agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Bitkiler Hakkında Genel Konuşmalar
(https)




Beğeni Düzeni45Beğeniler
  • 11 Gönderen h_dogan
  • 2 Gönderen Orhan Özbilgiç
  • 4 Gönderen egülnur
  • 1 Gönderen dağçiçeği
  • 2 Gönderen OSMAN45
  • 3 Gönderen kgursan

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-08-2013, 21:13   #1
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Klimakterik (koparıldıktan sonra olgunlaşmaya devam eden) meyve ve sebzeler

Bu konuyu açmamızın nedeni hasat sonrası ürünlerimizi nasıl daha uzun süre koruruz ya da ürünlerimizi nasıl uzak yerlere en az hasarla gönderebiliriz düşüncesiyle Güler Abla ile konuşmamız sırasında aklımıza geldi biz de açalım dedik.


**Öncelikle şunu belirtelim tek başına "klimakterik" kelimesi tıpta menopozla ilgili kullanılan bir kelime ama bizim konumuz çok farklı.

Klimakterik olan meyve ya da sebze kısaca koparıldıktan sonra olgunlaşmaya devam eden meyve ya da sebzelere verilen addır.

Klimakterik olmayan sebze ya da meyve ise kısaca koparıldıktan sonra olgunlaşmaya devam etmeyen sebze ve meyvelere verilen addır.


Klimakterik olan meyvelere örnek:
* Muz
* Kivi
* Avokado
* Trabzon hurması
* İncir
* Kayısı
* Şeftali
* Elma
* Armut
* Erik
* Passion fruit
* Mango
* Pepino
* Altın çilek
* Feijoa

Klimakterik olan sebzelere örnek:
* Kavun
* Domates
* Karpuz

Klimakterik olmayan meyvelere örnek:
* Limon
* Portakal
* Mandarin
* Üzüm
* Çilek
* Ananas
* Vişne
* Kiraz

Klimakterik olmayan sebzelere örnek:
* Hıyar
* Patlıcan
* Biber
* Kabaklar


Şimdilik aklıma gelenler bunlar ama sizin ve de benim araştıracaklarımızı da bu başlıkta toparlayabilirsek iyi olur.

NOT 1: Sitede hasatla ilgili bir başlık olmadığı için konuyu şimdilik buraya açtım uygun bir yere taşınacaktır daha sonra.
Not 2: Yanlış bilgi varsa özelden mesaj atıp uyarın ki düzeltelim arkadaşlar. Bu konu hakkında yazılacak çok şey var.


Düzenleyen h_dogan : 06-08-2013 saat 14:21 Neden: Ekleme, düzeltme
h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2013, 08:24   #2
Ağaç Dostu
 
Orhan Özbilgiç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,928
Galeri: 83
Sevgili h_dogan;
Eline sağlık. Bu konuda daha net bilgilenmemi sağladınız.

h_dogan ve milaca2010 beğendi.
Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2013, 09:31   #3
Ağaç Dostu
 
egülnur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul / Bodrum
Mesajlar: 235
Bu tabirin tıp dışı kullanımını ilk kez duydum ve 50 yi geçmiş bir kadın olarak biraz da bizlere pay çıkardım. Koparıldıktan sonra bile olgunlaşmaya devam etmek Teşekkürler h doğan!

egülnur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2013, 14:11   #4
Ağaç Dostu
 
dağçiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2011
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 1,330
Emekleriniz için teşekkürler. Merak ettiğim bir konuydu.

h_dogan beğendi.
dağçiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2013, 19:53   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Evet ziraatçi arkadaşlar bu başlığa desteğinizi, tecrübesi olan arkadaşların da tecrübe ettiklerini paylaşmalarını bekliyoruz.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2013, 20:28   #6
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
"Klimakterik olan ve Klimakterik olmayan meyve ve sebzeler" başlığını (kelimeyi açıklayabilmek) için değiştirdim.

Gerekçem: Klimakterik (koparıldıktan sonra olgunlaşmaya devam eden) meyve ve sebzeleri yazarsak, geride kalanlar zaten olgunlaşmıyorlar demektir...

Yanılıyorsam, başlığı tekrar değiştirebilirim.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2013, 07:10   #7
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Klimakterik olmayanları da yazdığımız için öyle bir başlık kullanmıştım. Klimakterik olmayanları sileyim diyeceğim ama arkadaşlar olmayanları tek tek sorarsa bu sefer de sayfada bir sürü soru mesajı olacak.

Bence hepsini açıklayarak anlatabilirsek daha iyi olur. Bu konuyla ilgili çalışmalar var biraz uzun olduğu için herkesin anlayacağı bir şekle getirip öyle yüklemek lazım.

Yapılan çalışmalar genelde hasattan sonra ürünlerin nasıl korunacağı üzerine. Bu konuyla alakası bozulmanın nasıl en aza indirilebileceği, ne zaman hasat edileceği (klimakterik olanlar için özellikle önemli) vb. konular.

Klimakterik olmayanlarla ilgili ise özellikle turunçgillerde sarartma konusu var. Yani normal olgunluktan önce belli bir aroma sağlanınca hasat ediliyor ama yeşil pazarlanmak istenmediği için de bazı uygulamalarla sarartılıyor.

Vaktim olunca yavaş yavaş eklemeler yapacağım ama sizlerden de yardım bekliyorum.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2013, 08:55   #8
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan Mesajı Göster
Vaktim olunca yavaş yavaş eklemeler yapacağım ama sizlerden de yardım bekliyorum.
Arkadaşlar, h_doğan arkadaşımızın açmış olduğu klimakterik meyve ve sebzeler başlığına bilgisi olanlardan katkı bekliyoruz.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2013, 12:24   #9
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Tavsiye edilen sıcaklık ve bağıl nem koşulları için kür (Kasmire, 1985)

Sıcaklık(°C) Nispi nem oranı(%)
Patates 15-20 85-90
Tatlı Patates 30-32 85-90
Yer Elması(Yam) 32-40 90-100
?(Cassava) 30-40 90-95
Soğan ve sarımsak 33-45 60-75

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2013, 20:48   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: İSTANBUL(45 doğum tarihimdir)
Mesajlar: 1,107
Galeri: 4
Etilenin klimakterik meyveler uzerindeki etkisi

Gıda Teknolojisi Derneğinin 5. dergisinde Gökhan Soylemezoğlu nun yarı bilimsel makalesinde sanırım başlıkla ilgili bilgiler var.

Hem bu başlıktaki bilgiler, hem de sayın limon un kivinin olgunlaşması için elma ile birlikte bir kese kağıdına konulması bilgileri bu bilimsel makale ile oldukça ilişkili görülüyor.

"Klimakterik ve klimakterik olmayan bahçe bitkileri, uygulanan etilene karşı gösterdikleri tepki ve olgunlaşmaları sırasındaki etilen üretim mekanizmalarına göre farklılık gösterirler. Genel olarak, bütün meyvelerin gelişmeleri esnasında düşük düzeylerde etilen ürettikleri yapılan araştırmalar sonunda kanıtlanmıştır." "Makaleden alıntıdır."

Demekki iki klimakterik meyve ürettikleri etilen ile birbirlerinin olgunlaşmasını hızlandırıyorlar

Teşekkürler h.doğan. Bu başlıkla yeni bilgiler edindik.

Her şey GÖNLÜNÜZCE olsun.

"Eğer yazdıklarım yönetimce konu ile ilgili görülmezse taşınabilir veya silinebilir."

Güler ve h_dogan beğendi.
OSMAN45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2013, 21:05   #11
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Klimakterik olanlarla olmayanlar arasındaki farklardan biri de ürettikleri etilen miktarlarındaki dalgalanmalar.
Klimakterik olanlarda olgunlaşma zamanı üretilen etilen miktarı artıyor sonra tekrar inişe geçiyor, klimakterik olmayanlarda ise neredeyse hiç değişim olmuyor ama onlarda da olgunlaşma için etilen üretiliyor.

Bu özelliklerin bilinmesi hasat edeceğimiz ürünlerin uzak pazarlara nasıl daha az kayıpla gönderilmesi dolayısıyla bunların muhafazası yönünden önemli.

Bir de ürünlerin hasat olgunluğu ve yeme olgunluğu diye iki ayrı toplama zamanı var. Örneğin domatesi hasat olgunluğu yerine yeme olgunluğunda toplarsak 1-2 günden fazla dayanmaz (özellikle yerli çeşitler için) ama hasat olgunluğunda toplarsak uzun süre muhafaza edebiliriz hatta uzaktaki sevdiklerimize de gönderebiliriz.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2013, 23:33   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2011
Şehir: ısparta
Mesajlar: 273
domateste potasyum sülfat mkp kts gibi ürünlerle doğal olmayan kızarmalar yaptırabilirsin

domateste doğal olarak kızarma yaptırmak istiyorsanız pratik bir çözüm kapalı bir alanda metre kareye göre genelde 3-4 kg kükürtü açık olarak odada bırakın bu açık olan odada kükürtün etrafına olgunlaşmış fakat ergin olmayan domatesleri koyun en fazla 1 ay sonra kiraz gibi domates yiyeceksiniz

domateste kızarmayı teşvik etmek için mümkünse kasaların içinde sarı saman kağıt en iyi çimento torba kağıtlarını yerleştirin büyük oranda kızarmaya yardımcı olacaktır

domateste herhangibi toplama esnasındaki toplama işçilik zararı domatesin bu bölgeden yara alarak bu bölgede fungal (mantari ) yapılanmalara maruz kalacağı için meyve ilerki süreçlerde çürüyerek bozulur

danışman_32 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 12:40   #13
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
"Klimakterik" Bu kelime bana hiç yabancı gelmedi. "Hasat sonu fizyolojisi" bölümünde çok duyulan bir kelime.Bakalım neler hatırlayacağım!:

1. Meyvelerde "Ağaç olumu, veya Hasat olumu" diye bir deyim vardı, Bir de "Yeme olumu" diye bir deyim vardı. Bu deyimler genellikle klimakterik gösteren meyveler için kullanılıyordu.

2. Hasat olumunda meyve daha olgunlaşmamıştır, hasattan sonra belirli koşullarda depolanarak olgunlaştırılır ve "yeme olumuna" getirilerek satışa gider. Nihai tüketicinin aldığı "Yeme olumundaki" meyvedir.

3. Meyveler olgunlaşırken bünyesindeki asit seviyesi (ekşilik) azalır ve şeker seviyesi artar şekerin en tepe noktası olgunluğun son noktasıdır. Bu noktadan sonra klimakterik eğrisi süratle aşağı düşer, şeker parçalanarak pektin ve sellüloza dönüşür, ve meyve "Kepekleşir" saman gibi olur,

4. Bu durumda klimakterik gösteren meyvelerde olgunluk ters V (A gibi) bir eğri çizer. Olgunluk giderek artar ve tepe noktasından aşağı doğru devam eder. Bu gelişmede Etilen denilen bir "olgunluk hormonu" çıkarır. bu hormon da giderek artar ve sonuçta çürüme -bozulma noktasında Maximum (en tepe ) noktaya erişir.

5. Olgunlaşmayı etkileyen çevre faktörleri; Sıcaklık, nem ve etilen miktarıdır. bunlar arttıkça olgunlaşma hızlanır, depolama-muhafaza süresi kısalır. Bu nedenle ticari depolarda meyve-sebze-çiçek depolanırken devamlı olarak bunların çıkardığı "Etilen" gazı fanlar veya diğer yöntemlerle ya dışarı atılır veya tutulur, böylece depolama esnasında malların (Taze meyve-sebze-çiçek) bozulması önlenir.

6. Çiçekler vazoya koyulduktan sonra çabuk solmasını önlemek için vazo suyuna çok eseri miktarda Gümüş nitrat, Gümüş tiyo sulfat, EPF? vs. gibi maddeler katılarak çiçeklerin Etilen üretmesi engellenir,ve yaşlanması geciktirilir. Ancak gümüş ağır metal olduğu için çevreye zarar verir ve yasaklanmıştır. Çiçeklerde çabuk solmayı ,su içindeki kısmın çürümesini engellemek, ve bakteri oluşarak iletim demetlerinin tıkanmasını engellemek için vazo suyuna "1 çay kaşığı kadar çamaşır suyu" katılır.

7.meyve-sebze-çiçeklerde "Çürüme" başka, " olgunlaşarak yaşlanma," başka şeylerdir. Olgunlaşma ve yaşlanmayı "Etilen ve sıcaklık" artırır.

h_dogan, Lonicera ve YeniBON beğendi.
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024