View Single Post
Eski 17-01-2011, 23:30   #32
engraulis
Ağaçsever
 
engraulis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 57
Ben de diyorum ki hayvancılıkla uğraşan kimseler yem bitkisi eksin. Kendi yemini kendi karşılasın. Benim 36 dekar yonca tarlam var. Hayvancılıkla uğraşanlara satıyorum yoncayı. Hayvancılıkla uğraşıp kendi yonca tarlası olanlar bile kendi yoncasını satıp, hayvanları için benden yonca satın alıyorlar. Neden ?
Çünkü tarlalarını kanalizasyon suyuyla suluyorlar. Hayvanlarda şişkinliğe neden oluyor. Tabi hayvanlar kokusundan yerse. Üç kuruş kazanacaz diye işin hilesine kaçıyorlar. Çaydan sulama derinkuyuya göre elektrik açısından daha ekonomik. Ama şunuda biliyorum hepsi benden fazla elektrik faturası ödüyor. Gereğinden fazla sulamayla hem kazandıkları üç beş kuruş elektriğe gidiyor hem de toprağın verimi düşüyor.
Bugün silaj hazırlayan çok az küçük ölçekli çiftçi var. Hayvanlar üşüyecek diye bütün parasını ahıra yatıran çiftçimiz nedense samanını açıkta tutuyor. Daha geçen ay bir çiftçinin 10 römork dolusu samanı çürüdüğü için tarlaya döktüğüne şahit oldum.
Üç kuruşluk fark için sertifikasız yonca tohumu ekenleri gördüm. Yıl boyunca yonca yerine yabani otları suladılar. Bugün çoğu bölgemizde sulama sorunu kalmadı. Çiftçide suyunu bilinçli kullandıktan sonra güzel işler başarılabilir.
En basitinden anız yakma olayını anlatamamışız biz çiftçimize. Dededen öyle görmüşler. Sen istediğin kadar anlat toprağa zarar veriyorsun diye. Kimin umurunda!

Hep olumsuz örnekler verdim, ama bu işi gerçekten bilinçli bir şekilde yapan küçük çaplı çiftçilerimiz de var. Kendi yem bitkilerini ekip, sütü ya da eti kendi pazarlayan bir çiftçi bu işten ekmeğini çıkartır.

engraulis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön