![]() |
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2010
|
Elma mı daha karlı yoksa kiraz mı ?
Arkadaşlar ben meyve işine girişeceğim 4 tane tarlam var bunlardan birisine başlangıç yapacağım ilerleyen zamanlarda diğerlerine devam edeceğim.ilk yapacağım tarlam 11.5 dönüm ve bunun 2 dönümünde 80 adet ziraat 900 kirazım var 1 yaşında ama elmayamı yoksa kirazamı yöneleyim karar veremedim.ekonomik olarak hangisi daha karlı olur sizce?yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum selamlar....bu arada yer kütahya... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Kâr kısmını bilemem, ama bakım kolaylığı açısından aynı tarla içinde olanı tamamen kiraz yapmanızı tavsiye ederim. Onun dışında ürün gamınızı çeşitlendirirseniz, bir ürünün mevsim/hastalık/zararlı şartlarından dolayı etkilendiği yıllarda diğer ürün sizin en azından maliyetlerinizi kurtarabilir. Ayrıca kirazın elmaya göre daha erken hasat edilmesinden dolayı nakit akışınızı da daha düzgün hale getirmiş olursunuz. Ancak "economies of scale" prensibini unutmamak, bir iş ne kadar büyükse yan masrafların birim ürün başına oranının düştüğünü de bilmek lazım. Karar sizin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
Elmaya vefa
Mirim merhabalar ben yalovadan bu siteye gönül verenlerdenım çocuklugumuz elmayla iç içedir sizlerde bilirsinizki yalovamızın elması çok meşhurdur şimdilerde azalsada halen aranan meyvedır ıklımınden dolayı elma çok lezzetlı olur tam bılmıyorum ama modern meyvecılık yalovada çok eskıdır elmalar ihracada gider ve müthiş paralar dönerdı okuldan çıkıp elma toplardık 15 tatıldede elma budardık ellelrımız yara olurdu yanı her anımız elmayla beraberdı dügünler elma toplandıktan sonra olurdu elma bir bayramdı bır şenlıktı her kez bahcelerde idi ve bereket saçardı hikaye uzun.... elma bizim herseyımızdı elma bizim kaderımızdı sonraları ne olduysa elma bitti ilaçlardan masraftan köylünün beli büküldü ama yınede elmanın bereketını hiç bir sağlayamadı hep söylüyorum biz elmayla büyüdük elmayla ekmek yedik bir hikaye daha anlatmadan geçemıyecegim: rahmetlı dedem yıllarca alamanyada(kendi deyımı)çalıştı emeklı olunca birikimi araba almaya yetmedı bır yıl elma öyle para ettıkı o parayla hemen alamanydan alamadıgı mersedesi aldı geldı.. bir efsane olarak anlatır dururuz hikaye bol bir tane daha anlatatım yine aynı elma bahçesı sayesınde (5 dönüm-150 agaç)bir yıllık parayla 6 dönüm susuz arazı satın alındı alınan o 6 dönüm bahçe su anda meşhur elmalıktan daha degerlı oldu uzatmayalım... bunlar eskıde kaldı o karları asla aramayın çok çok çok araştırın elmanın bereketı çoktur ancak türkıyede en çok üretılen meyvedır ve boldur çogu zaman deger bulamıyor yenı çeşitlerden bodur çeşitlerden modern bahce kurarsanın biizm ailemızın bereketını yaşamanızı umarım kolay gelsın... gönlüne göre olsun |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
ilginizden dolayı teşekkür derim... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
amin allah razı olsun inşallah...çok sürükleyici anlatmışsınız keyifle okudum... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
amin Allah razı olsun inşallah...çok sürükleyici anlatmışsınız keyifle okudum Sayenızde bir vefa borcundan kurtuldum hep söylediğim gibi biz elmayla büyüdük elmayla okuduk tüm köyüm,ve ailemin hayatında elma vardır. yediğimiz içtiğimiz bereketini paylaştığımız elmanın kalbımızde yerı çok bu başlık bana yaradı çok teşekkur ederım hikaye çok.... 1987 yılında ben orta üçteyken artık elmanın düşüşte oldugu yıllardı herseyı elmaya bağlı olan köyümde eskı bereket azalınca karadenız insanının kaderı dıyebılecegımız gurbet yolları göründü ailemize o yıl rahmetli babam artık geçim yetmeyınce bizim deyımlerımıze de giren taa FİZAN a yanı libyaya gurbete gitti. babam,amcam ve buyuk amcamın oğlu (yeni evli bir yasında oğlu vardı) elmanın bitmesıyle çöllerde ekmegini aramaya gittiler biz buralarda yıne bir ümit 18 yasındakı abımle elmaya bakmaya çalısıyoruz budama,ilaç bakım uğrasıyoruz ailenın buyuklerı hepsı libyada tabii her şeyı beceremıyoruz... o dönemde nişanlı olan amcamın küçük oğluda ümidini elmaya bağlamış durumda tabi... elmalar toplandı buzhaneye kondu... ve o yıl belkıde son kez iyi paralara elma satıldı ve kışın ailenın buyuklerı olmadan düğün elma parasıyla yapıldı.. ve daha nice ümitler nice yaşananlar..... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
özür dileyerek devam etmek istiyorum...
90 lı yıllardan sonra artık para ettı,etmedi sökelım başka bir şey ekelım gibi arayışlar ve tartışmalar hep devam ettı. bu süreç tüm köyü ,aslında tüm yalova yı kapsıyordu... bizlerde istıkrarlı gitmeyen elmadan bir bahçemizde azaltma yaptık yine tam vazgeçiş yok tabi.... has bahçemizin çogu yerine şeftali ektık elmaydı şeftalıydi armuttu derken insan ümidini hep korumak istiyor tabi.. bir dönem seftali ve armut agırlık kazandı ama elma hep var hayatımızda şeftalının pazarlamasını tam yapamayınca beklentimiz olmadı.. 1995 yılında ben yüksekokulu kazanınca döndük dolaştık yine kendı bahcemizin yanında dedemın bahçesinide bakıma aldık. tonaj konusunda çok verımlı olan elma ne kadar ucuzda olsa yine bereketlı dıye konuşurduk. yıllar geçmiş babam 55 yaşlarında... ağaçlarımızda 35-40 yaşalarında eskı bahçeler çınar ağacı gıbı buyuk ve gür ağaçlar budama işi üç ayda bitmiyordu.. ben okulda olsamda abimle babam yine elmanın gözüne bakıyorlar ve o yıl..... elma çok verıyor ama satış yok tüccar yok elımızdekı kasalar bile yetmiyor son çare toplanıp buzhaneye konacak rahmetlı babam yapılı ve kiloluydu ağaçta yüklü meyve ve babamın agırlıgıyla elma ana gövdeden kırılıyor.. koca dallla beraber babam düşüyor ve omuzu ve ıkı kolu birden kırılıyor kendı yemegını dahı yıyemez hale gelıyor.. artık elmayı bırakıp babamın derdıne(bana söylemiyorlar)düşüyoruz rahmetlı babam o kadar acı çekmişki elma deyınce kızmaya başlardı bu elma beni kırdı budadı yemek bıle yıyemez hale geldım diye dert yanardı.. ve o yıldan sonra elma bizde tamamen bitti birkaç yıl öyle bakımsız kaldı ve 2000 yılında acılarımız sevınçlerımız hastalıgımız ümidimiz kısaca hayatımız olan elmaya veda edıldı ve ağaçlar kesıldı.. banada siz sevgılı toprak dostlarına bunları yazmak düştü... sevgıler..... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
|
Hayatınızın her anı elmayla içiçe geçmiş ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-12-2011
|
Sayın Safranlı, içtenlikle yazmışsınız ; hepsini okudum ve ne kadar önemli olduğunu gördüm siz ve aileniz için. Sizlere özel anılarınızı paylaştığınız için teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
bu sayfayı açmakla bana çok buyuk ıyılık yapmış oldunuz sayenızde vefa borcumu kısmen ödedım.... dilerseniz bir seyler yazmaya devam edeyım... Yukardada anlatım.. elmada her gün iş olurdu fakat özelıkle son bahardan sonra daha çok ağır işler olurdu her taraf elma olunca aylarca budama yapılırdı kasımda başlanan budama işleri bahara kadar bazen bıtmez elmlar çiçek acardı mecburiyetten 5-10 ağaç üzerınde çiçek varken budanırdı çünkü yetiştiremezdik elma şeftali armut her yıl budanırdı ve hepsının teknıgı ayrıdır tabı en zoru elmadır... köyümüzde budama ekıplerı olur herkese sıra verırlerdı biz bahçemizi kendımız budardık ama ne budama..... rahmetlı babamla resmen proje çizerdık bu yıl meyve çoktu gençleştırme budamsı yapmalıyız şu dal bir kaç yıl sonra yıpranan ana dalın yerını almalı şu dal ıkı yıl sonra meyve verıcek bunu komalıyız şu dal toplamada kolaylık sağlıyor üzerine başması uzanması kolay olur ona göre budamamlıyız gıbı düşünüp düşünüp budardık bu arada tabi işler yavaş gidiyor millet bir gunde dünyanın ağacını budarken biz en fazla (şaşırmayın)7-8 adat budayabılırdık ama ağaçlarda çınar gıbıydı düşünün günde 7 adet budamayla yüzlerce ağaç ne zaman biter... bu bizim en buyuk problemlerımızden dı dahası kavgaya sebep olurdu başta annem hep babama söylenırdı ağaca altttan bakıp duruyorsunuz kesın gitsin derdi yani aceleden bitsin isterdi çünkü iş çoktu budamadan sonra çırpılarının toplanması kış gübrelemesı topragın bellenmesı gıbı iş çoktu... kendı bahçelerımız bittikten sonra dedemın bahcesıne gecerdık rahmetlı anneannemle hep kavga vardı... siz çok yavaş yapıyorsunuz ağaçalrı çok derın buduyorsunuz ağaçta dal kalmadı elma az olacak ne yıcez deyıp dururdu aman o dalı kesme aman onu bırak deyıp dururdu yerdekı dalları görünce bu koca dalı nasıl kıydınız deyıp dururdu... ama biz proje yapr gibi budadıgımızdan baharda çiçekleri ve meyveyı görünce tatlıya bağlanırdı bu anlattıklarım her yılın klasıgıydı hiç degişmezdi... eylül ayı gelınce meyveler tam olur günlerce tüccar ile pazarlık yapılırdı para edıncede yukarıda anlatıgım gıbı dedem mersedesi alıp gelırdı görüntüyü hayal edin lütfen foterlı uzun boylu zayıfça temiz giyimli dedem bahçeye mersedesıyle giderdi anne annem ise sepet sırtında her zaman .. sepetı mersoya koyup.. bak senı mersedesle bahçeye tasıyorum dıye anne annemı kızdırırdı..... hikaye gercekten çok sayenızde buyuklerımıde buradan anıyorum mekanları cennet olsun...... sevgıler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
asıl konuda bir seyler yazmak istıyorum arazın geniş sulama imkanın varsa ayrıca tellı sıstem bodur meyve ekecek malıyetlerı karsılayacak imkanın varsa tabıkı elma karlıdır elma çok cabuk dönüş yapar cevız 10 yılı alır ancak elma yogun bakım ister yukaırdada yazdım haftanın en az üç günü bahçede almalısın yaz kış işin olur hele bodurda daha çok ılgı gerek meslegıne devam edıp ıkıncı iş olarak yapıcam dıyorsan ancak hafta sonları ılgı göstere bılırsen cevız ekebılırsın cevizde daha cok gelecek var bence bir ticari ve üretim dünyasında degişmez bır kural vardır oda şudur ne yaparsanız yapın işinizin en önemlı kısmı pazarlama olcaktır yanı esas olan pazarlamadır pazar acısından degerlendırmeler yapmalıyız cevız kurudur dıledıgın zaman saklar dıledıgınde satarsın ama elma en fazal 15 gun bekler toplandımı buzhanee gıtmelıdır çok mıktarda kasa gereklııdr degerli arkadaşım sana bir son söz söylemek istiyorum akşam evınde dınlendıgın zaman veya gözüünün önüne arazi geldıgınde hangısını daha cok severek heyecanlanarak aklına getiriyorsan onu ek hangısını daha çok sevıyorsan onu ek ama mutlaka arazını boş bırakma bu memleketı çok sevdıgımıze göre mutlaka bır seyler ekmelıyız kolaylıklar dılerım |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-10-2009
|
Sayın Safranlı, Yaklaşık aynı şeyleri yaşayan birisi olarak yazılarınızdaki duygusallığı çok iyi anlıyorum. Çok güzel bir anlatımla çok güzel yazmışsınız. Beni de alıp o günlere götürdüğünüz için size teşekkür ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaçsever
|
Sayın Safranlı, Anlattığınız gibi böylesine yoğun bir emekle elde edilen elmanın asıl kazancını maalesef komisyoncu denilen aracılar alırdı. Rahmetli babamızla beraber çay kaşığı ile çöplerine kadar temizleyip sandıklara dizerek gönderdiğimiz elmadan alınan komisyon parası bizim emeğimizin karşılığından çok daha fazlaydı. Rahmetli babama derdim. ''baba satalım parası ile dükkan açalım.'' Aradan yıllar geçtikten sonra, kendim elma bahçesi yapıp yetiştirdiğim ağaçlarıma baktığımda anladım ki ağaçlar ile duygusal bir bağ kuruluyor. Değerli arkadaşlarım; yeterki sabır ve disiplinle emek verin, şöyle veya böyle emeğinizin karşılığı kesinlikle yerde kalmayacaktır. 6 erkek kardeştik hepimizi büyüten, evlendiren okutan elmaya vefa borcumu ve büyüklerimi bende burada minnetle anıyorum. Elma bahçelerinin içinde büyüyen birileri varsa, benim anlattıklarımı ve çok güzel bir anlatımla o günleri anımsayan sayın Safranlı'yı çok iyi anlayacaklardır.hepinizi saygıyla selamlıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
|
Kiraz mı elma mı; Kirazı yetiştiriyorsunuz toptancısına götürüyorsunuz, dayanı süresi çok az kalmıştır, her nedense o anda Türkiye çapında kiraz fiyatları aşağıya düşmüştür. toptancının (tüccarın) dediği fiyata verip geliyorsunuz. Döneminden erken veya geç yetiştirirseniz hakimiyet sizin elinizdedir. Gelip bahçede alırlar. Ama turfanda yetişmeside ürettiğiniz yöreye bağlıdır. Niğde Darboğaz'ın kirazı geç yetişir ve her zaman para eder. 1600 M rakımda kiraz bahçeleri vardır. Elma'nın pazarlama süresi daha uzundur. Bahçede satamadınız mı soğuk hava depolarına konur er veya geç satılır. Bu yıl elma en kötü haliyle 60 kuruştan satıldı. 1 liraya satanlarda vardı. Babamızın zamanında yetiştirdiğimiz (sayın Safranlı'nın dediği gibi çınar ağacı büyüklüğündeki) elmalardan yoğun emekle hemde çok miktarda elma alırdık. herbirini ebadına göre sınıflayıp sandıklayıp satardık. Şimdi; yoğun emek yerine cins ve üretim tekniği ile aynı hatta daha fazla ürünü elde edebileceğimizi öğrendiğimiz için bodur elma yetiştirmeye yöneldik. Bodur elma fidanlarının adet başına kaç kilo verdiğini tam olarak bilemiyorum. Ama 20 dönüm yere daha az maliyetle kurulan yarı bodur elma bahçesinde en az 2.500 adet ağaç olur. Sanırım emeğiniz yerde kalmaz. Masraflar çıktıktan sonra ortalama devlet memuru kadar aylık kazancınız olur diye düşünüyorum. Eğer turfanda kiraz yetiştilebilecek bir bölge değilse pazarlama açısından Elmadır diyorum. Herşey gönlünüzce olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
sayın safranlı yazdıklarınız gerçekten hoş ve değerli bilgilerden oluşuyor çok teşekkür ederim.sulama sorunum yok.yazdığınız '' degerli arkadaşım sana bir son söz söylemek istiyorum akşam evınde dınlendıgın zaman veya gözünün önüne arazi geldıgınde hangısını daha cok severek heyecanlanarak aklına getiriyorsan onu ek hangısını daha çok sevıyorsan onu ek '' gerçekten çok hoş bir tespitte bulunmuşsunuz ALLAH razı olsun sizden değerli yorumlarınızın devamını bekliyorum.... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
sayın ünsal eren yazdıklarınızın hepsini dikkatlice okudum.tespitleriniz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.tam benim düşündüklerimi özetlemişsiniz kiraz çok çabuk çürüyor elden çıkaramazsanız haliniz harap elma ise biraz nazlı çıkıyor elden diye biliyorum.bu konuyu açmamdaki asıl maksat buydu yani kararsız kalmam.siz değerli dostlarımızın yorumlarını ve önerilerini çok titizlikle dikkatle takip ediyorum.hepinizden allah razı olsun.değerli yorumlarınızın devamını bekliyorum... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
degerli toprak aşıkları dostlarım bu gün itibariyle bende bu başlık gibi aynı arayışın içindeyim kendımize göre iyi sayılabılecek sulu çok cok verımlı arazılarımız var bun lar artık biizm için ailen biridir bahçelerimizin isimleri vardır mazileri vardır biz geçmişimiz aslında bahçelerimizinde geçmişidir bir yaz akşamı rahmetli babamla sulama yapıyoruz su akıyor bizim keyfımız yerinde oturduk muhabbet edıyoruz söz bahçenin verimliliğine geldi içindeki meyveleri saymaya kalktık sayamadık elma armut şeftali ceviz fındık incir kiraz -vişne ayva nar üzüm ıhlamur karayemiş trabzon hurması dut kivi vb bakın belkıde yıne sayamadım işte böyle bir durumda rahmetli babam 'oğlum size vasiyetimdir bu bahçesi sakın satmayın' dedi bende o kadar çok sevıyorumkı hemen atıldım baba olurmu öyle şey burası cennet diye konuşmuştuk şimdi bu arazının degerı biçilirmi Allah aşkına benim için trilyona dahı verılmez pazar yıne bahçedeydım babamın babası ve ismini taşıdıgım dedemın ektıgı armut orda amcamın ektıgı armut orda arazının bizden öncekı sahıbının ektıgı elma orda memleketımız rizeden minnacık köküyle gelen üç yıl sadece yaprak açabılen kurucak dıye özel bakılan koca armut orda duruyor ben burada geçmişimle amcamla ve babamla beraberım orası bir tarla değilki bizim ailenin filim şeridi aslında....... konuyu uzatmıyalım dostlarım. şu anda bu bahçeye bende tamamını dlduracak şekılde kivi ekmeye çalısıyorum pazar günü iplerini çektim gönyeye aldım şu anda yalovada kivi revaçta tabı para kazanmak istiyoruz ancak para etsede etmesede burasını şenlendicez bakımını yapıcaz bu bahçe aileme ait ve bende bu bahçeye aitim.... toprak rahmetttır ve mutlaka karşılığını verecektır.. yeterki bir şeyler ekilsin berekti mutlak olacaktır.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
|
sayın safranlı gene gönlümün tercümanı olmuşsunuz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Topraga sevdamız hastalık oldu gece gündüz aklımda hep dogal olarak para kazanmak istıyoruz bakalım hayırlısı artık ben topragımı ve bitkimi besleme konusunda çok kafa yoruyorum kendımızce bır seyler yapıyoruz her yıl fıdan ekmesem aşı yapmasam duramam 14 yasındayken lisede okulun olmadıgı hafta sonu komsulara aşı yapardım şimdi dışarı pek gıdemıyorum sadec epazarımız var.... Dedıkya bizim hastalıgımızda toprak ve doğa.. Herkesın gönlüne göre olsun... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-02-2017
|
Kütahyada iklim şartına göre elma daha uygun olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |