View Single Post
Eski 18-05-2014, 16:53   #101
sagol
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Teşekkürler Sayın Badrobot,

Hokidachi Japonların geleneksel süpürgelerinin adı, bizde inşaatlarda kullanılan çalı süpürgesinin biraz daha kısa boylu olanı. Kuralları oldukça kesin bir tarz.
Aynı seviyeden dağılan yelpaze gibi bir tarz.

O nedenle Avrupada bu tür bonsailere 'informal broom' diyenler var. Kurala uymayan süpürge tarzı, laubali süpürge tarzı, kural tanımayan süpürge tarzı gibi türkçeleştirilebilir ama içimden 'Kubbe tarzı' demek geçiyor, karnabahara benzediğinden karnabahar tarzı da fena değil ama yemek adı gibi olur.

Tam adını koyamasak da biraz beyin cimnastiği yapmış oluyoruz.

İyi çalışmalar dilerim....



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Sevgili dostlar.
Uzun süre süpürge tarzının nasıl olduğunu araştırdım. Böyle bir ikilem var. Bence bunada süpürge denebilir. Çünki dik çıkan gövdeden sonra sanki bir asker miğferi takılmış. (Yarım bir küre mevcut.) Diğer dik formlarda olduğu gibi 1.2.3. dal gibi bir seçim sözkonusu deği. Aslında bu anlamda süpürge tarzını daha özgür bulmuşumdur hep, daha az kaygı hissediyorum. Zaten doğadaki ağaçlara baktığınız zamanda süpürge formunda olanların yüzdesininde oldukça fazla olduğunu görürsünüz.
Aşağıda çizdiğim basit şekilde 3 farklı süpürge formunu anlatmaya çalıştım. Ana dalları böyle şekillendirip 2.dallanmaları bunların üzerinde yaparsanız süpürge formuna ulaşırsınız diye düşünüyorum.
Bu arada Sn.sagol Kimura ustanın ağacı nebarisiyle,kalınlığıyla, formuyla çok güzel bir ağaç. Paylaşım için çok teşekkür ederim.

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön