kalırlar. Gün kısalması ise sadece akdeniz enlemlerine has bir durum değildir, kıyas için hindistan cevizlerinin yetiştiği bir yer tespit ettim ve gün uzunluklarına en uzun gece olarak kışın 22 aralık karşılaştırması örneğini paylaşma gereği duydum: https://www.google.com/maps/place/Po...zYjQ?entry=ttu
Bu linkteki gps koordinatında bulunan palmiyeler hindistan cevizi değilki ve iklim de tropikal değil yani rumuzunun hakkını veriyosun harbiden.

Ηe ce ler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2023, 17:00   #275
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-11-2023
Şehir: Mersin
Mesajlar: 5
Sadece hindistan cevizine has bir durum olmaksızın her bitki için geçerli olan açıklamalarım var, vereceğim adaptasyon örneği, akdenizin özenle seçilmiş mikroiklim ve düşük rakımlı, denize yakın bölgeleri kapsamaktadır, iklim seçimini abartmamak gerekir. Öncelikle genele hakim olan kalıp düşüncelerden doğru bildiğimiz yanlışları doğru saptamak gerekli, bunlardan biride adaptasyon için seçilen bitkinin yaşı, kök yoğunluğudur, genç fidan seçilmemeli. Ağaç iklime değil, bulunduğu toprak adaptasyonuna uyum sağlayıncaya kadar, yaz kış iyi korunmalıdır, bu süreç bitkiden bitkiye değişir. Kiminde süreç 2 yıl kiminde daha az, kiminde daha fazladır. Dolayısı ile bu süreçte bitki kendi performansını iklim şartlarına değil toprağa tutunmaya sarf etmelidir. Toprak tabanı örneğin leonardit bol solucan gübresi ile en az 1,5 metre küp dikim çukuru tabanı hazırlanıp bitki bu karışımın merkezine dikilmeli, 20 kg solucan gübresi 20 kg lenonardit homojen olarak tabana karıştırlımalı, hatta demlenmemiş siyah çay varsa 5 kg bu karışıma ilave edilebilir, bölge toprağı kötü ise toprak nakli yapılır, karışımlar bu toprağa eklenir, dikim gerçekleştirilir, evet hayli masraflı ama en azından başta tek defaya mahsus bir start verme uygulamasıdır. Mesela bazı çiftçiler ağacı dikiyor, soğuğa rüzgara karşı korumuyor, neymiş efendim bitki soğuğa da adaptasyon için direnç kazanmalıymış inanışı var, bu tamamen yanlış. Aşırı genç fidan seçimi küçük tüplü ve az yoğunlukta köklü bitki dikimi, hepsi yanlış uygulamadır, basit rüzgarda yanar ölür. Fidan yaşı ile seçimi önemli, yaşlı ağaç adaptosyonda başarı oranı düşüktür inanışı yanlıştır, bunlar ugulama hataları ile alakalı yanlışlardan kaynaklı neticelerin yarattığı algılardır. Toprağa ekilen bitkinin süre zarfında iklimsel şartlara karşı korunması bakımı devam ederken gelişimi takip edilir. Dolayısı ile dikim gerçekleştikten atıyorum 3 yıl sonra, fark edilir gelişim gözlenmişse kış şartları için koruma sonlandırılmalıdır, ancak akdeniz iklim yaz ayları tropiklere nazaran daha sıcak olacağı için bir kaç yıl daha yaz mevsimlerinde güneş yanığından korumak için tül ile güneş ışınları kısmen kırılmalıdır. Sonrasında ağaç bakımları ve adaptasyon süreci atıyorum 15 yıl da tamamlandığında iklimi tanımış alınan numune tohumlar artık çoğaltılabilir niteliğe ulaşmış ve çimlenme kabiliyeti gerçekleşmişse, anaç ağaçların tohumları akdeniz iklimini tanımış olacağından plantasyona uygun hale gelmiş demektir. Emek ister, öyle yetişmez falan filan söylemleri tamamen yanlış deneme yanılmaların neticesinden kaynaklıdır, unutmayın yanlış uygulamalar nedeniyle iklimimizde yetişmekte olan bitkiler dahi yetişmemeye başladı. Eldeki hali hazırdaki olumsuz uygulamalar referans ölçütü değildir.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eomer07 Mesajı Göster
Türkiye'de yetişir mi yetişmez mi? Yetişse ne olur, yetişmese ne olur? Bu soruları pek de kafaya takmadan kazmayı küreği elime aldım. Yetişir mi? Bilmem, ama dikmezsem yetişmeyeceği kesin. Yetişse ne olur? Ağaç bu sonuçta, ekin bu. Ekin demek, kültür demek. Herhalde yetişmesi hiç yetişmemesinden iyidir.

Eklenti 700704

Soldaki resim ilk diktiğim haziran 2019, sağdaki ise şimdi kasım 2019'da çekildi.

Hindistan cevizinin hem palmiyesinin o egzotik görüntüsünü hem de taze meyvesini çok severim. Biraz araştırınca Hindistan cevizi hakkında öğrendiğim en önemli iki şey soğuğa dayanamadığı ve köklerinin kışın soğuk yağmur sularıyla hastalanıp öleceğiydi. Ben de bahçemde kışın soğuğa karşı en korunaklı aynı zamanda toprağı en geçirgen yeri seçtim. Denize sıfır bir nokta bu iş için uygundu. İki ceviz fidanım vardı, onları diktim ancak birisi bir süre sonra kuruyup öldü. Diğeri ise geçen 5 ayda sağlıklı görünüyor. Normalde ne kadar büyümesi gerekiyor bilmiyorum ancak benimki bu yıl 50 cm boya ulaştı. Buraya kadar kolay. İş kışı atlatmakta. Kasımda etrafını naylonla çevirip korumaya almayı düşünüyordum ancak havalar şu an için gayet sıcak. Soğumaya başladığında etrafını 1 m yüksekliğinde naylonla çevireceğim. Bakalım kışı atlatabilecek mi? İnşallah.

Eklenti 700705

Eklenti 700706

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Mersin yağı : 20-11-2023 saat 18:54
Mersin yağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024