agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Egzotik Meyveler (http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/)
-   -   Hindistan Cevizi (http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/17181.htm)

Ali İnan 05-09-2009 18:31

Hindistan Cevizi
 
Özellikleri ve Tarihçesi

Hindistan cevizi, kumlu topraklarda, uzunlamasına ağaçlarda yetişen tropikal bir meyvedir. Bilinen ilk oluşum 15 milyon yıl önceye rastlamaktadır. Hindistan cevizinin kabuğu yaş iken yeşil renklidir. Kurutulmuş hindistan cevizinin kabuğu koyu kahverengi renktedir. Ağacından kopan Hindistan cevizi hem yaş olarak hem de kuru olarak kullanılabilmektedir.

Yetiştirildiği Yerler

Tropikal iklim bölgelerinin tamamında yetişmekle birlikte özellikle Sri Lanka, Tayland, Malezya ve Fildişi sahillerinde üretilmektedir.

Ali İnan 05-09-2009 18:31

Hindistan cevizi nasıl çoğaltılır bilen var mı?

praecox 05-09-2009 19:50

http://www.agaclar.net/forum/showthr...era#post270462

istcallst 09-09-2009 11:07

Karaip sahillerde yere dusen hindistan cevizler kendi kendine buyuyor. Turkiyede olacagini sanmiyorum. Yillar once saksida hindistan cevizi palmiye amisti. Evin icinde bir sure dayandi.

Ali İnan 11-09-2009 17:55

Peki çimlenen hindistan cevizini sıcak bir ortamda ve büyükçe bir saksıda yetiştirirsek fazla dayanmaz mı?

is_m@il 12-09-2009 22:39

Hinidstan cevizi çimlendiren var mı? Varsa tecrübelerini paylaşabilirler mi?

Romantik 18-11-2009 17:02

Vallah Arkadaşım işime yarar diye 1 adetde Hindistan Cevizi fideside getirmiş, ne yapcaksak. Hediye hediyedir ne yapalım. Geniş bir saksıya alıp eve alayım. En azından dayanımını ölçmüş oluruz.

Samsunlu55 18-11-2009 21:15

Sn. Romantik resmini ekliyebilir misiniz?

Romantik 19-11-2009 00:58

Sayın Samsunlu55,

Bir güzel saksıya alıp, yakışıklı resmini buraya aktarırım.

Charlaux 13-01-2013 20:06

Cocos Nucifera (Hindistan cevizi)
 
Merhaba arkadaslar,
Hepiniz gibi benim de yeni oldugum bir konu cocos nucifera ; coconut fruit oldugu icin meyveli bir agactir.
cocos nucifera hakkinda yanlis bildiklerimizden baslamak istedim.Bilgiler internetteki cesitli sitelerden ve gorusmelerden toplanmistir,ben de daha bu iste yeniyim o yuzden sizin bilgi ve donanimiz da benim icin cok onemli.

Hindistancevizinin nerelerde yetistigine bakalim.Genellikle 21 C'nin altindaki sicakliklari tolere edemiyormus ancak bitki yaslandikca sicaklik durumunu tolere etme oranida artiyormus.

Yillik sicaklik
21–30°C (70–86°F)
Yilin en sicak ayinin sicakligi
28–37°C (81–99°F)
En soguk ayin sicakligi
4–12°C (39–54°F)
Tolere edebildigi milimum sicaklik
0°C (32°F)

Afrika Cameroon. Ghana, Ivory Coast, Kenya, Madagas- car, Mozambique, Nigeria, Tanzania
Central America/Caribbean Brazil, Ecuador, Jamaica, Mexico, Trinidad and Tobago, Venezuela
Melanesia Fiji, Papua New Guinea, Solomon Islands, Vanuatu
Polynesia CookIslands,Hawai‘i,Kiribati,LineIs,Nauru, Niue, Samoa, Tonga, Tuamotu Archipelago, Tuvalu, Soci- ety Is., Tokelau, Tuvalu
Micronesia Palau, Chuuk, Guam, Northern Mariana Is- lands, Pohnpei, Yap, Kiribati

Turleri

Top row
1. ‘Papua Yellow Dwarf ’, PNG
2. ‘Tahiti Red Dwarf ’, French Polynesia (Côte d’Ivoire) 3. ‘Madang Brown Dwarf ’, PNG (Côte d’Ivoire)
4. ‘Cameroon Red Dwarf ’, Cameroon (Côte d’Ivoire) 5. ‘Spicata Tall’, Samoa
6. ‘Rotuman Tall’, Fiji (Côte d’Ivoire)
7. ‘Rennell Tall’, Solomon Islands (Côte d’Ivoire)
Middle row
1. ‘Niu Afa Tall’, Samoa
2. ‘Comoro Moheli Tall’, Comoro Island (Côte d’Ivoire) 3. ‘Sri Lanka Tall’, Ambakelle, Sri Lanka (Côte d’Ivoire) 4. ‘West African Tall’, Akabo, Côte d’Ivoire
5. ‘Tuvalu Tall’, Fuafatu, Tuvalu
6. ‘West African Tall’, Mensah, Côte d’Ivoire
7. ‘Miccro Laccadives Tall’, India (Côte d’Ivoire)
Bottom row
1. ‘Vanuatu Tall’, Vanuatu (Vanuatu)
2. ‘Malayan Yellow Dwarf ’, Malaysia (Côte d’Ivoire) 3. ‘Malayan Tall’, Malaysia (Côte d’Ivoire)
4. ‘Tagnanan Tall’, Philippines (Côte d’Ivoire)
5. ‘Tampakan Tall’, Philippines (the Philippines)
6. ‘Kappadam Tall’, India (Côte d’Ivoire)

1)Hindistancevizi cekirdekli degildir,hindistancevizinin kendisi direk ekilir.

Yanlis hatirlamiyorsam bir uyemiz hindistancevizini yiyip ekmek istemisti ve pek hakli olarak diger meyvelerde de oldugu gibi once yiyip sonrasinda tohumlarini ekmeyi planlamisti.Ama hindistancevizi hindistancevizinden cikar.Hindistancevizi coconut fruit olarak gectigi gibi coconut husk olarak ta nitelendirilebilir.Zaten uzunca bir sure husk'uyla baglantli olacaktir.Besinlerini hindistancevizinden de alabilecegi icin gumrukte sorun yaratmamasi acisindan no soil olarak yollanilabilir.

2)Her hindistancevizi cimlenmez,hatta kisirlik oranlari daha dusuktur.

Zaten bu yuzden yayilma orani da gorece dusuk bir bitkidir.Marketlerden aldigim ve arkadaslarimizin aldiklarinda gordugumuz uzere cimlenme orani cok dusuktur,galiba sitemizde daha cimlendirme sansina ulasan olmadi.Hawaii'den cimlenmeye hazir hindistancevizi getirmek (cunku onlarin yuzeyleri de cok farkli tahta gibi ) getirilebilir.

Hawaiian Coconut Palm Tree Cocos Nucifera Tropical Palm Tree Live Seed | eBay Bilinen ana tur

Gold Malayan Dwarf Coconut Most Beautiful Coconut Palm Cocos Nucifera 1 Seed | eBay Golden Malayan Yari Cuce Turunun tohumu

3.Urun zor bulunan bir urundur.


Uzun zamandir ariyordum ve bulamamistim,dolayisiyla ebayden almak zorunda kaldim;urun Turkiye'ye geldi ama durumunu bilmiyorum.Gumrukten cikti ancak tekrar gelebilir.

Praktiker'de 19cm'lik cocos nuciferalar bulunmakta,35 tl fiyat bicilmis ve ben de aldim bugun bir tane.Izmir'de de Naitulus Cyclad arkadasimiz oldugunu soylemisti,ancak oraya daha uzun sureli araliklarla geliyor galiba.Praktiker'deki yetkiliye sordugumda cok satilan bir urun oldugunu,az gelip satisinin cok cabuk tukendigini soyledi.Bu isi yapan Hollanda'da bir firmaymis,kaliteli ve baya gelismis geliyor ki bu bana sera ortaminda yetistirilebilecegi izlenimini verdi.Yakin zamanda alamayacaklar Praktiker Umraniye'den ayirtabilir,oradaki insanlar Bayrampasadakinden daha cana yakindi ve ayirmaya daha egilimlilerdi.Urunu sorgulatirken hindistancevizini anlamayabiliyorlar,sirf bu yuzden sabah yok dediler bana,bu yuzden bu konuda dikkatl ve israrci olmanizi tesvik ederim.

Hindistancevizini aldiginizda tamamlamaniz gereken bir set,

Puskurtme Aleti
Oksijenli Su (Mine hanimin genel bitkileri korumak icin onerdigi oksijenli )
Icme Suyu
45 ltlik bir saksi (seramik olanlarini IKEA'dan bulabilirsiniz)

Col ortaminda yetistirilmeyi basarilmis ve dogal ortaminda yetisen bir turmus ama zor bir ugras,bakalim nasil gidecek.



Kaynaklar

ehow
http://www.agroforestry.net/tti/Cocos-coconut.pdf
could i grow a coconut tree inside? - Palms & Cycads Forum - GardenWeb

mustafa_ozyamac 13-01-2013 22:15

merhaba bende praktiker Konya'da çalışıyorum. Haftada 5 adet getirtiyorum. Şimdilik bu kadar yetiyor.34,99 fiyatı var saygılar

kazanlik 15-01-2013 11:06

merhaba ,ben 3 adet hindistan cevizini koklendirdim, marketten aldigimda zaten beyaz bir goz vermisdi, bende digerlerinin arasinda 2 tane daha aldim, su anda sicak bir ortamda kok ve filiz gelisimi devam ediyor, aldigimdan bu yana seffaf bir torba icinde tutuyorum, hergun havalandirip su serpiyorum, su icinde kalmasina musade etmiyorum, artik topraga ekme zamani geldi sanirim, ancak cok yavas buyuyor, 2 cm kok vermesi 2 ayi gecti,

Charlaux 15-01-2013 17:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kazanlik (Mesaj 1086075)
merhaba ,ben 3 adet hindistan cevizini koklendirdim, marketten aldigimda zaten beyaz bir goz vermisdi, bende digerlerinin arasinda 2 tane daha aldim, su anda sicak bir ortamda kok ve filiz gelisimi devam ediyor, aldigimdan bu yana seffaf bir torba icinde tutuyorum, hergun havalandirip su serpiyorum, su icinde kalmasina musade etmiyorum, artik topraga ekme zamani geldi sanirim, ancak cok yavas buyuyor, 2 cm kok vermesi 2 ayi gecti,

Merhaba,Hindistancevizinizin yavas buyumesi cok dogal merak etmeyin.Youtube da Kiwi Grower hindistancevizini tohumdan yetistirme asamalarini cok guzel anlatmis.Yapmaniz gereken buyukce bir saksiya hindistancevizini dikmeniz ve seffaf bir torbadan cadir olusturmaniz,bunun icin de tahta kubik degnekler isinize yarayacaktir.Nemlendirmek icin Sn.Sagen'in onerdigi golet sistemi kullanilabilir,puskurtmeli ilac spreylerini kullanmak isinize cok yarayacaktir.Yine Sn.Sagen'in onerdigi fan 12 voltluk bir adaptore baglanilarak hava sirkulasyonu saglanilabilir.Sizinkiler ne kadar surede gelisti,ihtiyaclari karsilamada zorlandiginiz oldu mu ? Bunlari anlatmaniz basligin amacina ulaamasina yardimci olacaktir.

kazanlik 18-01-2013 22:52

pazartesi resimleri yuklerim, 3 taneden 2 si saglikli gelisiyordu,

Charlaux 27-01-2013 21:36

Belki herkes cocos nuciferayi evde yetistirmek istiyordur ancak bunu nasil yapacagiz,hindistancevizini bonsailestirerek :) Coconut bonsai olarak google arama motoruna yazilinca pek cok bilgi cikiyor karsimiza,hedefimiz meselenin sanatiyla ugrasmak degil (simdilik) evde yasatabilecek boyutlara indirgememiz minyaturlestirmemiz.Bunlar da ilginc kaynaklardan bazilari.

BONSAI NEW EASY METHOD #67-COCONUT PALM BONSAI - YouTube

Hindistancevizinin kucultume calismalariyla ilgili ilginc bir video.Ancak baskalari bunun mumkun olamayacagini soyluyor.Kullanicinin savunma noktasi da su Brian Batchelder spaghnum mossla bonsai turu yetistirmenin mumkun oldugunu savunan hatta bununla alakali bir kitap yazmis bir isim.

bonsai coconut tree and collections items - YouTube

Bu linkte de bir baska ornegi var Coconut Bonsai'nin.Dwarf olmayan bir turdenmis ve 20 yasindaymis.Tabi videoya pek cok baska gereksiz bilgi siniflandirilmis ancak en azindan coconut bonsaiyi gorebilme sansini buradan bulabilirsiniz.

PACSOA - Bonsai Palms

Burada ciddi bir calisma soz konusu.Bu uygulamayi yapan kisi turun koklerini her bahar 10-40% oraninda yeniden gubreleyerek ve ayni saksiya koyarak islemi gerceklestiriyormus.Kullandigi saksi derin bonsai saksisi cunku bitkinin ihtiyaclarini ancak bu karsilayabiliyormus.Haftada 2-3 kere sulanan bitkilerden kayip olmamis (3.ve 4. seneleri genel olarak) Sectikleriyse kaybederse pek uzulmeyecek turlerden olusuyormus.

http://www.allvoices.com/contributed...cs-water-media
Bu kaynagi da en kisa zamanda cevirip ekleyecegim editleyerek.

Mine Pakkaner 27-01-2013 22:04

Cocos yetiştirmek gerçekten çok zor. Bir dönem ülkemize köklenip sürgün vermiş fidanlar süs bitkisi olarak bolca geliyordu. Ev koşullarında başarılı olan hemen hiç olmadı. Antalya ve Alanya' da başarılı olan örnekler oldu. Ama bu kayda değer bir rakam oluşturmaz. Daha sonra yetişkin ağaçlar ithal edildi onlar da sadece o bölgede başarılı oldular. Örneğin İzmir'e dikilenler ölüp ölüp dirildi bir türlü adam olmadı.

Kısaca söylemek istediğim doğal yetişme koşuluna benzer koşulları mutlaka sağlamanız gerektiğidir. Bu da ısı, ışık, nem ve toprak özelliği. Mantari hastalıklara da hassas. Dikkatli olun.

Charlaux 28-01-2013 10:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 1092733)
Cocos yetiştirmek gerçekten çok zor. Bir dönem ülkemize köklenip sürgün vermiş fidanlar süs bitkisi olarak bolca geliyordu. Ev koşullarında başarılı olan hemen hiç olmadı. Antalya ve Alanya' da başarılı olan örnekler oldu. Ama bu kayda değer bir rakam oluşturmaz. Daha sonra yetişkin ağaçlar ithal edildi onlar da sadece o bölgede başarılı oldular. Örneğin İzmir'e dikilenler ölüp ölüp dirildi bir türlü adam olmadı.

Kısaca söylemek istediğim doğal yetişme koşuluna benzer koşulları mutlaka sağlamanız gerektiğidir. Bu da ısı, ışık, nem ve toprak özelliği. Mantari hastalıklara da hassas. Dikkatli olun.


Merhaba Mine hanim,
Oncelikle basligi bilgilerinizle anlamli kildiginiz icin tesekkur ederim.Kendi adima konusmak gerekirse gunluk ev isisi 21 C (geceleri 19C'e dusmekte) ve gunluk olarak gunesi alma kapasitesi cok yuksek.Isiyi saglayan ozel bir ayarlama sistemi var.Evde bulunan iki tane hindistancevizim var,ikisi de iyilesme belirtileri disinda kotulesme belirtileri gostermediler.En kisa zamanda gelismeleri buradan aktaracagim.
Saygilar

Charlaux 30-01-2013 10:43

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 1092733)
Cocos yetiştirmek gerçekten çok zor. Bir dönem ülkemize köklenip sürgün vermiş fidanlar süs bitkisi olarak bolca geliyordu. Ev koşullarında başarılı olan hemen hiç olmadı. Antalya ve Alanya' da başarılı olan örnekler oldu. Ama bu kayda değer bir rakam oluşturmaz. Daha sonra yetişkin ağaçlar ithal edildi onlar da sadece o bölgede başarılı oldular. Örneğin İzmir'e dikilenler ölüp ölüp dirildi bir türlü adam olmadı.

Kısaca söylemek istediğim doğal yetişme koşuluna benzer koşulları mutlaka sağlamanız gerektiğidir. Bu da ısı, ışık, nem ve toprak özelliği. Mantari hastalıklara da hassas. Dikkatli olun.

Bu arada sn.Mine Pakkaner,
Benimki hala canli mi acaba ?
Tesekkurler

Charlaux 31-03-2013 13:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 1094212)
Bu arada sn.Mine Pakkaner,
Benimki hala canli mi acaba ?
Tesekkurler

Cocos Nucifera Tropik bitki diye burada da buyumeyecek diye bir kural yok,
Buyrun efendim : http://www.agaclar.net/forum/1130412-post21.htm aradaki farki siz gorun :)

Charlaux 04-04-2013 16:49

Adım Adım Cocos Nucifera - Tam Bakım Rehberi
 
1) Praktiker'den gelismiş bir cocos nucifera ya da ebay'den fertile seed ya da seedling alınır (Arama motorunda kolaylık olması acısından ingilizcelerini yazdım )

2) IKEA'nın kocaman seramik saksılarından temin ediyoruz (45 TL- 50 TL arasında fiyatları degismekte,depo bölümünde de bulunabiliyor ) Saksının içine koyacağımız malzemeler bir sorun yaratmayacagı için saksıyı deldirmenize gerek yok,ama yaptırabilirseniz yaptırmanızı tavsiye ederim.

3) Toprak karısımı;dere kumu,leonardit(koklerın altında olacak sekilde ),cocopeat ve normal toprak olması önemli.Dere kumu %50,leonardit %15,normal toprak %20,cocopeat %5 gibi bir oran tutturursanız bitkiyi memnun edersiniz.,


4)Akvaryumdan termometreli ısıtıcı,ziraatçilerden de basınçlı su kabı temin ediniz.İz element,sıvı gübre ve vitaminleri ziraatçinizden temin edebilirsiniz.Evinizde kalan kalsiyum sandoz'u cesitli zamanlarda kullanabilirsiniz ( 1,5 lt'ye 1 tablet ) Mine hanım'ın önerdigi oksijenli su karışımı bitkinin hastalıklara yakalanmaması açısından önemli.

5)Evinizde koyacagınız yerin iki ayrı taraftan günes ısıgı alması önemli.Bunun içinde balkon kapısı yanı ideal olabilir (hem balkon kapısından hem de camdan ısık gelir) Isılar yukselince 28-29 C ve gece de 15 C'nin cok altına dusmedıgı zamanlarda cocos'ı dısarı alabilirsiniz.Kısacası Mayıs ayı dısarıya cıkarmak için ideal.Benim kucugu sabahları dısarıya cıkartıyorum bazen (mesela 29 derece olan Pazartesi ) Burada da sırrım bitkiyi geri alma vaktinde.Evde iceri ve dısarı sıcaklıgı gösteren termometre gunun bir saati elbet esitleniyor,işte bu eşitlendiği zamanda içeriye alıyorum.

xorte amede 13-08-2013 20:19

her şeyi serada yapıyorlar acabahindistan cevizi ağacınıda uygun bir ortamda örneğin avm gibi yerler yani büyük yapıtlarda yetiştiremezlermi çünkü o ağaç çok güzel görülmeye değer bi ağaç

Charlaux 26-09-2013 10:45

1 Eklenti(ler)
Olmaz dendi Turkiye'de olume terk edecek belki de cope atacaktim olmus bu diye ama oldu,sn.alacakaranlik sayesinde basardik.9 ay sonucunda bitkinin yeni hali.Yapraklarinin bir kisminin sari olmasi neyin gostergesi bilmiyorum ama cok yol katetti nucifera'm ve diger cocos'um da gayet saglikli ve hatta en sorunsuzu diyebilirim;unlu bit mi geldi bocek mi var tek yapmaniz gereken havluyla silmek bu kadar basit hersey.Aralik'a kadar saksi degisimini yapamayacagim ama bence artik saksi istiyorum saksi istiyorum diye bagiriyor Florida'lim ;)

In God We Trust 19-01-2014 12:26

Ben 3 adet hindistan cevizi aldım 2si çürüdü 1i ise 2 hafta gibi bir sürede çimlenmeye başladı sanırım 3-4 gün önce farkettim tırnak kadar bir beyaz çıkıntı var ancak büyümesi çok çok yavaş.Ben 40 cm çapında bir leğene torf doldurdum hindistan cevizlerinin delikli kısmını leğenin yanına gelecek şekilde torfun altında bıraktım torfu iyice nemlendirip üstünü naylon folyo ile kapladım böyle çimlendi evin içi 20-22 derece arası hep.Davesgarden.com sitesinde 1 dereceye kadar dayandığı yazıyor eğer öyle ise İstanbulda bile belki yetişir yılın 4-5 günü İstanbul -1 derecenin altına düşüyor.Toprak isteği pek seçiçi değil toleranslı bir bitkiye benziyor belki bu adapte yeteneği soğuk konusunda da olur :)
Link burada:http://davesgarden.com/guides/pf/go/55280/
Hardiness:
USDA Zone 10a: to -1.1 °C (30 °F)
USDA Zone 10b: to 1.7 °C (35 °F)
USDA Zone 11: above 4.5 °C (40 °F)

YeşilSeven 20-01-2014 07:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi In God We Trust (Mesaj 1242387)
Ben 3 adet hindistan cevizi aldım 2si çürüdü 1i ise 2 hafta gibi bir sürede çimlenmeye başladı sanırım 3-4 gün önce farkettim tırnak kadar bir beyaz çıkıntı var ancak büyümesi çok çok yavaş.Ben 40 cm çapında bir leğene torf doldurdum hindistan cevizlerinin delikli kısmını leğenin yanına gelecek şekilde torfun altında bıraktım torfu iyice nemlendirip üstünü naylon folyo ile kapladım böyle çimlendi evin içi 20-22 derece arası hep.Davesgarden.com sitesinde 1 dereceye kadar dayandığı yazıyor eğer öyle ise İstanbulda bile belki yetişir yılın 4-5 günü İstanbul -1 derecenin altına düşüyor.Toprak isteği pek seçiçi değil toleranslı bir bitkiye benziyor belki bu adapte yeteneği soğuk konusunda da olur :)
Link burada:PlantFiles: Detailed information on Coconut Palm Cocos nucifera
Hardiness:
USDA Zone 10a: to -1.1 °C (30 °F)
USDA Zone 10b: to 1.7 °C (35 °F)
USDA Zone 11: above 4.5 °C (40 °F)

Son durumunu fotoğraflayabilir misiniz?

In God We Trust 21-01-2014 11:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeşilSeven (Mesaj 1242632)
Son durumunu fotoğraflayabilir misiniz?

Fotoğraflamak için toprağı açtım maalesef bir ses gelmeye başladı sanırım çürümüş oysaki ne kadar sevinmiştim 1 cm bile olmayan bir beyaz sürgünü hala duruyor ama kenarı çürümeye başlamış gibi umarım atlatır.Akşama doğru fotoğrafını atacağım eğer ölürse tekrar deneyeceğim :(

In God We Trust 23-01-2014 09:12

Maalesef benim hatam yüzünden çürüdü bir ümit 2 gün daha bekledim ama sineklenmişti bugün yarın yine alıp deneyeceğim.Şunu da öğrenmiş oldum hindistan cevizi çimlenirken nem çok önemli ben torf biraz kurumuş diye 1 çay bardağı su döktüm tohumu çürüttü kesinlikle nemi sabit ve ayarında tutmak lazım.
http://s18.postimg.org/9umvvnch1/132.png
http://s18.postimg.org/dogc4stt1/130.png

arifyusuf 27-01-2014 07:18

meraba tohumu nereden temin ederiz

In God We Trust 27-01-2014 13:14

Marketten :) Marketten aldığınız hindistan cevizini 1 hafta suda bekletin sonra torf dolu az nemli bir kaba delikleri kabın yan kısıma bakacak şekilde oturtun üzerini streç film ile kaplayın umarım çimlenir.Benim gözlemlediğim nem dengesi ve tohumun içindeki su miktarı önemli

kutsalangemon 06-01-2016 12:22

Hindistan Cevizi yetiştiriyorum (Günlere göre Fotoğraflı)
 
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar merhaba. Bir önceki başarısız hindistan cevizi yetiştirme girişimim beni pes ettirmedi aksine tekrar daha da hırslandım. Marketten içi bol sulu (sallayarak ve ağırlığından anlayabilirsiniz) ve delikleri zarar görmemiş bir hindistan cevizi aldum ve içi ılık sıcak arası su dolu bir kaba koyup kalorifer üzerinde 4 gün beklettim ve gün içinde arada bir kabın içinde çevirdim. 4 gün sonunda kağıt havlu ile delik kısmını kapatmayacak şekilde sardım ve buzdolabı poşetinin içerisine yarım çay bardağı ılık suyu da koyarak kapattım ve kalorifer üzerinde bekletmeye devam ettim. İnternette ve youtubeda izlediğim videolarda su dolu kaba koyun taşla batırın ve karanlık ortamda bekletin bilgileri vardı fakat ben suda bekletme işlemini yarısı su dolu kapta yaptım ve karanlık bir yere koymadım gün ışığı alan bir yere koydum ve kalorifer peteğinin üzerinde beklettim. Sonuçta bu bitkinin yetiştiği yerlerde sürekli güneş ve yaz mevsimi var doğal olarak filizlenme süreci karanlık bir ortam değil. Bugün satın aldığım günden itibaren toplamda 10 gün geçti ve beyaz ucu verdi. Beyaz ucu verdikten sonra kağıt havluyu çıkardım suyu da biraz azalttım tekrar buzdolabı poşetine koydum. Konuyu sürekli güncel tutacağım. Benim de yetiştirme konusunda fazla bir bilgim ve tecrübem yok. Bu bitki yetişkinliğe erişince Marmaris'te büyüyebilir mi? Marmaris iklim sınıflandırmasını Meteoroloji sitesinden edindim. Marmaris, Muğla'nın en nemli ve yağış alan en yeşil ilçesi. Bitki minimum Zone 10 olarak geçiyor ve Marmaris Zone 10 sınıflandırmasına giriyor. Marmaris'te en düşük sıcaklık 4-5 derece oluyor o da çok nadir. Bilgi sahibi olanlar yardımcı olursa sevinirim.

In God We Trust 23-01-2016 15:18

Marmariste gece hava sıcaklığı 0 derece bu şartlarda hindistan cevizinin yaşaması biraz zor ama denemeye değer tabii


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024