agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni3132Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-08-2013, 16:44   #751
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Fidancıları geçelim.. Sn. Sütyemez'in de 8x8 dediğini ifade ediyor Sn. Arif Göçmen.

Önemli olan büyük bahçeler görmek. Ondan sonra herkes kendi kararını en güzel verecektir. Benim Sn. Lilium'un Chandler'larını gördükten sonra şüphem kalmadı açıkçası.
mehmet sütyemez yerli çeşitler için 8*8 diyor chandler 8*4 dikilebilir diyor.
8*4 için uygun budama yapılırsa bence görüntülerinde onlarında sorun yok.
ibrahim balkal da budamaları anlatırken ithal çeşitler için 8*4 tavsiye ediyor ve buna uygun budamayı gösteriyor bana mantıklı geldi. çiftçilerimiz korkmasın 8*4 dikimden uygun budama yapılırsa dönümünden 700 kilo meyva alınır. 8*8 dikimden 500 kg meyva alınır topraklarımızı verimli kullanalım diyor. onca şeye emek verdikten sonra budamaya da biraz dikkat edilerek 8*4 dikilmesinde sakınca göremedim. bence de biraz çağ atlama zamanımız geldi sanki tarımda.

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2013, 18:21   #752
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-05-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 72
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Fidancıları geçelim.. Sn. Sütyemez'in de 8x8 dediğini ifade ediyor Sn. Arif Göçmen.

Önemli olan büyük bahçeler görmek. Ondan sonra herkes kendi kararını en güzel verecektir. Benim Sn. Lilium'un Chandler'larını gördükten sonra şüphem kalmadı açıkçası.
sayın çamtepe
çit sistem dikim modelini yurt dışına gidip gelen uzmanlar,fidancılar ve akademisyenlerden oluşan birileri tarafından türkiyede uygulamaya başlanmıştır.Ya yurt dışında ceviz yetiştiriciliğinde önder olan bu ülkeler bu işi bilmedikleri için 8x4 dikimi tercih ediyorlar,veyahut biz onlardan daha iyi bildiğimiz için 8x8 tercih edelim diyoruz.Şu anda şilide ne kadar doğru olduğunu bilemem ama 6x4 ekimlere başlandığı söylenmektedir.Çit dikimde göz önünde bulundurulacak en önemli bir husus dikimi yapılacak çeşit yarıdik ve yandal verimi yüksek çeşitlerden olmalıdır.Yurdumuzda bu çeşitlere uyan sadece kaman 1 çeşitidir.Sayın çamtepe siz liliumun chandlerini örnek alarak bu karara vardığınızı söylüyorsunuz,liliumun chandlerleri tozlama olmadığından ağaçları verime yatıramadı verimleri çok az, bunun sonucu ağaçlar sürgüne çalıştı bunun sonucu büyük dallar oluşup araları kapattı.Kendisiyle yapmış olduğum telefon görüşmesinde tozlama yapamadığı için dökülen çiçekleri görseniz ağlarsınız demişti bana bununla ilgili bir yanlışım varsa sayın lilium düzeltsin.Siz liliumun chandlerini göz önünde bulundurarak bu yargıya vardıysanız pek sağlıklı bir düşünceye varmış sayılmazsınız.Birde derimki ben iki haftadan beri hafta sonları köy tv deki yayınlanan ibrahim balkalın sunduğu ceviz yetiştiricilerle yaptığı röportajı izleyin daha sonra düşüncenizi tekrar değerlendirin.****** herkesin düşüncesi kendine aittir,biz bunları konuşalımki doğru neredeyse oraya gidelim.
Saygılarımla.

ibas06 ve ermana beğendi.
orkide01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2013, 22:11   #753
Ağaçsever
 
44baba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-07-2013
Şehir: MALATYA
Mesajlar: 74
bu kafa karışıklığı içinde bende ceviz bahçemi oluşturdum. selami bayrak kitabını okudum yaşar akçanın videolarını izledim ibrahim balkalın tavsiyelerini aldım mehmet sütyemezzle görüştüm ama sık dikim benim içime sinmedi.en son arif göçmen bir proğramda bu sık dikim teknikleri için bunlar cevizi bilmiyorlar gelsinler kamanda cevizleri görsünler demişti oda en az 10x10 önermişti.
ben tohumdan bahçe kuruyorum henüz hangi çeşidi seçeceğimi bilmediğim için böyle bir yol buldum kendime bilmem yanılıyormuyum.

44baba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2013, 00:27   #754
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orkide01 Mesajı Göster
Alıntı:
Sayın çamtepe siz liliumun chandlerini örnek alarak bu karara vardığınızı söylüyorsunuz,liliumun chandlerleri tozlama olmadığından ağaçları verime yatıramadı verimleri çok az, bunun sonucu ağaçlar sürgüne çalıştı bunun sonucu büyük dallar oluşup araları kapattı.
Peki siz görmeden bu karara nasıl vardınız, sadece Düşünerek? İşte hatayı burada yapıyorsunuz, öyle olursa böyle olur, böyle olursa öyle olur deyip bir karar veriyorsunuz,
Büyük dallar oluştu aralar kapandı gibi ne bir sözü ne de böyle bir ifade hiç bir yerde kullanmadım, böyle bir şey olsaydı hiç çekinmeden paylaşım adına bile olsa yazardım.
Ayrıca,
Hiç verim yok demedim ki, dozlama olmadığından çok çiçek dökümü oldu, soruluyor ağaç başı kaç kilogram meyva alıyorsun. Çiçek dökümü olduğu için ölçü olarak algılanmasın diye ölçü vermiyorum. Bu gibi bahçeler ölçü alınamaz, Ama cehandlerin verimliliğini tartışmam bile verimliliğini görebiliyorum hiç dozlama olmamasına rağmen yinede yerli cinslerden fazla meyva var.

Verime yatmamış ya da az verim olması ağaç tacının büyük olacağı araların çabuk kapanacağı konusun da haklısınız fakat bu sözü benim için düşünmeniz söylemeniz talihsizlik olmuş,

Sayın çamtepe de bir şeyler söylerken sadece tek benim bahçemi görerek bir şeyler söylemiyor gezdiğimiz başka bahçelerde var genel olarak görüş ve düşüncelerini söylüyor, bunları tek tek detay detay anlatmak sayfalar alır.


Alıntı:
Kendisiyle yapmış olduğum telefon görüşmesinde tozlama yapamadığı için dökülen çiçekleri görseniz ağlarsınız demişti bana bununla ilgili bir yanlışım varsa sayın lilium düzeltsin.
Doğru,
Fakat meyva dökümünün taç yapısıyla bağlantısını benim bahçem için düşünüyorsanız bu beni üzer, benim hiçbir şeyden anlamadığımı bunun önlemini ne şekilde alacağımı bildiğimi bildiğinizi sanıyorumdum.
...

kamkat38 ve ENERJİİ beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2013, 00:59   #755
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orkide01 Mesajı Göster
Alıntı:
Birde derimki ben iki haftadan beri hafta sonları köy tv deki yayınlanan ibrahim balkalın sunduğu ceviz yetiştiricilerle yaptığı röportajı izleyin daha sonra düşüncenizi tekrar değerlendirin.
Doğru, izleyin.
Fakat sadece izlemekle kalmayın izlemekle görmek arasında çok fark var, hatta ilaçlama yaparlarken de gidin görün, marpucu elinize alın ilaçlama yapın, bahçenin hava sirkülasyonunu düşünün, nereye kadar kaç yıl budamayla kontrol altında tutulabileceğini düşünün ve en iyi kararı verin.
Alıntı:
osman öz - fidancı,genetikçi emekli ziraat mühandisi
selami bayrak - fidancı emekli orman mühendisi
yaşar akça - prof. doktor
ramazan topak - emekli orman mühendisi
mehmet sütyemez - yrd doç. doktor
ithal çeşitlerde 8*4 tavsiye eden kişiler bunlar
Bir eklemede ben yapayım

İbrahim balkal (Fidancı)

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2013, 11:15   #756
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-08-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 87
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi burak555 Mesajı Göster
Öncelikle herkese merhaba yaklaşık 57 dönümde ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyoruz 7m X 3.5m arayla dönüme aşağı yukarı 40 adet fidan düşüyor.

Fidanları aldık bugünde toprak analizi sonuçlarını aldım.Kireç oranı yüzde 27 çıktı.Cevizin kirece dayanıklılığı yüzde 25miş.

Yeri de büyük ölçüde almış bulunuyoruz bir kaç tapu vardı.Sizce sorun olur mu yüzde 2 lik fazla kireç oranı.

Tarlanın rakımı 700metre tatlı bir meyili var ve suya yakın (300-400m) Toprak analizini görünce biraz moralim bozuldu. Sizce bu yerde ceviz yetişir mi ?
Syn burak555 öncelikle arazinde yapacağın calışmalar için şimdiden başarılar diliyorum. Yaklaşık 7-8 yıldır ormancılık sektöründe ağaçlandırma işleri ile ilgili projeler yapıyorum bunların içerisinde badem ve ceviz ağaçlandırma sahaları da mevcut. Gecen yıl kendi adıma orman sayılan ancak orman vasfını yitirmiş bir arazi üzerinde gerekli prosedürleri tamamlayarak 49 yıllığına kendi adıma bir arazi tescil ettirdim. Bilmeni isterim ki ceviz badem gibi toprak isteği az olan fazla su ihtiyacına gereksinim duymayan bir tür değildir. Badem kıraç arazilerde de yetişebilir ancak ceviz için uygun iklim koşullarının yanı sıra sulama ve toprak bileşenlerinin oranı da çok önemlidir. Benim tavsiyem de konuyla ilgili daha önce yorum yapan arkadaşlar gibi bir uzmandan görüş alman ve yatırımlarını bu ölçüde gerçekleştirmen olacaktır. Piyasada bu işe gönül vermek isteyen bir çok kişiye besin yönünden fakir olan topraklarda bulunması oldukça zor olan asılsız öneriler olduğu bir gerçek ( yarasa gübresi, yanmış tavuk gübresi, güvercin gübresi vs. vs.). Toprak için illaki bazı takviyeler yapacaksanız piyasada her yerden rahatlıkla temin edebileceğiniz sentetik gübrelerin yanı sıra en bilinen yöntemlerden olan yanmış hayvan gübresini aşırıya kaçmadan arazinize uygulayın. Yarasa gübresiymiş falanmış filanmış bu tür sahtekarların aklınızı karıştırmasına izin vermeyin, öncelikle cebinizden çıkacak 3-5 bin tl sizin için önemli olmayabilir belki ama size gübre diye sattıkları şeyin fidanlarınıza zarar verebileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Umarım yapacağınız çalışma istediğinizden daha başarılı olur saygılar...

kamkat38 beğendi.
Ormancı_ali06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 08:58   #757
Ağaç Dostu
 
arif göçmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2006
Şehir: kirsehir_kaman
Mesajlar: 248
Degerli ceviz dosdostları dikim araliği konusunda Doç.dr Mehmet sütyemez hocamız 21 kaman ceviz festivalindeki panelde dikim araliği 7x7 metre dedi .Ceviz alanında hocaların hocası olarak kabul edilen bu günkü degerli hocalarımızın yetişmesinde emegi olan hocamız Sayın Prof.Dr Seyit Mehmet Şen hocamız da ceviz dikiminde sıra aralık mesafesini 8x8 dedi bu hocaların paneldeki soylemleri video çekimlerinde var.Ben de en az 8x8 sıra aralıgında dıkilmesini tavsiye ediyorum.

ENERJİİ beğendi.
arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 09:06   #758
Ağaç Dostu
 
arif göçmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2006
Şehir: kirsehir_kaman
Mesajlar: 248
Degerli ceviz dostlarım kaman ceviz festivalimiz 11-12-13 ekim tarihinde yapılacak butun hocalarımızı kamanda ki ceviz festivaline hatta buradan istediğimiz hocaları kaman ceviz festivaline davet edelim ben kamanda onları mısafir ederiz sizlerde dahil bu mesafeyi burada netleştirelim kaman ülkemizin tam orta noktasında ulkemizin her tarafına aynı mesafede gibi bu sıra aralıgını burada netleştirelim diyorum.gorüşlerinizi ve fikirlerinizi bekliyorum hepinize saygılarımı sunuyorum.

Çamtepe, ncp1963 ve ermana beğendi.
arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 09:11   #759
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
evet arif bey ceviz konusunda tüm bilgi birikimi olan karşıt görüşlerde insanları bir araya toplayabilirsek güzel bir tartışma ile bu konuyu çözebiliriz. şahsen bir 8*4 aklıma yatıyor bir 8*8 ne olucak bu işin sonu bilemedim.

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 10:46   #760
Ağaçsever
 
cemilahmet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 86
düşünmenıze vede fazladan tereddüt etmenize gerek yok dostum.amerika ve şili bu işleri yıllardır yapıyorlar .bu işin sırrı tamamen budama ile ilgilidir.adamlar budamalarını döner bıçaklı makinalarla yapıyorlar.hem de binlerce dönüm arazide.bizler bir dala kıyamazken onlar bıçagı vurup geçiyorlar.saygılar

cemilahmet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 10:52   #761
Ağaçsever
 
cemilahmet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 86
sık dikim yapılan ceviz agaçları sadece ve yalnızca yandal verimi olan agaçlar olması zorunludur diye düşünüyorum.sizce de öyle değilmidir hocam.saygılar.

cemilahmet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 10:58   #762
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemilahmet Mesajı Göster
sık dikim yapılan ceviz agaçları sadece ve yalnızca yandal verimi olan agaçlar olması zorunludur diye düşünüyorum.sizce de öyle değilmidir hocam.saygılar.
bizde zaten çit dikimi derken yan dal verimli olanlardan bahsediyoruz tabii ki uç dal verimli ağaçlarda zaten çit dikim olmaz.

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 11:53   #763
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 217
Gercek hayatta bir ceviz agacini goren zaten dikim mesafesini tartismaz... defalarca yazilan bir konu bu ..ben 2x1 tafsiye ederim boylece 5 kat fazla agac dikersiniz... isteyen 1x 1 dikip 10 katina cikartabilir sonucta herkesin kendi bahcesi...

bozy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 14:18   #764
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozy Mesajı Göster
Gercek hayatta bir ceviz agacini goren zaten dikim mesafesini tartismaz... defalarca yazilan bir konu bu ..ben 2x1 tafsiye ederim boylece 5 kat fazla agac dikersiniz... isteyen 1x 1 dikip 10 katina cikartabilir sonucta herkesin kendi bahcesi...
zaten biz kimse bizim bahçemize karışsın demiyoruz. yabani ceviz ağacını gören 20-20 diker. bahçedeki aşılı ağacı gören 8*8 diker. avrupada ki çit dikim yapılmış ve ona göre budanmış ağaçları gören 8*4 te dikebilir. burada önemli olan ağacın ne kadar büyüdüğü değil ne kadar büyütmek istediğimiz. ya da ne kadar büyütürsek ne kadar verimli olur.

ladikli beğendi.
ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 16:51   #765
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 217
sayin ermana bahceniz nerede ,kac agaciniz var,kac agac diktiniz,turkiyede hangi bahceleri gezdiniz,avrupada hangi bahceleri gezdiniz ,gezdiginiz bahceler kac yasindaydi ve cit dikim yapan bahcelerin buyuklukleri neydi ne gibi ekipmanlar kullaniyorlardi.. bizi bilgilendirirmisiniz bizde yararlanmis oluruz...son olarak siz ceviz agaclarinizi ne kadar buyutmek istiyorsunuz ornegin 6 metre yukseklik 3 metre genislik istedigimiz bir ceviz agacina nasil bir uygulama yapmak gerekir...

Lilium ve ladikli beğendi.
bozy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 17:11   #766
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozy Mesajı Göster
sayin ermana bahceniz nerede ,kac agaciniz var,kac agac diktiniz,turkiyede hangi bahceleri gezdiniz,avrupada hangi bahceleri gezdiniz ,gezdiginiz bahceler kac yasindaydi ve cit dikim yapan bahcelerin buyuklukleri neydi ne gibi ekipmanlar kullaniyorlardi.. bizi bilgilendirirmisiniz bizde yararlanmis oluruz...son olarak siz ceviz agaclarinizi ne kadar buyutmek istiyorsunuz ornegin 6 metre yukseklik 3 metre genislik istedigimiz bir ceviz agacina nasil bir uygulama yapmak gerekir...
henüz ceviz bahçem yok canlı olarak yerli çeşitlerin ekildiği bazı bahçeleri gördüm ithal çeşitlerele ekilen bahçe henüz görmedim. izlediğim videolardan resimlerden görüyoruz çit dikimin budamasını nasıl büyütülmesi gerektiğini. ben 10 dönüm yere ekicem. benim amacım kimseye bilgi vermek değil gördüklerim kadarıyla tezat fikirler oluşturarak bu işi yapan bilenler ile tartışılarak ve herkezin mantığını sorgulayarak doğru olanı bulmak. ağacı ne kadar büyütmemiz gerektiğini hangi yöntemin daha pozitif olduğunu bulmaya çalışıyoruz zaten.benim bir şey savunduğum ya da akıl vermeye çalıştığım yok, akıl üretmeye çalışıyorum.

ladikli, ibas06 ve orkide01 beğendi.
ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 20:52   #767
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-06-2013
Şehir: Bulgaristan, Eski Cuma
Mesajlar: 158
avrupada sık dikim yok! ben zaten bulgaristandanım, bahçelerim burada. devlet ölü burda, destek degil köstek oluyor,ama avrupa birligi destekli ceviz eken ekene. 10* 10 metreden aşagı destek verılmiyor, polisi, memuru,muhendısı, koyulusu, cobanı, cevız dikti 10*10dan aşagı bır tek benim bırkac bahce o da sureklı sorun oluyor..avrupanın neresinde bu 7*3,5 ?

karabuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 22:41   #768
Ağaçsever
 
44baba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-07-2013
Şehir: MALATYA
Mesajlar: 74
arkadaşlar öyle zannediyorumki standart cevaplar bulamayışımızın nedeni ceviizin anavatanı olmamıza rağmen araştırmaların henüz yeni yeni yapılmaya başlanması şimdiye kadar ülkemizin değişik bölgelerinde örnek bahçelerin olmayışı ülkemize yeni giren çeşitlerin deneme aşamasında olmaları parmakla sayılacak kadar bilim adamlarının bu işe gönül vermeleri daha bir çok etken sorularımızı cevapsız bırakıyor.ben kendi bölgemde örnek teşkil edecek bir bahçe kurmayı 5 yıldır düşünüyordum.ama şimdiye kadar sağlıklı bilgilere ulaşamadım.şimdiye kadar üzerinde durulan çeşit chandler herkes bunu konuşuyor ama bu çeşit rakımın 1350 olması nedeniyle bana uymuyor.o zaman fernor yap diyorlar onunda şu ana kadar bu çeşitle bahçe tesis edilip randıman alındığını duymadım.yerli çeşitlerden şebini 4 yıl önce deneme maksatlı 50 adet diktim ama şu an hastalıklara dayanamadığını gördüm.
tüm bunları göz önüne alarak deneyerek bahçe kurma yoluna gittim bahçeme maraş 18 sütyemez 1 kaman 1 chandler maraş 12 altay bilecik şebin şen 1 fernor gibi çeşitlerden numune ağaçlar diktim 20 dönümlük bahçenin geri kalan kısmınada ceviz tohumu diktim.hangi çeşitten randıman alırsam ondan aşıyla çoğalmayı düşünüyorum.değişik fikri olan arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var.

44baba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 08:53   #769
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ermana Mesajı Göster
henüz ceviz bahçem yok canlı olarak yerli çeşitlerin ekildiği bazı bahçeleri gördüm ithal çeşitlerele ekilen bahçe henüz görmedim. izlediğim videolardan resimlerden görüyoruz çit dikimin budamasını nasıl büyütülmesi gerektiğini. ben 10 dönüm yere ekicem. benim amacım kimseye bilgi vermek değil gördüklerim kadarıyla tezat fikirler oluşturarak bu işi yapan bilenler ile tartışılarak ve herkezin mantığını sorgulayarak doğru olanı bulmak. ağacı ne kadar büyütmemiz gerektiğini hangi yöntemin daha pozitif olduğunu bulmaya çalışıyoruz zaten.benim bir şey savunduğum ya da akıl vermeye çalıştığım yok, akıl üretmeye çalışıyorum.
Sn. ermana

İnternetteki kaynakların çoğu fidancılar tarafından hazırlanan "gaza getirici" kaynaklardır. Fidancılarla konuşmalarımı avcılarla konuşmaya benzetiyorum. (Sn. Arif Göçmen'i tenzih ederim). Epey hikaye var onlarda. Propagandalar yerine gerçek ceviz bahçelerine gitmenizi ve insanların nasıl uğraş verdiğini, ne sorunları olduğunu gözlemlemenizi tavsiye ederim.

Çok bilinen yanlışları şöyle özetleyebilirim:
1. Ceviz çok bakım istemez
2. Her toprakta olur
3. Senede iki defa sula yeter.
4. Ceviz çok ilaç istemez.

Şu kadar yıl şu kadar verim tartışmalarını ise hiç söylemek istemiyorum.

Gerçek hayat YouTube'da gördüğünüzden çok farklı.

Selamlar

Ç.


Düzenleyen Çamtepe : 23-08-2013 saat 11:11
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 10:12   #770
Ağaçsever
 
cemilahmet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 86
nasılki elmalar artık 1 mt lik aralıklarla dikiliyorsa cevizde de durum böyle olmalı.amaç yaprak dal yeşertmek değil meyve almak olmalı birim alandan.

cemilahmet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 11:12   #771
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
çok büyük ihtimal ile bende 8*8 dikeceğim zaten. ancak bu kafamda ki tüm soru işaretlerini silmeliyim önce. acele etmeyede niyetim yok sonradan zaman kaybetmektense önce iyice araştırarak neyi nasıl yapacağımı planlamalıyım planlayabildiğim kadar tabi. ben aynı zamanda özel sektörde çalışıyorum bu aralar gece 12 ye kadar işteyim o yüzden bir süre daha sadece internet üzerinden araştırmalarım. ilk fırsatımda da trakya da ki ithal çeşitlerle olan bahçeleri gezeceğim.

ladikli beğendi.
ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 13:30   #772
Ağaç Dostu
 
arif göçmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2006
Şehir: kirsehir_kaman
Mesajlar: 248
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemilahmet Mesajı Göster
nasılki elmalar artık 1 mt lik aralıklarla dikiliyorsa cevizde de durum böyle olmalı.amaç yaprak dal yeşertmek değil meyve almak olmalı birim alandan.
Degerli dostum elmalar biliyorsunki bodur anaçlara aşılı onun için sık dikim yapılır.Ama yarı bodur elma türleri 5x5 veya 6x6 dikiliyor yarı bodur elmalar 1 -2 metre aralıkla dikilebilirmi.Cevizde yarı bodur veya tam bodur olmadıgı için dikim aralıgını bu na gore düşünerek yapın buradaki arkadaşlar yaşadıkları sorunları başarılarını burada paylaşıyorlar bir menfaat karşılıgıda beklemiyorlar buradaki paylaşımları herhangi bir hocadan bilgi olarak isteseniz bir bedel isterler.saygılarımla

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 13:47   #773
Ağaç Dostu
 
arif göçmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2006
Şehir: kirsehir_kaman
Mesajlar: 248
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Sn. ermana

İnternetteki kaynakların çoğu fidancılar tarafından hazırlanan "gaza getirici" kaynaklardır. Fidancılarla konuşmalarımı avcılarla konuşmaya benzetiyorum. (Sn. Arif Göçmen'i tenzih ederim). Epey hikaye var onlarda. Propagandalar yerine gerçek ceviz bahçelerine gitmenizi ve insanların nasıl uğraş verdiğini, ne sorunları olduğunu gözlemlemenizi tavsiye ederim.

Çok bilinen yanlışları şöyle özetleyebilirim:
1. Ceviz çok bakım istemez
2. Her toprakta olur
3. Senede iki defa sula yeter.
4. Ceviz çok ilaç istemez.

Şu kadar yıl şu kadar verim tartışmalarını ise hiç söylemek istemiyorum.

Gerçek hayat YouTube'da gördüğünüzden çok farklı.

Selamlar

Ç.
Degerli dostlarım arkadaşımın dediği ğibi ceviz bahçesi bakımı en kolay degil en zor olan bahçe dir.Bizim kamanda bir yabancı iş adamı bahçe yaptı 100 dönüm fidancı öyle güzel anlatmişki 4 yaşında para kazanmıya başlıyor hiç masrafı yokmuş ilaç istemezmiş 3 yıldan sonra sulanmazmış,bu yıl 4 yaşında hiç daha meyvesi yok şimdi fidancı şunu demiş gerektiği bakımı yapmamışın meyve verirmi demiş geçen ay fidancıyı mahkemeye verdi.Mahkemedende bir sonuç çıkacagını sanmıyorum bunu çamtepe arkadaşımın soylediğine destek olarak yazdım burada bu siteden yararlanarak ceviz dikimine karar versinler 8-10 dan önce para kazanmayacagını bilerek dikime karar vermelerini ve ceviz bir gönül işi bir sevda bulaşıcı iyi bir hastalıktır.Ceviz diken 30-40 yaşında ise emekliliğe iyi olur,ceviz diken 50-60 yaşında ise çocuklarına yatırım yapmış olur ,ceviz dikenin eşi ve ailesi bahçeçiliği severse başarılı olur.ailesi ,çocukları sevmiyorsa emegi parası heç olur,daha sonra ise bahçe harap olur.Saygılarımla

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 14:46   #774
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Arif Bey,

Alıntı:
8-10 dan önce para kazanmayacagını bilerek dikime karar vermelerini ve ceviz bir gönül işi bir sevda bulaşıcı iyi bir hastalıktır.Ceviz diken 30-40 yaşında ise emekliliğe iyi olur,ceviz diken 50-60 yaşında ise çocuklarına yatırım yapmış olur ,ceviz dikenin eşi ve ailesi bahçeçiliği severse başarılı olur.ailesi ,çocukları sevmiyorsa emegi parası heç olur,daha sonra ise bahçe harap olur.
Kısa, öz ve net yazmışsınız. Herkesin iyi okumasını tavsiye ederim.

selamlar.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 15:59   #775
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
yaşım 32. 2009 yılında geçirdiğim trafik kazasından dolayı sol bacağım poratez. özürlülük durumundan dolayı 7,5 sene sonra emekliyim kısmetse. her zaman toprak ile uğraşmayı istemişimdir. eşimin anne ve babası köyde oturdukları için ilçeye 15 km mesafedeler 2-3 günde bir giderim bahçe ile uğraşırım sebze filan işte. evin hemen 50 metre yanında 10 dönüm tarlaları var hicar da işte bende orayı bu şekilde değerlendirip hem emekli olana kadar zevk ile uğraşacağım hemde emekli olduktan sonra bana meşkale olacak bir bahçe istiyorum. sonuçta emekli olduğumda daha 39 yaşımda olacağım yatacak halim yok o yaşta. bana hem emeklilikte aldığım 3 kuruş maaşa destek olacak hemde yıllarca bana meşkale olacak bir bahçe lazım. çocuğum 1 yaşında kısmetse onada toprağı aşılamak istiyorum.

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 17:45   #776
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
O zaman sayın ermana fırsatınız var ise ben bu akşam bahçeye gideceğim Edirne uzunköprüye bahçemde 300 fidan var bunların içinde
220 tanesi 8x8
60'a yakını 8x6
20 taneside 8x4
Gelin farazi,kitaptan,satıcıdan duymak yerine canlı canlı yerinde görün ve ona göre karar verin.Hemen ilerimde bir abimizin 6 yaşında 35 dönüm bahçesini diğer birinin 110 dönüm ceviz bahçesini gezelim.
Hiç hesapta yok iken aldığım aletleri,ekipmanları ,kullandığım ürünleri kendi yaptığım gübreleri görün.Ya daha çok heveslenirsiniz ya da bir daha yazmazmısınız zaten ))
Saygılar...

