View Single Post
Eski 03-08-2013, 21:13   #1
h_dogan
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Klimakterik (koparıldıktan sonra olgunlaşmaya devam eden) meyve ve sebzeler

Bu konuyu açmamızın nedeni hasat sonrası ürünlerimizi nasıl daha uzun süre koruruz ya da ürünlerimizi nasıl uzak yerlere en az hasarla gönderebiliriz düşüncesiyle Güler Abla ile konuşmamız sırasında aklımıza geldi biz de açalım dedik.


**Öncelikle şunu belirtelim tek başına "klimakterik" kelimesi tıpta menopozla ilgili kullanılan bir kelime ama bizim konumuz çok farklı.

Klimakterik olan meyve ya da sebze kısaca koparıldıktan sonra olgunlaşmaya devam eden meyve ya da sebzelere verilen addır.

Klimakterik olmayan sebze ya da meyve ise kısaca koparıldıktan sonra olgunlaşmaya devam etmeyen sebze ve meyvelere verilen addır.


Klimakterik olan meyvelere örnek:
* Muz
* Kivi
* Avokado
* Trabzon hurması
* İncir
* Kayısı
* Şeftali
* Elma
* Armut
* Erik
* Passion fruit
* Mango
* Pepino
* Altın çilek
* Feijoa

Klimakterik olan sebzelere örnek:
* Kavun
* Domates
* Karpuz

Klimakterik olmayan meyvelere örnek:
* Limon
* Portakal
* Mandarin
* Üzüm
* Çilek
* Ananas
* Vişne
* Kiraz

Klimakterik olmayan sebzelere örnek:
* Hıyar
* Patlıcan
* Biber
* Kabaklar


Şimdilik aklıma gelenler bunlar ama sizin ve de benim araştıracaklarımızı da bu başlıkta toparlayabilirsek iyi olur.

NOT 1: Sitede hasatla ilgili bir başlık olmadığı için konuyu şimdilik buraya açtım uygun bir yere taşınacaktır daha sonra.
Not 2: Yanlış bilgi varsa özelden mesaj atıp uyarın ki düzeltelim arkadaşlar. Bu konu hakkında yazılacak çok şey var.


Düzenleyen h_dogan : 06-08-2013 saat 14:21 Neden: Ekleme, düzeltme
h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön