agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Biçim verme teknikleri
(https)




Beğeni Düzeni1104Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-05-2014, 10:08   #91
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Teşekkürler Sayın Sakaki ,

Haklısınız bir taraftan kalın ağaçlarla çalışırken, diğer taraftan çeşitli yöntemlerle aday yaratmak onları inceyken eğitmeye başlamak. Yetiştirdiğimiz ağaçlar forma girdikçe onlarla da çalışmak çeşitliliği çok artıracak ve hızlandıracaktır.

İnceden, kalından, kütükten, tohumdan, çelikten mini, maxi, güzel bonsailer için elele...



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki Mesajı Göster
Merhaba sn sagol

Tohumdan, ince fidanlardan kaya üstü, açık kök, orman tarzı gibi değişik tarzlarda çalışma başlatmamız, bunların gelişmesi için uygun büyüklükte saksılar seçmemiz veya mümkünse yükseltilmiş yatak uygulaması gibi yöntemlerle bahçede geliştirmemiz, ama bunlar olgunlaşırken bir yandan da gelişmiş adaylarla el becerisi ve tecrübelerimizi artırmamız hızlı ilerlememiz için en iyisi olacaktır.
Benim de şahsen benimsediğim yöntem bu.

Herkese başarılar dilerim.

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2014, 12:37   #92
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-01-2012
Şehir: kdz.ereğli zonguldak
Mesajlar: 455
Sayın Sağol birbirine sarılarak bale yapan bir çifti andırdığından dalların yapısı rahatsız etmiyor bence.

pria ve sagol beğendi.
Adem Keskin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2014, 13:27   #93
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Teşekkürler Adem Bey,

Kurala uymamasına rağmen beni de hiç rahatsız etmiyor. Zaten bu örneği ilave etmemdeki amaçta buydu. Biz zarif, estetik, güzel çalışmalar yaptıkça bazı kural ihmalleri veya hatalarımız göze batmaz. Adaylarımız gelişirken birbirimizin ağaçlarını eleştiriyorsak daha iyiye güzele ulaşmak için. Adaylar bonsai olduğunda genelde bir bütün olarak bakılacağından bilerek veya bilmeyerek yaptığımız bazı küçük hatalar bütünlük içinde kaybolup gidecektir.

Danseden çift yapmak istediğim bir örnek. Bonsailerimize hayat vermek için mümkün olduğunca bu tip örnekleri görmemiz bakış açımızı genişletecek ve sanatsal boyutu da gelişecektir.

Bu dans eden çifte uyabilecek iki minik aday bulursanız ilk taliplerinden biriyim.

İyi çalışmalar dilerim....




Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adem Keskin Mesajı Göster
Sayın Sağol birbirine sarılarak bale yapan bir çifti andırdığından dalların yapısı rahatsız etmiyor bence.

pria, Sakaki ve Adem Keskin beğendi.
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2014, 15:21   #94
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Bu tartışmaya bende acizane fikrimi söylemek isterim.
Bence işin özü saplantılı olmamakta. "Sırf kütükten bonsai olur", "sırf tohumdan olur" veya "sırf bundan,şundan olur" gibi bir düşünceye kapılmak çok yanlış. Bence hepsinden olur. Yeterki bakış açınızı ve yaratıcılığınızı geniş tutun. Elbete bu yaratıcılık ve bakış açısını geniş tutmakta öyle çanak anteni ayarlamak gibi bir şey değil elbet. Sizin bir konuya ne kadar odaklanma,izleme, bakma (görme değil), hızlı öğrenme yeteneğinizlede alakalı bir şeydir bu.
Gelelim şu meşhur kurallara. Daha öncede forumda bir kaç defa belirttim. "Kuralları bilmek çok ama çok önemli, ama elbete her şey değildir." diye. Eğer sizin o güne kadarki birikimlerinizde, deneyimlerinizde, yaratıcı yeteneğinizde bir aksaklık varsa, siz o ağaçta istediğiniz kadar tüm kurallara uymuş bile olsanız ağacınız güzel bir ağaç olamayabilir, dahası sizi yansıtmaz.
Bugüne kadar izlediğim videolarda ilk dalı arkadan çıkan çok güzel ağaç bile gördüm.
Benim bu konudaki felsefem şudur; eğer çalıştığım malzeme (ağaç) bana bildiğim kurallar ve kalıplar ölçüsünde bana yardımcı oluyorsa zaten çalışması rahat oluyor, fazla düşünmeye ve kafa patlatmaya gerek kalmıyor. Yok eğer bu kuralların ve kalıparın dışında kalıyorsa ozaman bende yeni denizlere ve yeni ufuklara yelken açıyorum. Ağacı daha etraflıca inceleyip onu nasıl güzel bir hale getirebilirim diye düşünüyorum. Buda benim bonsai konusunda kendimi daha fazla geliştirmeme neden oluyor.
Ben %50 kurallar diyorum, %50 yaratıcılık diyorum. Her ikiside çok önemli. Bazen biri öne geçerken ötekisi geride kalabilir. Yeterki güzel ağaç ortaya çıksın.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2014, 20:04   #95
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Kurallara mümkün olduğunca uymaya çalışmak uluslararası alanda yer alabilmek için önemli. Bazı gelişmiş ağaçlarda kuralları esnetmezseniz ağaca yazık oluyor. Bir de sanatsal değeri yüksek bir çalışma yapabileceksek bazı esnekliklerden zarar gelmez, sanatsal yönü, zerafeti, estetiği diğer kusurlarını örtebilir.

İyi çalışmalar dilerim....

Sakaki ve Adem Keskin beğendi.
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2014, 21:25   #96
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
"Önce kuralları öğren, sonra onları nasıl kırabileceğini."

Bu birçok yabancı kaynakta geçen bir söz. Birçok bonsai ustasının saygı gören ağaçlarında da bunun örneklerini görüyoruz.

Bir ikiniz dışında hiçbiriniz bilmez, ben Ving Tsun Kung Fu sisteminde eğitmenim (her ne kadar bir süredir aktif olarak yapmasam da).

Sistem toplam 6 formdan oluşur. Altı farklı seviye şeklinde düşünebilirsiniz kabaca.

İlk formda (Siu Lim Tao), yeni başlamış öğrenciye bu dövüş sistemiyle ilgili tüm prensipleri, kuralları öğretiriz. Binlerce kez tekrarla o kuralları öğrencinin kas hafızasına işleriz. Birçok öğrenci bu aşamada sistemi bırakır, çünkü çoğuna biraz sıkıcı gelir.

İkinci formda (Chum Kiu) kuralları öğrenciye işlemeye devam ederiz, bazı detayları da üstüne ekleyerek. Öğrenciye artık o kuralları hakim biçimde kullanabilme becerisi kazandırırız. Bedeni, artık hiç düşünmeden kuralları doğru kullanmaya başlar. İşler biraz daha eğlenceli hale gelmeye başlamıştır. Hem daha çok aksiyon, hem de öğrencinin artık bazı şeylere hakim olduğunu görerek özgüven kazanmasının etkileriyle. Öğrencilerin bir kısmı da bu seviyede çeşitli sebeplerle, en çok da "yeterince öğrendiğini" düşünerek gelmeyi bırakır.

Üçüncü forma (Biu Ji) gelebilen az sayıdaki öğrenci ise (gerekli görürsek bu formu daha ileriye de erteleyebiliriz), o güne kadar öğrendiği tüm kuralları uygulayamayacağı şartlar altında, tamamen o kuralların dışında dövüşebilmeyi öğrenir.



Çıplak el formlarının sonuncusudur Biu Ji. Sonrasında silahlı/aletli ileri seviye formlar başlar.


"Önce kuralları öğren, sonra onları nasıl kırabileceğini..."

pria, Sakaki, sagol ve 2 kişi beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2014, 22:02   #97
Ağaç Dostu
 
meetoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2014
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 173
Sn nicholai hel çok güzel anlatmışsınız ... Türk insanı pratik yaşamayı seviyor birazda ülkenin şartları bunu gerektirdiği için buna zorunlu kalıyor ... demem o ki kestirme çözümler bulmayı birilerinden sorup da çabucak öğrenmeyi araştırma yapmaya okumaya öğrenmeye sabretmeye tercih ediyoruz özellikle de genç yaşlarımızda bu daha belirgin ... bizler okeyi öğrenmeden taş çalmayı öğreniyoruz ... o nedenledir ki herşeyde bilgimiz var ama hiç birşeyde tam uzmanlaşamıyoruz ... ben bonsai sanatında da biraz bunu görüyorum ... önce kuralları uygulamak içine sindirmek onlarca uygulama yapmak daha sonra kuralsızlaşmak özgürleşmek belkide kendi tarzını oluşturmak...

meetoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2014, 07:27   #98
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Süpürge tarzı

Kokufu-ten de sergilenmiş bir başka ağaç Bu ağaç süpürge tarzında geliştirilmiş ve zihnimde tam bir süpürge hissi uyandırıyor. Malesef fotoğrafın çözünürlüğü düşüktü ama ekranda büyütüp görebildiğim kısımlardaki dal yapısını çıkardım.

Fazla kağıt israfı olmasın diye ayrıca kağıt kullanmadım, ağacın 2 yanına birer çizim yaptım. Normalde önerilen soldaki çizdiğim gibi ortayı öne doğru daha eğimli olmak üzere kesmek. Bunun nedeni heralde ön yüzden bakana direk dal gelmesin diyedir. Başka açıklaması var mı acaba?.

Bu ağaçta ise sağ tarafa çizdiğim gibi düz kesi yapılmış ve bakana doğru gelen 2 dal bir süre sonra sola yönlendirilmiş.

Bu ağacı seçmemin sebebi şöyle yapardım böyle yapardım demek için değil, düz kesimde de güzel sonuç elde edilebildiğini göstermek için.

2 yöntemle de deneme yapıyorum hangisi daha güzel olacak onu zaman gösterecek.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg kokufu süpürge - görebildiğim dallar.jpg (42.9 KB, 149 views)
pria ve Adem Keskin beğendi.
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2014, 14:49   #99
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Spürge mi?

Aşağıdaki bonsai Üstad Kimura'nın bir ağacı.

Bu ağaca hangi tarz diyeceğiz? Sürürgeye benziyor ama süpürge tanımına uymuyor. Böyle bir ağaca rastlasak düz kesip süpürge mi yapacağız.

Normal süpürge tarzı akasya gibi ağaçlara çok yakışıyor ama her ağaca yakışıyor mu?

Bu süpürge benzeri ağacı çok beğendim. Eline sağlık Kimura Usta. İngilizcede belki informal broom denebilir. Japonlar hokidashi mi diyorlar yoksa başka bir ad mı veriyorlar bilmiyorum.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Broom-by-Kimura1.jpg (65.0 KB, 147 views)
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2014, 16:02   #100
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sevgili dostlar.
Uzun süre süpürge tarzının nasıl olduğunu araştırdım. Böyle bir ikilem var. Bence bunada süpürge denebilir. Çünki dik çıkan gövdeden sonra sanki bir asker miğferi takılmış. (Yarım bir küre mevcut.) Diğer dik formlarda olduğu gibi 1.2.3. dal gibi bir seçim sözkonusu deği. Aslında bu anlamda süpürge tarzını daha özgür bulmuşumdur hep, daha az kaygı hissediyorum. Zaten doğadaki ağaçlara baktığınız zamanda süpürge formunda olanların yüzdesininde oldukça fazla olduğunu görürsünüz.
Aşağıda çizdiğim basit şekilde 3 farklı süpürge formunu anlatmaya çalıştım. Ana dalları böyle şekillendirip 2.dallanmaları bunların üzerinde yaparsanız süpürge formuna ulaşırsınız diye düşünüyorum.
Bu arada Sn.sagol Kimura ustanın ağacı nebarisiyle,kalınlığıyla, formuyla çok güzel bir ağaç. Paylaşım için çok teşekkür ederim.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Adsız.jpg (10.3 KB, 144 views)
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2014, 16:53   #101
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Teşekkürler Sayın Badrobot,

Hokidachi Japonların geleneksel süpürgelerinin adı, bizde inşaatlarda kullanılan çalı süpürgesinin biraz daha kısa boylu olanı. Kuralları oldukça kesin bir tarz.
Aynı seviyeden dağılan yelpaze gibi bir tarz.

O nedenle Avrupada bu tür bonsailere 'informal broom' diyenler var. Kurala uymayan süpürge tarzı, laubali süpürge tarzı, kural tanımayan süpürge tarzı gibi türkçeleştirilebilir ama içimden 'Kubbe tarzı' demek geçiyor, karnabahara benzediğinden karnabahar tarzı da fena değil ama yemek adı gibi olur.

Tam adını koyamasak da biraz beyin cimnastiği yapmış oluyoruz.

İyi çalışmalar dilerim....



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Sevgili dostlar.
Uzun süre süpürge tarzının nasıl olduğunu araştırdım. Böyle bir ikilem var. Bence bunada süpürge denebilir. Çünki dik çıkan gövdeden sonra sanki bir asker miğferi takılmış. (Yarım bir küre mevcut.) Diğer dik formlarda olduğu gibi 1.2.3. dal gibi bir seçim sözkonusu deği. Aslında bu anlamda süpürge tarzını daha özgür bulmuşumdur hep, daha az kaygı hissediyorum. Zaten doğadaki ağaçlara baktığınız zamanda süpürge formunda olanların yüzdesininde oldukça fazla olduğunu görürsünüz.
Aşağıda çizdiğim basit şekilde 3 farklı süpürge formunu anlatmaya çalıştım. Ana dalları böyle şekillendirip 2.dallanmaları bunların üzerinde yaparsanız süpürge formuna ulaşırsınız diye düşünüyorum.
Bu arada Sn.sagol Kimura ustanın ağacı nebarisiyle,kalınlığıyla, formuyla çok güzel bir ağaç. Paylaşım için çok teşekkür ederim.

pria beğendi.
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2014, 00:48   #102
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
İlginç bir ağaçta ben eklemek istedim. Buna ne tarz diyebiliriz.
"Yatık bedenli süpürge tarzı" ???
Adı ne olursa olsun, çok güzel olmasada ilginç bir ağaç.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 1912196_1444002485836226_1340280836_n.jpg (62.9 KB, 143 views)
pria, sagol ve glarienn beğendi.
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2014, 06:30   #103
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Teşekkürler Sayın Badrobot,

Güzel bir çalışma. Bu tür çalışmaları sık görüp gözlerimizi alıştırmamız iyi oluyor, ufkumuz genişliyor.
Aslında Bonsai tarzları ağacın gövdesiyle adlandırılıyor. Dik tarz, yatık tarz, kıvrımlı dik tarz, kıvrımlı yatık tarz, çelebi tarzı, sal tarzı, sumo tarzı, şelale, dik şelale, yarı şelale,.. v.s.
O nedenle süpürge tarzı dediğimizde genelde süpürgenin yapısı gereği dik tarz süpürge demiş oluyoruz. Yatık süpürge bir imalat hatası olarak da düşünülebilir.

Not : paylaştığınız bonsai büyük ustalardan Tanaka ve torunun bir eseri. Kokufu ten de birincilik almış bir bonsai.

İyi çalışmalar dilerim...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
İlginç bir ağaçta ben eklemek istedim. Buna ne tarz diyebiliriz.
"Yatık bedenli süpürge tarzı" ???
Adı ne olursa olsun, çok güzel olmasada ilginç bir ağaç.

pria beğendi.

Düzenleyen sagol : 19-05-2014 saat 07:48 Neden: Not eklendi
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2014, 11:30   #104
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Omiya 'Bonsai Art museum' da sergilenen bir çalışma. Ben beğenmedim ama belki bir bildikleri vardır.

Birinci dal önde. Dalların yere kadar yaklaşmasını genelde seviyorum ama bu ağaçta hoşuma gitmedi, nedeni 1. dalın önde olmasıyla ilgili olabilir.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Bonsai art museum Omiya 96.jpg (39.4 KB, 136 views)
pria ve Adem Keskin beğendi.
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2014, 14:35   #105
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Bu ağacın arka yüzü olabilir mi acaba?
Ben de pek sindiremedim içime işin doğrusu. Hatta bana soracak olsanız zirve kısmı da sıkıntılı. Fakat ağaç sanki hala eğitim aşamasında gibi...

pria ve sagol beğendi.
Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2014, 14:59   #106
Ağaç Dostu
 
meetoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2014
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 173
bonsaiden daha çok bonsai yapmak için satılan ağaçlara benziyor ... bu ağaçları bildiğim kadarıyla bonsai olmaya yakın bir konuma getirip satıyorlar alanlarda az bir işlemle bonsai haline getiriyorlar ... yabancı sitelerdeki adı da " Raw Material " "ham materyal" di sanırım ... sanat müzesinde sergilenmesi de gerçekten ilginç ya da gözden kaçan birşey var ..

pria ve sagol beğendi.

Düzenleyen meetoo : 20-05-2014 saat 15:21 Neden: yazım hatası
meetoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2014, 15:50   #107
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sayın Sakaki, Meetoo,

Bu ağaç eğitimini tamamlamış ve şu an sergilenen bonsailer içinde(Müzenin resmi sitesinden aldım). Ne yalan söyleyeyim ağacı gördüğümde sergimde bile sergilemezdim değil ki müzede diye aklımdan geçti. Gerçi bu en kötüsü, içlerinde güzelleri var, bizlere fikir verebilecek olanları da var. Birkaçını ilave edeceğim.

Belki de nazar boncuğu olarak ilave etmişlerdir, kem gözlere karşı. Şaka bir yana hep sanat sanat diyoruz ama sanat illa güzel olmak zorunda değildir, çirkini göstermek de bir sanattır. Genelde sanat deyince hep güzel olacakmış gibi bir şartlanmamız var. Bu çalışmada ne yapmak istemişler tam anlamadım doğrusu.

İyi çalışmalar dilerim...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi meetoo Mesajı Göster
bonsaiden daha çok bonsai yapmak için satılan ağaçlara benziyor ... bu ağaçları bildiğim kadarıyla bonsai olmaya yakın bir konuma getirip satıyorlar alanlarda az bir işlemle bonsai haline getiriyorlar ... yabancı sitelerdeki adı da " Raw Material " "ham materyal" di sanırım ... sanat müzesinde sergilenmesi de gerçekten ilginç ya da gözden kaçan birşey var ..

pria ve Adem Keskin beğendi.
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2014, 07:44   #108
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
2011 Taikan-ten de sergilenmiş bir çoklu gövde/küme çalışması. Dallardaki çatallanmayı da uyumu da beğendim. Güzel bir çalışma olmuş.

Kırmızı ile işaretlediğim dala dikkatinizi çekmek isterim. Hem direk bakana doğru çıkmış bir dal hem de bir üst seviyedekinden daha ince. Dalın önden çıkmasına rağmen yana döndürmedeki beceri çok güzel.

En güzel bonsailer sizlerin olsun...

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg taikan ten 2011 1-1-1.jpg (42.9 KB, 128 views)
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2014, 09:10   #109
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Benzer bir durum orta-öndeki gövdede var. Hatta sizin gösterdiğiniz daldan daha vahim bir durumda olmasına rağmen hiçte rahatsızlık verici görünmüyor.
Her yönüyle örnek alınacak bir ağaç ve çalışma.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 494764d1400650997-taikan-ten-2011-1-1-1.jpg (38.5 KB, 128 views)
pria ve sagol beğendi.
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2014, 13:00   #110
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Bana bu ağaçta ilginç gelen şey; sağa doğru dal gibi uzanıp sonrasında bir taç ve zirve yapan dal/gövde oldu. Burada aslında dal olan uzantı ikinci bir gövde gibi düşünülmüş, öyle hava yaratılmış.
Sizcede ilginç değilmi?

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Adsız.jpg (36.2 KB, 122 views)
pria, sagol ve glarienn beğendi.
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2014, 18:01   #111
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Böyle ağaçcıkları sal tarzında daha çok seviyorum. Aşağıdaki gibi bir tasarımı daha çok seviyorum. Biraz ağacın dallanmasına biraz da zevke göre değişiyor bu tür tasarımlar.

İyi çalışmalar dilerim..


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Bana bu ağaçta ilginç gelen şey; sağa doğru dal gibi uzanıp sonrasında bir taç ve zirve yapan dal/gövde oldu. Burada aslında dal olan uzantı ikinci bir gövde gibi düşünülmüş, öyle hava yaratılmış.
Sizcede ilginç değilmi?

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2014, 21:04   #112
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Persimmon

Bu ağaç bonsai kurallarına uyuyor sayılmaz ama böyle bir bonsaim olsun isterdim. Estetiği ve zarifliği ile etkiliyor.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg japan persimon-1.jpg (66.1 KB, 109 views)
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2014, 09:44   #113
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Dal seçimin önemi

Gelişmiş ağaçlarda budama çok önemli. Dalı kesmeden önce çok iyi düşünmek gerekiyor. Ağacın bir, iki dalını kesmenin ağacı ne kadar etkileyebileceğini daha iyi gösterebilmek için heybetli bir bonsaiyi budayıp birkaç alternatif yarattım. Bu alternatiflerin herbiri bir bonsai olabilir.
Bu alternatiflerden sonuncuyu yani sanatçının gerçekleştirdiğini daha çok beğeniyorum, heybetli ve yaşlı bir ağacı anımsatıyor.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg ağaç 6.jpg (22.6 KB, 110 views)
Dosya Türü: jpg ağaç 4.jpg (25.7 KB, 107 views)
Dosya Türü: jpg ağaç 3.jpg (27.4 KB, 107 views)
Dosya Türü: jpg ağaç 1.jpg (30.7 KB, 107 views)
Dosya Türü: jpg ağaç.jpg (33.8 KB, 110 views)
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2014, 12:30   #114
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Her karede aşağıya indikçe zenginlik artıyor. Elbette buda göze daha hoş görünüyor. Hemen burada bir hissiyatımı paylaşmak, dile getirmek istiyorum; Türkiye'de Bonsai daha gelişiminin ilk aşamasında. Bunu Bonsai'den hiç anlamayan birisi sadece ağaçların üzerindeki folyaz miktarından bile anlayabilir. Adamların ağaçlarında bizim ağaçlara göre öyle ciddi bir folyaj farkı varki...işte farkta burada. Tabi bunda Bonsai'yle çok fazla kişinin çok uzun zamandır bu işlerle ilgili olmasından kaynaklanmakta.

pria, sagol ve glarienn beğendi.
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2014, 14:09   #115
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
16June2012-1.jpg


Yorumları alalım.

pria, Sakaki, sagol ve 1 kişi beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2014, 15:43   #116
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Güzel bir çalışma olmuş. Kengai tarzı ilgimi çekiyor bu ağaca da çok yakışmış. Gövde çok güzel. Dalların konikliğine bakılırsa yılların emeği var ağaçta. İstanbulda, Ankarada saksıda begonvil yetiştirmek çok zor, benim dev begonvilim rüzgarda seranın uçması sonucu hasar görüp kurudu, belki bir tanuki denerim. Akdeniz bölgesindeki arkadaşlardan daha fazla begonvil çalışması bekliyoruz.

İyi çalışmalar dilerim....

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nicholai hel Mesajı Göster
Eklenti 497531


Yorumları alalım.

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2014, 08:26   #117
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. sagol, begonvil konusunda söylediklerinize katılıyorum. Akdeniz ve Ege'nin ortalarına kadar sahil kesimlerinde yaşayan bonsai meraklıları bence de begonvili denemeliler, üstüne eğilmeliler. Şahsen 8 farklı tarzda eğitim vermekte olduğum 16 begonville üstüme düşeni yapma gayretindeyim ve bu sayı her an artabilir de.

Ağaca dönecek olursak, bu begonvil sizlerin olsa bir sonraki işleminiz ne olurdu?

pria, sagol ve Adem Keskin beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2014, 09:02   #118
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sayın Nicholai hel,

Bu ağaç şu anki haliyle bana verilseydi, tepe kısmı azaltıp aşağıya doğru biraz daha uzatırdım. Saksısını da daha uyumlu seçerdim.

Hepinize böyle begonviller dilerim...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nicholai hel Mesajı Göster
Sn. sagol, begonvil konusunda söylediklerinize katılıyorum. Akdeniz ve Ege'nin ortalarına kadar sahil kesimlerinde yaşayan bonsai meraklıları bence de begonvili denemeliler, üstüne eğilmeliler. Şahsen 8 farklı tarzda eğitim vermekte olduğum 16 begonville üstüme düşeni yapma gayretindeyim ve bu sayı her an artabilir de.

Ağaca dönecek olursak, bu begonvil sizlerin olsa bir sonraki işleminiz ne olurdu?

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg begonvil 3 f-1 deneme.jpg (30.8 KB, 95 views)
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2014, 10:14   #119
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Avustralya'da, Brisbane şehri kırsalında 1920 senesinde inşa edilen bir çiftlik evinin bahçesinin 1925 senesinde çekilen fotoğrafında bu begonvil var.

Günümüzden 27 sene önce bu begonvil o çiftlikten sökülerek şu anki sahibine veriliyor. Bu kez ağaç yeni sahibinin bahçesine, çit kaplaması amacıyla dikiliyor. İki seneyi de o bahçede geçirdikten sonra ev taşıma durumundan dolayı ağacın tekrar sökülme mecburiyeti doğuyor. İşte bu sökümle birlikte, sanatçı bu ağaçtaki bonsai potansiyelini farkediyor.

1989 Senesinden bu yana ağaç yarı şelale olarak eğitimine devam ediyor. 90 Yılın üzerindeki ömrünün son 25 senesinde yani.


1995 Uluslararası Bonsai Fuarı - Sydney, Avustralya
16June2012-1 - 1995 BCI in Sydney.jpg


Ağacın ilk eklediğim fotoğrafı aslında güncel değil, 16 Haziran 2012 tarihliydi.

Bu da 16 Haziran 2013 görseli

16June13-15-Large-1024x768.jpg



Sanatçı, öbeklerin ana gövdeden zamanla gitgide uzaklaşmış olması ve asıl etkileyici kısım olması gereken nebarinin giderek daha geri planda kalmasından şikayetçi.

Ağacın bulabildiğim en güncel fotoğrafı ise bu, tarih 26 Ocak 2014.

26Jan2014-5-Large-1024x768.jpg



Sanatçıyla benzer kaygılarla ağacın boyunu kısalttınız Sn. sagol. Şelaleyi daha aşağılara almanızsa elbette tercih meselesi, sanatçının bu konudaki fikrini henüz bilmiyoruz ama sanırım o kadar aşağı ilerletmeyecek bu sefer. Artık daha kompakt bir yapı arzuluyor.

Şimdi tekrar yorumları alalım. Yapılan çalışmayı nasıl buldunuz?

pria, Sakaki, sagol ve 1 kişi beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2014, 10:34   #120
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sayın Nicholai hel,

Ben heybetli ağaçları daha çok seviyorum. Sanatçı ağacı sumoya döndürmeye çalışıyor. Ağaç dal vermiyorsa başka olanağım yoksa sumoya döndürürdüm aksi halde biraz dallanıp budaklanmasına izin verirdim.
Sabah çizdiğim saksıyı biraz küçültüp, sehpaya oturturdum hatta yalnız kalıp canı sıkılmasın diye bir de accent plant ilave ederdim. Çayı demleyip karşısında zevkle içerdim.

Not: Bence o kadar kompakt yaparak gövdeyi ortaya çıkarmak mümkün olmaz aksine yaprak ve çiçekle gövde daha da geri plana itilir.

En güzel bonsailere doğru elele.....


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nicholai hel Mesajı Göster
Avustralya'da, Brisbane şehri kırsalında 1920 senesinde inşa edilen bir çiftlik evinin bahçesinin 1925 senesinde çekilen fotoğrafında bu begonvil var.

Günümüzden 27 sene önce bu begonvil o çiftlikten sökülerek şu anki sahibine veriliyor. Bu kez ağaç yeni sahibinin bahçesine, çit kaplaması amacıyla dikiliyor. İki seneyi de o bahçede geçirdikten sonra ev taşıma durumundan dolayı ağacın tekrar sökülme mecburiyeti doğuyor. İşte bu sökümle birlikte, sanatçı bu ağaçtaki bonsai potansiyelini farkediyor.

1989 Senesinden bu yana ağaç yarı şelale olarak eğitimine devam ediyor. 90 Yılın üzerindeki ömrünün son 25 senesinde yani.


1995 Uluslararası Bonsai Fuarı - Sydney, Australya
Eklenti 497865


Ağacın ilk eklediğim fotoğrafı aslında güncel değil, 16 Haziran 2012 tarihliydi.

Bu da 16 Haziran 2013 görseli

Eklenti 497866



Sanatçı, öbeklerin ana gövdeden zamanla gitgide uzaklaşmış olması ve asıl etkileyici kısım olması gereken nebarinin giderek daha geri planda kalmasından şikayetçi.

Ağacın bulabildiğim en güncel fotoğrafı ise bu, tarih 26 Ocak 2014.

Eklenti 497873



Sanatçıyla benzer kaygılarla ağacın boyunu kısalttınız Sn. sagol. Şelaleyi daha aşağılara almanızsa elbette tercih meselesi, sanatçının bu konudaki fikrini henüz bilmiyoruz ama sanırım o kadar aşağı ilerletmeyecek bu sefer. Artık daha kompakt bir yapı arzuluyor.

Şimdi tekrar yorumları alalım. Yapılan çalışmayı nasıl buldunuz?

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg begonvil 3 f-1 deneme-1.jpg (33.2 KB, 98 views)
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024