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 17:54   #777
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
Bu arada tahmin ediyorum ki ceviz ile uğraşanların bir çoğunun cevizcilik ikinci işidir.Ben 9.5 yıldır havacılık sektöründe uçak teknisyenliği yapıyorum ama 2 yıldır bu cevizcilik bir tür tutku Haline geldi,okumadan duramıyorum,bahçeye gitmezsem ciddi ciddi moralim bozuluyor
Kısacası demek ki aşılı ağaç var ise insanlarda da aşılı insan oluyormuş )

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 18:04   #778
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 Mesajı Göster
O zaman sayın ermana fırsatınız var ise ben bu akşam bahçeye gideceğim Edirne uzunköprüye bahçemde 300 fidan var bunların içinde
220 tanesi 8x8
60'a yakını 8x6
20 taneside 8x4
Gelin farazi,kitaptan,satıcıdan duymak yerine canlı canlı yerinde görün ve ona göre karar verin.Hemen ilerimde bir abimizin 6 yaşında 35 dönüm bahçesini diğer birinin 110 dönüm ceviz bahçesini gezelim.
Hiç hesapta yok iken aldığım aletleri,ekipmanları ,kullandığım ürünleri kendi yaptığım gübreleri görün.Ya daha çok heveslenirsiniz ya da bir daha yazmazmısınız zaten ))
Saygılar...
davetiniz için çok teşekkür ederim ancak dediğim gibi bu aralar sabah 8 de işe gelip akşam 12 de çıkıyorum pazarları dahil bırakın bahçeyi evde eşimin çocuğumun yüzünü göremiyorum. ilk önce bu yoğun dönemi atlatmalıyım. bu arada da boş durmuyarak ceviz ilgili internette ne varsa araştırıp okumaya çalışıyorum. ceviz ile ilgili kitapları da zaten elime ulaştıkları dün okuyup bitiriyorum. bu davetiniz ileride de geçerli olursa sevinirim.

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 18:08   #779
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 217
sayin ermana bu is eger sevilmezse yapilacak bir is degil ayrica epeyde masrafli bir is kafayi rahatlatan ancak vucudu yoran bir is 10 donume yapacaginiz masrafla 50 donume yapacaginiz masraf arasinda cok bir fark yok is olarak goruyorsaniz daha buyuk bir yatirim yapin hobi olarak ise daha kucuk bence ...
aviatorun dedigi gibi bu bir hastalik zaten icinde olan bi sekilde bilasiyor topraga.. yerinde kendi gozlerinizle gormeniz dogru adimlar atmanizda cok faydali olacaktir...
8x6 kurulan bahcelerin olgunluk donemlerinde 6 metre aralarindaki yani sira uzeri agaclarin cikartilarak seyreklestirme yapildiginida soyleyim burada tekrar daha onceden yazmistim cunku 8x6 dikenler zannedersem agaclar hep oyle kalacak saniyor yani bahceler olgunluk doneminde 12x 8 oluyor...

bozy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 18:27   #780
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
eğer sadece ekonomik olarak baksaydım olaya emekli olduktan sonrada burada çalışmaya devam ederdim. masraflı olduğunu biliyorum o yüzden şu anda başlıyorum ki emekli olana kadar ağaçlar meyva ya yatsın. 10 dönümden daha fazla bir toprağım yok orman arazisi alsamda köyde ki evden uzakta olacak ve git geller için gerekli zamanım kalmıyacak ya da evimin yanında ki kadar zevk ile uğraşamayacağım. ileride ceviz bolluğu yaşanacağı kesin ülke politikalarımız da kesin ve ithal etmekte de bir çok zorluk çıkaracaklardır. bundan 7-8 sene cevizin ekonomik durumu ne olur bilemiyorum ancak bana 2-3 bin liralık yıllık masrafın haricinde sene de 10.000 tl para bırakacak dahi olsa bu işi yapmak istiyorum. şu anda her şeyi düzgün yaptığında 10 dönüm ve 140 ağaçtan 40-50 bin tl senelik kazanç gibi gözükse de tahminim 7-8 sene sonra bu paralar alınamayacak. hiç satamazsakta eşe dosta dağıtırız okullara veririz kalanını da kırar kırar yeriz napalım

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024