View Single Post
Eski 21-01-2012, 18:15   #14
Ünsal Eren
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-10-2009
Şehir: Niğde
Mesajlar: 41
Kiraz mı elma mı;
Kirazı yetiştiriyorsunuz toptancısına götürüyorsunuz, dayanı süresi çok az kalmıştır, her nedense o anda Türkiye çapında kiraz fiyatları aşağıya düşmüştür. toptancının (tüccarın) dediği fiyata verip geliyorsunuz. Döneminden erken veya geç yetiştirirseniz hakimiyet sizin elinizdedir. Gelip bahçede alırlar. Ama turfanda yetişmeside ürettiğiniz yöreye bağlıdır. Niğde Darboğaz'ın kirazı geç yetişir ve her zaman para eder. 1600 M rakımda kiraz bahçeleri vardır.
Elma'nın pazarlama süresi daha uzundur. Bahçede satamadınız mı soğuk hava depolarına konur er veya geç satılır.
Bu yıl elma en kötü haliyle 60 kuruştan satıldı. 1 liraya satanlarda vardı. Babamızın zamanında yetiştirdiğimiz (sayın Safranlı'nın dediği gibi çınar ağacı büyüklüğündeki) elmalardan yoğun emekle hemde çok miktarda elma alırdık. herbirini ebadına göre sınıflayıp sandıklayıp satardık.
Şimdi; yoğun emek yerine cins ve üretim tekniği ile aynı hatta daha fazla ürünü elde edebileceğimizi öğrendiğimiz için bodur elma yetiştirmeye yöneldik. Bodur elma fidanlarının adet başına kaç kilo verdiğini tam olarak bilemiyorum. Ama 20 dönüm yere daha az maliyetle kurulan yarı bodur elma bahçesinde en az 2.500 adet ağaç olur. Sanırım emeğiniz yerde kalmaz. Masraflar çıktıktan sonra ortalama devlet memuru kadar aylık kazancınız olur diye düşünüyorum.
Eğer turfanda kiraz yetiştilebilecek bir bölge değilse pazarlama açısından Elmadır diyorum. Herşey gönlünüzce olsun.

Ünsal Eren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön