Klimakterik olanlarla olmayanlar arasındaki farklardan biri de ürettikleri etilen miktarlarındaki dalgalanmalar.
Klimakterik olanlarda olgunlaşma zamanı üretilen etilen miktarı artıyor sonra tekrar inişe geçiyor, klimakterik olmayanlarda ise neredeyse hiç değişim olmuyor ama onlarda da olgunlaşma için etilen üretiliyor.
Bu özelliklerin bilinmesi hasat edeceğimiz ürünlerin uzak pazarlara nasıl daha az kayıpla gönderilmesi dolayısıyla bunların muhafazası yönünden önemli.
Bir de ürünlerin hasat olgunluğu ve yeme olgunluğu diye iki ayrı toplama zamanı var. Örneğin domatesi hasat olgunluğu yerine yeme olgunluğunda toplarsak 1-2 günden fazla dayanmaz (özellikle yerli çeşitler için) ama hasat olgunluğunda toplarsak uzun süre muhafaza edebiliriz hatta uzaktaki sevdiklerimize de gönderebiliriz.
|