agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni3132Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-08-2013, 15:25   #811
Ağaç Dostu
 
arif göçmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2006
Şehir: kirsehir_kaman
Mesajlar: 248
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ladikli Mesajı Göster
Son yıllarda Türkiye’de üretimi azalan cevizin kilosu tarihi rekor kırarak 40 lirayı buldu.

Bunu fırsata çevirmek isteyenler, İran ve Bulgaristan’da yarı fiyata satılan ceviz için harekete geçerek, kaçak yollardan Türkiye’ye ceviz sokuyor. Bir süre önce bu yolla İran’dan getirilen 340 ton ceviz ele geçirilmişti. Bakanlık, kabuklu ceviz fiyatını 6-7 dolar seviyesinde belirlemişti. Kaçak getirilen cevizler ise piyasaya 1-2 dolardan sunuluyor.
İran’dan getirilen 2 ton ceviz üzerinde inceleme yapan, Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, “Ülkemize kaçak olarak getirilen cevizlerin birçoğu bayat, kötü muhafaza edilmiş, karışık ve önemli bir kısmı da standart dışı özelliklere sahip olduğunu tespit ettik.” dedi. Sütyemez’e göre ağırlıklı olarak Şırnak, Van, Gaziantep, Ağrı gibi sınır illerinden getirilen cevizlerin büyük bir bölümünün son tüketim tarihi geçmiş durumda. İran’ın yanı sıra Bulgaristan’dan da ceviz içinin ülkeye kaçak sokulduğu tespit edildi. Ülkenin neredeyse bütün sınır kapılarından kaçak cevizin ülkeye vergisiz sokulduğunu kaydeden Sütyemez, bu eylem esnasında yakalananların ilgili savcılığa gönderildiğini söyledi.

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er de ceviz ağacının silah üretiminden mobilyaya kadar birçok alanda kullanıldığına dikkat çekerek, “Mobilya yapımında kullanılan cevizin Türkiye’de azalmasından sonra yurtdışından kereste getirilerek giderilmeye başlandı.” şeklinde konuştu. Kaçak ceviz tüccarları internet üzerinden çok kolay bir şekilde satış yapabiliyor.

Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerine göre son beş yılda ağaçlandırma projeleri kapsamında yaklaşık 1 milyon adet ceviz ağacı dikimi gerçekleştirildi. Bu ağaçlar meyve verirse ekonomiye katkısı 160 milyon TL olacak. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkedeki ceviz üretimi 178 bin ton civarında. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na göre bu rakam iç tüketimi karşılamaktan çok uzak. Yıllık tüketimin yaklaşık yüzde 60’ının ithalat yoluyla temin edildiğine dikkat çeken bakanlık, bu sebeple ‘Ceviz Eylem Planı’ hazırlamıştı. Bu çerçevede 5 milyon ceviz fidanı dikilecek, ceviz ormanları kurulacak. Fransa ve İspanya’dan daha çok ithalat yapan Türkiye, cevizi ABD, Şili, Moldova, Bulgaristan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan’dan alıyor.
Fiyat tavan yapınca ceviz kaçakçılığı arttı - ZAMAN
Degerli dostum devletin rakamlarını istatistik bilgilerini yıllardır bakıyoruz ben 20 yıldır cevizle ugraşıyorum hala ülkemiz 20 yıl onceki durumda ulkemizde ceviz fidan dikimi balıkesır,bursa,tokat,kahramanmaraş ve kamanda yılda 4 milyon ceviz fidanı dikiliyor 20 yıl oldu bu fidanların ½ tutmuş agaç olmuş olsa idi rakamlar korkunç miktarlar çıkıyor neden hala bizim ülkemiz ceviz ithal ediyor şilide her ceviz bahçesinde bir türk tüccar oldugu söyleniyor biz bu ceviz konusunda büyük yanlışlıgımız yokmu bu durumdan biz fidan üreticilerinin hataları nedir bu konudaki akademisyenlerinin yanlışı nedir.Bu konuların masaya yatırılması gerekmiyormu her yıl ceviz çalışma gurubu toplantısı yapılıyor bu toplantılarda bu konuların goruşulmesi gerekmezmi cevizle ilğilenen herkes bir vicdan muhasebesi yapması gerekmezmi.Degeli ceviz doslarımın bu aradakı hatalarımızı buradan paylaşsak bir gurup oluşturup bu konuları irdelemek gerektiğini düşünüyorum.Yoksa bu cevizin anavatanı oldugunu soylediğimiz ülkemiz daha çok ceviz ithal eder.Herkese saygılar.

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2013, 18:26   #812
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-05-2013
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 104
Sayın arif göçmen bey Bence en kötü sorun bizim açgözlülüğümüz. Ben bir devlet kurumunda memurum benim hesabım 1000 fidan dikmek ver suyu ver gübreyi 5 sene sonra of paraya bak.Ama işin içine girince ver suyu ver coşkuyu yapınca herşey görüldüğü gibi değilmiş diyorum ve bahçeyi bırakıyoruz. Çocuk yapıyoruz ama bakmıyoruz.

Ceviz konusunda kişilerde(şahsım dahildir) ve BAZI fidancılarda problem olduğunu düşünmekteyim.

bulgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2013, 22:35   #813
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-05-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 93
Yeni bir link var aşağıda. Avustralyadaki en büyük 2. bahçede makineli budama yapılıyor.
Bahçe 8 x 4 m dikili ve 8. yılda hasatları dekara 500 kg. Bizzat sahibiyle konuştum.

Bu arada Çinde ceviz bölgesinde yaklaşık 1 milyon dönümü soğuk vurmuş Ceviz fiyatları önümüzdeki senede yüksek olur.

Walnuts Australia Winter Update - YouTube

chandler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2013, 23:02   #814
Ağaç Dostu
 
tiryaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
Selamlar,
Arazim güneye bakan eğimli bir yer, rakım 350 mt. Çukurları kazmaya başladık, kepçe operatörünün dikkatini çekmiş, bazı çukurlarda toprak nemli, bazı çukurların dibine dikkatli bakınca hafiften nemlenmeye başladığı görülüyor, heryer böyle değil. Bu olay ileride ceviz için sorun teşkil eder mi? Malum Ağustos ayındayız, neredeyse 2 aydır yağmur yağmadı.

Arazinin sınırında iki tane dere yatağı var, için de de iki tane çeşme var.
teşekkürler

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2013, 23:18   #815
Ağaç Dostu
 
gökhan07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2010
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 606
Galeri: 11
Selamlar,
Ceviz türlerini yaprak şekillerine göre ayırt etmemiz mümkün mü acaba?
Bugün tokat niksar da gezdiğim fidanlıklarda chandler ,franguet,oguzlar 77 ceviz fidanlarının yaprak şekillerinin ve büyüklüklerinin farklı olduğunu gördüm,kendi içlerinde aynı olduklarını fakat diğer çeşitlerle farklı olduklarını düşünüyorum. Bu yaprak farklılıkları bütün ceviz türlerini olmasa da belli başlı cevizleri ayırt etmemizde bize yardımcı olabilir mi?(örneğin meyvesini görmeden yaprak yapısına bakarak chandler ile franguet'i birbirinden ayırt edebilir miyiz?
Saygılarımla.

yazıcık beğendi.
gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2013, 00:50   #816
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen Mesajı Göster
her yıl ceviz çalışma gurubu toplantısı yapılıyor bu toplantılarda bu konuların goruşulmesi gerekmezmi
Bir kaç gün önce bir arkadaş telefonla aradı abi ceviz toplantısına katılmıyormusun diye,
Katılırsam oradaki kişilerle papaz olurum iyisimi katılmayayım dedim.

Bu çalışma gurubunu kınamıyorum ama yinede sormak istiyorum, bu gurup on yıldan fazladır toplantılar düzenlerler ne aşama kaydetmişler? Fidan satmaktan başka, bu gurubun kurulmasının amacı sadece fidan satmak mı?

Yoksa dışarıda gördük böyle yapıyorlar deyip 7x3.5- 8x4 metreye fidan ektirmek mi?
Şu dışarısı yabancı ülkeler 30-40 yıldır böyle yapıyorlar dedikleri ağaçları da hiç bir yerde göremiyorum şu 30-40 yıllık ağaçları da bir görebilsek.

Bu gurup bir kaç fidancı ve prof yaşar akçanın katılımıyla oluşan güzel bir gurup, iyi de, bana göre ticaretten başka bir aşama kaydedememişlerdir, en azından şimdilik öyle görülüyor.

Ha aralarında bir kaç tüccarda var, ekin malınız kalmaz biz malınızı alırız diyorlar, Ama fiatını sormayın.

On yıldan fazladır düzenledikleri toplantılarla nereye gelmişlerdir? Bana göre hala yerinde sayıyorlar.

7x3.5- 8x4 Ekimini teşvik kredi alabilmek için devlet kurumlarından (adı neyse) resmiyete dökmüşlerdir, bu başarıysa ki, bana göre değil evet onların başarısı.

on onbeş yıldır yapılan toplantıların amacı sadece ektirmek olmamalıdır, rapor hazırlamalılar plan yapmalılar bunu devlete sunmalılar ve yaptırım güçleri olmalı.

Yarın bu ektirdikleri fidanların meyvalarının ne olacağı konusunda çifçiye resmi olarak ne söyleyebiliyorlar, hiç bir şey, çünkü hiç bir resmi planlama yok.

Korkarım on yıl sonra cevizleri sök şunu ek diyecekler.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2013, 07:47   #817
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-06-2013
Şehir: Bulgaristan, Eski Cuma
Mesajlar: 158
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chandler Mesajı Göster

Bu arada Çinde ceviz bölgesinde yaklaşık 1 milyon dönümü soğuk vurmuş Ceviz fiyatları önümüzdeki senede yüksek olur.
Çin ceviz işine girdiyse...

karabuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2013, 07:51   #818
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 07-12-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 34
Sn. Lilium bu konuda pek te haksız sayılmaz..
Ben yaklaşık 5-6 senedir cevizle ilgileniyorum..bununla ilgili olarak bir sürü kitap, makale ve benzeri yayın okudum..süreklide takip halindeyim..
bu süreçte bu toplantı grubunun da gerek toplantılarını gerekse bildirilerini takip ediyorum..
sn lilium belirtiği üzere bu ve benzeri hareketler ceviz ekimini teşvik etmekten, fidan satmaktan, yeni bahçeler kurduran ama sonrası belirsiz ticari eğilimlerden öteye gitmiyor..
şöyle ki..bunca zamandır..bu toplantılar yapılıyor..bu kapsamda onlarca belki yüzlerce bahçe kuruldu...bunlarla ilgili elimizde hiç bir istatiksel bilgi yok..örneğin bu gun itibarı ile türkiye ekili ne kadar ceviz ve ceviz bahçesi var...hangi bölgelerde hangi çeşitler ekildi...hangisinden yılda ne kadar üretildi üretiliyor...bölge,çeşit ve ürün bazında yıllık dağılımımız ne..??? bu ve benzeri bir sürü cevapsız soru..?? herkez kendi bahçesini biliyor.. uzun zamandır...elimizde olan tek istatiksel veri ceviz ithal ettiğimiz..
Eee hal böyle olunca bu grupların yaptığı toplantılar insanları ceviz ekmekten, fidan satmaktan başka bişeye yöneltmiyor..
Sn arif göçmenin de dediği gibi bu kadar yatıma ne oldu..?? bu gruplar bu toplantılardan sonra kurdurdukları bahçelerinde takibini yapmalı..sonuçlarını paylaşmalı ki hem elimizde istatiksel veri olsun hemde belirsiz bir ticari eğilimlerin ötesine gitsin..

Amaç sadece ceviz ektirmek olmamalıdır...

emreguven2011 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2013, 08:26   #819
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-05-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 93
Bence şu an için elimizde daha fazlası yok. bu fikirler orada da dile getirilmeli.

chandler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2013, 09:35   #820
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-08-2013
Şehir: İznik
Mesajlar: 65
... Cevizi üretmek o kadar kolay değil,bunu anlamak için çok para harcamak gerek,sabretmek gerek,umut etmek ve yitirmemek gerek,yıpranmak gerek,çok çalışmak gerek,kızgın güneşte zenci gibi yanmak gerek,bacak ağrısından geceleri uyuyamamak gerek,sabahları 5 te uyanmak gerek,borca girmek gerek,insanların alaycı bakışlarına aldırmamak gerek..

Bende sabah 5 te kalkıp 2.5 saat araba kullanıp, saat 8 de bahçede oluyorum,
Aksam 7-8 gibi sulamayı ve diğer işleri bitirip aynı yolu tekrar dönüyorum.
Gün boyu ayakta durmanın, çalıştırdığınız işgücünü takip etmenin, biraz fazla kilo ile bahçede aşağı yukarı gezinmenin getirdiği fiziksel yorgunluğun yanında, bir de çalıştıracak işgücü bulmanın zorluğu nedeniyle, gelen insanların şehirli bilmez, ben bilirim mantığının getirdiği istediğinizi işin yapılmaması ve/veya eksik,yanlış yapılması, ve size akıl veren konuşmalara da tahammül etmek zorundasınız.
Ama bütün bunların yanında doga da olmak, bahçe de olmak, ağaçlarınızı incelemek, onların büyüdüğünü görerek sevinmek, veya büyümeyenleri görüp
öfkelenmek, mutlak sessizlikte sadece kuş böcek seslerinin olduğu ortamda bulunmak bir başka zevkli.
Ceviz yetiştirmek isteyeceklerin bütün bunları dikkate almasında fayda var
Yoksa şehirde yaşayan bir kişi için bu kolay çekilir bir eziyet değil.

vetinte Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2013, 11:09   #821
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-05-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 93
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karabuz Mesajı Göster
Çin ceviz işine girdiyse...
Çin en büyük üretici ama en büyük te ithalatçı ..

formullaone ve kamkat38 beğendi.
chandler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2013, 12:02   #822
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-06-2013
Şehir: Bulgaristan, Eski Cuma
Mesajlar: 158
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chandler Mesajı Göster
Çin en büyük üretici ama en büyük te ithalatçı ..
inşallah işin cıvığını cıkarmazlar.

adamlardan gözüm korktu. 2000 senesi elektronik zamanlayacı urettiyoduk...bir gün geldi sürekli müşterinin biri cinden almaya başladıgını ve fiatını soyledi...bize malzemesi bir bucuk katına cıkıyodu.. dedik bu dandiktir,aldık bı tane baktık..adamlar bizim devreyi birebir kopyalamışlar..tıpış tıpış ürün degiştirdik.

karabuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2013, 21:01   #823
Ağaç Dostu
 
arif göçmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2006
Şehir: kirsehir_kaman
Mesajlar: 248
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emreguven2011 Mesajı Göster
Sn. Lilium bu konuda pek te haksız sayılmaz..
Ben yaklaşık 5-6 senedir cevizle ilgileniyorum..bununla ilgili olarak bir sürü kitap, makale ve benzeri yayın okudum..süreklide takip halindeyim..
bu süreçte bu toplantı grubunun da gerek toplantılarını gerekse bildirilerini takip ediyorum..
sn lilium belirtiği üzere bu ve benzeri hareketler ceviz ekimini teşvik etmekten, fidan satmaktan, yeni bahçeler kurduran ama sonrası belirsiz ticari eğilimlerden öteye gitmiyor..
şöyle ki..bunca zamandır..bu toplantılar yapılıyor..bu kapsamda onlarca belki yüzlerce bahçe kuruldu...bunlarla ilgili elimizde hiç bir istatiksel bilgi yok..örneğin bu gun itibarı ile türkiye ekili ne kadar ceviz ve ceviz bahçesi var...hangi bölgelerde hangi çeşitler ekildi...hangisinden yılda ne kadar üretildi üretiliyor...bölge,çeşit ve ürün bazında yıllık dağılımımız ne..??? bu ve benzeri bir sürü cevapsız soru..?? herkez kendi bahçesini biliyor.. uzun zamandır...elimizde olan tek istatiksel veri ceviz ithal ettiğimiz..
Eee hal böyle olunca bu grupların yaptığı toplantılar insanları ceviz ekmekten, fidan satmaktan başka bişeye yöneltmiyor..
Sn arif göçmenin de dediği gibi bu kadar yatıma ne oldu..?? bu gruplar bu toplantılardan sonra kurdurdukları bahçelerinde takibini yapmalı..sonuçlarını paylaşmalı ki hem elimizde istatiksel veri olsun hemde belirsiz bir ticari eğilimlerin ötesine gitsin..

Amaç sadece ceviz ektirmek olmamalıdır...
Degerli ceviz dostları bendeceviz çalışma gurubu toplantılarına katıldım.Ceviz nerede ise oraya gittim ama artık usandım kendimiz bire bir yaşadıgımı buradan karşılıklı bilgiler paylaşıyoruz.Bence bura ceviz yetiştiricilerine daha faydalı oluyormuş gibi geliyor.Butun cevize amegi geçmiş arkadaşlarıma saygılar sunuyorum.Ha bu yıl cevizler herken hasat edilecek bizim burada hasat yavaş yavaş başlıyor.ürününüz bol olsun.

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2013, 21:08   #824
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 708
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen Mesajı Göster
bu yıl cevizler erken hasat edilecek bizim burada hasat yavaş yavaş başlıyor.ürününüz bol olsun.
arif bey 28 inde sizin oralarda bahçleri gezdim dediğiniz gibi erken hasat başlamış bile sebep ne bu erken hasata ??

ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2013, 21:55   #825
Yeni Üye
 
Engin37's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-08-2013
Şehir: İstanbul-Kastamonu
Mesajlar: 21
Kıymetli forum üyeleri.
Ceviz kavak ağacını sevmez,yakınlarında kavak olan yere dikmeyin gibi bir söylenti duydum.Bunun gerçekliği var mıdır?


Düzenleyen Engin37 : 30-08-2013 saat 23:44
Engin37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2013, 22:03   #826
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-11-2012
Şehir: uşak
Mesajlar: 267
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 Mesajı Göster
arif bey 28 inde sizin oralarda bahçleri gezdim dediğiniz gibi erken hasat başlamış bile sebep ne bu erken hasata ??
Hasat bizdede erken olacak.Önceki yıllarda 20 eylülde başlardı bu sene 5-10 eylül gibi olacak.10 Nisanda yağmur kesildi. Masyısta 1 defa yağdı Haziranda yağmadı.Önceki yıllarda Haziran ortasına kadar yağardı.Vişnelerde 10 gün önce hasat edildi.Bana hava şartları gibi geldi.Bu sene aşırı sıcaklar yoktu.Ceviz yanığı olmadı.Bol hasatlar.

ncp1963 ve sedatkso beğendi.
ömür-uşak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2013, 23:51   #827
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki Mesajı Göster
Selamlar,
Arazim güneye bakan eğimli bir yer, rakım 350 mt. Çukurları kazmaya başladık, kepçe operatörünün dikkatini çekmiş, bazı çukurlarda toprak nemli, bazı çukurların dibine dikkatli bakınca hafiften nemlenmeye başladığı görülüyor, heryer böyle değil. Bu olay ileride ceviz için sorun teşkil eder mi? Malum Ağustos ayındayız, neredeyse 2 aydır yağmur yağmadı.

Arazinin sınırında iki tane dere yatağı var, için de de iki tane çeşme var.
teşekkürler
Sayın tiryaki uzun süredir yağış olmamasına rahmen bu aylarda çukurlar nemliyse orada bir sorun var demektir,

Bu aylarda toprakta nemlilik varsa bir yerlerden bir sızıntı ya da toprak tabakasında su gözü dediğimiz olay vardır bu gibi yerler iyi etüt edilmeli ve buna göre karar verilmeli ya da yapılabilecek bir şey varsa ona göre tedbir alınıp ekilmeli, aksi halde kışın fidanlarınız sudan çürür ve kurur.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 09:02   #828
Ağaç Dostu
 
arif göçmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2006
Şehir: kirsehir_kaman
Mesajlar: 248
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 Mesajı Göster
arif bey 28 inde sizin oralarda bahçleri gezdim dediğiniz gibi erken hasat başlamış bile sebep ne bu erken hasata ??
Bize ugramadınız bir çay içerdik,necip hocam hava sıcaklıkları yagışın az olması özellikle gece gündüz sıcaklık farklılıgın çok fazla olması gb benim izlenimim sebattin hocamla mı gezdiniz.Necip bey bende bursa tarafındaydım orada ki ceviz lerini gordüm dikkatimi şu çekti karasal iklimde yetişen cevizler daha böyle içi beyaz ve lezzet farklı geldi kırşehir cevizlerinin lezzeti daha güzel gibi geldi bilmiyorum ama hava toprak su ceviz lezzetini degiştiriyormu yoksa biz kaman cevizlerine alıştık ondanmıdır? aceba

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 09:21   #829
Ağaç Dostu
 
arif göçmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2006
Şehir: kirsehir_kaman
Mesajlar: 248
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki Mesajı Göster
Selamlar,
Arazim güneye bakan eğimli bir yer, rakım 350 mt. Çukurları kazmaya başladık, kepçe operatörünün dikkatini çekmiş, bazı çukurlarda toprak nemli, bazı çukurların dibine dikkatli bakınca hafiften nemlenmeye başladığı görülüyor, heryer böyle değil. Bu olay ileride ceviz için sorun teşkil eder mi? Malum Ağustos ayındayız, neredeyse 2 aydır yağmur yağmadı.

Arazinin sınırında iki tane dere yatağı var, için de de iki tane çeşme var.
teşekkürler
Degerli dostum taban suyu olabilir,bu da ceviz dikerken taban suyu 5 metre yukarıda ise ileriki yıllarda su koklerini çürütür,mayıs ayında nemli olan yerlerde su birikmesi oluyormu oluyorsa eger ağaçlarınız yukarına aşagı gogru kuruma yapabilir ceviz iz kazık kökü 4-5 metre ye kadar gittiğini ben gordum,birde yeriniz dere yatagı veya dere içi ise don olan bir bölge ise soguk hava yukarıdan aşagı dogru kar oralarda don çukurları yapabilir.Ağaçlarınızı çiçeklenme zamanın da soguk alabilir,saygılarımla

formullaone beğendi.
arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 09:24   #830
Ağaç Dostu
 
arif göçmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2006
Şehir: kirsehir_kaman
Mesajlar: 248
Wink

[QUOTE=ermana;1193929]Yer gök ceviz olacak.Bu cevizleri ithal etmemiz gerekecek.Uygun standartları tuttursak dahi saolsun devlet politikalarımızda belli fındıkta ve zeytin de yaptığı gibi yapıcaklar önce teşvik verip diktirip sonra da meyvelerin ithalinde bir çok sorun çıkaracaklar.Yine olan çiftçiye hep çiftçiye. Harcanan paralar,emekler,umutlar birgün inşallah politik politikacılarımızı da harcar.[/QUDegerli dostum 25 yıldan bu yana bu ülkeye ceviz dikiliyor hala yer gok ceviz olamadı,bu gidişlede olmaz

formullaone beğendi.
arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 13:40   #831
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 708
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen Mesajı Göster
Bize ugramadınız bir çay içerdik,necip hocam hava sıcaklıkları yagışın az olması özellikle gece gündüz sıcaklık farklılıgın çok fazla olması gb benim izlenimim sebattin hocamla mı gezdiniz.Necip bey bende bursa tarafındaydım orada ki ceviz lerini gordüm dikkatimi şu çekti karasal iklimde yetişen cevizler daha böyle içi beyaz ve lezzet farklı geldi kırşehir cevizlerinin lezzeti daha güzel gibi geldi bilmiyorum ama hava toprak su ceviz lezzetini degiştiriyormu yoksa biz kaman cevizlerine alıştık ondanmıdır? aceba

sizin seranın önünde özellikle yavaşlayıp içeri baktım kapı kilitliydi. yoksa duracaktık.

evet sebahattin hocayla birlikte gezdik. sağolsun tümgün gezmedik bahçe bırakmadık.

kesinlikle hemfikiriz taş yerinde ağırdır derler. ankara çıkışında bir muhasebeci arkadaşın bahçesi var kaman5 ağırlıklı 100 ağacı var ağaç başı ortalama 10 kg bekliyorum dedi daha dalında şimdiden tüm cevizin satışını yapmış 20tl/kg vermiş toplayacak kurutacak teslim edecek.

iklim en büyük etken. daha öncede yazmıştım akdeniz palamudu ile karadeniz palamudu alıp aynı şartlarda aynı şekilde pişirin tadına bakın hangisini beğeneceksiniz?? soğuktan dolayı karadeniz palamudu yaşamını idame ettirebilmek için bünyesinde yağ tutmak zorunda kalıyor ve dolayısı ile lezetli oluyor. diğeri bünyede yağ tutma gereği duymuyor. lezet yok.

bizim buraların cevizi, buraların kışında neslinin devamı için tohumunda daha çok yağ tutma gereği hissediyor, lezet farkıda buradan geliyor.


Düzenleyen ncp1963 : 01-09-2013 saat 20:14
ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 17:01   #832
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 171
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 Mesajı Göster
sizin seranın önünde özellikle yavaşlayıp içeri baktım kapı kilitliydi. yoksa duracaktık.

evet sebahettin hocayla birlikte gezdik. sağolsun tümgün gezmedik bahçe bırakmadık.

kesinlikle hemfikiriz taş yerinde ağırdır derler. ankara çıkışında bir muhasebeci arkadaşın bahçesi var kaman5 ağırlıklı 100 ağacı var ağaç başı ortalama 10 kg bekliyorum dedi daha dalında şimdiden tüm cevizin satışını yapmış 20tl/kg vermiş toplayacak kurutacak teslim edecek.

iklim en büyük etken. daha öncede yazmıştım akdeniz palamudu ile karadeniz palamudu alıp aynı şartlarda aynı şekilde pişirin tadına bakın hangisini beğeneceksiniz?? soğuktan dolayı karadeniz palamudu yaşamını idame ettirebilmek için bünyesinde yağ tutmak zorunda kalıyor ve dolayısı ile lezetli oluyor. diğeri bünyede yağ tutma gereği duymuyor. lezet yok.

bizim buraların cevizi, buraların kışında neslinin devamı için tohumunda daha çok yağ tutma gereği hissediyor, lezet farkıda buradan geliyor.
ncp1963 abi kaman 5 veriml bir cins mi .agacların yasları nedır. saygılar

sedatkso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 18:15   #833
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-09-2013
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 5
aralık mesafelerini daha fazla bırakın

Metomet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 20:18   #834
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 708
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sedatkso Mesajı Göster
ncp1963 abi kaman 5 veriml bir cins mi .agacların yasları nedır. saygılar

kaman5 kaman1 den biraz az verimli ama meyvaları ondan daha iri ve dolgunca çok lezetli meyvası var. ticari olarak düşünen için pek uygun değil. bahçende evin tüketimi için bir iki ağaç hiç fena olmaz.

sedatkso beğendi.
ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 20:52   #835
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 171
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 Mesajı Göster
kaman5 kaman1 den biraz az verimli ama meyvaları ondan daha iri ve dolgunca çok lezetli meyvası var. ticari olarak düşünen için pek uygun değil. bahçende evin tüketimi için bir iki ağaç hiç fena olmaz.
*** ederim necip abı seneye kısmet olursa 10 donum daha cevız dıkecegım tabı sızlerın de yardımıyla ıns. ya kaman 1 **** fernor olacak bu tarla o yuzden sormustum necip abı saygılar

sedatkso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 21:49   #836
Ağaç Dostu
 
yolgezer2001's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-10-2012
Şehir: Burdur
Mesajlar: 105
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Engin37 Mesajı Göster
Kıymetli forum üyeleri.
Ceviz kavak ağacını sevmez,yakınlarında kavak olan yere dikmeyin gibi bir söylenti duydum.Bunun gerçekliği var mıdır?
cevizin kavagı sevmeme lüksü yok, sizin bahsettiginiz olay kavak yüzey suyunu sever ceviz gibi derine kök atmaz yanlara kök atar ve yüzey suyundan faydalanır cevizde ise durum tam tersidir taban suyu yüksek yerler kavagı taban suyu derin olan yerler de cevizi sever....

Çamtepe ve Engin37 beğendi.
yolgezer2001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2013, 12:14   #837
Ağaç Dostu
 
arif göçmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2006
Şehir: kirsehir_kaman
Mesajlar: 248
[QUOTE=ncp1963;1195217]kaman5 kaman1 den biraz az verimli ama meyvaları ondan daha iri ve dolgunca çok lezetli meyvası var. ticari olarak düşünen için pek uygun değil. bahçende evin tüketimi için bir iki ağaç hiç fena olmaz.[Degerli necip bey kaman da ozcan kulaksızın oraya gittinizmi fernor çeşidi vardı o verimine baktınızmı?

sedatkso beğendi.
arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2013, 18:54   #838
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 708
[QUOTE=arif göçmen;1195740]
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 Mesajı Göster
kaman5 kaman1 den biraz az verimli ama meyvaları ondan daha iri ve dolgunca çok lezetli meyvası var. ticari olarak düşünen için pek uygun değil. bahçende evin tüketimi için bir iki ağaç hiç fena olmaz.[Degerli necip bey kaman da ozcan kulaksızın oraya gittinizmi fernor çeşidi vardı o verimine baktınızmı?
özcan beyin bahçesini gezdik. 14 yaşında ağaçlara aşı yapılan bahçe, ağırlıklı olarak chandler aşılamış, bir miktar fernorda var ama fernora tozlayıcı aşılamayı atlamışlar. dolayısı ile verim pek kayda değer değildi. sanırım bu yıl fernettede aşılayacaklarmış.

özcan bey uzunca organik tarımdan bahsetti hatta bu gün olsa gerek yurtdışından organik tarımla ilgili misafirleri olacaktı.

ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2013, 21:00   #839
Ağaç Dostu
 
arif göçmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2006
Şehir: kirsehir_kaman
Mesajlar: 248
Degerli ceviz dostları artık sadece ağaçlar nette bir okuyucuyum yazan arkadaşların yorumlarını okuyup bilgi paylaşımını telefonla yapacagım.Degerli ceviz dostlarının sorunlarını bire bir telefonla bilgilendirecegim buradan bana gore eksik bilgi olursa ilgili kişiye direkt bilgilendirecegim bütün ceviz üreticilerinin ürünleri bol ömürleri ceviz kadar uzun olsun saygılarımla

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2013, 18:34   #840
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 708
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen Mesajı Göster
Degerli ceviz dostları artık sadece ağaçlar nette bir okuyucuyum yazan arkadaşların yorumlarını okuyup bilgi paylaşımını telefonla yapacagım.Degerli ceviz dostlarının sorunlarını bire bir telefonla bilgilendirecegim buradan bana gore eksik bilgi olursa ilgili kişiye direkt bilgilendirecegim bütün ceviz üreticilerinin ürünleri bol ömürleri ceviz kadar uzun olsun saygılarımla
selamlar arif bey

sizi buna iten sebep nedir bilemem ama sizin gibi değerli birinin formda yazmaması bence form adına kayıptır. paylaşımın telefonla kişiye özelleşmesi diğer katılımcılar için gerçekten büyük kayıp olur.


sizden kararınızı birkez daha gözden geçirmenizi rica ediyorum..

ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024