agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-01-2011, 22:46   #31
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
engraulis ben çiftçinin kazancından bahsetmedim hayvan yetiştirmek için yem gerek yemi üreten çiftçi kazancı az olduğu için bahçeye veya bahsettiğiniz gibi patates vs. yönelmekte .
100-150 tl içinde buğday arpa mısır için çok bile söyledim emin olun.Az olunca yem fiyatları yüksek hayvancılıkla uğraşan üreticinin en büyük girdiside yem.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2011, 23:30   #32
Ağaçsever
 
engraulis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 57
Galeri: 2
Ben de diyorum ki hayvancılıkla uğraşan kimseler yem bitkisi eksin. Kendi yemini kendi karşılasın. Benim 36 dekar yonca tarlam var. Hayvancılıkla uğraşanlara satıyorum yoncayı. Hayvancılıkla uğraşıp kendi yonca tarlası olanlar bile kendi yoncasını satıp, hayvanları için benden yonca satın alıyorlar. Neden ?
Çünkü tarlalarını kanalizasyon suyuyla suluyorlar. Hayvanlarda şişkinliğe neden oluyor. Tabi hayvanlar kokusundan yerse. Üç kuruş kazanacaz diye işin hilesine kaçıyorlar. Çaydan sulama derinkuyuya göre elektrik açısından daha ekonomik. Ama şunuda biliyorum hepsi benden fazla elektrik faturası ödüyor. Gereğinden fazla sulamayla hem kazandıkları üç beş kuruş elektriğe gidiyor hem de toprağın verimi düşüyor.
Bugün silaj hazırlayan çok az küçük ölçekli çiftçi var. Hayvanlar üşüyecek diye bütün parasını ahıra yatıran çiftçimiz nedense samanını açıkta tutuyor. Daha geçen ay bir çiftçinin 10 römork dolusu samanı çürüdüğü için tarlaya döktüğüne şahit oldum.
Üç kuruşluk fark için sertifikasız yonca tohumu ekenleri gördüm. Yıl boyunca yonca yerine yabani otları suladılar. Bugün çoğu bölgemizde sulama sorunu kalmadı. Çiftçide suyunu bilinçli kullandıktan sonra güzel işler başarılabilir.
En basitinden anız yakma olayını anlatamamışız biz çiftçimize. Dededen öyle görmüşler. Sen istediğin kadar anlat toprağa zarar veriyorsun diye. Kimin umurunda!

Hep olumsuz örnekler verdim, ama bu işi gerçekten bilinçli bir şekilde yapan küçük çaplı çiftçilerimiz de var. Kendi yem bitkilerini ekip, sütü ya da eti kendi pazarlayan bir çiftçi bu işten ekmeğini çıkartır.

engraulis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2011, 23:42   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
SAYIN ARKADAŞLAR,

Sakın kusuruma bakmayın, öyle oldu böyle oldu deyip te bu işin gerçek suçlusunun köylünün kendisi olduğunu sakın göz ardı etmeyin.

Eğer araziniz varsa Tarım sektöründe her zaman kazanırsınız, en azından arazinin değer artışı bunu sağlar,

Devlet yakanıza yapışmaz, vergi toplamaz ve de asgari 6/7 yılda bir tüm borçlarınızı affeder.

Hükümetler suçlu politikacılar suçlu haklısınız. Haklısınız da bakın bakalım bu politikacılar ya da hükümetler hangi kesimden daha çok oy alıyorlar.

Büyük sehirlerde oyların ilçelere göre dağılımlarına bir bakın orda da hükümetleri kimin seçtiği konusunda fikir sahibi olacaksınız.

Sayın Lilium ve Cumhur Tonba gayet iyi bilirler ki benim saf köylüm maalesef ve de maalesef kendi küçük çıkarları için bindiği dalı keser sonrada cahiliz ne yapalım la kurtulmaya çalışır.

Yeniliğe kapalı olacaksın işine gelince batılı liberal olacaksın, işine gelince muhafazakar ve de tutucu olacaksın. İğneyi kendine batırmadan çuvaldızı en yakınına batıracaksın. Gerçeklerin çıkarların ile ters düştüğü anda dünyayı gerçekleri göstermeye çalışanların başına yıkacaksın. Olmaz böyle şey.

Sevgili engraulis, biliyormusunuz ki son iki yılda mavi sertifikalı süt ineklerini hayatlarında hayvan bakmamış köylülere beleş kredilerle peşkeş çekildi. Ve de nerdeyse bu ineklerin tamamı kesildi ve krediler geriye ödenmiyecek, dolaylı ve dolaysız vergilerle bizler ödeyeceğiz.

20 dekarın altında hisseli tarla satışı yapılmıyor. İyi oldu değil mi? Size katılmam mümkün değil hissedarlar bir birine giriyorlar belki bir şekilde kullanabildikleri parçalarıda kullanamaz oldular.

Sevgili gece iyi bilir alırsınız bir hissedarı götürür bir vekalet bir izale i şuyu davası gitti arazi bedavaya, sen sağ ben selamet.

Lütfen söyler misiniz, kaçımız mahalle baskıları karşısında sesimizi yükseltip haklılığımızı savunuyoruz, ya da savunmaya çalışana destek oluyoruz. Konuşabiliyor muyuz ?

Hayvancılık sorunları güzel ülkemin diğer sorunlardan soyutlanamaz. Farklı değil.

Cumhurbaşkanlığı forsunda 17 yıldızın temsil ettiği 17 Türk devletini kurmakla övünüyoruz.

Bence övünmekten çok utanmalı, 16 tanesini nasıl ve ne şekilde batırdığımızı öğrenmeli ve aynı utancı bir daha yasamamanın yollarını tesbit etmeliyiz.

Özür dilerim buraya değilde politika kahvesine mi yazmalıydım acaba ?

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2011, 00:50   #34
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi engraulis Mesajı Göster
Kimileri de çıkıp devlet ürünümüzü satın alsın diyor. Kimse yıllarca Tekel depolarında çürüyen tütünleri, fiskobirlik depolarında çürüyen fındıkları hatırlamıyor. Pancar ve şeker olayına hiç girmiyorum bile
Bunları ben çok iyi hatırlıyorum da, bu devlet ne iş yapar ben onu merak ediyorum, elin devleti (ABD)pancarına fındığına neredeyse tüm yetiştirdiğin ürünlere kota koyuyor, biz, Tekel depolarında çürüyen tütünleri, fiskobirlik depolarında çürüyen fındıkları düşüneceğiz, odamı üreticinin suçu, bu türkiyeyi yönetenler nerede? bunlar ne iş yapar? Neden bu kotaları koyduruyorlar neden?
Neden mi.
Elin kapısında üç kuruş kredi diye yalvarırsan sana kotada koyar yaptırımda uygulattırır.

Bu öyle bir oyun ki, seni sana kırdırır.

Alıntı:
Pancarda ekim kotası koyuldu herkes isyan etti.
İki bin veya ikibin bir yılında pancar ekim kotaları dikyarı düşürüldü, çok iyi hatırlıyorum hiçbir yerden hiçbir şes çıkmadı, o dediğiniz isyan nerede oldu hiç hatırlamıyorum belli bir bölgede olmuşsa onları kutlarım, türkiye genelinde kimseden bir ses çıkmadı, çıkamazdı da zaten, nerede o örgütlü çiftçi, bir ziaat odaları var oda siyasilerin elinde.

Çiftçiyi örgütlenmeye bahsettiğiniz kooparatifleşmeye zaten müsaade etmezler.

Kradiyi veren senin tarım politikalarını da yönlendirir, yapacağın ihracatı da. Verdikleri kota kadar ihracat yaparsın, verdikleri kota kadar üretim yaparsın.

Bizim o çok bilmiş siyasiler de vatandaşa vermiş oldukları sözlerden dolayı alırlar fındığı alırlar tütünü alırlar pancarı, sonra depolarda çürütürler, ondan sonrada çıkarlar biz çiftçiye bu yıl şu kadar para ödedik, ödedinde bu malı ne yaptın.

Depoda çürüttün, depoda çürüyen malın türkiyeye ne faydası var.

Çiftçiyi madur etmedik ya derler.

Halk da, çiftçi de, sorgulamaz ben paramı aldım ya, banane yaaa.

Bence:

Boş konuşuyoruz boş.

Ulusca bir geçiş aşamasındayız ama nereye doğru? Bilinmez

Allah sonumuzu ayır etsin demekten başka bir çare göremiyorum, bizde bu bencillik bu bananecilik varken, ulusca türkiyenin geleceğini düşünmezken kişisel çıkar peşinde koşan ülkesini düşünmeyen kişi ve yöneticiler seçersek daha çok bu forumlar da konuşuruz çokkkk.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2011, 01:08   #35
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Sevgili engraulis, biliyormusunuz ki son iki yılda mavi sertifikalı süt ineklerini hayatlarında hayvan bakmamış köylülere beleş kredilerle peşkeş çekildi. Ve de nerdeyse bu ineklerin tamamı kesildi ve krediler geriye ödenmiyecek, dolaylı ve dolaysız vergilerle bizler ödeyeceğiz.
Hayatlarında hayvan bakmamış köylülere beleş kredilerle peşkeş çekildiğine inanmıyorum, bu olsa olsa yandaş hayvan bakmamış kişilere çekilen bir peşkeştir,
Sanırım böyle demek istediniz.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2011, 06:32   #36
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sevgili Lilium,

Peşkeş çekilen köyler ya da yöreler doğu ve güneydoğu anadolu ineklerde o bölgeye uyumsuz olan holştayn süt inekleri idi. Yandaşmıdır değillermidir bilmem !!. Ama inanıyorum ki o sırada elindeki sertifikalı inekleri ellerinden çıkaranlar yerlerine kaç paraya dana,düve ya da buzaği koyacağını soranlara kızdı.

Paralar alınırken hoş oldu sonra kesim fiyatları yukseldiğin de de hep beraber kükredik.

Şimdilerde ithal karkas geliyor öyle yaşlı hastalıklı hayvanların geldiğine katılmıyorun, çünkü hiç görmedi isem 5 ithalatçının getirdiği karkasları gördüm etler yerli besilerden çok daha iyi. Zaten kalite yüksek diye tüketiciye satılırken yerli dana diye satılıyor ve de deneyimsiz.bilinçsiz tüketiciler ve denetimsiz piyasa şartlarından dolayı etleri pahalı yemeye devam ediyoruz.

Eğer ithal karkaslar öyle yaşlı, kötü, hastalıklı olsa idi yerli diye satılabilir miydi acaba ?

Sevgiyle kalın,


Düzenleyen ensar : 18-01-2011 saat 06:37 Neden: yanlış imla ve tahrir
ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2011, 06:47   #37
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
engraulis ancak silaj ve samanını veya işte kaliteli kuru otu (yonca vs) üretebilir kesif yem yapması her çiftçinin yapması zor.Ayrıca hayvancılığa yatırım yapan çiftçi ayrıca tarım aletlerine yatırım yapmalı ambar edinmeli riske girmeli vs. kendisi eksin demekle olmuyor her bölgede tarım veya kesif yemde bulunan ürün ekilemiyor olabilir.Bir tosun 1-2 dekardan beslendiğinde yıllık epey bir yer ekmek gerekiyor.Ayrıca kesif yemle fiyat farkı az yer ekerse çok büyük fark olmayabilir.

Kredilerin suistimal edilmesinde suç gine devlette arkadaşlar rüşveti yiyen ziraatci krediyi veriyordu artık hibeler önce çiftçi alıyor parasını veriyor sonra devlet hipe bedelini belli bir ay sonra ödeme yapıyor.Biz holder aldık 10.000 tl ödedik devlet bir kaç ay sonra 5000 tl geri ödedi ayrıca arasıra gelip holderle fotoğrafımızı çekiyorlar 2 yıl satamayız iş ticarete çevrilmemesi için.


Birde yorumlarda çok genelleme var , her çiftçinin şartları, bölgesinin iklimi, tarlasının verimi, suyunun kalitesi farklı.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2011, 10:39   #38
Ağaçsever
 
bragfor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2008
Şehir: Manisa
Mesajlar: 44
Bugün başbakanlığa (www.bimer.basbakanlik.gov.tr) aynı alan üzerinde ikincil ürünlerin (örneğin ağaçlandırma sahası içerisinde çok yıllık mera otları ekerek hayvancılık da yapılabilir) yetiştirildiğinde neden çayır mera tesislerine destekleme verilemeyeceği konusunda dilekçe yazacağım. daha önce www.bimer.tarim.gov.tr bilgi iletişime yazdığımda bana şu yönetmeliğin, şu maddesi, şu fıkrası gereği destek yok denildi. Bakın arkadaşlar sadece bu teşviği yaptırmak bile bağı bahçesi olan vatandaşı mera otları ekerek hayvancılığa teşvik edebilir. veya suni yemden kaynaklanan yetiştirme maliyetlerini azaltabilir.
duyarsız kalmak istemiyorsanız lütfen sizde yazın. "Neden ağaç altı çayır ve mera bitkileri yetiştirmeye tarımsal destek verilmiyor".

bragfor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2011, 11:45   #39
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

Devletimizin ulusal bir tarım ve hayvancılık politikası hala yok gibi. Günü kurtarmaya uğraşıyoruz. Köylümüz de adeta gelişime direniyor.

Hayvancılık yapabilmek için mera gerekiyor. Ancak Çanakkale ve Balıkesirde gördüğüm uygulamalar beni çok üzüyor. Dağın başındaki köylerde bile bakıyorum Konyadan gelen yem kamyonları var. Tembel köylümüz arazisini ekip biçmeye üşeniyor. Çanakkale, Bayramiç, Çan ve Biga taraflarında hayvancılık hazır yeme dayalı yapılıyor.

Devlet, hayvana, yemine, aşısına, ekip biçeceğin tarlana, soğutma tankına, sağma makinasına ve aklıma gelmeyen daha birçok şeye de ayrıca geri dönüşümlü veya hibe desteği de veriyor. Buna rağmen hayvancılığın sadece et veya süt fiyatlarındaki istikrarsızlık yüzünden gerilemesi düşündürücü.

Hayvancılığın geliştirilebilmesi için daha yapılacak çok şey olduğuna inansam da, Akıllı, Mantıklı ve bilinçli yapılan hayvancılığın zarar edeceğini düşünmüyorum.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2011, 16:57   #40
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
Alıntı:
Kirchner, “Bugün Dışişleri Bakanım bir operasyon gerçekleştirdiğini söyledi, 16 yıldan sonra 20 bin tonluk bir kemikli et satılabileceğini söyledi. 80 milyon dolarlık bir operasyon bu. Kendisi zannediyorum şimdi onu kutlamaya gitti” dedi.
Türkiye ziyaretinde bulunan Arjantin Cumhurbaşkanı Christina Fernandez de Kirchner'in bugün yaptığı konuşmadan bir alıntı. Açıklar karkas et ithalatıyla kapatılmaya devam edilecek yani, fiyatı da kilo hesabı yaparsak 4 $=6 TL gibi bir rakam çıkıyor.

Günü kurtara kurtara nereye kadar gider bu tren göreceğiz bakalım..

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2011, 23:59   #41
Ağaçsever
 
engraulis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 57
Galeri: 2
Alıntı:
20 dekarın altında hisseli tarla satışı yapılmıyor. İyi oldu değil mi? Size katılmam mümkün değil hissedarlar bir birine giriyorlar belki bir şekilde kullanabildikleri parçaları da kullanamaz oldular.
Peki sizin bugün bölüne bölüne 1-2 dekara indiği için ekilemeyen kaç bin hektar toprağımız olduğundan haberiniz var mı ? Ya da veraset kavgaları yüzünden yıllarca kimsenin ekmediği tarlalardan. Ve en önemlisi, bilirsiniz ki iki tarla arası mesafe en az 40 50 cm. Bunun her tarlanın çevresinde olduğunu düşünürseniz parçalanma çoğaldıkça ekim alanlarının da azaldığının farkında olmanız gerek. Ve bu rakam binlerce dekar olarak ifade ediliyor. Bugün bununla da ilgili çalışmalar başlatıldı ve Bir kişinin parça dağılmış halde bulunan bütün toprakları birleştirilerek tek parça haline getiriliyor.
Sayın lilium pancar konusunda kota koyulmasının nedeni kimine göre yurtdışından şeker getirtmek kimine göre ise depolarda çürümesini engellemek. Yıllarca her gelen pancar alındı ve depolara koyuldu hem de toprağı ve çamuruyla birlikte. Soğuk hava depolarında harcanan elektriğin rakamlarını bir araştırın isterseniz. Fazlasıyla alım yapıldı ve depolarda biriktirildi. Ertesi sene yeni ürünler gelince yer yok diye eskiler çöpe yeniler depoya. Oysa çok az bir kısmı şekere dönüştü. Her gelen siyasi kendi adamını şeker fabrikalarında işe aldı. Bu fabrikalar özelleşmeden önceki çalışan işçi sayısı neredeyse bir kasaba nüfusu kadar.
İşin bir de pancar yetiştirme boyutu var. Her sene aynı tarlaya pancar ekti çiftçi. Kontrol yoktu. Ve sonunda “Sadık yâr kara toprak” hastalandı. Geçen sene 3 yıl olan ekim süresi 4 yıla çıkartıldı. 4 yıl geçmeden aynı tarlaya pancar ekilemiyor artık. Şimdi siz buna ister dış güçlerin kendi şekerini satmak için oyunu deyin ister başka bir şey. Ben sadece şunu derim Toprak can çekişiyor.
Nevşehir’de geçen yıl patates ekimi yasaklandı. Her sene patates ekilen tarlalar isyan etti. Çıkın bakın pazara patateslerin şekli nasıl bozulmuş. Birkaç yıla kadar patates te kontrollü ekilecek. Kimin yararına peki.

Sayın delimus sizin bölgenizde kesif yem yapmak zor olabilir ama benim bölgemde bu iş gerçekten kolay. Elektrikli yem kırma makinesi imalatı yapan yerler var. Ve devlet bu makinelerin parasının yarısını veriyor. 10 hayvanı olan bir çiftçiye gerekli olan makine 500-600 lira civarında. Kendi arpasını mısırını burada yetiştirip kendi hayvanlarına veren çiftçilerimiz de var burada. Hem de öyle büyük çiftçi de değiller. İşte size örnek. Ama diğer taraftan devlet bana yem yardımında bulunsun, sütümü alsın, elektrik borcumu affetsin diyenler.

Alıntı:
Çiftçiyi örgütlenmeye bahsettiğiniz kooparatifleşmeye zaten müsaade etmezler.
Bu konuda size katılmıyorum. Bir köyden 7 kişi bir araya gelse bir süt kooperatifi kurabilir. Ve tarım il müdürlüğüne başvurarak köye modern bir çiftlik kurdurabilirler. Bu konuda şartsız yüzde yüz destek var. Çiftçiye düşen sadece evinde beslediği üç beş hayvanını götürüp oraya teslim etmek. Her evden bir kişi ilgileneceğine köyden bir kişi ilgilenecek hayvanlarla. Sütünü de daha temiz bir şekilde büyük firmalara satabilecekler. Ama getirin 7 kişiyi bir araya bakalım. Çiftçi kendi kendini örgütlemeyi başaramıyor.

engraulis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2011, 03:31   #42
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sevgili Arkadaşlar,

Bu sayfada yazı yazan tüm arkadaşlar ya yüzde yüz ya da buna yakın doğruluk ve haklılıkta,

Tamamındaki ortak paydada toplum olarak eğitim seviyemizin düşüklüğü ve buna bağlı olarakta bence (benim inancımdır ) ulus değil, ahbap çavuş ilişkilerinin, küçük ve günlük çıkarlar arkasından koşan feodal toplum olmamızdır.

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2011, 23:23   #43
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-04-2011
Şehir: Houston
Mesajlar: 18
Dunya gida piyasasi ABD dusunulmeden konusulamaz. Dunyada bir cok tarim ve gida urununde ABD bir numara. Bir cok sebepten dolayi buda TR deki tarim ve hayvancilik politikalarini cok etkiliyor.

Sunu her zaman soylerim, TR de et sut yumurta veya sebze meyveler pahali degildir ABD de asiri ucuzdur. Neden ABD de cok ucuz? Cunku sokaktaki averaj bir Turk un **** ziraat muhendisi bir Turk vatandasinin bile aklinin alamayacagi subvansiyonlar mevcut ABD'de ve hatta AB'de.

Bir cok insan bunun ardinda zekice planlar arasada bu asiri ev akil almaz subvansiyonlarin tek ama tek sebebi AB ve ABD deki cok uzun zamandan beri guclu ve etkili lobby faaliyetlerinde bulunabilen ciftcilerdir. Politikacilarda oy kaybetmemek icin bu sacma sapan ve dunya emtia fiyatlarinin dengesini bozan kararlar almaktadir.

Sonuc olarak ABD de yasayan ve bu konuya cok kafa yormus biri olarak sunu soyleyebilirim TR de et sut yumurta ve tarim urunleri pahali degil ABD de asiri ucuzdur.

Bu subvansiyolarin aynisini TR de gormek mantikli degil, ne o kadar para var nede boyle bir seye gerek var. Bircok aydin gecinen arkadasimiz ABD nin butun dunya gida piyasasini ele gecirmek gibi bir niyeti oldugunu **** ucuza mal edilen gidanin baska yan sanayileri cok destekledigini boylece genele bakildiginda esasinda ekonominin kazancta oldugunu iddia etsede bu dogru degildir.

Bugun ABD de ben paundu 2 dolara biftek yiyebiliyorum. (kilosu 6 lira)Pek kaliteli degil hatta plastik gibi ama amerikan gida endustrisi bunu soslarla tatlandiricilarla ve MSG (Cin tuzu) ile oyle guzel pazarliyorki insanin akli almiyor elbet.

18 yildir TR den uzaktayim hayatimda hic tarim ve hayvancilikla ugrasmadim o yuzden TR deki politikalar hakkinda ne konussam bos. Ama sunu biliyorumki hayvancilik urunlerinin pahali olmasi bir tek TR ye mahsus degil inanin bir cok ulke ABD den ASIRI ucuz tohum gida ve hayvansal urunlere maruz kaliyor. Bu urunler asiri antibiyotik, asiri hormon, GDPO ve asiri subvansiyon sonucunda bir cok ulkenin sofrasina girebiliyor.

Fazla zamanim yok, ama konuyu soyle kapatayim varin siz anlayin subvansiyonlarin ne kadar buyuk oldugunu. ABD de tarlaniza ekim yapmazsaniz hukumet size 15 yillik sertifika imzalattiriyor ve size her sene para oduyor. 15 yildan once bu anlasmadan vazgecemiyorsunuz ve bu o kadar buyuk bir paraki, misir bugday soya fiyatlari insanoglu tarihindeki en yuksek fiyatina cikmasina ragmen sertifika sahipleri yenileme zamani geldigi ve bundan vazgecme haklari oldugu halde vazgecmediler ve nadasa devam ettiler. Cunku onerilen para tarihindeki en yuksek fiyata ulasmis misir ekmekten hala daha karliydi.

Sonucta ABD butun dunyayi maliyetinden ucuza GDO lu hormonlu urunlerle besliyor. Turkiye'yi ziyaret etmis herhangi bir Amerikaliya sorun size ne bodrum ne istanbul nede kapadokyadan bahseder. Ilk bahsettigi TR de yedigi etlerdir. Cunku adam hayatinda gercek et hic yememistir.

TR de basibozuk bir tarim hayvancilik politikasi oldugu dogrudur ama kalitesini goz onune alarak fiyatinin pahali oldugunu soyleyemecegim. Siz gercek et yiyorsunuz biz ise plastik **** adi her neyse. Anlatacak o kadar cok sey varki su an zamanim yok belki sonra devam ederim.

misterno Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024